joi, 2 mai 2013

Primul. Cu lacrimi.

  Acu' vreo saptamana jumate a inceput sa i se balangane. Eu nu eram acasa, s-a dus repede la ta-su si i-a zis ca "am o senzatie ciudata in gura"...iar el, ca un adevarat detectiv...a concluzionat dupa o prealabila balaceala prin gura ei. Ti se misca un dintisor. Ea, impacientata, desi stia ca urmeaza. Dar cred ca in sinea ei nu ne crezuse pe cuvant, parea sceptica si se uita la mine gen "dubioaso, cum sa imi pice dintii din gura, ce-ai?" de cate ori ii spuneam ca o sa se clatine, o sa cada si o sa creasca altul. 

  Nici nu se invatase bine cu senzatia ciudata clatinatoare...ca s-a apucat ieri sa roada un mar desi i-am zis ca trebuie sa i-l feliez ca sa nu zapaceasca dintisorul. Daca insisti prea devreme pe el se poate distruge mugurele de crestere din gingie. Si apoi il astepti pe urmatorul degeaba. (I know. Am fost traumatizata de niste doamne cand eram ca ea, una mi-a scos cu mana doi dinti care nu se miscau in ideea ca oricum vor pica, alta mi-a scos o masea de lapte atat de violent incat a distrus mugurele de crestere. Ambele stomatoloage.) Asadar, si l-a zmotocit prea tare dupa care a inceput sa chiraie ca ala nu mai poate sa stea acolo asa ca nu-l suporta. 

  Zis si facut. Mi s-au inmuiat picioarele, nu atat de emotie cat de ideea ca n-o sa reusesc eu. Mai incercasem sa trag de el usor in sus si vazusem ca are circa 2 mm cu totul si ca n-am cum sa-l apuc. Acum m-am inarmat cu o penseta, cu o atza dentara si cu mult curaj si am purces. Daaaaa. Io am purces, da' dupa prima incercare, penseta fugea de pe dinte cu viteza luminii, atza de dinti idem...mana mea ce sa apuce de piticania aia ca imi venea sa ma intreb cum naiba a mancat copilu' asta de la 6 luni incoa cu micutzeniile alea in gura!

  Si, evident cand a simtit ca o doare...a inceput cu bocitul. Ba cand a vazut si un strop de sange pe servetelul cu care o stergeam strategic tocmai ca sa nu bage de seama...a zbierat cat au tinut-o bojocii: sangeeeeeeeeeeeee! de am zis ca cheama vecinii Smurdu' si Pompierii doi in unu' ca la balsamu' de rufe.

  Lacrimile ii curgeau mari cat boabele de strugure, ah era sa zic pepene da' noroc ca mi-am corectat exagerarea...plangea si eu o rugam sa nu planga ca nu doare asa tare si ca pana nu se opreste chiar nu poci sa il scot ca lesin io de plansu' ei. Intr-un final am infasurat cu ata si am tras in sus tinand de el si de copil si de atza si de mintzile mele...pana a iesit glorios afara. In secunda aia am rasuflat usurata. 

  Ea...pai ea e o Berbeaca. A inceput sa urle si mai tare. De spaima, de nervi, de tot procesul care durase vreun minut cu totul probabil...si in care ma atinsesem de ea fix de trei ori cate o secunda. Si mi-a comunicat ca "are o senzatie ciudata in gura". Pai zic asa ziceai si inainte, acu' ai o gaura ciudata in gura...da' te inveti tu si cu senzatia asta, ce sa facem...S-a dus la oglinda si a vazut gaurica rosie si iar a chirait ca aoleu e sange, ca aoleu ea e urata, ca aoleu, aoleu.....

  Situatia semi-inlacrimata a durat niste ore! Ca senzatia e ciudata, ca cum se spala ea pe dinti, ca ...ca...care a culminat cu niste poze si cu "sa nu ma pui pe blog sa ma vada lumea urata!" I-am zis ca o sa o pun pe blog si o sa o vada lumea cat e de frumoasa. Ea e cea mai frumoasa fetita din lume. Asa a fost de cand am vazut-o prima data. Jur! Uitati dovada:


  Da, mi-a venit sa plang. Da, si lu' ta-su i-au dat lacrimile. Si lu' bunica-sa. Si lu' unchi-su de peste ocean care e p-acilea acum. Am lacrimat cu totii si ne-am mirat din nou cum au trecut "sase ani de pui mic". Cand de abea se nascuse asa numaram saptamanile, eu cu ta-su..."doua saptamani de pui mic"..."doua luni de pui mic"...Acum...6 ani si o luna de pui mic...un dintisor minus. Alte si alte etape si momente de "primul". Alte inmuieri de picioare, de lacrimi si noduri in gat care te apuca de parca n-ai fi om in toata firea ci un ciorap ud. Alte si alte bucurii mereu altele si mereu mai frumoase. 

  Iubita mea, esti cea mai frumoasa fetita din lume. Asa te vad din prima zi in care te-am vazut. Asa o sa te vad mereu, si asa vreau sa crezi despre tine mereu. Esti cea mai frumoasa si cea mai desteapta!

12 comentarii :

  1. Ah, mai ca am simtit si eu ata aia pacatoasa. Mara, de-acum esti o fetita mare, felicitari pentru primul dintisor cazut. Ai sa vezi ce dinte frumos va creste in loc, crede-ma pe cuvant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hihi, i-am zis acum si a zis "da' de unde stie Mo?"...zic pai nu stii ca ea e inteleapta..."ah, da, asa e" :)))))))))))

      Ștergere
  2. Pai si cu Zana Maseluta n-ati negociat nimic? ca dintele cazut trebuie platit, sa creasca altul mai trainic in loc.Ultima data tariful incepea de la 10 lei dar fiind primul cred ca merita dublu, de saftea.;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fix inainte sa ii pice i-am adus un cadou de fo' 22 de lei, un set de oua pe care sa le deseneze ea, deci eu zic ca m-am descurcat anticipat. :D

      Ștergere
  3. A vazut si fiu-meu poza, m-a intrebat de ce nu-i un dintisor prezent la apel, i-am explicat fenomenul, iar el mi-a comunicat ca lui n-o sa-i cada dintii de lapte. Eu: ba da, si tie o sa-ti creasca alti dinti, mai puternici bla, bla, la care el mi-a spus ca el e barbat, deja are dintii foarte puternici si nu are nevoie de altii. Si dup'aia, senin "dar fetita asta e draguta si fara dinte".

    RăspundețiȘtergere
  4. Mara, tu si cand plangi esti frumoasa!!! pupici si tie si gauricii stinghere dar care se va umple repede cu un dintisor superb ca si tine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un soare de fetita,Mara.Mi se umple sufletul cand o vad razand,in poze,cu ochii ei mari si frumosi.Dintisorul si-a facut cu brio datoria,acum lasa locul altuia mai puternic.Ce-o sa te mai distrezi,Mara,peste ani,cand iti vei aminti si cand vei privi pozele facute de mama...stiu sigur,asa facem si noi.Am pastrat dintisorii de lapte ai fiicei mele,in locul lor au crescut niste perlute frumoase,in gura blondei.
    Pup copila frumoasa! Si pe mama ei,evident.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai Carmen, m-ai topit! Multumiiiim mult si te pupam si noi pe tine!

      Ștergere
  6. Deci trebuie scoooos? Adica si eu am traume cu diverse persoane tragand de dintii mei (ma rog, si cu stors cosuri si multe altele), si-mi promisesem ca eu nu o sa le fac asta copiiilor :) Daca il lasai sa se infiga singur in mar nu mergea? :D Am priceput ca ea a zis ca e senzatie ciudata, deci si-o cam cerea cu extractia, bine ca te-ai tinut tare si n-ai lesinat! A mea nu cred ca ma lasa sa ma apropii nici la un km daca are vreo banuiala de ganduri extractive, iar Matei cam e genul care o sa si-i scoata singur, deci ma consider scapata, sa se descurce singuri! :) Nu merge, nu? :)
    Uite, nu ne cunoaste, dar poti sa-i spui din partea mea, ca e o fetita foarte simpatica, pe nume Luana, cu jumatate de an mai mica decat ea, care si-a pierdut un dintisor din fata-sus, cand era mica-mica, a cazut. Traieste de 4 ani jumate asa, si am incurajat-o absolut tot timpul sa rada cu toata gura si sa nu dea importanta tuturor "babelor" care, inainte de a-i da binete, o intreaba ce-i cu dintisorul lipsa.
    Mda, e cam egocentric ce am scris, nu stiu cat o poate ajuta pe Mara :) E frumoasa ca intotdeauna.
    A constientizat ca o sa mai treaca de cateva ori prin asta, in perioada urmatoare? :) Ma intereseaza tot pur egoist evident, sa ma pregatesc moral :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iubita mea Andreea, multumim pentru vorbele frumoase! Da, sigur ca acum asteapta cu mare nerabdare sa pice si ceilalti, dupa ce voi toti i-ati zis ca e frumoasa :))) Chiar mi-a zis azi ca e foarte fericita ca o sa ii creasca un dinte nou si ma uitam la ea cat de draguta poate sa fie cu gaurica aia :)

      Ștergere