joi, 14 februarie 2013

Varicela si prietenii sai

 De mult timp vroiam sa ma arunc singura in gura leilor si sa scriu o postare despre bolile copilariei si vaccinurile "obligatorii" pe care statul roman ni le baga pe gat cum doreste dansul. Zic statul roman pentru ca traiesc inca aici. Daca traiam in alt stat il injuram pe ala. Si cum de curand bunul meu prieten Radu a comis o varicela ca in filme, om serios la 32 de ani...mi-am adus aminte cum ma gandeam eu acum cativa ani sa o vaccinez pe Mara si contra varicelei.

  In capul meu atunci nu era varicela in sine. Era ceva mult mai rau: urmarea varicelei, si anume Zona Zoster, pe care eu am comis-o la 24 de ani si pe care nu o doresc nimanui. Pe scurt, ca sa inteleaga oricine: daca faci varicela (e dealtfel singura boala pe care eu am facut-o in copilarie desi am fost dusa la cresa si gradinita de la varste aberant de mici din cauza sistemului) si scapi cu bine de ea...de fapt nu s-a terminat. Virusul varicelo-zosterian ramane in organism in stare latenta cantonat pe niste nervi. Nu pe oricare...sunt cei care pe spatele omului dau o "harta" (dupa care se si recunoaste ulterior Zona Zoster). Pornind de la gat in jos, pe brate, spre piept, pe tors pana in jos pe picioare. Cam pe acolo se trezeste el cand se trezeste. Ei bine, cand se trezeste, ani si ani mai tarziu, o face fie pentru ca te-ai intalnit cu cineva care purta o varicela activa si te-a prins cu imunitatea jos, fie pentru ca erai cu imunitatea la pamant si atat. 

  Zona Zoster doare. Adica intai te dor nervii aia. Dar nu pot sa va descriu cat de rau. Foarte rau. Extraordinar de rau. Ca un nerv cum ar veni. Intai te doare zona, te furnica pielea...dupa care iti apar binecunoscutele papule pline cu lichid. Care apar grupate si se intind doar pe zonele pe unde se trezeste nervul ala. Si care evolueaza ca o varicela. Si care se pot infecta. Si care pot lasa si urme. Si peste toate astea te DOARE de crapi...in continuu si in orice pozitie...niste multe saptamani la rand. Ei bine, eu asta aveam in cap cand ma gandeam sa vaccinez copilul. 

  Insa am stat cu indoiala. Cand Mara avea 1 an si s-a pus problema de ROR...am crezut ca o iau razna. Nu stiam ce sa fac. Atunci izbucnisera informatiile despre vaccin si autism...am stat am citit pe la americani ce ziceau ei. Mi s-a facut frica. Apoi am zis ca na, e o terorie a conspiratiei si ca sa nu ma las purtata de o moda...ca daca medicii zic asa, inseamna ca e ok. Azi regret asta. Nu trebuia sa ii fac acel vaccin, si din cate am aflat ulterior (NU, NU ma refer la studiul initial care a fost infirmat/manarit/falsificat ci la multe altele care au urmat!)

  Ma refer la faptul ca desi BCG-ul se face pe aici de niste multe zeci de ani, noi inca mai avem TBC si avem mult TBC. De ce? Pai simplu: pentru ca daca esti malnutrit si stai in frig o sa faci linistit TBC si daca ai fost "imunizat". Ma refer la cantitatile de mercur pe care le contin aceste zemuri pe care noi le injectam in ZIUA UNU de viata a unui copil. Mercur si aluminiu. Care se duc in sistemul nervos si distrug chestii pe acolo. Si care nu mai parasesc organismul uman cam niciodata. 

  De ce nu e ok sa mai tragem si noi un oreion d-ala zdravan ca pe vremuri? Sau un pertussis sa behaim ca oile si apoi sa ne treaca? Habar nu am. De ce medicii dau antibiotic la orice "rosu in gat" dar nu ma informeaza pe mine ca mama ca difteria se trateaza cu penicilina? La fel si tetanosul. Pe care Clostridium Tetani il pot contacta daca ma tavalesc in balegar si tzarana cu o rana deschisa pe mine. Cam care sunt sansele ca bebelusul meu de 2 luni sa faca asta? Deci vaccinul Difteric Tetanic Pertussis la ce ne foloseste in anul 2013 noua celor care traim in cutii de beton, in pampersi si in apa calda, in orase cu incalzire centralizata? Eu doar intreb! Nu dati cu pietre!

  Vaccinul anti-rotavirus este in ziua de azi demonstrat ca face rau. Vaccinul anti-poliomielita a facut multe victime. Toate cazurile care au aparut in ultimele zeci de ani sunt date de vaccin. Ma rog...acum tipii zic ca uite, l-am reglat, l-am aranjat, nu mai e asa viu si asa potent. 

  Dupa capul meu...ROR si DTP sunt aproape inutile si posibil periculoase. Deci iata SASE agenti patogeni pe care i-am bagat eu in copilul meu la varste foarte mici. Era sa fie sapte cu varicela, pana am inceput sa aud de prieteni cu copii de gradinita vaccinati cum au facut varicela cei mici. Mbon, deci e inutil. Si nu, sa nu aud aia cu "o forma mai usoara" pentru ca ma ia rasul. Stiti ce recomanda medicii ROMANI in anul 2013 unui barbat adult cu varicela? SA NU SE SPELE, doamnelor si domnilor! Sa nu se SPELE timp de...3-4 saptamani...ca vezi-doamne pica cojile alea prea repede, ca si cand el s-ar spala cu sarma de vase si cu Domestos!!!

  Stiti ce recomanda medicii americani la varicela? BAI CALDE cu musetel, ca sa nu te mai manance si sa te scarpini ca dementul si sa iti rupi cojile! Acum 30 de ani cand am facut eu varicela, medicii nu recomandau anti-igiena! S-a crucit mama acum cand i-am zis. Acum 9 ani cand am facut Zona Zoster...o prietena de familie medic exceptional mi-a zis sa am grija sa ma mentin CURATA. Era si vara, transpiram...mi-a spus sa am mare grija sa ma spal si sa ma dau cu tinctura de iod pe ele ca sa nu cumva sa se supra-infecteze bacterian. E logic? Eu zic ca da. 

  Ce vreau eu sa zic cu toate astea? Ca imi pare rau ca i-am facut Marei ROR, asta clar. Ca imi pare rau ca n-am fost informata si despre DTP suficient, ca nu i-l mai faceam. Ultimul vaccin a fost la 4 ani si intentionez sa ma opresc aici. Eu zic ca ajunge atata "imunizare" din asta absolut inutila. Bine ca ne straduim sa mancam numa' minuni in sarcina, bine ca n-avem voie sa luam nici un medicament ca face rau la bebelus, si in secunda cand iese afara ii tragem un mercur si niste formaldehida in vena. Sa fie acolo...sa fie la numaratoare. Eu zic ca un pic, doar un pic de discernamant...ar fi mai bun. 

  Nu ii inteleg nici pe cei care zic sa nu mai facem nimic ca totul e CANCER...chiar nu ii inteleg. As fi facut BCG, polio....si chiar si hemofilutzu' e bun. Util mi se pare ala anti-pneumococul ala...ma rog...ar trebui sa mai reducem din ele si sa intelegem ca marele scandal NU ESTE cel vaccim=autism. Daca reusim sa mai citim si ALTCEVA decat informatiile in pripa, o sa aflam ca multi copii au facut encefalopatie, convulsii si alte asemenea dude foarte nasoale, si le-au facut si dupa imunizari la varte mai mari de 1-2 ani. Deci nu e bine nici sa zicem hai sa facem tot ce ne baga astia pe gat ca oile si sa nu intrebam si sa nu punem la indoiala nimic doar pentru ca pe unii scrie "medic". Bai nene, medicii si companiile farmaceutice functioneaza pe baza de lobby si pe baza de bani grei. 

  Nu, nu sunt deloc deacord cu teoria conspiratiei care zice ca vor sa ne faca tampiti si sa ne omoare si sa ne decimeze. Deocamdata ne decimeaza cu cereale si cu paine si cu margarina pe care le luam de bune. Ne decimeaza si cu banalul antibiotic pe care ni-l dau pentru orice "rosu in gat" sau "tuse"...deci daca vor ei sa ne convinga sa inghitim hapuri...e usor. Si o sa le inghitim tot de spaima. 

  Ce nu pricep e curentul de lume care zice "vai, ne puneti pe toti in pericol"...striga ei peste gard la aia care nu vor sa isi vaccineze odraslele. Pai cum nene? Daca al tau e vaccinat si tu crezi ca e imun...de ce te agiti atata? Uite, al meu e vaccinat si eu cred sincer ca NU e imuna la bolile astea. Pentru ca prostiile de vaccinuri acopera doar 2-3-5 ani. Si si cand e "in termen" iacata ca poate face linistita si TBC si varicela, si oreion si oricare din astea. Deci care e problema? 

  Si intrebarea e de ce in Romania atatia oameni folosesc cuvantul "obligatoriu" ca sa ma sperie? De ce eu, insarcinata in luna a 7a m-am trezit intepata cu un anti-tetanos de catre medicul de familie care mi-a explicat brusc ca "e schema obligatorie"...De ce medicul ginecolog la care am mers doua zile mai tarziu si-a facut trei cruci si a zis "nu e adevarat, e o tampenie, NU trebuie injectata gravida cu asemenea chestii"...Eu am intrebat medicul de familie de ce mi se face vaccinul, care e sensul lui. Mi s-a raspuns ca urmeaza o nastere, doamna si na, implica si epiziotomie (nu implica neaparat da' ma rog) sau cine stie, o cezariana, si ca trebuie sa fiti pregatita. Am intrebat daca ea crede ca o sa nasc pe camp si mi se va efectua o epiziotomie cu o sapaliga plina de tzarana amestecata cu baccilu' tetanic. Ea si asistenta au ras. Eu nu. Urma sa imi faca rapel peste nu stiu cat timp. Am refuzat. Am nascut. N-am facut tetanos. 

11 comentarii :

  1. Draga mea, noi nu ne cunoastem drepturile si de aici tavalugul. Eu acum le dau cu legea in cap pentru fondul scolii si ei imi spun ca sunt carcotasa si ca, bineinteles, e obligatoriu pentru ca toti fac la fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e adevarat, noi nu ne cunoastem DREPTURILE. Insa cand e vorba de viata si sanatate...parca e un pic diferit de ce vor astia pe la scoli. Eu la scoala o sa zic NU mereu. Invatamantul e gratuit in Romania. Si mai e si OBLIGATORIU :)))))

      Ștergere
  2. Alexandra, varicela facuta la maturitate nu da mereu zona zoster, asa cum nici cei care au zona zoster nu au facut ever varicela.Zona zoster nu e pentru toata lumea la fel.maica-mea nu a facut ever varicela, a facut insa zona zoster de 2 ori in viata ei si intotdeauna pe sistem nervos: odata in copilaria mea cand era sa mor, din cauza socului s-a extins pe o suprafata mai mare a pielii ei, acum cativa ani a facut iar pe o suprafata infinit mai mica si tot in urma unui soc nervos.In ambele cazuri nu a durut-o nimic, o manca si o ustura putin zona dar nu la intensitatea celor descrise de tine.
    In rest, fiecare cred ca trebuie lasat sa aleaga ce-i mai corect si bun pentru copilul sau, nimic nu e obligatoriu pe lumea asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ai citit cu atentie! Eu am facut varicela cand eram copil si Zona Zoster la maturitate. Mama ta probabil ca nu stie ca a avut varicela ( o forma usoara acum multi ani era trecuta cu vederea). Ea a fost expusa la varicela si apoi faci Zona Zoster si de o mie de ori daca esti cu sistemul imunitar la pamant (gen stress major). Si da, nimic nu e obligatoriu, aia am si SUBLINIAT in postul meu.

      Ștergere
  3. Mama stie clar ca nu a avut varicela, este la fel de buna si citita la medicina ca si tine, stie exact ce si cum !Tu ai SUBLINIAT, iar eu am intarit :-))
    Baga sabia in teaca, eu nu am scris nimic de rau!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am nici o sabie, jur. Imi e indiferent. Doar ca prima ta propozitie a sunat ca si cand eu as fi zis ca orice varicela da Zona la maturitate, iar eu nu asta am zis. In rest, te asigur ca orice om care face Zona Zoster ARE virusul varicelo zosterian in el. La unii, foarte rare cazuri, nu s-a manifestat ca varicela. Insa NU EXISTA sa faci Zona Zoster fara sa ai virusul asta in interior. Iar mama ta, ca orice alt om, poate a facut o forma de varicela la o varsta de la care nu mai are amintiri. :)

      Ștergere
  4. Acum vreo 20 de ani cand am facut eu varicela era deja raspandit sfatul asta cu nespalatul timp de cateva saptamani :( Nici nu incerc sa pricep care e logica aici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Azi am vorbit cu prietenul in cauza care intre timp s-a dus din nou la infectioase ca ii mai iesisera niste bube...si acolo cica au ras 3 medici de el ca cum nu s-a spalat! Deci e chestie de o tampenie propagata de nu stiu cine in mediul romanesc. Care tampenie e FALSA si stupida. Si care nu are nici un fel de sens sau logica!

      Ștergere
  5. La fix postarea ta cu varicela!
    Suntem in forma plina... fiica-mea are de 2 zile!si da,dr. mi-a recomandat dusuri calde cu Saugella sa nu se infecteze!
    Acum asteptam sa ia si piticu'... va pup!Orsi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci se SPALA oamenii cu varicela, da? Ca eu am zis ca MOR cand mi-a zis bietul om ce i-au zis mai multi medici romani! :)

      Ștergere
    2. Da... cel putin aici asa mi-a spus pediatra!Saugella e un dezinfectant cu care se da pe tot corpul sa nu se infecteze bubitele cu apa... si important sa nu se stearga ci sa se tamponeze cu un prosop moale!
      Orsi

      Ștergere