miercuri, 30 ianuarie 2013

Unghii negre

  Nu cele date cu oja neagra. Cele de copil murdar pe maini in asa hal incat sub unghii se aduna un doliu care devine permanent. Pentru ca are unchii netaiate sau pentru ca e lasat sa scurme oriunde. Unghiile negre ma infioara. Sunt din categoria "copil caruia ii ajung mucii in gura si nimeni nu-l ajuta"...

  Nu stiu de ma simt ingrozita cand vad manutze de copil care arata asa. Poate pentru ca imi da fix senzatia asta de...copil abandonat. El nu poate sa isi taie unghiile singur, nu poate sa ia un instrument sa se curete sub unghii...si probabil nici nu poate sa se abtina sa nu scurme in tzarana...ca na, e copil. 

  Da' ce te faci cand vezi cate un domn "indoliat" asa...si te uiti la el si ai zice ca nu e nici mecanic auto (desi asta nu e o scuza la o adica) si nici nu traieste in vreun canal. Si totusi cand ii vezi unghiile...te ia cu racori. Si te gandesti cum ar fi sa puna mana pe tine cu mainile alea...si iar transpiri. Sau il vezi mancand ceva cu manutzele alea misto. Sau, si mai bine...il auzi spunand cu mandrie ca "cine nu munceste nu se murdareste" adica vezi-doamne tu esti un om care nu muncesti si deci de aia esti CURAT. Cam asta e mentalitatea la romani. Ca daca muncesti trebuie sa fii jegos.

  Sau ca daca e copil...trebuie sa scarme in tzarana, sa o manance, sa si-o bage in urechi si in general sa gaseasca cele mai inventive locuri in care sa o tencuiasca. Ok, daca iti place asa...fine by me...dar de ce mama naibii nu il si speli? De ce nu ii tai unghiile odata la doua zile, ca sa nu mai aibe unde sa se vare jegul. Sau de ce nu iei un instrument special cu care sa ii scoti mizeria de sub unghii.

  Vad fetite imbracate in cele mai printzesistice rochii cu voal...cu unghiile negre. Eventual spoite cu oja mamei. La 5 si 6 ani. Cum vine asta? O inveti intai sa se impopotzoneze ca un brad de Craciun si apoi sa isi faca igiena corecta? O inveti intai cu parfumul si apoi cu spalatul la subtiori? Intai cu rujul si apoi cu spalatul pe dinti? E bine ca incepem sa le sexualizam de mici...sa le luam haine uluitor de asemanatoare cu cele de femei adulte care incearca sa atraga masculi in pat. Bluze cu decolteu. Fuste pana la fund...Clame cu pietre, bluze cu paiete, rochii care mai de care mai exotice. Si unghii cu negru. 

  Ma uit in jurul meu si nu mai vad...bun simt. Din ala estetic. Adica o fetita sa fie o fetita nu o paparuda. Si mai ales nu batuta in pietre din cap pana in picioare. Multe din femeile generatiei mele, care n-au avut ele cand erau mici si au suferit si au ramas cu complexe fashionistice din copilarie...si isi imbraca acum copilele ca pe niste...nu stiu ce. Ok, vrei sa o determini sa se "faca domnisoara frumoasa"...dar de ce nu o inveti ca paietele si pietrele sunt pentru ocazii speciale? Si ca oricum ar fi imbracata trebuie intai sa fie CURATA. Ingrijita. Ca daca o inveti asta si vede ca are negru sub unghii vine ea singura si cere sa o cureti. 

  Maine poimaine o sa le vedem si vopsite la par de la 5 ani. Tocuri deja au, am vazut eu la gradinita! Nu stiu unde se vor opri tendintele din zilele astea...dar vad ca igiena saraca ramane undeva in urma. Departe. Traim anii in care romanul a descoperit "parentingul" (detest cuvantul asta) occidental! Urmeaza vremuri interesante. 

5 comentarii :

  1. Eu am o problema asemanatoare cu curatatul in urechi, mai ales cand iti bate cate o raza de soare exact in fundul palniei. Cat despre facutul unghiilor la copile, nu pot sa spun decat BEAH!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, si urechile daaaa...doar ca alea nu se vad asa de tare ca mainile :))) Si da, bleah maxim la unghii facute si strugurel roz la 5 ani...si TOCURI...pantofiori cu toculetz :(

      Ștergere
  2. Bai, dar tu stii ca eu, la numarul Anei la picior, aproape ca nu mai gasesc pantofi fara un pic de toculet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. noi ne-am luat cele mai misto incaltari din Balcic. bulgarii produc incaltaminte de piele si non-piele foarte misto. pentru adulti 10-20 euro pentru Mara 5-10 euro. in locul tau as da o fuga pana la Ruse! :)

      Ștergere
  3. Uite ca la asta nu m-am gandit! Merci de pont!

    RăspundețiȘtergere