joi, 17 aprilie 2014

Eroare strategica

  E bine ca dupa ce am luat ce aveam de luat pentru saptamana asta sa ma pomenesc in pana de hartie din aceea speciala. Aia fara de care nici regele nu se descurca in anumite situatii delicate. Hartie de cur, bre! Asa ca in Sfanta Joie Mare am purces la cumparaturi. O eroare strategica pe care-am platit-o aspru. Era sa murim calcate in picioare de hoardele tatarasti care se "aprovizionau". 

  Nu-i vorba, ca s-au tot aprovizionat de luni pana acum. Azi insa era asa...ireal. Kauflandul (unul mic) unde prestam noi de obicei era full la ora 10 juma'. Plin. Dadea pe afara. Se certau cucoanele pe faina si esenta de rom la raft mai sa-si smulga parul. Carnea se vinde verde. E un soi special, carne de Paste. Pentru ca s-au ginit jmecherii din supermarketuri ca romanul cumpara inainte de Craciun si de Paste si un rahat uscat daca i-l dai. Ce, ce, e un rahat? Unul uscat? Sa-l cumparam! 

  Ii zic vanzatoarei de la raionul de carne sa-mi dea niste carne de porc d-aia felii. Arata bineeee. Ma gandesc ca oricum nu mai am cam nimic prin frigider si sa pun la congelator cateva fripturi. O vad ca baga furculitoiu' ala prin patru felii deodata si le ridica impreuna. Mi s-a parut dubios, de obicei le ia pe fiecare si mi le arata. Ii cer sa mi le arate. Prima de deasupra roz, frumoasa. Restul verzi. Iau hartia igienica si inca cateva chestii pentru bunica-mea pe care mi le-a cerut azi...si plec. 

  La casa am avut noroc, oamenii se misca bine si benzile sunt mari. Ma tot uitam sa vad ce naiba cumpara lumea in halul asta. Habar n-am, toti aveau cosurile pline. Dar asa le aveau si luni, marti, miercuri. Zeci si sute de oua, dulciuri din alea procesate, mizerii de iepurasi de ciocolata, cozonaci d-aia oribili. 

  Eu una n-o sa fac nimic anul asta, doar o pasca sa ii duc bunicii duminica pentru ca stiu cat de mult ii place. Va fi primul meu Paste placut in care n-o sa miroasa a carne d-aia dubioasa prin casa. Nu-mi place mielul, iedul sau oaia si mirosul imi face foarte rau. Stufatul mi se pare ceva horror. Ouale... pai sunt eu si Mara acasa. Singure. Dar din cate am vazut in magazin trebuia sa vopsesc cel putin fo' patrujdoo! Mara cand am intrebat-o ce facem si noi "bun" de sarbatoarea asta a zis "niste oua umplute si creveti-mami-creveti". Asa le zice de bucurie de cate ori ii mentioneaza. Nu-s creveti. Sunt creveti-mami-creveti!!!! 

  Zic bun, cu ouale am rezolvat-o. O sa ii fierb doua oua in zeama de turmeric si i le dau sa le faca ea cu carioca. Asta e "traditia" mea cu ea de Paste. Ne distram cu niste oua si niste carioci. Dupa care le mancam. Ouale nu cariocile. Ea vrea omleta, ca taxu', se pare ca sunt neamuri. Deci putem vopsi o omleta la o adica. Pentru ca de Paste sau de Craciun culmea, nu ne mai creste o gura. Mancam tot atat, eu una mai putin pentru ca daca vad o masa mare plina cu mancare mi se taie. Ce-or cumpara, maica? Si unde s-or duce? Uuuuun' te duuuuuuci, tu, mieluleeee? Dupa miel! Dupa oua! Dupaaaaaaa...

  Plin orasul de masini, nu se mai misca nimic in intersectii. Unde s-or duce? Ca e si la 9 si la 11 si la 14 si la orice ora. Buluc! Cata mancare sa iei si mai ales ce sa faci cu ea? Ma gandeam si eu sa-mi fac o pofta cu un pic de salata "de beof" dar am renuntat. Mara nu vrea nimic cu maioneza, zice ca ii face rau. Corect. Ii face. Are un sistem "sensibil" care n-a fost bombardat cu grasimi, prajeli si chestii nasoale asa ca nu ii intra. Asta apropo de copiii care sunt hraniti cat de cat corect. Mai nou i se face greata daca mananca zahar in exces. Adica zahar ca pentru ea orice zahar e exces din cauza ca n-a mancat cam deloc :)))). Corpul stie. Si nu, nu cere porcarii doar pentru ca asa a vazut la miile de copii pe care i-a vazut. Ea vrea creveti-mami-creveti, ardei umpluti (oricand o intrebi zice ceva si ardei umpluti sau pilaf), "d-alea mici negre uscate" (coacaze uscate) si multe alte chestii extrem de dubioase pentru lumea in care traieste. 

  I-a oferit azi o tanti d-aia cu degustari nu stiu ce ciocolata la magazin. Ea n-a mancat niciodata ciocolata si nici n-a cerut. 7 ani fara ciocolata. Nu pare sa fi patit ceva grav din cauza asta! Aia ii tot baga sub nas cacatu' ei de iepuras-mazgos iar asta, pentru ca n-avea pe unde sa o ocoleasca s-a intors la mine si face "mami, vezi tu doamna asta ca nu ma lasa sa trec! vrea sa-mi dea porcarie d-aia!". Aia era tinerica a inceput sa rada cu o pofta... eu la fel. Mara ofensata "mami, de ce razi ca eu m-am enervat?!". De ce te-ai enervat, mami?  "De BALAMUCUL asta si de aia cu prrrrostiile ei!!!!!" Pfff, bine ca-l zice pe R!

  

  

19 comentarii :

  1. Hm, ciocolata neagra... Incearca Michel Cluizel sau Valhrona sa vezi cum iti schimbi parerea...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hm, ciocolata neagraaaa... Incearca Michel Cluizel sau Valhrona, sa vezi cum iti schimbi parerea... Inghit in sec numai pomenindu-le :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))) Pai da, pentru ca esti dependent de zahar. Creierul tau a aflat ca ala e un drog care ii produce placere. Si eu nu zic de ciocolate din astea (presupun ca-s d-alea de lux, imi cer scuze ca nu ma pricep) ci de mizeriile "pentru copii" care contin in 99 la suta din cazuri forme de margarine, grasimi hidrogenate si conservanti si alte chestii. Cacao e una, e sanatoasa. Ciocolata e altceva si chiar deloc. Daca citesti un ambalaj de Ou Kinder te infiori!

      Ștergere
    2. Da, ciocolata cu lapte e oribila. Porcariile gen nestle sau milka nici nu stiu daca au cacao :D Dar ciocolata neagra buuuunaaaa e alta poveste.

      Ștergere
    3. Iti dai seama ce mizerii. Iar ciocolata neagra...se suie un copil pe pereti daca bagi atata cacao concentrata in el. N-are sens, nu foloseste nimanui. Las' ca are toata viata inainte nene.

      Ștergere
  3. Cica unknown... Si doar folosisem contul de google. Semnat: Eta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))))))))))) Eta, a ragait Bloggerul are dese gaze in sistem si da erori :)

      Ștergere
  4. :)))) Stie ea ce este bun, normal, creveti sa-i faci, buni mai sunt si crabii cu sare si lamaie, doamne o nebunie! Mi-a facut pofta Mara ta, de fructe de mare, parca parca "ceva bun" as face si eu, renunt la scarbosenii si imi fac un capriciu.
    Si felicitari ca nu ai bombardat-o cu dulciuri si ciocolata, te admir, eu din pacate sunt drogata de ciocolata, mi-as pune si o perfuzie prin care sa treaca ciocolata lichida.
    Azi taicamiu m-a sunat sa ma intrebe cati cozonaci am facut: niciunul si nici nu am sa fac, ma dor mainile i-am zis, pauza, am crezut ca a inchis. E jale si un continuu stres sarbatorile astea!
    Si apropo de aglomeratie, am observat ca si aici, in It, sambata si inainte de sarbatori magazinele sunt pline pline, e o nebunie continua cu ouale de ciocolata de Paste, d-alea mari, copii care se tarasc pe jos, altii urla ca nu-i cumpara, mi-e groaza, sa nu mai zic ca atunci cand ploua este locul de intalnire a tuturor, se intalnesc in centrele astea comerciale ca sa vorbeasca, sa se plimbe in timp ce se mai uita prin vitrine, caci si aici s-a trecut doar pe privit, nu mai este cum era o data, se mai schimba roata! Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai, pentru mine a fost simplu: mi s-a parut INUTIL. Pe langa periculos. Zahar? Cand eu am gura plina de plombe si mama mea la fel? Pai genetic vorbind, aveam eu curaj sa ii dau zahar de mica? Iaca, 7 ani nici o carie!

      Ștergere
  5. Si io o stiu pe aia cu ciocolata, la mine in gura dezastru si cand aud de ea imi ploua in gura... Dar ai mei, in 7 si 5 ani, n-au nici macar tartru pe dinti, d-apoi carie, nu stiu ce-i aia... la noi cand e de mers la dentist la controlul periodic e cu "hai mami sa mergem sa-mi dea o jucarie!" :-)))
    Fa-i la Mara ceva de genul asta (http://thedailycoffeecafe.co.za/food/dailys-kidz/#prettyPhoto) si ai terminat cu balciul de Pasti :-)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da' de ce sa ii fac ochiuri cu sunca? :))) Si cu figuri? Ei ii place omleta, plus ca nu o sa ma dau peste cap acu' sa fac nu stiu ce minuni ca sa fie Paste. Nu mai zic ce ma amuza romanii cu Iepurasul care tre' sa aduca CADOURI ca si cand ar exista asta in traditia de Paste!

      Ștergere
  6. Doar pentru ca gospodina de mine nu știe diferența între ochiuri și omleta, hahaha... aia cu șuncă era opțională, orice leguma se pretează în loc. Ca sa fie festiv ;-) Pe mine ma calcă pe nervi obiceiul cu cadourile, n-am aplicat niciodată și probabil n-o sa încep acuma... dar oua o sa vopsim, ca le plac copiilor "arts & crafts", e activitate de grup :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Nu pricepeam sa ma tai! Intr-o familie mai maricica cu toti oamenii acasa ouale sunt fun! Faceti, mancati! Io cu asta aici era culmea sa ma apuc sa fierb oua aiurea :))))

      Ștergere
  7. Nu-mi aduce aminte! Si stai sa vezi, dupa ce trece totusi Pastele, ce crezi ca se intampla cu mancarea? Mananci saptamani la rand aceeasi mancare sau variatiuni din mielul cumparat si congelat pe principiul "doar nu o sa o aruncam acum".

    Perfect de acord, urasc risipa, dar tocmai de aia frate nu ar trebui sa cumperi o tona de mancare! Ceva mai festiv sunt sa zicem de acord, dar festivitatea sa se vada in calitate si nu in cantitate de dat vecinilor. Care apropo de vecini, mi-au adus carnita si produse cu bratele pline mie, ca cica "ei nu mai au loc in congelator". Am ramas cu gura cascata, apoi le-am primit ca na, sunt un om de treaba. Si uite asa se face ca in timp ce scriu treaba asta, am congelatorul plin de carne.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e! Risipa si mancatul in sila! Mi se pare un pacat foarte mare (daca e sa o luam in spiritul saptamanii) sa mananci in scarba mancare in exces cand altii mor de foame.

      Ștergere
    2. Ca veni vorba de risipa, m-a intrebat mama soacra pe Skype ce am bun de Pasti... Stiu ca se referea la mancare, dar i-am raspuns sec "noi suntem buni, nu e de-ajuns?" :-D In afara de oua rosii, am gatit... pancakes, am aruncat un pui la bronzat in cuptor si atat :-))) Urasc risipa de orice fel, in special aia de mancare ma duce la disperare... Am prieteni pe aici care desi sunt doar trei in familie au gatit la foc continuu toata saptamana mare... si acum se plang ca n-au ce face cu atata amar de mancare... pai cine-i de vina?!!! Mi se pare stupid ca "doar e Pastele, cum sa nu facem de toate..."

      Ștergere
    3. Alta chestie misto: mancare facuta joi si mancata duminica! Oribil!

      Ștergere
  8. Muncesc intr-o banca. Cu o saptamana inainte de orice sarbatoare si mai ales cu o zi lucratoare inainte zici ca a luat-o lumea razna. Nu plati facturi sau trimis bani lu mama/copilu sa aiba de sarbatori. Credite, conturi nebuneli. Sa nu mai zic de liberele care-s cate o zi si pica in mijlocul saptamanii zi ca banca noastra e singura institutie inchisa din Romania si inchide o luna.
    Cumparaturile mi le fac cu cel putin o saptamana inainte. Dar la noi in casa se gateste un pic mai mult de sarbatori pt ca
    1 la noi in casa s-a gatit mereu pt2-3zile.
    2. Copiii majori ai familionului nu pot sa plece chiar cu mana goala de la mama de acasa si sa se intoarca la ei acasa unde a trecut uraganul katrina prin frigider. Ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ii apuca pe toti strechea! Eu nu gatesc pentru mai mult de 2 zile decat daca e Marius acasa si fac ciorba sau supa. Aia e pentru mai multe zile. In rest nu mancam, nu facem. Restul orice fac pentru o zi maxim doua ca sa fie proaspete. Dar eu am "luxul" de a fi somera, so, am timp :) Te pup, Ady, spor!

      Ștergere