vineri, 25 aprilie 2014

Servicii romanesti

  Sau unguresti, ca inteleg ca RDS nu-i tocmai o firma romaneasca. N-am avut pana acum mari probleme cu ei poate si datorita faptului ca nici mari interactiuni n-am avut. Doar contracte pentru internet si tv de niste ani in mai multe locatii din oras. Si pentru ca sotul meu a lucrat la o firma care a fost preluata de RDS intre timp am avut parte si de "depanari" prompte de cate ori am avut nevoie deoarece omul meu e unul bun si simpatic si toti oamenii il iubesc si il servesc mereu. Ca si el se da peste cap pentru multi oameni cand e nevoie. 

  Asa ca am avut o convietuire pasnica cu RDS de ani de zile. Pana azi. Cand ma suna pe fix o tanti. Cica de la RDS Bucuresti, sa-mi povesteasca despre o factura. Pe langa hilarul faptului ca mi-a cerut data de nastere a maica-mii si adresa (contractul e pe numele ei), desi eram un om care raspundeam la fixul de la acea adresa, cam greu sa fiu un om strain si rau intentionat...Un hot care raspunde la fixul din casa in care a intrat sau ceva... Bun ii dau datele si imi tot zice de o factura. Dar eu tocmai ce am primit o factura pe data de 18... zic hait or fi gresit-o. E de 200 de lei sper ca au gresit-o in plus. 

  Ca detaliu minor de 5 luni eu si Marius vorbim prin RDS, prin mobilele de la ei sau fix-mobil. Ieseau cele mai bune tarife, am dat un abonament in plus si ne-au dat minute in retea cum ar veni, dar un roamning mai ieftin ca altii. Deci de 5 luni, atentie, CINCI, factura noastra lunara a crescut de la 69 de lei (internet, cablu telefon initial) la...200-250 de lei. Am platit-o intotdeauna la timp! Desi e nedrept ca domnii de la RDS te pun sa platesti abonamentele cu o luna inainte. Adica factura scadenta pe 30 ale lunii aprilie e pentru abonamentele de luna mai si cu convorbirile telefonice din martie. 200 de lei. 

  O intreb daca aia e factura si ea-mi zice tandru "nuuuu, e alta factura, una emisa AZI". Azi? Cum adica azi, pe 25 alta factura? Pai stati sa va explic, e o factura-garantie pentru convorbirile de pe luna aprilie intre 1 si 24 pentru ca au fost mai multe. Pai si? Ce daca au fost mai multe? De cinci luni sunt mai multe Pai se factureaza AZI si daca nu le platiti in 3 ZILE lucratoare va taiem telefonul. Factura e de 300 de lei pentru 24 de zile din luna...restul il platiti la factura normala care o sa vina. Poooooftiiiim? Adica practic tu imi iei mie azi banii pe convorbiri cu o LUNA INAINTE decat normal, da? Si imi dai 3 zile sa-ti platesc. 

  Pai sa vedeti, doamna, sa stiti ca asa e in contract. Aoleu! Asa adica cum? Ai pus o clauza cum ca tu de fapt poti sa imi facturezi mie telefon cand vrea penisu' matale...si ca imi dai 3 ZILE sa platesc. Chiar daca eu nu te-am tepuit, nu am intarziat, sunt la zi cu banii? Dap! Am intrebat-o daca RDS a devenit banca si imi da si dobanda la banii mei pe care o sa ii tin eu O LUNA la ei. Ca asa mi s-ar parea normal. Din moment ce viitoarea factura vine peste o luna iar eu tre' sa o platesc pana la 30 MAI...as zice sa-mi dea o dobanda... La care ea imi raspunde incurcata "cum adica?" I-am mai explicat odata principiul: imi iei banii cu o luna inainte pentru ca crezi ca-s hot, deci da-mi o dobanda ca banca. N-a priceput, s-a lasat o linisteeeee....

  I-am zis ca nu e normal, ca e absurd si ca orice om isi face un calcul si are banii pregatiti pentru facturi atunci cand stie ca vin ele. Give or take niste zile. Nu o luna. Eu intamplator ii am, dar daca nu ii aveam? Ma imprumutam pe la prieteni in numele lu' Rds, da? Sau cum? Trei zile! Factura emisa azi, eu anuntata azi la ora 13, am trei zile sa o platesc pe aia si pe aialalta. Deci da? Fara sa ma anunte in prealabil, fara sa faca asta in PRIMA luna cand costurile noastre au crescut mult mai mult fata de normal, fara sa-mi zica nimic, ma suna si ma anunta ca in 3 zile tre' sa scot 3 milioane. Nu am reusit sa gasesc contractul sa vad ce scrie, probabil ca scrie ceva de genul "Noi RDS putem sa va facturam voua prostilor orice si oricand cand vrea p@&* noastra iar voi prostilor tre' sa platiti in trei zile." 

  O intreb pe duamna daca va aparea factura aceasta noua in contul meu Digicare ca eu acolo platesc. Da, sigur. Ce ziceti, a aparut? Nu! Deci practic eu in secunda asta nu am cum sa o platesc decat daca ei isi vor aduce aminte sa-mi trimita o factura electronica (asa platim, nu mai vine pe hartie) sau sa o bage in Digicare. Daca nu, n-am cum, ca n-am datele. Banca imi cere numarul facturii!

  Asa mi-e de sila de tara asta, incredibil. Asta dupa ce in lunea Pastelui m-am dus la Gara dupa ce am consultat "platforma CFR online" ca sa constat ca ei au anulat niste multe trenuri fara sa le scoata si din online. Ca doar avem "platforma" suntem dati dracu'. Si in era internetului ar fi greu sa pui modificarile in platforma. Sau sa dai un mail sa-i zici boului ca tu consideri ca el a vorbit prea mult la telefon si ca ai de gand sa-l arzi cu o luna inainte. Mda...

Later edit: la ora 15.30 a aparut si factura de 300 in Digicare, insa in lista cu desfasuratoare ale convorbirilor NU apare decat martie! Deci eu nici n-am cum sa verific daca e corect desfasuratorul!

  

23 de comentarii :

  1. Absurd. Chiar daca in contract scrie asa ceva, tot e clauza abuziva. Daca ai timp si te tin nervii, fa o reclamatie scrisa la ei si una la Protectia Consumatorului. Am patit si eu o faza cu RDS la un moment dat, ma mutasem intr-o zona in care nu ofereau servicii, asa ca am reziliat contractul cu ei (in sensul ca aveam un contract pe 2 ani, care tocmai expira, am sunat si am zis ca nu doresc sa-l mai prelungesc, oamenii la telefon mi-au zis ca OK). Dupa vreo 6 luni, primesc telefon de la RDS ca am de platit restante de vreo 3 luni (adica continuasera sa emita facturi 3 luni pe numele meu si la o adresa unde nu mai locuia nimeni, nu se ma folosea telefon, net cablu, dupa care au taiat abonamentul pe motiv de neplata si au mai stat 3 luni pana m-au sunat sa-mi zica ca am de platit si facturi si restante). Atunci chiar am depus reclamatie la Protectia Consumatorului, de platit nu am platit veci, deci m-au sunat de vreo 2 ori sa-mi explice ca o sa ajunga cazul meu la executor judecatoresc (yeah, right, mergeti la tribunal, platiti avocat si executor ca sa recuperati sub 200 de lei, cam atat cica eram restanta).
    Dupa o vreme, s-au calmat cu telefoanele, aia de la Protectia Consuatorului mi-au trimis o scrisoare acasa cum ca le-au pus in vedere sa-si modifice contractele ca nu e legal sa le prelungeasca asa aiurea. Deci nah, sunt vreo 3-4 anid e atunci, nu a venit niciun executor judecatoresc sa-mi vanda oalele din casa, sper ca-s in siguranta! :D
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama ca n-am timpul, nervii si posibilitatea sa ma duc sa ma iau la hartza cu ei. Si asa mi-a crescut rau tensiunea de nervi, a trebuit sa ma pastilez ca sa ma linistesc. O sa incerc sa ii caut pe cei de la OPC sa vedem ce au de zis. Chiar daca acele 300 de lei sunt convorbiri efectuate e nedrept sa ma puna sa platesc asa aiurea cand vor ei cu sapte facturi.

      Ștergere
    2. Io is un pic mai zen, nu ma enervez chiar asa de tare, ma enervez initial, pana la un punct dupa care incep sa ma amuze fazaele astea rupte din Kafka si din Eugen Ionesco. Da noh, nu-i bine sa te pastilezi pt atata lucru, da-i naibii de RDS sau alti idioti. Incearca sa te calmezi si tu cu un pahar de vin, ceva, in cel mai rau caz :D
      Maria

      Ștergere
    3. Pai a trebuit sa iau ceva sa-mi scada tensiunea pentru ca dupa o ora aveam circa 18. Se pare ca psoriazisul vine la pachet cu hipertensiunea pentru ca am umblat la toti doctorii de toate organele si alta cauza n-am gasit. Cand sare din orice limita trebuie sa iau pastila ca risc sa crap si-ar fi pacat :)))

      Ștergere
    4. Foarte nasol....eu sufar de hipotensiune, am in general cam 7 cu 10, dar cateodata scade sub valoarea asta, si atunci ma simt chiar foarte rau, parca nici nu mai pot trage aer in piept. Poate de-aia ma simt asa zen dupa o tura de nervi, ca imi creste si mie tensiunea la valori umane.
      Maria

      Ștergere
    5. Ah, da, e posibil. Totusi 10 cu 7 e dubios adica aia mica iti e cam mare, semn ca inima nu prea "ia pauza" intre doua batai, deci nici asa nu-i prea bine. Si nasol te simti si cu ea mica (am avut si d-aia la viata mea) da' si cu d-asta mare ca simti ca ti se aseaza un elefant pe piept si ca te strange unu' de gat :)))))

      Ștergere
  2. Valeu. Azi la 13:10 mi-a sunat fixul si nu am vrut sa raspund. Ma intreb daca nu cumva era tot o tanti de la rds pusa pe enervat clientii :)))) De obicei sunt aia cu sondajele..alta boala.
    Otilia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))))) Otilia, era cat pe ce sa nu raspund, de obicei ala nu suna de nici un fel ca nu stie nimeni numarul, nici macar noi :))) Dar m-am gandit ca poate suna sotul din greseala pe fixul rds in loc de mobil. Mai bine nu-l auzeam!!!

      Ștergere
  3. Cu OPC ul am micsorat rata la banca asa ca da un mail cu tot ce inseamna conract rds (cere l chiar de la ei), pune si rds ul in cc si explica cum sta treaba. Ia sa vezi atunci client service rds. Succes!

    Ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, n-am gasit nenorocitul de contract, da' il gasesc. Tocmai am dat mail la OPC cu situatia, astept sa vad ce zic si luni o iau de la capat macar asa de distractie. O sa le dau mailuri pana crapa! Ca si eu era sa crap de nervi!

      Ștergere
  4. Eu am renuntat demult sa ma mai mir de orice tine de serviciile romanesti (sau serviciile unguresti din Romania sau cum vrei tu sa o pui)... O vreme ma enervam cu serviciile de la noi, unde oamenii sunt bine intentionati dar in general prosti gramada (ca se schimba atat de des incat n-au vreme sa faca un training ca lumea), dar aici in 100% din cazuri am castigat cand le-am expus punctul meu de vedere. Si de obicei, s-a lasat si cu "doamna, ne cerem scuze ca am gresit si v-am umflat factura, va dam banii inapoi si o luna gratis pentru deranj", asa ca ar trebui sa-mi taca gura. Ce daca m-am certat cu ei de 15 ori, daca am primit de fiecare data "bonusuri pentru deranj", asa cand vad o greseala prin facturi, intai imi sare tensiunea, apoi ma bucur :-)))
    Sper sa reusesti sa-i dai de capat, intr-un mod cat de cat omenesc si care sa nu te lase cu tensiunea praf si cu vantul prin buzunare... Bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tensiunea se rezolva cu pastila pe care mi-a dat-o cardiologul pentru cazuri "de urgenta". Insa umilinta nu prea. Si n-am ce sa rezolv real, eu pana marti va trebui sa platesc. Am gasit si contractul, clauza e facuta fix cum credeam si cum am scris in post. Pot sa iti ia bani oricand ba chiar sa iti ceara sa ii platesti in O ZI! Una! E campanie electorala pentru alegerile euro-parlamentare. Firmele strang bani pentru spagi!!!

      Ștergere
    2. Nu au cum sa iti ceara niste bani pe ceva ce nu ai consumat. Ori au factura cu convorbiri efectuate ori iti incaseaza bani pentru un contract mai mare decat cel pe care l-ai semnat. Ori una, ori alta nu e legal. Nu poti sa iti ia bani asa "la ochi". Punct. Fa bine si suna-i din nou si daca omul de la celalalt capat nu iti da serie si nr de factura, remediaza problema cheama managerul direct si expune si aluia si pune-i ca le faci reclamatie.

      Da-le adresa de e-mail unde sa trimita factura in format electronic, sa ai o dovada pe care sa o forwardezi direct la OPC.

      Nu lasa lucrurile si lasa tensiunea la locul ei. Ia-o usor si sistematic, o rezolvi intr-un final.

      Ștergere
    3. Aia de la telefon a zis ca-s convorbirile noastre, citeste cu atentie ce am scris. Dar sunt convorbiri care in mod normal le-as plati pe 30 MAI! Si care la ora actuala nu exista in sistemul Digicare unde am desfasuratoarele, exista doar o factura in plus pentru convorbiri. Dar oricum ar fi nu e normal sa-mi ia practic doua facturi in loc de una la aceasta data!

      Ștergere
  5. Am gasit contractul, e cum am zis, adica cum vor ei! Sunt acoperiti prin clauza dar asta nu inseamna ca acea clauza e legala sau normala!

    RăspundețiȘtergere
  6. Uite, nu stiu prea bine care sunt ofertele, dar intereseaza-te daca nu ar fi poate mai ieftin ca sotul tau sa-si ia un abonament de internet pe telefon in tara in care este sau eventual o cartela cu internet inclus. Acum poti vorbi direct pe skype pe telefon si ma gandesc ca poate iesi mai ieftin. Cunosc si eu niste persoane care fac asta si e ok. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Mihaela am cautat solutii dar el nu lucreaza intr-o singura tara. Lucreaza in multe ca merge de colo colo in Franta, Belgia, Germania, Spania, Italia...Are o cartela de Franta dar ar trebui pentru fiecare tara.

      Ștergere
  7. Salut Alexandra. Ce scrii mi se pare rupt dintr-un film. Pacat ca e viata noastra asa.
    Oricum, e absurd sa iti faca 2 facturi intr-o singura luna. Si daca ar fi asa si ai avea de platit mai mult, dupa mine ar fi normal sa le cumuleze in aceeasi factura.
    Mult succes.
    Pana la urma ai mai ajuns pe la Rasnov sa vezi daca pestisorii aceia te pot ajunta cu psoriazisul?

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela am ajuns da' n-am cautat pestisorii pentru ca am citit despre asta si cand iesi din pestisori boala revine :)

      Ștergere
  8. Uffff. Imi pare asa de rau.Si eu ma bucuram ca poate poate, e o solutie. Oricum, eu iti doresc multa sanatate si sa stii ca iti citesc blogul cu drag.

    Daniela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru grija, Daniela. Insa boala asta chiar nu are rezolvare decat asa un pic si pe moment. Mai de lunga durata cu chimicalele descrise de mine in post si pe care n-am de gand sa le bag in sistem deocamdata :)

      Ștergere
  9. Pai oricum alea nu vindeca cauza, trateaza doar efectul. Ceea ce deja tu faci prin alea naturiste cu care te dai.
    Asa ca te inteleg.
    Daniela

    RăspundețiȘtergere