luni, 3 iunie 2013

Autoritatea Rutiera Romana sau cum isi bate joc statul roman

  Sa zicem ca traiesti in Romania. Da, esti tampit, aia e, get over it si fa-ti bagajele cat mai repede...Sa zicem ca nefiind chiar un sofer din ala cu negru sub unghii si numele scris pe o placuta in geam...sa zicem ca vrei sa te angajezi la o companie straina. 

  Una din aceea misto, care respecta soferii care ii transporta in toata Europa cisterne cu diverse. Bun, te hotarasti, faci si scoala pentru permis categoria C+E...D tot alfabetu'... pentru ca deja ai toate celelalte categorii ca asa esti tu nebun de mic :) Bagi o gramajoara de bani in ea, iei permisul si te duci cu el fericit acasa. Acum poti sa ti-l bagi in cur. Direct sau ciopartit feliute ca sa iti ajunga pentru mai mult timp. Cum preferi.

  Cu acest permis nu poti conduce decat eventual masini goale. Nu poti transporta marfa, persoane, chestii gen substante periculoase. Il ai, esti mandru...ai dat o gramajoara de bani pe el. Pupa-te in oglinda si acum treci la treaba. Te duci la scoala. Cum adica la scoala? Pai ete asa, te duci sa iti iei "atestate profesionale" ma-ntelegi...Pentru fiecare chestie in parte, alta scoala, alt atestat. Fiecare platite separat, ca la curve, oral, anal....etc...Deci dupa scoala pentru permis= circa 1500 lei...te duci si mai dai cate circa 500 de lei pentru fiecare atestat, fo' 240 pentru "cardul tahograf" si niste 65 de lei pentru fiecare plastic in parte. 

  Da, plasticul ala. E ca un permis auto, numa' ca in loc sa iti treaca pe acelasi plastic toate scolile si atestatele decartezi cate 65 de lei la fiecare categorie. Acu' daca ati tras voi linie la banii astia, nu-mi spuneti cat face, nu de alta da' o sa ma ia cu lesin si ar fi pacat...mai ales ca nu stiu cum anume am facut de i-am scos in ultimele x luni in care sotul meu s-a distrat cu d-astea.

  Buuun, dupa ce dai matale toti banii astia constati ca poti sa te asezi usurel jos si sa faci un auto-sex ca sa te relaxezi. Pentru ca unul din carduri nu iti vine. E ca ciclul cand ai ramas gravida. In cazul asta gravid cu Autoritatea Rutiera Romana. Autoritate care a aflat anul trecut ca nu mai pot elibera cartoane pe post de atestate ADR (transport marfuri periculoase), si ca le trebuie niste plastice d-astea. Credeti ca din decembrie pana acum au reusit sa faca rost de ele? Ha! La unele le-a mers...se pare ca e un mister din ce cauza cardurile pentru transport marfuri generale si cele pentru transport persoane...sosesc. Deci exista o imprimanta care face carduri d-astea! Chiar daca dureaza 2 saptamani sa vina pana la Ploiesti caci vin de la Bucuresti pe jos. 

  Cardurile numite ADR insa...ia-le de unde nu-s. De SASE LUNI de zile Romania nu mai are soferi pentru transport marfuri periculoase in afara tarii. Adica ii are pe cei carora nu le-a expirat pana in decembrie anul trecut. Ele sunt valabile 5 ani. Oamenii care aveau joburi si au dorit reinoirea cardurilor asteapta de SASE LUNI sa le primeasca. A.R.R. iti da o dovada ca ai luat examenul, dovada cu care iar poti sa te stergi la cur ca poate permisul categorie D nu te-a ajutat initial. Dovada e valabila doar in Romania. 

  Asadar niste multi oameni au ramas fara job. Altii au pierdut contracte de mii de euro (da, ati fi uimiti sa aflati cu cat e platit un sofer de TIR cu un astfel de atestat) si sincer nu stiu cum de nu s-au dus sa omoare pe cineva la frumoasa institutie care nu a facut o licitatie ca sa afle cine p&$#@ ma-sii le poate PRINTA niste cacaturi de carduri. Probabil cei care le printau pe celelalte erau un pic ocupati sau ceva...

  Acu' daca esti om prevazator, ai dat si niste cv-uri pe colo pe colo, si fiind mai destept decat prevede media, niste elvetieni te-au chemat, te-au intors pe toate partile, te-au pus la volan si apoi te-au pupat pe frunte duios si au zis "hai!"...Pai as cam veni, da' n-am cardu'...simti ca o iei razna...Dai un mail la handicapatii retardati de la Autoritatea Rutiera Romana, le dai toate datele tale si numarul de inregistrare al dosarului, si ii intrebi cum poti si tu sa ai asigurat in Romania dreptul liber la munca prevazut in articolul patrushunu' din Constitutia tarii de cacat in care traiesti. Trei zile mai tarziu iti vine raspuns oficial de la o institutie a Statului Roman: va informam ca atestatul a sosit la agentia Ploiesti, bla bla...

  Plin de speranta te duci la A.R.R. Prahova cu caciula in mana ca la pomana. Stai o ora in picioare la coada si apoi afli (fara stupoare ca doar traiesti in Romania)... cum ca "Aaaa, e un Albu aici in teanc. Albu Serban". Cum tu nu esti Albu Serban si nici n-ai de gand sa devii in urmatoarele trei secunde...pleci de unde ai venit injurand printre dinti A.R.R.-ul si pe directorul sau numit politic...Si le doresti sincer sa se intalneasca macar odata noaptea pe intuneric cu un "coleg" d-asta sofer pe vreo cisterna. Sa primeasca o calificare serioasa!

  Vrei sa muncesti in Romania? Du-te dracului! Simpaticule!

13 comentarii :

  1. Răspunsuri
    1. Ba sa crezi, ca traiesti in Romania! :))))

      Ștergere
    2. nu mai stiam cum sa comentez. asa ca "raspund".
      eu ma intreb ce ar fi daca niste mai multi oameni d-astia, care fie au pierdut un job pe care deja il aveau, fie nu au putut accepta un job oferit din cauza de tampenii d-astea s-ar strange si ar da putin (putin mai mult) in judecata aceste institutii (ARR, Guvernu' sau macat ministerul transporturilor ca n-a scos norme de punere in aplicare, etc). dintre acei multi oameni o avea vreunul vreo ruda/prieten/cunostinta care sa accepte cazul pro-bono (gratis) sau macar pe "procent din castig". si daca nu se castiga in romania, asta e caz castigabil la curtile internationale, aia nu se joaca cu drepturile omului. si daca nu s-o gasi niciun avocat, s-o gasi cineva mai destept sa-si piarda niste zile pe la biblioteca judeteana (a oricarui judet) cu niste carti de drept.
      ady

      Ștergere
    3. Asta ma gandeam si eu cum de nimeni nu i-a dat in judecata. Adevarul e ca in Romania costa mult un avocat, si aia cu "pro-bono" e rara de tot.

      Ștergere
  2. Ştiam că e grav, dar nu chiar aşa de grav.
    Cât despre atestate, iniţial am crezut că hârtiile astea ale şoferilor profesionişti sunt o calificare ca de ... operator calculator, chiar mă bătea gândul să-mi iau şi eu o ţidulă de gen :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atestatele acum se iau dupa cursuri si un examen. Daca am fi intr-o tara normala examenul ar fi unul serios. Cred ca poti sa te duci linistita sa te faci tir-ista :)))

      Ștergere
  3. Da mai, si uite asa iti vine sa iti faci bocceluta si sa te duci o mie de ani, dar strangi din dinti, iti reamintesti unde esti, dupa o vreme iti trece apoi iar iti iei nevinovat niste palme dupa ceafa si iar iti vine sa pleci...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi nu uitam, Bogdana. Jobul asta pe care il doreste Marius va fi rampa noastra de lansare catre emigrare. Firma asta e una mondiala, deci ne putem reloca ulterior cam oriunde :) Asta, ofcors, daca o sa ii vina nenorocitul ala de card...

      Ștergere
    2. Asadar A.R.R.nu se dezminte.Eu am crezut ca s-au mai schimbat lucruri in bine dar se pare ca ...increfuckindibil...Cu ani in urma am fost director la o firma marisoara de transport si numai eu stiu cat mi-am tocit nervii si energia cu institutia sus mentionata si cu specimenele care lucreaza acolo.Ca se cer atestate pentru marfuri periculoase si asa,da,asa este de mult,nu de ieri,de azi,dar faza cu distribuirea lor...speachless.Sper sa se rezolve repede.Sanatosi sa fiti si cu nervii tari.

      Ștergere
    3. Da, Carmen, ARR e minunat...Atestate erau dar din carton iar romanasii nostri le FALSIFICAU. De aia UE a zis "hata, halt, bagam plastice"

      Ștergere
  4. Nu-ti mai spun nimic, zau. Pentru ca barbatu-meu e mandru sofer de tir, posesor de toate plasticutzele alea de care pomenesti. Pentru care n-a platit nimic, au intrat toate in cursul initial (pe care da, l-a platit), iar mai apoi sunt reinnoite pe gratis cu ajutorul firmei la care lucreaza care decarteaza banul pe ele sa-si tina mandrul sofer. Nu ca le e drag de el (desi le e, il trateaza frumos tare), dar na, practica standard... Te mai miri ce atitudine au soferii de tir in Romania, in conditiile astea?!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai si la firmele civilizate din Europa plateste firma reinoirea cand esti angajat la ei. In Romania soferii de TIR sunt 99 la suta niste....vaidemine ca n-am cuvinte. De aia firmele straine cauta oameni super civilizati, ca dupa cum a zis si elvetianul asta acum "soferul e cartea de vizita a firmei"...

      Ștergere
  5. cel mai de cacat dau de 3 ori un examen invat si nu trec proba scris da cel mai fain a 3 oara parca nici nu am participat la examen proba scrisa ca am raspunsuri corecte 0 desi eu stiu ca am facut mult mai mult pentru ca da e a 3 oara si am mai invatat si aveam si putina exerienta dai de nebun fugi prin toate judetele sa fac un cacat !! asta e Romania o tara jalnica

    RăspundețiȘtergere