duminică, 26 mai 2013

Un tren, multe "babe"

  Ieri cand ne-am intors de la Sinaia am luat un tren personal. Pardon, Regio, ca ne-am dat dracului si denumirea romaneasca nu mai era buna. Intram in europa cu vorbe si denumiri. Cu fapte mai incetinel. Mai ca Regio, asa...Am trait uimirea de a nu reusi sa ma urc in tren deoarece Gara Sinaia sambata la ora 18 nu avea posibilitatea sa imi dea rest de la o hartie de 50 de lei...si nici vanzatorii de bere si cico de langa nu pareau ca au vreo dorinta ferma sa imi vanda o sticla de apa din acelasi motiv...Noroc cu niste domni si doamne dragute care consumau sus numitul cico acolo si care au pus mana de la mana cu tot ce aveau prin buzunare si mi-au dat mie. 

  Intr-un final, cu biletul luat, ne-am suit in tren. Vagoane noi, chiar de lux pentru un personal. Doar ca mai inghesuite. Adica tre' sa mai lasi din picioare acasa daca vrei sa stai jos. La cei 1.65 ai mei de abea aveam loc sa nu mi le pun dupa gat. Fi-mea a stat perfect confortabil deci nu pot sa presupun decat ca trenurile au fost achizitionate la mana a doua din Liliput. 

  Din Sinaia s-au suit si doua doamne pe la 60 de ani cam asa. Cu betze de munte in maini, bocanci de piele in picioare si ciorapi de lana inauntrul lor. Al bocancilor nu al doamnelor. Doamnele super simpatice. Mergeau la Bucuresti. Si-au povestit una alta traseele efectuate in ziua aia, sub ochii mei. Era si greu sa nu fie sub ochii mei ca in personal esti ochi in ochi cu toti con-trenuitorii. Ma uitam uluita la ele. Nu erau nici slabe nici musculoase. Cu rucsaci de munte dupa ele, desi din cate am inteles mersesera doar o zi la "plimbare". 

  Pe la Nistoresti sau ceva...s-a urcat un sobor de doamne care erau fix ca primele doua. 4-5 tipe, unele binisor peste 60, toate cu betze si cu bocanci si cu rucsaci. Se cunosteau cu astea doua, si-au recitat traseele si companionii...am dedus ca fac parte dintr-un club. Probabil "Alpiniste in Etate" sau cumva. 

  Pana si Mara se uita uluita la ele si m-a intrebat in soapta de ce doamnele au doar cate un batz de ski. Era asa de uimita de ideea de un batz de ski  incat nu si-a pus problema ca acu' e vara. Si nici ca cucoanele n-aveau skiuri. Una era profesoara de romana (fusese de fapt, dar inca mai da meditatii). Extrem de pline de cultura, discutii de oameni cititi o viata. Cealalta nu stiu ce era dar povestea la un moment dat, cu amar, cum intr-un traseu montan cand au ajuns pe sus pe la o cabana care avea si restaurant...a auzit cum un grup de tineri facea misto de ele pe la spatele lor ca si cand ele ar fi fost surde.

  Cum ca sunt "niste babe, si haha, ete la ele, urca pe munte, au si betze"...Tinerii erau pe tocuri si veniti cu masina. "Baba" cu pricina povestea asa cu uimire, ca cum sa fii domnule asa nesimtit, si de ce sa zici asa, mai ales cand tu precis nu esti in stare sa mergi cat merge ea. Am zambit si mi-au dat lacrimile. Eu personal eram siderata de ele toate...de ce trasee fac, de cum se duc ele pe munti mereu. Apoi mi-a fost brusc sila. De "tinerii" din ziua de azi. De noua generatie. De pustii pe care parintii ii pun cu curu' in masina de la gradinita si care n-au urcat niciodata pe munte decat cu masina. Dar care pot sa zica de cineva ca e "baba"...cand "baba" aia e de o mie de ori omul care va fi el vreodata. Doar ca el nu stie asta. 

  Eu una am fost atat de uimita incat o ora si jumatate le-am ascultat tot ce au povestit. Cand noi ne-am dat jos la Ploiesti ele ajunsesera la Sadoveanu. M-am ridicat, le-am zis bun ramas si le-am felicitat ca sunt asa cum sunt. Le-am asigurat ca eu sunt mult mai "baba" decat ele...au ras in cor si ne-au facut cu mana vesele, pline de energie si fericite. 

  Mie una nu imi place sa merg pe munte, nu mi-a placut niciodata si nici n-o sa imi placa vreodata. Eu sunt water-people. Mie imi place sa inot. Imi place sa merg pe jos prin Sinaia pana simt ca imi pica picioarele, cum am facut si ieri. Nu imi place sa ma duc in padure cu masina si consider ca asta e cam cea mai cretina chestie pe care i-o poti face naturii. Sa o admiri dintr-o masina in mers. Eu n-o sa fiu niciodata asa de puternica ca doamnele care presteaza saptamanal trasee de la Nistoresti pana-n Campina si din Sinaia pana-n Balea si de la nu stiu care pisc la nu stiu ce culme. Jos palaria, bre!

  Dragi tineri ai Romaniei. Sadoveanu nu e doar o strada. Nu e nici o marca de chiloti. Iar la munte, culmea, nu toti oamenii merg ca sa intre intr-o carciuma si sa isi infunde matzul. Si sa bea. In mod absolut dubios, unora le place sa mearga de nebuni prin padure din punctul A in punctul B. Si doar pentru ca ii auziti ca pe drum discuta de Sadoveanu, nu trebuie sa va speriati. Nu e contagios! Si cu cat e mai in varsta cu atat ar trebui sa tineti capetele plecate, mancatorilor de shaorma ce sunteti! Ca una din "babele" astea s-ar putea sa se eneveze si sa va puna pe genunchi sa va aplice o corectie binemeritata. Va doresc mult huo! 

  Sau cum ar zice un prieten de-al nostru "razi de babe? razi de viitorul tau, prostule!" Nu va mai purtati ca si cand voi nu veti imbatrani. Destepti n-aveti sanse sa ajungeti daca n-ati facut-o pana la douajcinci de ani...da' de imbatranit sigur veti reusi! 

42 de comentarii :

  1. Din pacate asta e adevarul. Bravo lor. Nu sunt bete de ski. Se numesc trekking pole si unele sunt pliabile. Eu am vrut sa-i iau mamei si a zis ca nu umbla cu asa ceva pentru ca rade lumea de ea. Mentalitatea noastra e inca in urma. Nici TV nu face progrese in a le numi 'doamne in varste'. Mai aud/citesc din cand in cand 'o batrane de 50 de ani...".
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu stiu ca nu-s de ski, da' fi-mea nu stia, i s-au parut la fel :) Asa este, Romania nu-si respecta oamenii varstnici de nici un fel. De la mancare pana la "strigare"...

      Ștergere
  2. Nici de partea cu imbatranitul n-as fi atat de sigura... Si eu mergeam la munte (mult mai rar in ultimii ani), si alegeam trasee usoare. Am vazut si eu o multime de persoane trecute binisor si de-a doua tinerete si mi-a fost jena, pen' ca erau mult mai sprintene decat noi si se descurcau mult mai bine... cu tot cu bagajele lor mult mai voluminoase in spinare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si de ce anume nu esti sigura? :))) Sau te referi la faptul ca astia tineri inclusiv noi, n-o sa mai apucam varsta lor. E corect!

      Ștergere
    2. Cam asta-i ideea... Nu stiu cati dintre noi o sa apuce sa crape de batranete, dar e limpede ca multi crapa din prostie. Unii sunt prea idioti...

      Ștergere
    3. nu crapa nimeni de prostie, adica nu literalmente. altfel, astia de care zice Ale nu ar mai fi apucat sa se suie in masini sa mearga la munte...

      Ștergere
  3. Pana si la stiri auzi comentarii de genul'batranica a fost jefuita...' si descoperi ca batranica abia e trecuta de 50 de ani.Asta e perceptia unora, ca de la jumatate de secol incolo esti deja expirat. Mie imi placea mult sa merg in drumetii, nu sunt capabila de mari eforturi din cauza astmului dar tot nu m-am lasat pana n-am urcat cele 1450 de trepte de la cetatea Poienari si mergeam oriunde nu era nevoie de escalada chiar daca ajungeam de-a busilea si-mi innodam limba cu sireturile de la adidasi.Acum chiar sunt baba, am ambele picioare rupte, probleme cu sciatica asa ca...plimbari agale pe alei in parc. DAr toata admiratia pentru temerarii in varsta!Si pentru curaj si pentru pasiune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frate, tipele erau taaaari de tooooot. Pe bune, asa ceva...ma uitam ca vaca la ele, ma si gandeam ca o sa imi zica sa nu ma mai holbez naibii atata :)))

      Ștergere
    2. asta e perceptia in RO: ai sarit de cinzeci de ani, gata, babaciune. la Viena sunt oameni si la aproape 70 pe role, de curand am vazut o tipa mega smechera la vreo saizeci si ceva de ani pe skateboard. in Bucuresti cred ca ar fi fost literalmente linsata. groaznica intoleranta, si e periculos pe cat de multe nivele se intinde pe plaiul mioritic :(

      Ștergere
    3. Frate, in Romania e o incultura si o tzaranizare totala. Pustii astia sunt in marea lor majoritate plini de fitze si figuri si isi permit cam orice. Adica daca esti intolerant si comentezi, apoi de ce pana mea nu o faci in soapta, sa razi numa' tu si cu gibonii tai? Sa nu te auda victima. Adica dupa ce ca esti nesimtit mai esti si prost!

      Ștergere
    4. puey nu, draga, ca nu e teresant sa nu te auda. tre sa ii umilesti pe ceilalti, sa le arati ce mare telijent te-a facut tac-tu :))), ce nemuritor esti tu si cum nu ai babe in familie si nici tu nu o sa te babacesti nicicand. bleah.

      Ștergere
    5. ah, si ps: apropo de formulari jenante in presa: d-asta nu-i suport eu pe toti asa-zisii jurnalisti romani, inculti, agramati si cu tzafna pusa. huo.

      Ștergere
  4. Frustrarea e mare, normal ca alea sunt babe cand ei au un singur neuron si ala pentru functiile vitale. Ne mai intalnim si noi prin munti cu oameni trecuti binisor de 60 de ani, am toata admiratia pentru ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. tu acum te referi probabil doar la o anumita categorie de tineri. de ce generalizezi? doar pt ca tu ai avut ghinionul de a interactiona cu astfel de tineri nu inseamna ca toti sunt la fel. tinerete nu este echivalent cu prostie, la fel cum varsta a treia nu inseamna neaparat intelepciune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 28 am, dar n-are nicio relevanta varsta mea aici.Nu vreau sa iau apararea tinerei generatii,ceea ce vreau sa spun e ca exista si oameni peste 50-60 de ani de la care nu am ce invata si exista si copii de 15 ani de la care am ce invata. Nu toti sunt la fel, si aici NU ma refer la extrema, adica cei cu premii pt inventii la Geneva,supradotatii de ex.Ma refer la copii din familii simple, cu bun simt si gandire sanatoasa, modesti, care nu au avut totul pe tava.Ei,de la acesti copii am avut eu ceva de invatat cu mult timp in urma.

      Ștergere
    2. Are relevanta prin simplul fapt ca acum stiu ca tu nu prea esti din generatia despre care vorbesc eu. Da, asa e, cum zici tu, iar eu nu am generalizat. Dar eu ma uit zilnic in jurul meu, la oamenii de 18-20 de ani...si sincer, Geo...nu e ok nici cum se poarta si nici cum tin sa strige cu glas tare lucruri. Nu zic ca noi n-am zis de altele ca-s babe cand eram mici, dar aveam BUNUL SIMT sa o facem pe soptite...aici e diferenta.

      In orice epoca, era, an, vor exista tinerii care vor sa isi afirme independenta, batranii care cer respectul si parintii care trebuie sa educe. Atat. Romania de azi are mare lipsa de tineri cu respect si de parinti care sa le impuna respectul.

      Ștergere
    3. Probabil ca tinerii la care te referi sunt copii celor la care ma refer eu)).Si atunci ce sa invete de la ei?

      Ștergere
    4. In general ai de invatat de la "UN OM". Il cheama Ion, Gigel sau Maricica. Nu prea ai de invatat de la o masa mare de oameni. Asa cum doamnele de care spuneam eu nu erau deloc stindardul batrinelor de 60 de ani din Romania, ba chiar erau o exceptie.

      Oamenii INTELIGENTI trebuie sa vada EXCEPTIA si sa o aleaga. Trebuie sa vada ce au in fata lor si sa scoata caciula cand e cazul. Nu zic sa dai sarumana la orice baba proasta iti iese in cale...zic sa alegi cand vezi ceva EXCEPTIONAL. Eu am aproape 34 de ani si n-am vazut niciodata asa doamne desi copilaria mea a fost in parte traita la Sinaia :)

      Ștergere
  6. Degeaba ziceţi. Fi-mea are colegi de clasa care la 14 ani nu au fost niciodată într-un metrou, tramvai, etc. Voi vă daţi seama că puştii ăştia au nişte părinţi de la care învaţă una-alta?...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai ca nu ma lamuresc. Ce zicem degeaba. Daca pustii cu pricina merg pe jos tot timpul, bravo lor :) Daca te referi la faptul ca sunt dusi cu masina de mici...atunci da, invata de la parintii lor ca mersul pe jos "pute" si ca il practica numai "babele" :)))

      Ștergere
  7. La primul meu job in Canada, au angajat la un moment dat un coleg la departamentul meu (IT), si pentru ca pana atunci lucram singura si tipul asta era tare de treaba, ne-am imprietenit la catarama. Plin de viata, destept si haios, dar in principal, plin de viata. Pe la vreo 50 de ani am intuit eu. Era necajit ca nevasta-sa l-a pus sa-si vanda masina super sport (Dodge Stealth) ca sa-si cumpere o masina de "familie" cu care sa-si transporte copiii si nepotii, imi povestea cum isi petrece el viata intre muzica, arta, carti, prieteni, curse de masini, familie, tot felul. S-a imprietenit la catarama si cu barbatu-meu, era un tip pe care nu puteai sa nu-l iubesti. Imagineaza-ti socul meu, dupa aproape un an de munca cu el, cand a venit odata cu prajitura la munca, pentru ca era ziua lui. Si cum eram destul de prieteni l-am intrebat cati ani implineste si mi-a spus... 71! In momentul ala am jurat ca eu aici in tara asta vreau sa imbatranesc, la fel de frumos ca Dennis al meu daca se poate... Aici batranii sunt cool de tot, au trecut de toate greutatile vietii si au ajuns la faza la care se bucura de ce-au muncit pana acum, e faza la care toti se ingrijesc de sanatatea lor cat mai bine, sa se poata bucura cat mai mult.
    Uite: http://familiagaina.blogspot.ca/2011/06/cugetari-la-semafor.html
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah ce frumos, Simona!!! Asa cevaaaa... In Romania clasa cea mai defavorizata (financiar, sufleteste, ca respect) sunt BATRANII. Fie ei de "50" sau de 80 de ani. De aia m-am bucurat ca doamna Melinger a venit inapoi in Romania si a facut Mosia Bunicilor. Ieri bunica-mea a facut 4 tablouri din hartie colorata!!! Daca va apuca 90 de ani in ianuarie va fi datorita unor oameni care inteleg ca batranetea trebuie mangaiata nu scuipata!!!

      Ștergere
    2. Hm, Canada, normal. Normal ca isi permit atatea.si eu am cunoscut o pereche de englezi anu trecut prin Maramures in mocanita, cu care ne-am conversat tot drumu'. tare haiosi, spuneau ca vor sa faca turul tarii.pai cati din bunicii nostrii isi permit asta? ai nostrii se uita cu jind la un kil de cirese care costa 18 lei si nu-si permit.

      Ștergere
    3. Nu e vorba de "permis" e vorba de "ce te tin oasele"...tu aia nu intelegi. Batranii Romaniei sunt morti de la 60 de ani pentru ca sufera boli, pentru ca nu-s ingrijiti de medici responsabili, pentru ca ................multeeeeeeeeeee....Nu e vorba DE BANI!!! Doamne, Geo, n-ai inteles NIMIC!!!

      Ștergere
    4. P.S. Geo, ieri am luat cirese cu 3 lei kg din piata Ploiesti!

      Ștergere
    5. E drept Geo ca e si chestiune de "permis" (doar ca aici viata e structurata ca sa lucrezi pe rupte pana la pensie, dupa care sa te bucuri de agoniseala, si statul te sprijina in sensul asta, cat esti tanar esti dator vandut statului si bancilor, daca esti destept si te tzine, pana la pensie platesti toate datoriile, si atunci sa vezi trai, totul e ieftin si accesibil "seniorilor"). Dar exact cum puncteaza Alexandra, e important ce "te mai tzin oasele" cand iesi la pensie. Acolo unde jumatate din colegele mele de la Zumba sunt trecute de 60 de ani si arata de imi curg mie balele, le vezi facand jogging prin cartier, le vezi la cluburile de cartier la povesti si in general peste tot unde se intampla ceva interesant... colegele mele cu copii se plang uneori ca au probleme in a lasa odrasla la bunici, pentru ca bunicii au o viata sociala mult mai bogata decat ei asa ca e greu sa-i prinzi pe acasa, si asa mai departe. Nu indraznesc sa sper ca la peste 60 de ani am sa fiu in viata, am sa arat bine si am sa imi mentin sclipirea aia ghidusa in privire... dar mi-ar place, zau!

      Ștergere
  8. Am intles, am inteles. Multe am inteles si citindu-te. te referi la incompetenta doctorilor si la sistem, stiu.Eu ma refer si la pensii.
    P.S:3 lei? pai la noi in Buc nu o sa ajunga never ever atat. nici la sfarsitul sezonului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai uite eu atat am dat ieri pe ele, erau mici, mici, dar era o doamna care clar le culesese in ziua aia. In rest erau 5 si maxim 6 lei. I-am luat copilului un kil de cirese la care mesteca cam in continuu de 24 de ore :))) Avantaje si dezavantaje in provincie. Eu am ajuns sa cred sincer ca daca unii oameni din Bucuresti ar veni mai pe aici in we sa faca piata ar iesi mai iefin cu benzina cu tot :)

      Ștergere
  9. rectific cu o informatie de ultima ora: a scazut pretul intre timp,adica de sambata. e 10 lei kilu'. da tot e mult))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) ti-am zis, iei o masina sau un tren sau iti trimit io cu un curieri care costa 15 lei primele 3 kile! really!

      Ștergere
  10. Răspunsuri
    1. Yes ai iem! Si tu esti o draguta si sper sa ne si cunoastem curand pe viu! Daca organizez o "vedere" la Ploiesti, vii?

      Ștergere
  11. da eu n-am blog si nici o viata sociala prea interesanta.unde mai pui ca sunt si timida((.dar mi-ar placea,sigur ca mi-ar placea sa ne cunoastem.poate la 2 mai,in august.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am blog si n-am o viata sociala prea interesanta deloc...iar fi-mea nu ca e timida, dar iti poate da niste lectii de neuitat despre ce e aia sa fii timid! va asteptam cu mare drag la 2 Mai, doar ca tre' sa va grabiti cu rezervarile ca incepem sa ne umplem :)

      Ștergere
  12. pana una alta...vrei sa fii prietena mea pe feisbuc? ))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. contul de fb este la mine doar pentru lume apropiata, Geo. consider ca m-am deschis suficient aici, sper ca nu te superi...notiunea mea de prietenie e una foarte delicata, mai ales de cand cineva m-a ranit enorm la capitolul asta. eu propun intai sa ne vedem, sa ne cunoastem si apoi ne iubim, da?

      Ștergere
  13. of,deja am rezervare in alta parte, dar sigur vin in 2 mai intr-o zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eee, pai asta inseamna ca n-ai avut incredere in mine :P glumesc! vacanta placuta!

      Ștergere