miercuri, 23 ianuarie 2013

Ne imbracam

   Romanul se imbraca dupa metoda calendarului. Adica se uita in calendar si purcede spre sifonier. Daca in calendar scrie ianuarie, oamenii isi pun tot sifonierul pe ei si pleaca fericiti pe strazi. Exact asa cum uneori vara ii vezi pe plaja mov. Ei, oamenii, nu plaja. Daca in calendar e august, ce daca poate a venit un val de aer mai rece si nu e de stat chiar in chiloti in timp ce vantul iti sufla capul de pe umeri...oamenii stau la plaja.

  Ieri la pranz cand am iesit spre gradinita erau afara 15 grade in soare. Ne-am scos gecile si am purces cu ele in mana mai departe. In 15 minute de mers pe jos am intalnit numai oameni cu caciuli de blana. Si cu cojoace. O doamna avea manusi in maini. Din alea de piele cu blana pe dinauntru. Am fost tentata sa o opresc si sa o intreb daca nu ii e cald. 

  Da, dimineata cand pleci de acasa e frig. Dar daca te pomenesti cu 15 grade in cap la ora amiezii si un soare care chiar m-a fript in cap...nu ai asa nici o tendinta sa scoti cojocu'? Sau barem doar caciula aia de blana cu urechi. Macar o manusa? Nu simti ca ti-e cald? 

  Am intalnit numai copilasi mici imbracati ca pentru ski. Cu caciuli aprig stranse pe sub falci. Era un baietel care dadea din cap repede-repede, tragea de caciula si tipa in mijlocul strazii. Iar ma-sa ii zicea "ce vrei, mai, mama? vrei apa?" Pai o fi vrand si apa saracu', ca e in costum de ski la 15 grade, e foarte probabil sa se fi topit omu'. Dar el clar vroia sa scape de caciula de lana care il sufoca. 

  In orice anotimp vad copii supra-imbracati. Mult prea imbracati. Care sunt urmariti de parinti sau bunici extrem de ingrijorati ca "transpira". Pai cum sa nu transpire? Educatoarea imi zice tot timpul ca vaaai Mara nu are maieu! "Si nici strampi, doamna, e prea dezbracata". In conditiile in care in casa aia si in camera in care ei stau sunt circa 24 de grade. Duduie sobele. Deci copilul ar trebui sa stea acolo timp de patru ore cu strampi, maieu, blugi, bluza. Si eventual si un hanorac pentru ca doamna zice "vai, mi se face mie frig cand o vad!" Si dupa aia sa o scot afara si sa ma mir ca e transpirata, bolnava sau sensibila. 

  Romanii nu sunt scotieni.Scotienii au constatat ca supunerea organismului la temperaturi alternante trebuie realizata pentru a da cat mai multa rezistenta respectivului organism. Acum eu nu propun sa facem cu totii dusuri scotiene de trei ori pe zi. Insa isteria asta cu imbracatul, cu feritul de "curent", cu sutele de caciuli puse in cap la copilasi mici, cu "vai, nu sta pe jos ca e rece"...toate astea slabesc organismul. Cand corpul nu e expus la diferente de temperatura nu stie sa se adapteze la ele. Cand nu se adapteaza culege orice virus intalneste in momentele de variatii de temperaturi. Sa ajungi sa nu deschizi geamurile intr-o casa pentru ca "vai copilul!" mi se pare uluitor. 

  Azi o sa fie din nou cald. Prea cald pentru perioada asta. Sunt curioasa cate caciuli de blana o sa intalnim pe drum. 

24 de comentarii :

  1. Da, la asta ma gandeam si eu azi cand am vazut o doamna in metrou cu caciula si manusi plus la iesire o caciula imensa cu blana...

    RăspundețiȘtergere

  2. Si eu sunt de parere ca romanii se imbraca adesea nepotrivit cu vremea de afara, in special prea gros iarna. Cred ca mai pe toti ne-au imbracat cand eram mici cu pantaloni si pulovere si caciuli si manusi de lana, toate impletite de bunica :)
    astfel ca probabil doar atat stiu oamenii. Nu cred ca nu le e cald sau incomod, ci mai degraba ei nu stiu ca se poate si cald si comod!

    Multe din lucrurile pe care le subliniezi pe blogul tau ca fiind aiurea (si la care subscriu in mare parte) se datoreaza felului in care am/au fost crescuti. Nu inseamna ca am gasit o scuza si nu ma supara situatiile, dar am ajuns la concluzia ca majoritatea romanilor asa au fost invatati, deci atat stiu, si sunt foarte reticenti la a se schimba, cel mai adesea pentru ca nu aud (la propriu, eu cred ca isi inchid urechile cand tu sau eu sau cei ca noi le spunem ca se poate mai bine).

    RăspundețiȘtergere
  3. eu una ama vut o revelatie cand, in tineretea timpurie, am descoperit jachetele de polar, alea de mers pe munte. muama, adica nu tre sa imi pun saptejdemii de pulovere de lana ca sa merg pe munte? nu! iupiiiiiiiiiiiiiii! asta pentru ca nici in ziua de azi n-am scapat de trauma caciula plus fular facute cocolos la spate, de dadeam din cap ca o curca beata, doar doar oi scapa de ele. infofolirea dauneaza grav sanatatii - trupesti SI mentale :)))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da ma pai noi ne luam cate o bluza subtire de bumbac cu maneca lunga, un hanorac Mara si un plovar eu (asta daca sunt minus grade) si o geaca din aia mai tzapana. Si blugi, sosete si incaltari care sa tina de cald. Si gata.

      Ștergere
  4. Ei bine, eu sunt o mama care inca isi imbraca copilasa in haine de ski, la 9-10 grade, chiar daca pe dedesubt am mai renuntat la bluze. Fac asta pentru ca afara vreau sa o las sa stea in fund daca vrea (si vrea), sa intre in balti daca vrea (si ce mai vreeaaa!), sa stea pe tobogan, leagan, iarba, zapada care inca nu s-a topit de tot, fara sa o stresez ca se uda, ca raceste, ca e inca frig blabla. Ma amuza ce derutati sunt ceilalti copilasi ca o vad pe fetita mea facand toate acele lucruri care lor le sunt strict interzise de parinti/bunici/bone, acestia din urma uitandu-se oripilati la mine, gata sa imi atraga atentia ca poate nu vad ce face copilul meu!

    In legatura cu caciula, am fost si eu taaare relaxata primavara trecuta, ma indignam ca isi scot oamenii copiii cu caciuli la 15-16 grade, cum se poate asa ceva, eu nu i-am dat caciula in parc si a facut otita. De atunci taare greu renunt la caciula. Dar nici otita nu a mai facut.

    In concluzie, cred ca nu sunt toate lucrurile albe sau negre. Unii copii sunt mai sensibili decat altii, altii sunt mai activi si se incalzesc repede, altii sunt mai frigurosi... Pe mine episodul otitei mi-a dat zdravan peste nas si nu ma mai indignez la cum isi imbraca altii copiii. Fularul pus peste gura inca ma mai racaie cand il vad, dar incerc sa il ignor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Caciula si otita n-au nici o legatura. Otita este ceva viral de cele mai multe ori. Cand e bacterian e de la inot. Cand e viral e luat pe NAS! Poarta de intrare e nasul. :) Poti sa ii pui douazeci de caciuli, daca ia un virul cu prezentare auriculara, o sa faca otita. Cat despre dat pe topogan...si primavara ce faci? Costum de ski? Nu cred! Oricum copilul se murdareste in parc asa ca e irelevant daca are sau nu costum prea gros pe el. Cat despre lasatul sa se joace in balti...daca ai stii CE contine apa din balti ai lasa costumul de ski si ai lua masuri ca copilul tau sa nu atinga vreodata acea apa :)
      Scuza-mi cuvintele directe, eu nu critic pe nimeni...eu doar ofer informatii. NU este ok sa supra-imbraci copilul. Si nici sa se joace in baltile de pe strada. Asta iti poate spune orice medic :)

      Ștergere
    2. Nu contest nici treaba cu nasul si otita, nici cea cu baltile jegoase. Doar ca fix in seara zilei cu pricina, adica dupa ce am scos-o in parc fara caciula, a facut febra si s-a declansat totul. De acolo si legatura pe care am facut-o. Plus ca de cand am fixul cu caciula, nu a mai facut.

      Cu baltile, ce sa zic, tropaie in ele si de-aia are nevoie de pantaloni impermeabili sa nu treaca apa. Ca sa nu transform orice iesire in parc intr-un mare "nu e voie", o las sa tropaie in baltile mai putin adanci si ea intelege de vorba buna cand ii zic ca o balta e prea mare si nu tre' sa calce in ea. Are 18 luni, sunt multumita si cu atat. Si ea la fel.:)
      Iar de jeg... e peste tot. In special pe mobilierul din locurile de joaca. Si cum nu-mi place sa lustruiesc cu servetele umede orice obiect inainte de a-l atinge ea, ii pun manusi :). Ce-i drept, de-alea subtiri.

      Ștergere
    3. Febra imediat dupa expunere la frig nu e. Adica copilul luase ceva cu 24-48 de ore inainte si apoi a avut simptomele. In 18 luni nu poti sa zici ca "de atunci n-a mai avut" pentru ca timpul e putin :) Of, ce sa zic, problema cu jegul din parcurile din Romania pentru mine e oribila. Cainii comunitari care se duc la baie in lazile cu nisip...ma infioara.

      Ștergere
  5. da-da-da.. ai 100% dreptate.. nu inteleg de ce oamenii se infofolesc doar pt ca azi suntem in 23 Ianuarie 2013. Deschide un geam, uita-te la meteo, intreab-o pe matusa meteo-dependeta (toti avem cate una in familie: "azi o sa ploua ca ma doare genunchiul si imi tiuie urechea stanga!"). A, daca era 2012 te inteleg. Erau minus 'shpe grade.. dar asa?!
    Si pun pariu ca astia sunt aceeasi smintiti care pe patruj'de grade vara sunt pe plaja la ora 13:00 FIX.. ca sa se "bronzeasca" si ei. "Sa prinda soare".. si ii prinde d-soara asistenta (la 50 de ani si 150 de kile) cu ditai acu' sa le bage-n muschi (a se citi cur), poate s-or invata minte.
    Da nu se-nvata :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha, aoleu Cetine, de cand ma tin sa scriu un post despre turistii copti de pe plaja de la 2 Mai! Bine ca mi-ai adus aminte!

      Ștergere
    2. scrie scrie... la noi la "Costanta" distractia noastra de duminica era sa mergem la gara sa ne uitam la "prajiti". Adicatelea la un card imens de nebuni cu fatza rosie, arsa, si care mergeau cu mainile departate de corp precum robotzii.. si sa ii vezi in inghesuiala cand se atingeau unu' de altu' :))))) ptiiiuuuuu...
      aaa.. si putzeau a iaurt si/sau pui la rotisor.. si nu era de la ce aveau in sarsanale, pt ca mancarea o terminasera de mult!!!!

      Ștergere
    3. :)))))) Da' cand era autobuzu 14 prin Limanu' pana in 2 Mai...si se inghesuiau TOTI in el...acolo era mega jmecherie!

      Ștergere
  6. aici pe unde sunt eu tendinta e inversa, copiii nu sunt asa infofoliti, sunt lasati in curent...ca deh, fac anticorpi ;o) si trebuie sa recunosc ca si eu am adoptat cam aceleasi obisnuinte. Maica-mea e ingrozita can ii vede asa, tare i-ar mai imbraca ea bine, cu fular, pulover de lana, etc cu tot ceea ce ne punea si noua...doar ca iarna aici e in medie de 8-9 grade ziua

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, in tarile civilizate nimeni nu face excese asupra copiilor. Si pana la urma si asupra adultilor. E chestie de inteligenta. Afli cum trebuie sa iti fie din experienta. E usor! Si daca sunt -10 ziua si MERGI undeva cu copilul...in mers se incalzeste...unde ajungi e cald...deci nu trebuie imbracat omul ca si cand e lasat in strada pe jos :)

      Ștergere
  7. Cel mai tare mi-a placut de o bunicuta din parc care ii legase plodului fularul peste gura, ii infundase doua tampoane de vata in urechi si se plangea ca "asta micu' al ei nu vorbeste, domnule, ca alti copii si trebuie sa tipi la el ca sa te auda":))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))))) si un scoci pe ochi nu i-a tras sa se mire si ca e orb? poate il tragea curentu' pe la ochi!!

      Ștergere
  8. Doamne, nici eu nu contenesc sa ma uimesc de cate ori ies pe strada. Sunt atatea mame/bunici nebune ca nu ar mai trebui sa ne mire nimic. Sa zicem ca il imbraca pe strada ca pe un urs de abia se misca saracul copil ca asa a facut ma'sa si ma'sa lu' ma'sa dar in supermarket sau la metrou il tin la fel, cu caciula, gluga de la geaca groasa de fas si fular legat strans la gat. Se face fleasca apoi il scoate afara gata bolnav si incepe tratamentul cu antibiotice, musai antibiotice, nu mai exista ceaiuri, frectii, piramidoane...
    Geaca mea de iarna (primavara si toamna) are vreo 5-600 de grame, imi pun un tricou si un polar. Atat, cand sunt multe cu minus imi pun si o esarfa mare si groasa la gat, nu pot sa mai inteleg adultii, care in zilele noastre poarta niste geci ca niste plapumi...

    Oricum, primavara si toama sunt cele mai faine dpdv vestimentar, unele in sandale cu curele, aletele in cizme imblanite, unele in tricou si altele cu palton :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahaha, daaaa, alataieri era un baiat in tricou...ii era cald omu' :)))

      Ștergere
  9. Si a mea e in rochita, tot 24-25 de grade. Daca e cu bretele, ii dau un tricou subtire pe dedesupt, fara strampi :D Noroc cu "Doamna", care e f deschisa la minte, si nu ma bombane zilnic, dar compenseaza restul de bunici/mamici care o vad "asa dezbracata" :)
    Mi-e mila de saracii copii, sunt asa de blindati, in gradinita, de nici nu au cum sa se simta bine, sau sa dea randament, numai cand ii vad cu ciorapii flausati si cu botosi dinaia grosi, in care transpiri ...

    Asta micu', tocmai a avut otita (la urechea medie, cu eliminat zeama din ureche), si ghici ce, o doamna doctor, de la spitalul judetean, tanara si f simpatica (deobicei nu-mi sunt simpatici doctorii), a spus "il tineti in casa, la temperatura constanta (NU a spus "la caldura", i-am spus ca la noi sunt 20-21, a spus ca e perfect), si NU ii puneti vata in urechi, nici caciulita pe cap!".

    Eu am probleme cu soacra-mea (locuim in aceeasi casa), care e super-friguroasa, la ea, la parter, sunt 25 de grade, pe tot nivelul, cand urc de acolo, la noi, parca incep sa respir din nou, mi se aeriseste creierul, acolo parca ma clocesc :)
    Mi-e teama de vremea cand o sa las copiii pe mana ei. Am o banuiala ca o sa le cumpere ea, din banii ei, treninguri pt gradinita, "ca sa fie si ei imbracati cum trebuie". Dar oricum s-a mai destupat si ea, nu mai insista sa le punem fular la gura si de-astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. OMG fular la guraaaaaaaa!!! :))) Bai, la otite e crucial sa nu faci CALD in zona aia ca aia e infectie bacteriana deci se inmulteste daca obturezi locul.

      Ștergere
    2. Stai ca am uitat una! Bunicile/mamicile care stau cu cojoacele pe ele, in holul de la gradinita, in timp ce-si schimba copiii, si urla isterizate la ei ca "hai mama, ca am transpirat toata!" :D

      Ștergere