marți, 9 octombrie 2012

Salina de acasa

  De mult vroiam sa scriu despre aparatul Salin S2. Putina lume stie de el, eu l-am descoperit cand Mara era mititica si a facut afte in gura si in gat ca si complicatie ale unei viroze respiratorii. Atunci am tot cautat inebunita sa vad cum as putea-o ajuta, si asa am ajuns sa vizitam Salina de la Slanic. De atunci am fost de mai multe ori acolo pentru ca e foarte placut sa stai cateva ore in salina. Si util. 

  Cautam intr-o zi pe internet chestii legate de sare, saline si utilizarile ei in bolile aparatului respirator, si am dat peste acest aparat. Era acum vreo trei ani. L-am luat imediat si am inceput sa il folosesc. Nu m-a platit nimeni sa scriu acum despre el, daca ma platea era si mai bine :)...eu am povestit tuturor cunoscutilor mei despre aparatul asta si cum acum Mara a racit si l-am scos...am zis sa povestesc si aici, poate cine stie, careva o sa il incerce si o sa fie ok. M-a fascinat si ca e o inventie romaneasca cu multe premii...pe de alta parte poate de aia nu stie nimeni de el, ca nu au oamenii bani de publicitati si promovari. Si e pacat. 

  Aparatul e extrem de simplu. O cutie de plastic cu un ventilator si un cartus de sare. E o sare cumva recristalizata din cate am vazut eu, care am desfacut aparatul sa vad ce e inauntru, ca asa sunt eu, nu ma pot abtine. Ventilatorul trage aer din camera si il sufla apoi prin cartusul de sare. Cu sare cu tot inapoi in camera. Este extraordinar de eficient in virozele respiratorii. Ajuta si la tuse (desi initial tusea se inteteste un pic pentru ca se fluidifica secretiile si organismul accelereaza eliminarea) si la nasul infundat, si la sinuzite...produce intr-o camera o atmosfera apropiata de cea a salinei, in functie de cate ore merge. 

  Eu am dormit luni de zile cu el pornit la capul patului ca sa imi rezolv o dependenta de picaturi de nas capatata in sarcina. Nu m-am vindecat complet insa m-a ajutat mult. Deasemenea am observat ca Mara s-a imbolnavit mai rar de viroze de cand il folosim, pentru ca l-am folosit si preventiv si se pare ca intareste mucoasele respiratorii in asa fel incat virusii sa se prinda mai greu de ele. Astea sunt explicatiile mele de balta, pe intelesul tuturor :)

  In cinci ani si jumatate de copil...am trait viroze crunte, cea mai nasoala anul trecut a fost, in vara. Am avut si umidificator si tot felul de chestii insa aparatul cu sare a fost cred cel mai bun. Azi l-am scos iar pentru ca Mara a prins un pic de viroza si vreau ca pana maine sa fie ok. O sa il las sa mearga si la noapte, nu face mult zgomot motorasul, se poate dormi cu el in camera. 

  Cam atat pentru azi, raceli usoare va dorim! 

24 de comentarii :

  1. Am si eu S2, de vreo doi ani. Nu prea l-am folosit, desi am fost foarte incantata cand l-am luat. Mie nu mi se pare ca face mare treaba.
    L-am desfacut si eu, si de curiozitate, dar ma si intrebam cata sare mai are "cartusul" in el, ca n-as fi vrut sa mearga in gol. Culmea a fost ca inainte sa-l desfac, vorbisem cu cineva din Buc, sa-mi ia un cartus nou, fiind comvinsa ca e deja terminat, cel vechi. Cand l-am desfacut ... aratau identic, cele doua cartuse, cel nou si cel vechi, asta dupa vreo 3 luni de fol, nu chiar noapte de noapte dar oricum ...
    De atunci m-am cam desumflat si nu l-am mai folosit, desi e pe raft, in camera copiiilor, trebuie doar sa il bag in priza. Uite ca o sa-i mai dau drumu si reanalizez goanga, macar sa stiu sa-l dau la altcineva, sa nu-l tin in casa degeaba, daca nu ma comvinge. Eu mai puneam pe el si cate o batista inmuiata in Vaporub sau ceva ulei esential desfundator de nas, daca tot ventila, sa imprastie si miroase dinastea ...
    Altfel ... tot respectul pt concept si oamenii care l-au creat, macar de ar face si treaba, dar poate sunt eu mai carcotasa, sau n-am facut ceva bine, deci reanalizez!
    Merci ca mi-ai reamintit! Si sper sa aveti cat mai putina nevoie de el, in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Andreea, sa stii ca merge! Nu face miracole in 5 minute. Da-i drumul si lasa-l mergand toata ziua niste zile si apoi uita-te la cartus sa vezi cum se inegreste pentru ca colecteaza si praful din camera. Da, sarea ramane acolo pentru ca el o sufla in particule f mici. El nu se consuma, doar se umple cu praf. Eu un cartus l-am spalat, a iesit negreala din el, l-am uscat pe calorifer si l-am folosit din nou. Daca pui un obiect ud in calea lui o sa vezi cum se cristalizeaza sare pe el, deci aparatul chiar arunca in camera ioni de sare. :) Eu am avut cana de cafea langa el intr-o zi si asa am vazut cu ochiul ce face. :) Eu zic sa il folosesti cu incredere si o sa vezi cum copiii racesc mai rar. La noi asa a fost. L-am scos ieri si pana azi Mara nu mai are muci si nici nasul infundat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vrut sa-l bag in priza, dar se pare ca a fugit alimentatorul pe undeva, inca il caut :)
      Nu ma asteptam la miracole, stiu ca nu asa functioneaza treaba asta, dar am ramas cam paf, poate ca imi creasem eu o imagine aiurea, fata de ce ar trebui sa se intample.
      O sa retin treaba cu spalatul :)
      Na ... daca mi-e lene (adica min 50 de lei de vizita) sa ma duc pana la Ocnele Mari, la 10 km ... :D

      Ștergere
    2. Pai da, dar la Ocne nu poti merge 24 de ore din 24 cand e copilul bolnav, nu? E super ca ai acolo, ala e un mediu deosebit. Uite de ieri pana azi am scapat de muci si de o tuse groaznica cu el si cu ulei de rozmarin pus in lumanare sa arda...si cu sare pe piept si cu baie cu sareeeee...sareeee...hihi...Deci una peste alta de luni pana miercuri...

      Ștergere
  3. nu stiam de el... pare interesant. Mai studiez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E foarte bun. Merita incercat si pentru preventie si aer mai curat in casa si pentru tratarea virozelor.

      Ștergere
  4. Te-am link-uit cu Salin-ul! :D
    Vezi ca am scris despre diverse "babisme" pe care le fol noi, cand suntem virusati, poate va folosesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumim e bine de incercat ,nu are ce sa strice!!decat tratamente peste tratamente...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu placere. Nu, nu strica la nimic si in mod sigur ajuta! Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna.am cumparat si eu azi un aparat salin s2 l-am bagat in priza pt 2-3 ore dar in camera nu miroase deloc a sare(nu ar trebui sa miroase,adica nu asa e normal sa miroase?)mi-am bagat nasul in el in tim ce functiona si stranut de o ora si nu ma mai opresc...probabil ceva particule de sare!multumesc pt raspuns!o seara faina!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu miroase, Isabela, ca nu e salina :) Daca merge multe ore in sir se distinge un vag miros in rest nu miroase. Daca stranuti e bine, inseamna ca sarea isi face efectul si te ajuta sa elimini. Se poate sa si tusesti in prima faza ca apoi tusea sa dispara cu totul.

      Ștergere
  8. Buna.am cumparat si eu azi un aparat salin s2 l-am bagat in priza pt 2-3 ore dar in camera nu miroase deloc a sare(nu ar trebui sa miroase,adica nu asa e normal sa miroase?)mi-am bagat nasul in el in tim ce functiona si stranut de o ora si nu ma mai opresc...probabil ceva particule de sare!multumesc pt raspuns!o seara faina! apropo de zgomot al meu mi se pare ca nu face zgomot deranjant...

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna cele care aveti aparatul ati putea sa puneti o fotografie nu am ideee cum e și cit costa unde se găsește Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca il cauti dupa nume pe Google il gasesti imediat. http://www.salin.ro/index.php/salinmagazin/purificator-de-aer-salin-s2-detail

      Ștergere
  10. Buna,cele care aveti acest aparat ati putea pune o foto cu aparatul si asi dori sa stiu cit costa si unde se găsește Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna! Auzisem si eu ca.i bun, si noi ne chinuim cu mucisori si nu ne mai trec, am terorizat.o practic cu aspiratu si de asta am zis sa incercam altceva dar exista o problema: bebe are 5l1s nu e cam mica? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e mica, aparatul nu face cat e in salina naturala. Si in salina o poti duce doar ca trebuie sa o tii mai putin. Aparatul e ok, nu are nici o contraindicatie.

      Ștergere
  12. L-am cumparat si eu, pe principiul "cum nu ajuta asa nu are cum sa strice" :)
    L-am luat dintr-o farmacie Dona, am dat pe el 160 de lei. Il tin non-stop in priza de o saptamana intr-o camera de dimensiuni mici (dormitor) si tusea de care nu reuseam sa scap de mai bine de un an a inceput sa se amelioreze!! Chiar vi-l recomand, nu e o investitie majora ca bani, dar cred ca pentru sanatata - mai ales cu poluarea in care traim...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am si eu un asemenea aparat de 2 ani .E mare diferenta intre filtrul original al aparatului si filtrele de rezerva cumparate ulterior .Daca la cel original se simtea mirosul salin de cum intrai in camera la cel de rezerva nici cand lipesti nasul de el nu se simte .Am adus la cunostinta distribuitorului si mi-a spus ca e de aceeasi calitate , dar nu am cum sa ma insel . posibil ca rezervele sa le fabrice altcineva care foloseste aceeasi sigla .

      Ștergere