luni, 28 aprilie 2014

6 centimetri

  "Dar de ce sa nu dai copilul la scoala la 6 ani? Ce are, io asa am fost si a fost bine!" Dincolo de argumentul cu "io asa am fost-facut-dres-simtit" care nu e un argument, asa cum nu e nici cel cu "7 ani de acasa" ca multi nu-i au nici pe aia metaforici... Vreau sa descriu in acest post diferenta intre un copil de 6 ani si unul de 7 ani. Al meu. Nu oricare, discut despre al meu. 

  Am masurat-o acum (am uitat in ziua cand implinea 7 ani pentru ca am plecat de acasa de dimineata) si are fix cu 6 centimetri mai mult decat anul trecut. Iar Mara e un copil mititel, e miniona, mica de inaltime, va fi o femeiutza mica probabil ca mine care aveam 1,64 la ultima masuratoare. Si totusi a crescut cu 6 centimetri. Acum are 114 cm inaltime. Va dati seama cat de MICA era la 6 ani? Adica, gen, cum ar veni... in inaltime! Printre copiii indopati cu chipsuri si zahar din clasa ei ea e un copil "mic" si "firav", asa o categorisesc ceilalti parinti. Da, e "firava", imi cer scuze ca nu e obeza la 7 ani. E mica dar perfect proportionata. Si, exact ca si mine, are picioare lungi pentru un om scurt :) In greutate are e cam aceeasi de anul trecut, n-a luat decat vreo jumatate de kilogram, are 17,5 kilograme. Ce ia acum sunt oase. Se intinde si depune oase si din cate vad eu face si muschi pentru ca alearga foarte mult zilnic. 

  La 6 ani Mara nu-l zicea pe R inca. L-a zis de abea la 6 ani si cateva luni. Cum ar fi fost sa duc in "scoala" un copil care nu-l zice pe r corect? Nu vreau sa-mi imaginez pentru ca eu vad ce specimene are in clasa. Ar fi fost trist tare. La 6 ani inca plangea daca vreun adult strain o atingea sau incerca sa o bruscheze cu comportamente nepotrivite ei. Vorbit insistent, spus de lucruri gen "vaaaai, da' ce timida esti, da' de ce nu vorbesti CU MINE?". La 7 ani se uita urat la ei si apoi imi zice "asta m-a enervat!". Deci are alta abilitate de a-si manageria antipatia fata de straini pe care o are de cand avea 5 luni. Da, luni, nu ani!

  La 6 ani nu reusea multe lucruri. La 7 ani am trimis-o intr-o seara cu cheia de jos de la parter unde platim intretinerea pana sus in apartament sa ia niste bani. De doua ori, ca sa vad daca se descurca. A urcat si a coborat treptele, a descuiat si incuiat casa, a luat suma exacta de bani de unde stia ca sunt. La 6 ani nu putea cobori treptele singura (doar le urca), ii era foarte teama. Asta apropo de scoli unde sunt clasele la etaj uneori :) Sau clasa la un etaj si baia la altul! 

  La 6 ani nu s-ar fi gandit niciodata sa o las singura pe strada, sa nu se tina de mana mea. La 7 ani imi tot spune ca vrea sa ajunga singura la scoala, se uita cu mare atentie cand traverseaza stradutele si merge in general fara mine de mana pe strada. La 6 ani o luam in brate cand o urcam sau coboram din tren. La 7 ani se opinteste si cei 6 centimetri in plus chiar o ajuta sa puna pasul, sa urce si sa coboare aproape singura din aproape orice tren romanesc! (ahhh, spatele meu ii e recunoscatoooooor!!!) De pe ultima treapta sare, pentru ca acum vede altfel si are alt curaj. 

  La 6 ani mergeam cu ea la orice baie in restaurantele pe care le frecventam. La 7 ani merge la Dionisos singura la baie pentru ca reuseste sa aprinda lumina! Si pentru ca are curaj sa faca asta. Acum se duce singura la toaleta la restaurant. Si la scoala, pentru ca si acolo, culmea, intrerupatoarele sunt montate SUS! Asa cum e si cuierul in care ar trebui sa-si puna zilnic haina. Si la care nu ajunge, dar se suie pe o bancuta si reuseste. 

  La 6 ani plangea des si mult. Si din orice motiv. E anul "trecerii" spre alta lume si alta viata, asta mi-e clar. La 7 ani s-a domolit. A invatat ca lacrimile nu-i aduc lucrurile mai aproape, ca datul din picior si rastitul nu-i aduc oamenii mai aproape, ba din contra. Stie sa-si ceara scuze si o face sincer, din suflet si cu tot regretul. La 7 ani... are 7 ani de acasa. Cu tot ce ii trebuie. E un om mult mai mare decat era la 6 ani. Doar un an face o diferenta enorma in dezvoltarea copilului. Deci "de aia" nu e bine sa-l grabesti la scoala. Pentru ca are sens sa fie el cel mai mare si mai intelept din "turma" nu cel mai mic, slab si influentabil. Eu asa zic. Lumea moderna grabeste totul de la nasterile "induse", asistate, grabite, pana la mersul la scoala galopant si invatatul cu polonicul. Unele lucruri nu se pot grabi. Viata si cresterea nu se pot grabi. 

  

25 de comentarii :

  1. Eu am fost la scoala de la 6 ani si acum la 30 tot cred ca n-a fost bine. Nu stiu in clasele mici dar in cele mari nu a fost bine deloc, cu atat mai putin in a 12a cand trebuie sa-ti stabilesti viitorul si tu nu-ti vezi varful nasului de tropaiala hormonilor. Nu stiu cine zice ca i-a fost bine la scoala de la 6 ani. Eu cred ca minte sau are memoria proasta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Eu am intalnit lume care zicea asa si toti erau dati de la 6 ani la scoala. Eu sunt data de la 7 si clar m-am simtit (si am FOST) mereu cu un pas inaintea celor mai mici. Pentru ca asa e natura. Si la 6 si la 16. Diferenta dispare undeva dupa 22 de ani.

      Ștergere
    2. Mie mi-a fost ok la 6. In sensul ca si daca ma dadeau la 7, tot asa aeriana eram (ce naiba, eu si la 14 ani inca ma jucam cu papusile), dar asa macar am terminat mai repede cu tot circul ala cu scoala, la 17 ani eram deja decisa ce vreau si cum. Cu hormoni cu tot, hahaha, ca si aia au contribuit la viitorul pe care voiam sa-l construiesc. Stiu copii pentru care mersul la scoala la 6 ani e un lucru bun, dar e drept, sunt extrem de putini. Si nu vorbesc de scoala din Romania zilelor noastre, la care (cel putin din auzite) nu e bine sa mergi nici la 15...

      Ștergere
    3. Exact! Romania de acum 30 de ani cu cea de azi nu se compara!

      Ștergere
  2. Tocmai ce mi-ai dat tema de casa, haha. Pentru ca si la noi, diferenta de la 6 ani la 7 e absolut IMENSA. La 6 ani aveam un copilut mic si plangacios lipit de "fuste", la 7 am un mic barbat cu care pot rationa si care ma ajuta si care in 80% din timp reuseste sa faca orice in mod independent, chiar si chestii la care mi se zbarleste inca pielea sa-l las singur (exact cum spui, se duce singur sa aduca posta - care la noi nu-i langa casa, se duce la vreun vecin daca il trimit sa spuna/ceara ceva, se descurca intr-un magazin, incepand cu lista de cumparaturi si terminand cu suma de plata, etc, exact cum ai descris). Doar ca eu am pus evolutia asta imensa intr-un timp atat de scurt pe seama scolii, pentru ca dupa cum stii, la noi mediul scolar e extrem de bland si lucreaza individual cu nevoile copiilor, eu am crezut ca uite ce copil au facut din el... Dar poate e doar un pas natural in evolutia lor... :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te asigur, cu mana pe inima, ca e evolutia lor. Scoala n-a facut asta pentru Mara, nu a avut nici o legatura, ba mai mult, pe ea a regresat-o in unele comportamente pentru ca a vazut acolo obraznicii majore cu care a venit acasa. Acasa a aflat ca NU! :D

      Ștergere
  3. Eu am fost de la 6 ani...asta pt ca mi am dorit eu...si era tare pitica...dar nu am simtit diferente deloc..nici la 1-4..si nici la liceu. Dar ai dreptate cu ce spui..prea ne grabim cu toate . Rodica

    RăspundețiȘtergere
  4. eu am fost data la scoala la 7 ani. ba chiar 7 si ceva, ca-s nascuta la inceputul verii. si la momentul ala se incerca nus' ce chestie, ca acum, cu scoala de la 6 ani. din fericire pentru mine si fratelo mama e educatoare si tata prof de generala, asa ca ne-au dat de 7 ani. nu stiu cum ar fi fost dc ne-am fi dus la 6 ani. dar, cel putin dintr-un anumit motiv, pentru mine ar fi fost chiar "distractiv" pentru ca acum, adult de 30 si mai-bine-nu-spunem-cati-ani am 1,5 m (ca sa nu mai zic ca pe atunci eram slabuta).
    sa lasam la o parte faptul ca pe la 12-13 ani, din cauza servietei mult prea grele (si-am inteles ca acum ghiozdanele sunt si mai si), carate in mana am reusit sa fac o minunata scolioza (cautati pe google, daca nu stiti), operata la 14 ani, cu tot circul care a urmat- ghips de la gat pana la fund 6 luni, aceleasi 6 luni imobilizata la pat, inca 1,5 ani un fel de corset de plastic dur (de la omoplati/piept pana la mijloc, aproape 1/4 din fund) pe care il scoteam doar la dus/baie. sa nu credeti ca toti medicii recomanda rucsac purtat pe ambii umeri doar asa ca-s platiti de firmele care fac asa ceva. (apropos, in spital, cand m-am operat, in cele mai putin de 2 luni petrecute acolo mai erau 2 fete si un baiat cu aceeasi problema). scuze de divagatie.
    in continuare, mama, educatoare cu peste 35 ani vechi, zice ca nu-i bine, iar tata, prof cu tot atatia ani vechime zice la fel, zice ca, cel putin in scoala generala, se vede diferenta.
    am o colega care la toamna vrea sa-si dea copilul de 5 ani la clasa 0, ca "va castiga un an". ce fel de castig?! inregimentare, teme, program, teme, program, minim 12 ani de scoala, dupa alta scoala, dupa-aia job si program si mai al dracu si sefi fata de care cei mai zbiri profi sunt apa de ploaie. ce fel de castig e asta?! am incercat sa-i spun, n-am avut cui.
    ady.
    ps. n-am copii, dar am incredere in parintii mei, asa ca dc scoala (scoala, scoala, nu clasa 0) devine obligatorie la 6 ani, ma apuc de stans bani de amenda de cand ii/il/o nasc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Ady, clasa zero e OBLIGATORIE in acest moment in aceasta tara! :) Eu stiu ce zic parintii tai pentru ca inteleg fenomenul :)

      Ștergere
    2. stiu, dar nu e clasa I. :)
      si dc o clasa 0 o deveni obligatorie la 5 ani, atunci ma pun pe strans bani de amenzi. sau emigrez. asta voiam sa zic, da' a iesit aiurea. ady

      Ștergere
    3. Stai linistita, cu totii vom emigra! Nu avem alta solutie!

      Ștergere
  5. Daaa, la varsta asta chiar si cateva luni fac mare diferenta, e o varsta la care copiii cresc si se maturizeaza accelerat. si eu cred ca 7 e o varsta mai buna decat 6 ca sa incepi scoala. Dar in urma cu cativa ani (in generatia fiului meu) cand nu era foarte reglementata varsta la care inscrii copilul la scoala, o gramada de lume ii inscria dupa 8 ani. Fiu-meu s-a dus in cls I la 7 ani si doua luni, dar in afara de el si un alt copil, toata clasa era trecuta de 8 ani. Trecuta bine, nu insensul ca se apropiau de 8 ani, ci implinisera 8 ani de ceva vreme, erau cu un an mai mari decat fiu-meu Copiii aia au terminat a cls a IV-a la 12 ani, termina liceul la 20, eu zic ca nici asa nu-i OK. chiar imi zicea o mama: vai de mine, fiic-amea e in a IV-a si deja e la ciclu. Pai o fi fost in a IV-a, dar avea 12 ani, si mie tot la 12 ani mi-a venit ciclul, numai ca eu eram intr-a VI-a atunci. De-aia eu zic ca e totusi o chestie pozitiva reglementarea varstei de inscriere, 6 ani la clasa pregatitoare si 7 ani la cls I mi se pare in regula.
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, dupa ultimele "reglementari" il poti duce la 5 ani la scoala la clasa pregatitoare. Mara are o colega care in toamna avea 5 ani si e cu un cap mai mica chiar si ca Mara, saraca de ea. O calca astia toti in picioare.

      Ștergere
    2. Ma rog, nu stiu de ce se tot schimba regula de la un an la altul si nu se fac inscrierile dupa un criteriu clar si simpl, gen: 5 ani grupa mare, 6 ani cls 0, 7 ani cls I, exceptii doar daca sunt justificate de medic, psiholog, etc. Acum cativa ani toata lumea dadea copiii dupa 8 ani la scoala, ca acum sa ajungem la 5 ani. Ma rog, bine ca la mine aproape s-a gatat cu balciul asta, numa' de doi ani de liceu si de BAC imi mai trebuie nervi, dupa aia pot sa rasuflu usurata...
      Maria

      Ștergere
  6. Eu am auzit si alte argumente:d. ca se plictiseste copilul la gradi /acasa si ca mai bine sa-l dea la scoala. Adica la clasa zero la 5 ani. Si la cls.I la 6 ani...
    Cum o fi aia cu plictisitu nu pricep.
    Noi recunosc ca si din lene nu vrem sa o dam la asa varste, caci daca pot amana cu un an trezitul la 6 juma si plecam de acasa la 7 si un pic, e minunat:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, si nu se plictiseste la scoala unde tre' sa stea protzap cate 45 de minute pe scaun? HA! Eu in locul tau as inscrie-o la 6 ani la o scoala pe care o vrei si are pregatitoare si n-as duce-o, as duce-o la gradinita full time unde ea se simte bine. Si apoi la 7 la scoala. Serios, clasa asta nu le foloseste la nimic! Mai ales daca compari personalul de la gradi a ta particulara cu "duamna" pe care o vei gasi in scoala. Si cu tot sistemul. Pentru ca clasa zero a sulii NU e gradinita asa cum pretind domnii din minister!!! Si da, un an de sculat aiurea mai devreme e de cacat!

      Ștergere
    2. poate s-o plictisi copilu' daca parintele a vrut sa se laude ca stie sa citeasca de la 4-5 ani sau cine stie ce sa mai faca. tot parintii mei au ales (eu chiar cred ca au ales si asta) sa nu ne invete sa citim inainte de scoala, nici macar literele. imi amintesc ca am citit cu adevarat bine (in sensul ca a citi un textulex de o juma de pagina nu mi se mai parea tema, a se citi obositor) abia spre sfarsitul clasei a doua, deci cam pe la 9 ani. asta nu m-a impiedicat ca cititul sa fie hobbyul meu principal si sa fi citit si sa citesc mai mult de aproape orice alta persoana pe care o cunosc personal.
      prietena mea cea mai buna se lauda ca fiica-sa stie sa citeasca. da, stie literele, dar nu stie sa citeasca. i-am prezentat cel de al doilea prenume al meu (desi are destule litere, nu e vreo complicatie) cand nu era maica-sa prezenta. a recunoscut toate literele, dar nu a putut recunoste/citi cuvantul final.
      a sti literele nu inseamna ca stii sa citesti. privind in urma si realizand ca adult acest adevar, a invata sa citesti/a invata pe altul sa citeasca chiar mi se pare o mare filosofie. nu-mi amintesc cum am trecut de la a recunoaste literele la a citi.
      ady

      Ștergere
    3. Andrei are aproape 4 ani acum. Si clar, un an conteaza. Si de la 3 la 4 si de la 6 la 7. Eu am fost data la 6 ani si 3 luni la scoala si eram o piticanie de care isi amintesc toti cum ca "vai, ce mica si draguta erai!". Mai putin eu imi amintesc cu bucurie, pana si mama imi zice acum ca imi era greu sa ma concentrez si m-as fi jucat in loc sa stau in clasa ...Asa ca pe Andrei l-as da cat de tarziu se poate. Anul ala il poti invata acasa o gramada de chestii daca pare sa se plictiseasca la gradi. Iar la scoala sa speram ca nimerim o invatatoare destupata.

      Ștergere
    4. Bravo Alina! Asa e, cresterea se vede mereu, dar parca pentru mine asta de la 6 la 7 niciodata n-a fost asa mare, poate decat de la 1 an la 2 asa o MARE diferenta.

      Ștergere
    5. pai se poate sa mai stea un an in gradi? Nu s-a mutat cls. 0 in scoala peste tot?

      Ștergere
    6. Eu stiu ca ai de "ales" insa ca gradinita cu pricina trebuie sa fie "acreditata" de minister pentru clasa zero. Dar cum voi o aveti la privat cu program lung, o lasi acolo si ii faci doar actele de inscriere in mareata clasa de doi bani la scoala unde vrei sa se duca si la clasa 1, ca dupa aia doar mai faci o cerere.

      Ștergere
  7. Mara acum citeste. Nu doar literele, le leaga in cuvinte pentru ca EU i-am explicat constructiile ce-ci, ghe-ghi, etc! Si atunci a invatat sa lege literele in cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  8. E destul de tardiv comentariul meu, dar te felicit pentru alegerea facuta. Am o fetita care acum e in clasa pregatitoare, doar pentru ca e nascuta in luna iunie si n-am avut de ales, dar am si un baiat la care am de ales, e nascut ca si fetita ta in luna martie, asa ca el o sa fie mult mai pregatit pentru pasul urias de la gradi la scoala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La final de clasa 1 spun cu mana pe inima ca a fost alegerea buna sa o dau mai tarziu. A trecut prin niste traume oribile si daca era mai mica cred ca ramanea cu sechele.

      Ștergere