duminică, 15 septembrie 2013

Uniformele aliniate, unghiile taiate! Sau invers?

  Gata. Pana aci mi-a fost. Maine mergem la scoala. Copilul meu de 6 ani si 5 luni merge la, atentie, concentrati-va...."clasa ZERO"...da? Noua ne mai zicea profa de fizica printr-a 12-a ca suntem niste "NULITATI" si niciodata n-am inteles ce mama dracului vrea sa zica. Clasa zero, bre! Ii consideram nuli de mici. 

  Sa mai zic ca am fost mintita? Ca daca eram cu contract le futeam muma in cur acu' doua zile? Ca in primavara mi s-a aratat o clasa frumoasa, care arata ca o clasa de gradinita si avea si jucarii si treburi, mi s-a spus ca AIA e clasa....si acum mi s-a aratat o ALTA clasa, din alta aripa, o clasa clinica...fara nimic in ea in afara de scaunele si niste masute stivuite una-n capu' alteia...In primavara mi s-a spus ca probabil vor fi "sparti" in doua clase ca sunt prea multi, acum mi s-a spus ca-s 37 in "clasa zero". Acu o saptamana mi s-a spus ca trebuie sa iau "caiete speciale in valoare de 91 de lei" (la gradinita aceleasi au fost 47 fir'ar ele ale necuratului sa fie!) si "un tricou-uniforma" de 40 de lei bucata. Cand m-am dus au incercat sa imi dea doua. 

  Am stat si m-am gandit ca de 80 de lei ma duc la magazin si iau vreo 8 d-alea "scumpe". La second iau vreo 18...da' hai sa zicem ca ma prefac ca nu stiu si cumpar haine de calitate extrem de indoielnica de la magazinele ploiestene de "haine noi". De draci m-am dus a doua zi sa vad cat costa un tricou rosu nou prin Ploiesti. Mda, 10-12 lei. Las' ca am dat 40 pe ala "de la scoala". Da' am fost asigurata ca "ne-a venit cu factura, doamna!"...zic dada, ca factura era problema, de ce nu mi-oti fi zis mie ca o puneam pe soacra-mea sa faca cu 2 lei unu, va bagam o factura pe firma si va luam 40 imediat! Ca si cand factura era problema, auzi la ea.

  Asadar, presimt circ si panarama, ca paine sigur n-au! Tanti asta, are circa 60 de ani, mai are putin si lesina de cat e de "plinuta", si o sa aibe 37 de oameni miscatori de 5-6 ani imbracati in ROSU in fata olchilor circa 4 ore pe zi. Eu ii doresc succes, va spun sincer. Ma bucur ca statia de Ambulanta e aproape de unde e scolicica noastra! Am vaga impresie ca o sa fie necesara pentru doamna! 

  Ah, si avem "un cuier" unde trebuie sa ne descaltam copiii ca la gradinita, sa ii punem in alti papuci si sa le lasam hainele acolo. La gradinita erau dulapuri speciale, bancute pe care sa stea sa se schimbe. Aici sunt doar cuiere batute intr-un perete pe un zid "dupe coltz". 18 cuiere ca am pus-o pe fi-mea sa le numere! Cu cate doua tzepe fiecare. Asadar 36 de cuie. Copii 37. Fiecare cu ghiozdan si geaca! Holul ala e cam cat e cel al meu de acasa, un metru pe vreo 2 metri. Vor fi acolo cel putin 74 de persoane zilnic la aceeasi ora! Ca ma indoiesc va vine vreunu' d-asta de 6 ani singur la scoala. Cuiele sunt agatate la 1,80 m inaltime, deci nu prea au cum sa isi puna singuri acareturile :D

  Maine ca maine ca e "deschiderea" si nu cred ca facem si "ore" ...da' de poimaine incolo eu imi iau aparatu' foto la mine pentru ca jur ca mi se pare extrem de hilar ce urmeaza! Si absolut imposibil fizic si stiintific, pe numaratoare. Asa ca mi-am propus sa fotografiez felul in care 74 de oameni o sa incapa pe holul ala cu 37 de bagaje puse in 18 cuiere! Invatatoarea are gura mare da' sigur nu stie sa numere. Ea a stat 3 minute sa calculeze cu o tanti ce rest are sa ii dea de la 200 de lei daca aia are de luat rechizite de 91 de lei si tricouri de 80. Invatatoarea m-a intrebat pe mine care am inceput sa rad isteric si am asteptat sa vad cat le ia sa afle! Sunt aroganta, eu am fost vanzatoare in primavara, bre! Am invatat sa dau restul! (am urat matematica toata viata mea dar totusi calcule de doua chestii a cate doua cifre nimeresc, in pana meaaaaa!!!)  Tantica e invatatoare de o viata...n-are de unde sa stie :))))) 

  Eu ma intreb sincer si cu maaaare, maaaare obsesie: oare copilul meu va fi in siguranta cu aceasta doamna in acest loc in acele 3,5 ore pe zi? Adica totusi, ea e cam batrana si ei sunt cam multi! Norocul meu e ca Mara stie ce e periculos ( m-am socat auzind mame care au impresia ca isi "fac" copiii "pampalai" daca sunt cu ochii pe ei tot timpul, deci a mea e pampaloaica planetei dar stiu sigur ca se va pazi singura in acea scoala, pentru ca sincer eu cred ca nu va avea supraveghere adulta din partea unui om care are 37 de copii mici in grija).  Si daca o intrebi, sigur afla mai repede cat face 9 plus 8. Am intrebat-o pe drum de la scoala alaltaieri dupa ce ne-am luat tricoul. A trebuit sa imi dea drumul la mana ca sa "calculeze" deoarece degetele sunt importante in viata :D...Dar a stiut! 

  Maine mergem la scoala. Ar trebui sa fiu emotionata, lacrimanda sau mai stiu eu cum. Eu sunt doar plina de sila pentru ca sunt obligata sa imi duc copilul in scolile Romaniei lui 2013. Aia e, mami, poate o sa ma ierti tu pe mine ca n-am reusit altfel si te-am supus la asa ceva. Si daca nu m-oi ierta, iti jur ca te inteleg! :) 

 Sumar: am cheltuit pana acum 100 de lei pe "lista rechizite", 91 de lei "caiete speciale", 40 de lei "tricoul scolii". Si nu, bucurestenilor, sa nu va aud ca acolo costa mai mult sau alte aberatii. Invatamantul primar este, conform legii "obligatoriu si gratuit". Ca daca puteam o homeschoolizam imediat! Multumesc! 

28 de comentarii :

  1. Iti respect parerea, dar cred ca vezi doar partea proasta a lucrurilor. Din punctul meu de vedere, cred ca exista si oameni devotati copiilor printre cadrele didactice, nu doar educatoare care ofera dulciuri si Tanti grase, care stau sa crape. Dar daca din start cauti doar defectele...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ingrid, am zis eu ca NU exista? Or exista, acest blog este unul personal, despre mine si copilul meu...si ce ni se intampla noua. Nu intru in polemici despre cate alte mame aud cu experiente nu la fel de "haioase" ca ale mele ci crunte, oribile si stupide...Eu ma consider norocoasa pana la ora asta. Si nu caut EU nici un defect, eu doar OBSERV. De maine incolo o sa observ si mai multe, si o sa povestesc pe aici...nu de alta dar blogul asta se cheama Ganduri pentru Mara...si pentru ea eu imi notez impresiile vietii noastre aici :) Si nu, nu imi "respecti parerea" ca daca o respectai nu iti mai dadeai cu presupusul despre mine si ce gandesc eu...le luai ca atare...

      Ștergere
    2. Te respect pentru ca nu-mi permit sa judec pe nimeni. Dar... mai bine ma opresc. O viata frumoasa sa aveti!

      Ștergere
    3. Ingrid, lipsa judecatii nu implica respect, iar din cuvintele tale nu reiesea decat ideea ca stii tu sigur ca eu caut doar defecte din start. E o prezumtie total gresita. Ca sa nu zic o judecata, pentru ca tu de fapt nu ma cunosti, deci nu stii ce si cum sunt eu :)

      Ștergere
  2. Buna Alexandra! De ce nu alegi sa faci homeschooling cu ea? Mai ales ca am inteles ca peste un an s-ar putea sa plecati din Romania, deci o poti da la scoala in strainatate atunci, fara sa o mai chinui prin scolile noastre. O saptamana cu spor:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Alexandra...nimic nu e strict personal cand decizi sa faci acel lucru public! Prin urmare, acest blog e departe de a fi personal; poate suboectiv, insa cam atat. Problema ta este ca te crezi constant buricul pamantului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simplul fapt ca esti Anonim si ca iti incepi propozitia cu "Alexandra" face ca eu chiar sa fiu buricul acestui blog iar tu o persoana cu un nivel de inteligenta uluitor de mic. Daca eu ma cred nu stiu cum, tu ce pana mea cauti aici? Ce spune despre tine faptul ca MA CITESTI??? :)))))

      Personal nu inseamna ascuns sau intim, acesta este un blog personal si da, foarte subiectiv. Din cauza asta oricat ai crede tu ca stii lucruri despre mine nu te indreptateste sa spui tampenii. Stai jos, nota doi!

      Ștergere
  4. De cate ori aud povesti din astea (si aud tare, tare multe, din pacate) :( realizez cat de incredibil de norocoasa am fost eu cat mi-a fost copilul la gradinita si in clasele primare, ca am nimerit la oameni cumsecade si cu creierii acasa si la scoli de bun simt, unde nu a trebuit sa ma confrunt cu rahaturi de genul asta.
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Maria, si mie mi se pare un noroc sa aiba copilul un start cat mai ok in "sistemul" asta care oricum e putred. Sunt curioasa doamna asta cat de comunista va fi. Pentru ca mie una mi-e clar ca cei-cele care au lucrat foarte multi ani in sistem au niste probleme foarte grave in a "uita" vechiul sistem si a se alinia la metode mai noi de invatare si educatie.

      Ștergere
  5. Scoala ca la loto: ai noroc de un cadru didactic ok, n-ai noroc... nu e pe alese, ca la piata, aici te multumesti cu ce nimeresti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, o loterie pe mintile si viitorul copiilor nostri. Minunat!

      Ștergere
    2. Da! Astia sunt inconstienti...

      Ștergere
    3. Dupa ce ca au reusit sa brambureasca tot cu grupa zero, au vazut ca nu au suficiente cadre didactice, n-au suficient spatiu, nu se lasa...

      Ștergere
    4. Exact. 37 de copii in anul 2013 mi se pare inacceptabil.

      Ștergere
  6. Of ... eu incerc sa ma bucur de ultimul an la o gradinita de stat, foarte buna. Anul viitor, cand va merge fata la scoala ... incerc sa nu ma gandesc, macar pana in primavara cand o fi cu inscrierile ...
    Si pe langa adaptarea la schimbare, tristetea ei cea mai mare va fi la despartirea de gradinita si de educatoarea de acum ... Care educatoare, apropo, e cam ... plinuta :) dar e super-super faina din toate punctele de vedere.
    Treburile observate de tine sunt foarte triste, si oricat ai vrea sa vezi partea plina a paharului ... e mare magarie ce (ti-)au facut acolo. Iar despre cuierele de la 1,8m ... ar fi hilar daca nu ar fi atat de trist.
    Dar macar cu Doamna, nu este o posibilitate de a alege educatorul la care sa mearga copilul tau? Intreb si eu, ca nu stiu. Nu vorbesc de dat spaga sa ajunga la nus' ce clasa mai cu mot, dar macar sa ai posibilitatea de a selecta, intr-o anumita ordine, din mai multe, invatatoarea la care sa mearga copilul tau, macar uitandu-te la fata ei. Si eu as prefera o invatatoare mai tanara, din mai multe motive.
    Nici nu mai zic de altele, ca iar ma ia cu nervii (am citit postul acum vreo doua ore, abia acum am reusit sa scot un comment decent :) ).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu am ce sa aleg e singura clasa de pregatitoare. Eu as zice ca trebuiau sa fie doua la atata popor da' nu e decat una cu tanti asta care e probabil in prag de pensionare asa ca au "aruncat-o" la clasa zero :)

      Ștergere
    2. ... eu stiu ca educatoare de la fii-mea spunea ca a facut nu's ce curs extra, ca sa poata preda la grupa pregatitoare, asta pe vremea cand se spunea ca aceasta grupa va fi la gradinita ( cred ca a si fost o perioada). Sa inteleg ca invatatoarele de la scoala nu au nici o patalama (nu ca ar conta, dar zic si eu, poate-poate s-ar lipi si ceva psihologie de unele dintre ele) pt a se putea ocupa de astia care sunt mai mici decat ce au ele deobicei?
      Mi s-ar parea mai logic ca tocmai invatatoarele sa faca cursuri extra, special pt grupa 0, decat educatoarele de la gradinita, care daca au dus greul si i-au scos pana la 5-6 ani, sigur se descurcau cu ei si inca un an, mai ales ca deja ii cunosteau din anii anteriori.
      Brambureala ca la noi, ce sa zic altceva :(
      Si Doamna, tocmai in prag de pensie, aiurea rau sa-i faci asa ceva, eu m-as duce cu capul, intr-o sapt, sa am zilnic 37 de copilasi de 6-7 ani in fata.
      Si o intrebare care ma bantuie de ceva vreme: va face si anii urmatori tot cu doamna aceasta (vorbesc in general, nu neaparat de Mara) sau dumneaei este special doar pt anul asta, de clasa 0, si apoi alt balamuc, ii ia altcineva pt 1-4 ?

      Ștergere
    3. AndreeaG...invatatoarele din vechea garda au 5 ani de dubla specializare - Invatatori Educatori. Parintii insa trebuie sa puna si ei osul la treaba. Educatia se face si acasa, nu doar la scoala.

      Ștergere
  7. Bun venit la şcoală!
    (prietenii ştiu de ce)
    :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Aici normele spun ca nu e voie sa ai mai mult de 10 copii pe cap de profesor, de varsta Marei (pe la 3 ani e voie doar 6, sub doi ani n-ai voie mai mult de 4 si-asa mai departe...), ceea ce a facut ca anul trecut cat Robbie era inca in SK (clasa a doua pregatitoare) sa fie asignate o profesoara, o asistenta si o ECE (early childhood educator - nu cred ca are traducere in romaneste, o tanti care a facut o mie de scoli in scopul de a sti cum sa-i inteleaga pe cei mici, haha), asta la o imensitate de clasa de 29 de copii. Si pentru care ne-au cerut scuze tot anul, e o scoala extrem de populara pentru rezultate si metoda de predare, si desi au criterii mai mult decat stricte, sunt obligati sa te primeasca daca te califici. Din care cauza au ajuns la trei clase pregatitoare, fiecare de 28-29 de copii... Si crede-ma, aveau femeile alea trei de umblat dupa copii, chiar daca sunt cuminti si draguti in majoritate, sunt 29 de suflete mici si capii totusi... Nu-mi imaginez cum ar putea (fizic sau psihic) sa faca tanti aia fatza singura la 37 de asemenea suflete... Acum in clasa I, pentru ca e doar o singura profesoara, sunt 19 in clasa, ceea ce nu e imposibil, dupa parerea mea. Dar o sa tac sa nu-mi mai iau rosii in cap cu scoala mea din Canada... :-))) Iti doresc rabdare multa, si sa ai putere sa te lupti cu ei, la un moment dat o sa te invete si ei dupa faima si poate o sa-ti fie mai usor (sau nu). Oricum, bafta maxima! Noroc ca Mara de felul ei e desteapta si descurcareata, o sa treaca si peste conditiile astea cu ajutorul vostru, nu ma indoiesc!
    P.S. Ti-am mai spus ce mult imi plac anonimii astia care cara constant noroi prin toate buzunarele sa-l poata arunca in oricine li se iveste ocazia?! :-)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Mereu i-am spus lui fi-miu sa-mi spuna saru' mana ca m-am grabit si l-am facut devreme, ca uite, l-am scapat de o gramada de probleme! Pana s-au gandit astia sa ne zapaceasca cu clasa 0 el a terminat si facultatea!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haha! Ieri cand doamna directoare si-a citit discursul sa stii ca am avut un flash-back total. Asteptam sa il mentioneze pe Luminatul Conducator si Savanta sa Sotie. Dar, da, oricum ai lua-o invatamantul ATUNCI era mult mai bun, mai organizat si mai logic.

      Ștergere
  10. Inteleg ca judeci invatatoarea dupa cum arata. Dar tu cand te-ai uitat ultima data in oglinda?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar adineauri, sunt foarte draguta! Dar tu cand m-ai vazut ultima data in realitate? Ai impresia ca judec ca e plinuta? Te anunt ca doamna nu incape fizic in spatiul dintre scaune si perete ca sa poata ajunge in caz de doamne-fereste in spatele clasei la copiii de acolo. Si in mod sigur nu are cum sa sara cu viteza sa salveze pe vreunul care s-ar afla in pericol. Deasemenea, tin sa te anunt ca astfel de comentarii nu fac decat sa demonstreze nu numai ca n-ai inteles ce am scris dar ca ai si reaua vointa specifica cretinilor care se dau anonimi.

      Ștergere