luni, 22 decembrie 2014

Malta, o tara cat un balconel

  Unul din ala mic-mic-mic! Cat o batistuta. Ma depaseste total de ce oamenii astia s-au cerut afara din Anglia in cadrul careia au stat pana mai alaltaieri (1964). Cred ca le era un pic mai bine daca ramaneau acolo, dar asa sunt oamenii orgoliosi cand vine vorba de ce e "al meu". 

  In Malta e cam saracie. E saracie nu in bani (desi inteleg ca salariile sunt destul de mici aici fata de alte tari UE care au aderat la moneda euro). E saracie in spatiu. In loc. In pamant. In Malta n-ai pe unde merge pe strada pentru ca strada se termina de multe ori fix unde incepe incheietura oglinzii de la masina. Drept pentru care azi niste cetateni care luau voiosi o curba in cetatea Mdina au scos intai mainile pe geam si au rabatat oglinzile masinii. Urmatorii cetateni care au intrat cu masina pe ulitza aia n-au fost la fel de inspirati, drept pentru care au harjait-o lejer pe peretii caselor :)))) Pentru noi a fost amuzant desi niste minute mai tarziu urma sa ne lipim de aceiasi pereti pentru ca noi mergeam pe acea straduta!!! Chestie care a fost tot amuzanta desi un pic inspaimantatoare :)

  M-am pus cu curu' la perete si mi-am blestemat zilele ca-l am bombat...dar m-am felicitat ca n-am decat 36 la picior ca altfel flacaul imi rontzaia capatul de la degetele de nu ma vedeam! Albu a supt burta iar fi-sa si-a supt ghiozdanelu' din spate si s-a facut mica-mica pe perete dupa care mi-a zis o juma' de ora ce frica i-a fost :)))) 

  Mdina asta e ca un fel de Sighisoara doar ca mai mare, mai misto si mai devreme acasa. Mdeh. Seamana leit cu Venetia doar ca n-are apa. Seamana si cu Sighisoara, si cu probabil orice alta cetate medievala. A fost pe vremuri capitala Maltei. Azi traiesc acolo cam 300 de oameni. As in aia e casa lor cum ar veni... Chestie care te lasa vorbind singur a prost...Ii vezi la geamuri, azi o doamna ne-a salutat cordial de sus de la etajul doi. Era vesela ca ne plimbam ca o turma de prosti pe acolo facand poze la casele lor. 

  Cetatea a aparut acum 4000 de ani. Patru mii. Arhitectura actuala e "doar" de prin anul 1000 dupa Hristos. E practic un oras suit pe un deal in mijlocul insulei Malta. Orasul-cetate se continua cu Rabat, restul de oras. 

  Tot azi am fost si in satul mestesugarilor unde in hale diverse oamenii faceau sticlarie, olarit, ceramica, pietre, lemne, treburi, dude. Si le si vindeau, evident. Copilul cand a ajuns la cel cu pietre era sa intre in fibrilatii. Daca o duceam la o fabrica de bomboane cred ca o lasa perfect rece, azi la pietricele era sa lesine tipand ca ea le vrea citez "pe toate SI PE ASTA!" :))))))) aratandu-mi cu degetele alea cat niste scobitori, chiuind si invartindu-se de colo colo fluturand din aripi pe langa sticlareturi de sute de euro spre disperarea lu' taxu caruia i se abureau ochelarii incercand sa calculeze la fiecare fluturare a copilului cam cat ar putea el sa decarteze in conditia in care pe toate rafturile scria mare "o spargi, o platesti!" :)))))))

  Intr-un final am vazut si peisajele magnifice de la Dingli Cliffs numa' ca preferam sa nu mor de inima pe marginea unei prapastii. Cam asa e acolo, e un munte mare care pica in apa. Si tu te duci ca prostu' si stai pe maaaaargine ca sa vezi niste sute de metri in jos ce frumos e. Domle, e...da' mie mi-a sarit tensiunea-n chilotzi cand ma uitam in jos. Adica e mai misto in poze decat la fata locului cu masina pe un drum care e cat masina si la 30 de centimetri in stanga mea e prapastia. La propriu! 

  Evenimentul culinar al zilei a fost ca am mancat ceva ce-mi doream de multi ani si nu gustasem si anume canoli italienesti. Bun, domle! Si inca ceva: pancetta de la mama ei. Idem! Pancetta m-a dat pe spate la modul ca presimt o juma' de geanta la intoarcere... Am asa un feeling ca mi se arata multa pancetta in bagaje! :D

  Cateva poze pentru azi:

Cetatea vazuta de jos

Sus la intrare

pe stradute d-astea au voie niste rezidenti cu masini



doamna descuia usa casei ei

portocali


copil in fata gradinei cu portocali






tati, sa iti pun niste coarne aici?

daca asa se cheama politia, ce sa facem? 



peste tot in Malta asa sunt balconasele

sau asa

in prima faza a ramas muta

dupa care ne ruga sa le luam petoatepetoatepetoate!


Dingli Cliffs



4 comentarii :

  1. Mortala poza cu copila la livada, siiigur as fi avut aceeasi fata, in acelasi context! Si cred ca mirosea demential :)
    La cocotatul pe stanci ... am aceeasi atitudine, mai bine privesc pozele :)
    Arata foarte frumos pe acolo, foarte bibilit, de sus :)
    Vacanta placuta in continuare si grija la deplasari! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Nu mirosea a nimic! M-am si ofticat ca nu mirosea, barem ma alegeam cu mirosu'!

      Ștergere
  2. Daca au astia gradini de portocali inseamna ca sunt ieftine acolo:)). Poze frumoase, frumoase si copil foarte incantat si relaxat!!! Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam 1 euro kilul. Insa teribil de dulci si parfumate si cumva lipsite de "acid", nu stiu cum sa explic, cu totul alt gust de ceea ce mancasem eu o viata.

      Ștergere