vineri, 27 septembrie 2013

Sedinta cu parintii. Eu nu dau bani!

  Doua ore de sedinta ieri. Doua ore in care am aflat si eu, intr-un final, la fabuloasa varsta de 34 de ani de ce sistemul romanesc de invatamant nu merge. Adica de ce merge pe baza de "fonduri" si de alte cereri de foloase necuvenite. Pai pentru ca parintii sunt tampiti. Ei asa doresc. Ei nu numai ca doresc, ei o doresc cu atata ardoare incat conducerea scolii nu are cum sa ii refuze, mai oameni buni. Clientul nostru, stapanul nostru. 

  Cand ii auzi in fata sau spatele scolii discutand ii poti imparti in doua categorii. Aia care zic "ia mai taceti si scoateti banii", adica tampitii aia pana la os, aia care nu numai ca au bani dar vor sa stie lumea ca ei au si ca pentru ei nu e o problema. Aia sunt putini, cred ca mai putini de 10 la suta din cate am tras eu cu urechea. Apoi sunt cei care zic "vai ce magarie ne fac astia, ne cer bani si noi nu vrem sa dam"...adica tampitii fricosi. Ei dau bani fara sa cracneasca in sedinta, barfesc ulterior. Oameni care nu au bani, o duc greu, unii au chiar doi sau trei copii in scoala...oamenii care sunt coplesiti de suma de milioane care se aduna pana in final de an scolar. Astia sunt majoritatea. 

  Apoi sunt aia ca mine, care pana acum n-am gasit inca unu' ca mine, deci pot spune ca sunt tampita singulara. Eu sunt tampita care nu crede in spagi si care considera ca toate sistemele din Romania sunt putrezite din cauza de oameni care dau. Care dau asa fara sa gandeasca, care dau inainte sa respire. Incepand cu pacienti care dau fara sa li se ceara si terminand cu parinti care striga sus si tare "sa mai dam niste bani la scoala!". Din legendele urbane am inteles ca ar mai fi cativa in toata tara dar cred ca sunt asa ca Big Foot, s-a auzit de ei, li s-a vazut urma dar nu suntem convinsi ca exista de fapt. 

  Anul trecut la gradinita doamna educatoare si directoarea ne-au spus clar ca la ei in gradinita NU se strage fond al scolii sau al clasei, ca acest lucru este ilegal. Am apreciat asta. Apoi imediat dupa ni s-a bagat pe gat revista Luminita venita de la Inspectorat. Si dupa aia au fost chemati niste domni sa faca pe Mosul si trei poze la serbare....pentru ca de tehnicile comuniste nu stim sa scapam. Nu puteam sa punem un bunic sau un tatic intr-un costum, trebuia sa ii dam niste milioane unui pusti mai destept ca tampitii de parinti, da? Pentru cacaturile astea am dat bani, ca nu puteam sa zic nu si sa nu aibe copilu' meu cd-ul cu serbarea pentru ca cred ca lesina ta-su daca ii ziceam asta (el e categorie aparte, tampitul rusinos care daca ajunge intr-o sedinta se inroseste la fata si da orice numa' sa fie lasat in pace). Dar nu pot sa va spun iarna trecuta cati bani insemnau pentru noi acei 45 de lei care s-au adunat pentru acea serbare. 

  Ieri. Intai a venit doamna directoare sa ne spuna ca face afterschool in scoala. Bravo, am zis. O initiativa buna, uite cineva face ceva. Chiar eram impresionata. Dupa aia ne-a povestit doamna ce si cum cu tricourile, ca n-am fost numa' eu nemultumita, da' ii plangea de mila tocma' lu pitzi aia de anu' trecut ca tocmai ea se intamplase sa le procure. Si ca a cam scuipat-o lumea, si hai ma, ca nu e frumos, ca doamna "s-a agitat sa ne faca rost"...Ne insusim critica si trecem mai departe. Ne arata "auxiliarele" pe care am dat 91 de lei. Ne da orarul, ne gandim cum facem cu ora de sport...Bla, bla...cand sa adorm mai abitir....BANII.

  Avem gardian. Trebuie sa il platim. Zic pai de ce sa il platim noi? Nu e angajatul ministerului? Mi se spune ca e mai complicat si mi se cer 15 lei pentru nea' Gicu. Eh, ma gandesc eu...15 lei pe luna nu e mult, sa manance si gura lu' nea Gicu o paine. In pauze copiii sunt pe terenul de sport, nu va imaginati haosul de acolo, nea Gicu sta cu fluierul pe ei, e un nene foarte dragut si atent cu copiii, sta cu ochii pe ei sa nu se raneasca, chestie care mi se pare utila date fiind circumstantele. Zic hai, 15 lei lu' nea Gicu, deci 75 de lei pe an. Next!

  Pai next doamna ne zice ca ea fondul clasei nu strange si nu e deacord (cred sincer ca doamna asta e una foarte desteapta care vrea sa nu isi petreaca pensia la parnaie) daaaaar....fondul scolii e 40 de lei pe semestru deci 80 de lei pe an. Aoleu! Pai cum maica, ca parca era ilegal...asta n-am zis cu glas tare pentru ca toti ceilalti parinti zambeau tamp. Erau multumiti, aveau asa o stare de fuzzy and worm inside, gen "uite ce bine, ni se cer bani!". Doar Georgiana, mama colegei de etnie Andreea, de care am mai povestit mai demult, se foia pe scaun langa mine cu Andreea ei in brate. Ei au un venit total de 500 de lei pe luna. Am pus mana pe mana ei si i-am zis sa stea linistita ca o sa o ajut si eu. Next!

  Pai concursul "Piticot", 12 lei bucata. Intreb ce e aia. Imi explica doamna ce e aia ii zic nu, multumesc. Tipa, care e chiar inteligenta, zambeste cu subinteles si zice "va rog sa ma credeti ca mie puncte nu imi trebuie, am tot ce imi trebuie". Odata ajunsa acasa, caut concursul si aflu despre ce vorbea: invatatorii primesc puncte in functie de "rezultatele" copiilor la panaramele astea de probe, puncte care din cate am inteles se transforma in bani la salariu!!! Acum mi-a fost clar de ce invatatorii dau raspunsurile elevilor cand fac aceste "concursuri". 

  Eu nu sunt deacord cu "concursuri" si alte forme de competitivitate. Si daca ar fi pe bune concursurile, si daca totul ar fi corect eu nu as lasa-o sa participe la asa ceva la varste din astea. Este o aberatie, sunt studii care arata ca nu e ok pentru copiii mici sa fie implicati in activitati competitive. Mie mi se pare de bun simt si inteleg de ce insa sunt foarte multi parinti care nu pricep ca a te "intrece" cu cineva nu are nici o valoare. Copiii sunt suficient de competitivi prin natura lor, nu e cazul sa ii incurajam. Si in nici un caz in mod FALS. Adica le dam la toti diplome, le dam la toti raspunsul la intrebari...ce vor intelege ei? Cum il cresti cu asemenea idei? Vrei sa afle ca raspunsurile vin de la altul? Ca furam la o intrecere? Ii invatam sa nu fie fair play de mici? Copilul va concura atunci cand va avea CU CE, cand va avea o baza de cunostinte reale, dobandite prin munca si studiu...cand va fi cu tot creierul in cap si va intelege ca nu furam, nu ne da nimeni raspunsurile si ca nu toata lumea primeste un premiu doar pentru participare...ori aia trebuie sa se intample cand copilul e mare si intelege anumite mecanisme sociale.

  Comitetul de parinti. Evident ca doamna s-a uitat la mine, nu inteleg de ce doamna s-a uitat la mine ca si doamna de anul trecut. Ma rog, sa zicem ca inteleg :))) Io si inca doua doamne am fost bagate in comitet. Deci sunt fata de comitet, da? Tot casiera, se pare ca foamea de bani mi se citeste in ochi!

  Si, ca sa fim siguri ca parintii sunt tampiti, primul exemplu a aparut aseara. Ne trebuie o yala pentru un dulap. Sa il incuiem cum ar veni. A zis o doamna ca poate veni sotul ei. Urmatoarea doamna a sarit ca arsa de pe scaun "eu zic sa DAM TOTI CATE CINCI LEI ACUM ca sa luam yala". M-am uitat la ea stupefiata si i-am zis ca ar fi mai bine sa luam intai  yala si apoi sa vedem cat ne costa pe fiecare, ca 5 lei x 37 fac cat pentru multe yale. Neaaaaaaa, nimic! Au sarit TOTI, m-au inconjurat, caci sunt casiera, ce pana mea...M-am trezit cu ei toti ciopor pe mine cu cate 5 lei in mana. Care nu erau la mine erau calare pe doamna sa ii dea repede toti banii de Gicu si fondul scolii si Piticotzi....ba chiar si pentru spectacolele la care doamna vrea sa ii duca, desi nu stie nimeni cand si cat costa!!!

  Am plecat de la sedinta cu 50 de lei in buzunar si cu o lista de prosti care i-au dat si care nu stiu ca o yala costa maxim 20 de lei. 5 lei ori 37 de copii inseamna 185 de lei. Cre' ca o sa luam una da haur! Am plecat spre casa cu sotul meu la telefon, ca la brat n-aveam cum el fiind in alta tara...si cum mergeam asa si ii povesteam sedinta m-a lovit iar matematica. Pacat ca nu ma pricep la ea, asa ca a trebuit sa ajung langa calculator ca sa produc niste matematica. Si mi-a iesit asa:

  15 lei x 37 de copii= 555 lei pe luna pentru Gicu hai sa zicem ca in celelalte clase nu-s 37 dar o medie corecta eu zic ca ajunge la 30 per clasa, asadar 450 de lei pe luna. In scoala e o clasa pregatitoare si cate una din fiecare pana la clasa a 8a. S-ar putea sa fie mai mult de una din fiecare dar eu nu cred din ce am auzit la "careu". Hai sa zicem 9 clase de cate 30.
  9 x 450 = 4050 lei. pe luna pentru Gicu. Daca banii merg la Gicu, calculatorul de salarii pe care tocmai l-am folosit m-a informat ca Gicu are un salariu net de 2841 lei pe luna!!!!!

  Sa ridice mana cine vrea sa vina sa se faca gardian la o scoala din Ploiesti! Io cre' ca ii dau o matraguna in cafea lu' Gicu si ii iau locul ca stiu io niste corporatisti prin Bucuresti care au 30 de milioane si va spun sigur ca nu fluiera de trei ori pe zi. La fel de sigura sunt ca nenea Gicu nu are un salariu de 28 de milioane. Cred ca are maxim 8. Deci? Dam bani pentru "gardian"? Ne comportam ca niste oi in turma vaitandu-ne ca ne sunt luati bani dar nu stim nici de ce nici pentru ce?

  Sa va fac si calculul cu "fondul scolii" sau va ia capu'? Sa va calculez cati bani ajung la Ministerul Invatamantului de la "Concursurile" care se tin in toata tara la milioane de copii? 12 lei, 14 lei...lasa ca nu e mult...12 lei de aici, 15 lei de dincolo...bani care ajung la firmele unora care printeaza 3 materiale. Puncte care ajung la invatatori care va invata copiii sa FURE de mici. Sunteti in sistem? Ati intrat in Matrix? Nu, nu va obliga nimeni. Daca spuneti asta sunteti tampiti. As vrea sa vad toti parintii ca zic NU! As vrea sa vad cum mi-o lasa cineva repetenta la clasa pregatitoare sau la clasa 1,2,3...etc pentru ca nu am dat eu bani in sistem. Eu am dat bani in sistem. Am platit impozitele pe anul asta. Domnii care va cer bani, sa ii caute la Primarie acolo unde i-ati lasat din ianuarie incoace. Si la salariul pe care platiti lunar de va iese pe nas!

  Eu nu o sa dau bani pentru fondul scolii. Cu Gicu o sa studiez foarte atent problema, o sa il intreb pe el cat salariu are. E simplu. Lucrurile de fapt sunt foarte simple. Suntem furati si stam ca tampitii!


  

  

54 de comentarii :

  1. Multumesc pentru iluminarea cu concursurile! Char nu am stat sa studiez esenta problemei poleita cu spiritul de competitivitate.
    Eu nu-s de acord cu competitivitatea! Eu mi-s om de echipa si asa imi voi educa copiii, pana isi dau ei seama ce si cum li se potriveste. Vad destui mititei in jur, care cred ca li se cuvine totul, care nu asculta de parerea prietenilor sai, care nu stiu sa joace un joc de grup.
    Anul trecut mi-am fugarit copila la concursuri, pana m-am prins eu cum sta treaba cu ele. O fabrica de bani! Sunt discrepante problemele la unele concursuri, foarte fain gandite, de altfel, si metoda prafuita de predare. Si daca nu lucrezi cu copilul suplimentar si nu este suuuuper istet, ia punctaj modest, fapt ce-l demoralizeaza.
    Era fain cand exista o singura olimpiada la mate si una la romana. Si daca imi aduc bine aminte, se facea pregatire pentru olimpiada! Era clar ca era nevoie de mai mult fata de ce se facea la ore!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se demoralizeaza tocmai pentru ca la varsta asta nu e ok sa "concureze". Nu le face bine la stima de sine. Si da, sunt MULTI bani care se duc la niste baieti destepti in buzunare. Si cam atat.

      Ștergere
    2. Este o mare minciuna!Sunt cadru didactic,am participat la multe concursuri,am avut multe rezultate apreciate de parinti si elevi,dar niciodata in viata mea nu am mers la concursuri ca sa primesc puncte care sa seregaseasca in bonusuri pentru noi.La concursuri mergem la dorinta parintilor si numai cu acei copii care doresc.Pot spune ca unii parinti ne apreciaza dupa rezultatele obtinute si pentru noi asta valoreaza mai mult decat niste banuti amarati.

      Ștergere
    3. Daca e o mare minciuna ce zic alte cadre didactice... de ce nu ne dai un nume? Cine esti, cum te cheama si la ce scoala predai tu asa lipsit de puncte, bani si merite? :))))

      Ștergere
  2. Cu ce sa-ncep? Cu ''ti-am spus eu ca vine sedinta?'' Hehe,am experienta.
    Cand ere fiica-mea in clasele primare,se dadeau bani ca la concurs.Se spunea o suma,sareau altii ca la licitatie.Cum? Numai atat? Ca doar dam pentru copiii nostri! Veci-pururi n-am aflat unde s-au dus sumele.Gimnaziul l-a facut la colegiu.M-am dus pregatita la sedinta,era gimnaziu cunoscut,clasa de elita.Parinti cu firme,fitze,nah.Si incepe dirigintele : ca trebuie aia,aia,aialalta,bani si pentru cealalta...Deja pierdusem firul,asteptam sa faca cineva totalul.Cand,surprize-surprize: se ridica in picioare o mama,sotie de deputat,de profesor universitar si-ncepe:" stati asa,ca nu pricep! De ce sa dam noi,parintii,banii astia,ca doar nu cresc in pom! Facem ce se poate in clasa cu resurse proprii si cam atat,da' de ce sa strangem bani?'' Ei bine,au ramas perplecsi si parintii,de diriginte nu mai are rost sa spun,aluia ii cazuse fata.Cateva mame au incercat sa puna iar placa cu ''hau si bau,dam pentru copii'' dar n-a tinut.
    La gradinita la fiu-meu,in schimb,cand eram in Ro...taxa de inscriere,50 lei,fara chitanta.O mai numea si taxa de solidaritate,doamna directoare.Erau 300 copii in gradinita,erai solidar de doua ori pe an.Bani pentru cipicii cu care ne incaltam noi,parintii,la intrare,inca 10 lei pe luna dar nu inlocuia nimeni cipicii.Bani pentru portar,sa nu mint.dar cred ca erau 10 lei si erau doi portari.Bani pentru hartie igienica si sapun,15 lei pe luna.Fonduri,100 ron pe semestru.Si mai erau ceva de genul Istetel parca,asta nu mai retin exact.Mentionez ca s-a spart buba,am citit in presa romaneasca,parintii au facut reclamatie si s-a ajuns la caz penal.
    Ce sa mai spun,ai dreptate.Invatamantul e gratuit,cica.Ia tu adresele de mail ale parintilor si comunica cu ei pe calea asta,frumos si civilizat,se dau bani in virtutea inertiei si a ineptiei.
    Bafta,doamna casiera! Te pupa o tampita rusinoasa...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce mail Carmen? Jumate sunt de etnie roma sau "aproape" de etnie roma, adica romani din aia tiganizati. Nu cred ca au mail. Plus ca eu nu pot sa educ de una singura 70 de oameni adulti...eu pot sa ma educ pe mine sa nu prestez.

      Ștergere
  3. Deci oamenii au sau nu au mail pe criterii etnice?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti intr-o eroare totala. E vorba de oameni de etnie din cei care de abea au un ACOPERIS deasupra capului (am fost la Georgiana acasa), altii nu-s tocmai romi dar mi-e clar ca n-au computere pe acasa. Deci nu, nu au mail :)

      Ștergere
  4. Avem si noi 2xGicu (lucrează în schimburi) şi dăm câte 30 lei pe an. După cum calculasem eu anul trecut, cu dările şi impozitele aferente, 1.200 net aveau Gicii de la poarta şcolii noastre.
    Am plătit şi fondul şcolii, pentru că preşedintele comitetului de părinţi din şcoală e un părinte de la noi din clasă şi ştie clar pe ce se duc banii.
    În loc de fondul clasei, fac copiii chetă între ei pentru cretă şi bureţi, dar ăştia-s mari de-acum, se descurcă singurei :)
    Of, Alexandra, bun venit în club! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mixy, daca as fi vazut in astea doua saptamani alt nene...iesea la bani. Da' n-am vazut! De aia am zis ca o sa cercetez problema, daca sunt doi, sau daca asta care e are un salariu mare...ok, foarte bine, dam banii...Dar daca nu...e cam aiurea. Iar la fondul scolii si daca as sti pe ce se duc, nu ma intereseaza. Se duc bani de la mine la invatamant? Se duc. De ce nu are invatamantul bani? Nu stiu! E un mister!

      Ștergere
    2. 1200 pe luna??? prietena mea care e asistent universitar la facultate privata are 1500 pe luna. cu doctorat :)))))))))))))))). o trimit sa citeasca postarea asta!

      Ștergere
    3. :) Anonim, bine ai venit in Romania! :)))

      Ștergere
    4. Inseamna ca prietena castiga bine..... Sotia mea care este lector universitar (presupun ca toata lumea stie ce inseamna asta) are 1200 de lei/luna...

      Ștergere
    5. Cam pe acolo. Cred ca depinde de loc si de vechime. Hilar oricum.

      Ștergere
  5. Fi-miu este in grupa mijlocie- platim 245 ron pe an, 100 fondul clasei, 50 rechizitele, 45 caietele de lucru (o tampenie cu caietel de studiu, dar in fine, asteptarea multora este sa stie fizica cuantica de acolo), 50- consumabile gen hartie igienica, sapun, servetele. Nu dau toti parintii si nici nu se sta cu parul dupa ei, sunt unii care chiar nu isi permit si atunci din fondul clasei mai bagam la rechizite, de anul trecut au ramas destul de multi bani, deci nu se cheltuie aiurea. Acum da, in teorie sapunul si hartia igienica ar trebui sa fie in responsabilitatea statului...on the other hand, cum nu le asigura nimeni, nici nu ma simt OK sa mearga fi-miu la baie si sa nu aiba cu ce sa se spele pe maini, asa ca dam. Dar fondul clasei este folosit exclusiv pentru clasa si doar pentru strictul necesar, in niciun caz pentru plata gardienilor sau a solutiilor cu care se spala pe jos. Si sper sa fiu sane enough si la scoala si sa nu dau bani pentru concursuri, Gicuti si alte nebunii. La noi la sedinta au venit cu idei sa schimbam alimentatia si sa nu le mai dam copiilor carne de pui si de porc, cand le-am zis ca excelent, dar cu drag sper sa contribuie cu diferenta de bani pentur cei care nu isi permit ca deh, sunt preturi cam diferite in functie de pretentii, s-au potolit imediat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hartie si sapun nu are statul pentru nimeni si asta mi se pare la fel de uluitor. Le ducem de acasa sub forma fizica nu sub forma de bani :) In rest e f mult ce spui tu, f mult! Multi bani in conditiile in care invatamantul e "gratuit". Si in care platesti taxe si impozite pana lesini.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am sa fac comparatii, ca ma linseaza multimea pe aici. Dar ai pus punctul pe "t", liniutza pe "i" si ce-o mai fi... In mare parte mi se pare ca procesul asta pleaca de la parintii care dau, nu de la cadrele didactice care cer. Pentru ca am avut stupoarea ca anul trecut, la final de an, sa ma intrebe o prietena (emigrata aici, din Republica Moldova) daca e ok sa dea cate un parfum la fiecare profesoara a fiica-sii si la directoare... Si eu am ramas siderata. In primul rand ca nu e ok, aici nu se cadorisesc parfumuri, sunt foarte multi alergici la chimicalele din ele si risti sa o dai cu bata in balta rau. Dar in principal pentru ca n-am inteles DE CE. De ce sa le dai cadou, cand ele nu au nevoie de asa ceva, nu exista practica asta aici, nu-ti cere nimeni nici un ban si nici o atentie, si in general profesorii castiga foarte bine (pe masura stresului lor, ca nu e usor sa fii profesor si mai ales sa fii profesor bun). Oameni buni, daca sistemul e bun si merge asa de ani de zile, de ce pizda ma-sii venim noi emigrantii din tarile est-europene si ne apucam sa reparam ce nu-i stricat, sa incepem si aici cu atentii si mai stiu eu ce... am avut o discutie in contradictoriu cu respectiva prietena, ca din cauza oamenilor ca ea se impute sistemul, n-a inteles nimic, copila a venit cu cadourile acasa si cu cate o nota explicativa care sumariza pe scurt cum ca "thanks but no thanks", dar mi-e groaza de momentul in care terenul o sa fie propice si prima profesoara o sa ia atentia si o a inceapa sa aiba pretentii si de la restul... :-(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, eu cred ca tu nu intelegi ca "nenii aia canadieni" sunt acolo de multa vreme cu niste reguli. Nu, nu o sa ia nimeni "atentii". Niciodata. Pun pariu pe ce vrei tu! E diferenta intre "o tara cu reguli" in care dam parfum doar la PRIETENI si o tara cu regula spagii!

      Ștergere
    2. Sper sa ai dreptate :-) Si sa ramana asa, chiar si pentru prima profesoara de etnie romana care desi castiga la vreo sap'zeci de mii de dolari pe an, totusi sa spuna ca nu i-ar strica si un parfum pe langa :-)))

      Ștergere
  8. Pardon, 195, ca fondul clasei este 50 pe an. Sincer, mie mi se pare rezonabila suma pe tot anul, in conditiile in care include absolut toate materialele cu care se lucreaza intr-un an. Principial sunt de acord cu tine, ar trebui sa le avem fara sa mai damnimic din buzunar, pe de alta parte nu vreau ca fi-miu sa nu aiba cu ce sa deseneze si prefer ca toti copiii sa aiba aceleasi lucruri, nu sa planga dupa cariocile altcuiva. Dar faza cu concursurile o voi taxa cat de mult voi putea, that is very useless, nu are niciun beneficiu si e doar o solutie sa castige niscai paraziti ai sistemului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru rechizite e normal sa dau insa nu e normal sa imi fie bagate pe gat "anumite" chestii. Concursurile sunt o porcarie, tare as vrea sa stiu UNDE se duc toti banii aia!

      Ștergere
    2. Pai, la organizatori. Daca te uiti pe situri (Smart, Cangurasul), nu Ministerul le organizeaza, ci fel de fel de fundatii.

      Ștergere
    3. Pe site la Piticotu' asta scrie mare Ministerul Invatamantului :) Restul nu stiu...

      Ștergere
    4. Ce mai e prin gradinite- setul de poze:) imi zambeste fi-miu din tot felul de buchete de liliac, horror. Avem breloc, calendar, carte de colorat. I le iau pentru ca este intr-o etapa atat de egocentrica incat sta si se admira cu saptamanile, insa imi dau seama ca sustin un sistem capusa si aici. Insa la noi la gradinita sunt si preturi rezonabile (mai ales fata de ce am auzit- 50 lei 3 poze) si educatoarele obtin gratis setul de poze pentru copiii care nu isi permit.

      Ștergere
  9. "Fondul clasei" la gradi in Germania (privata): 2 euro pe an! Pentru un soi de dosarel cu poze de la gradinita si desene ale copilului tau propriu si personal, pe care il iei acasa cand paraseste gradi. In rest, sunt binevenite donatiile in bani, unele obiecte (de ex., niciodata lenjerie de pat), sau munca voluntara la reparatii diverse. "Comitetul de parinti" strange de obicei - pe baze strict benevole, nu face nimeni liste cu cine cat si cand a dat - cate alti 1,5 - 2 euro pentru o mica atentie de ziua educatoarelor (o felicitare costa in jur e 2 euro, un buchet de flori normal cam 10 euro). Si cand spun mica, mica e, ca sunt 8 copii in grupa, deci socotiti suma imensa care se aduna. Pentru serbari se face lista cu cine ce mancaruri si bauturi aduce, bani nu se strang extra. Diverse alte activitati sunt organizate de gradinita in limita fondurilor disponibile, cu acordul comitetului de parinti. Bazarul de haine si obiecte pentru copii la mana a doua (stare ireprosabila, preturi imbatabile, gasesti de la scaune de masina la 1/4 din pretul de magazin pana la biciclete, trotinete, jucarii, haine si papuci uneori nepurtati): 1/4 din pretul de vanzare se considera donatie pentru gradi, restul e pentru vanzator, care poate cere cat doreste pentru obiect. Tot ce nu s-a vandut e returnat proprietarilor, sau, daca acestia nu vor, e donat mai departe ori la gradi, ori la Crucea Rosie. Gradinita asta se plateste, evident, cu chitanta, in fiecare luna, in functie de program, normal (5 ore) sau prelungit (9 ore), ca nu e obligatorie, dar ma gandesc ca si in RO e la fel. La grupa "cresa" sunt 3 educatoare la maxim 10 copii, la grupele 3-6 ani 1,5 educatoare la 25 de copii (ca aia se pot imbraca singuri, nu mai au scutece etc.). 1,5 inseamna o educatoare cu norma intreaga, alta cu jumatate de norma. Fara gardian, dar cu bucatareasa proprie si cu 3 femei de serviciu platite cu ora dupa-amiaza. Si sistemul functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  10. Una peste alta,nu are rost sa mai povestim cum este la scolile,gradinitele si scolile de afara...este alta lume,alte reguli si nu numai in invatamant.Bun,noi nu mai suntem in tara.Eu recunosc,am cotizat,cat timp am locuit in Romania.La fiica-mea,repet,numai in clasele mici,mi-ar fi fost imposibil sa ma lupt cu parintii,erau determinati din cale-afara.La gimnaziu si liceu nu,ne-am aliniat,cum am spus,toti parintii,la initiativa unei mame mai hotarate.
    Ma intreb cum vei face,Alexandra,daca nu vrei sa dai...aduni banii de la ceilalti si tu nu dai,sau cum? Intreb,nu dau cu parul.Din cate spui,situatia financiara nu este stralucita pentru nicicare dintre cei 37 (enorm) de copii.Neplacuta situatie.Si da,,nu ai cum sa ii educi,dar poate fiecare da acei bani cu greu si nu indrazneste sa faca nota discordanta,incepand o discutie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Banii pentru alea ii strange doamna, m-a pus "casiera" pentru ca trebuie ca fiecare membru sa aibe un titlu. E un presedinte, un casier si un "membru"...am murit de ras. Si daca trebuia sa ii strang eu ce? Da, ii strangeam si eu nu dadeam. Eu o sa spun cu glas tare ca eu nu dau pentru fondul scolii. Este ILEGAL, pot primi dosar penal! Chestiunea cu Gicu o voi studia, poate mai e si al doilea gardian si nu l-am vazut eu, atunci suma ar fi una corecta.

      Ștergere
  11. Asa, Alexandra! Dovedeste ca esti "republicana din Ploiesti"!:))
    Dar ai dreptate, suntem jecmaniti fiindca acceptam sa fim jecmaniti!Putina verticalitate nu strica si poate ca va servi si altora drept exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  12. Alexandra, offff. Nu am comentat niciodata la tine pe blog, desi te citesc de multa vreme si te plac enorm. BTW ai cea mai frumoasa fetita din lume si admir mult felul in care o cresteti.
    On topic: fiu-meu a fost in clasa a I-a la Scoala 14 (da, THE scoala - cine e din Ploiesti stie). Trec peste momentul primei sedinte cu parintii, cand inca ma balaceam in categoria bine-intitulata de tine "tampit rusinos". Pana spre Craciun, ma mai desteptasem un pic. Dar cel mai bine m-am trezit cand parintii (da, parintii, da, noi parintii suntem in primul rand vinovati) au propus sa-i luam "doamnei" masina de spalat automata - cadou de Craciun. In 2004 un om obisnuit facea credit sa-si ia un (o?) Ariston! Eu am scapat repede - in semestrul doi din clasa a I-a - de umilinta fara margini garantata celor ce sunt subiecti ai minunatului sistem de invatamant de stat din Romania: ne-a suras soarta, ne-am mutat la capitala si am inscris plodul la o scoala particulara, spre disperarea mamei mele, fosta profesoara. Din acel moment si pana in prezent (are 16 ani) nu am mai dat un leu fara chitanta. OK, scump platita liniste. Si recunosc ca n-am avut putere sa ma lupt cu sistemul, ci am fugit de el. Dar macar atat incercati: NU DATI NICIUN LEU FARA CHITANTA.
    PS. Nu, banii din concursurile scolare nu merg la Minister, ci in buzunarele adanci ale diverselor fundatii infiintate de diversi indivizi smecheri. Este o industrie extrem de profitabila (dar fundatiile nu platesc nici macar impozit pe profit caci, nu-i asa, sunt organizatii non-profit) ce produce diplome fara valoare! Treziti-va si, asa cum spune Alexandra, macar puneti-va cateva intrebari!
    Cu drag, Irina
    PS2 Nu vreau sa te sperii (nici nu pari genul, de fapt), dar pana si faptul ca te-au "numit" casier (casier al cui??? al scolii? al vreunei entitati infiintate conform legii?) si te-au pus sa colectezi bani fara a avea, juridic vorbind, vreo calitate in acest sens, este ilegal.
    Aceeasi Irina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, bine ai venit, Irina! Superb comentariul tau. Aia cu masina de spalat m-a dat pe spate!!! :))))))

      Ștergere
  13. BRAVO pentru postare!... Dar ne aude/vede cineva? Cata apa va mai curga pe Dambovita pana se va schimba ceva?! Copilul meu de 5 ani si jumatatea suferit enorm ieri, cand a crezut ca isi poate lua o jucarie de plastic de pe catedra...si a trebuit sa o lase din mana, pentru ca el nu participase la concurs. Mi-am propus sa incerc il invat sa aleaga intre lucruri in functie de valoare, sa prioritizeze, nu as vrea sa creasca cu impresia ca poate avea orice, oricand, pentru ca nu asa-i viata reala. Asa ca i-am propus sa ii cumpar o jucarie Lego pe luna, in contul acelor concursuri. A plans, mi-a spus ca alege Lego, insa ii placea mult si acea jucarie de la gradi. Cum sa-i explic unui copil de varsta lui ca unele lucruri nu isi merita banii, cand alti 15 copii defilau cu jucaria ieftina si inutila?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, incearca, daca poti, sa nu il duci la gradinita in ziua in care se tine "concursul".

      Ștergere
  14. Multumesc pentru acest articol. In clasa copiilor mei eu sunt "tampita singular" :) Am dus o adevarata lupta anul trecut si nici anul acesta nu m-am lasat. Dar tot singura sunt :). Oricum nu conteaza, am o personalitate destul de puternica, rezistenta la barfe si la marginalizare. Oare ce s-ar intampla daca a-si trimite linkul parintilor si d-nei invatatoare - la asta ma gandesc acum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Iris ai putea sa incerci dar ma indoiesc ca ti-ar folosi la ceva pentru ca oamenii chiar au o mentalitate profund gresita. Nene, banii mei pentru sistemul scolar sunt la primarie! I-am dat sub forma de impozite, cauta-i acolo! :)

      Ștergere
    2. Pe mine ma enerveaza faptul ca ne plangem permanent ce se intampla in tara asta si nu vedem ca si noi contribuim la asta. Ma enerveaza faptul , ca asa tot a mentalitate comunista predam si copiilor nostrii, mesajul ascuns este ca e oke sa furi, sa fi furat, trebuie sa taci, nu e oke sa ai o parere , trebuie sa te lupi pentru ca legea sa fie respectata. Daca la nivelul unei clase suntem furati si lasam sa fim furati ce asteptari sa avem sa se schimbe ceva la nivele mai inalte? Interesant si faptul, ca exact asta se intampla in foooooarte multe scoli, indiferent de localitate. Am avut un sentiment deja vu cand am citit articolul, inclusiv "bagarea in comitet" se potriveste :D

      Ștergere
    3. Ieri am postat articolul unde am putut pe FB, a fost foarte apreciat :) Bine, nu de cei carora vroiam sa ma adresez, ei si acum tac ... Oricum am avut un sentiment deja vu cand am citit, inclusiv "bagarea in comitet" se potriveste :D

      Ștergere
    4. Da, Iris, mentalitatea e profund gresita si pana cand parintii nu se vor schimba, scolile vor cere bani iar cei de sus nu vor fi deloc obligati sa mareasca bugetele scolilor pentru ca s-au invatat ca prostii sa dea banii pentru tot ce trebuie. Inclusiv pentru HARTIA IGIENICA din scoala!

      Ștergere
  15. Nu mi-am dat seama ca ieri era concurs... de acum voi face o fotografie avizierului, ca-s destul de numeroase si se scot anunturile concursurilor la data limita pentru inscriere...
    Am postat pe facebook articolul si este apreciat de alti cativa singuratici (fricosii se abtin :), iar cei "pana la os" sunt de mult scosi din lista de "prieteni" , desi ma indoiesc ca l-ar fi citit daca l-ar fi observat).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Da, da vezi cand se "joaca concursul" si nu duci copilul...mentalitatea altora nu cred ca poate fi schimbata, insa poate daca se aduna mai multi oameni care isi pun intrebari, cine stie...Vezi si calculele din articolul despre concursul cu pricina, ca sa vezi cam ce jnapani sunt astia si cum iau bani degeaba de la populatie.

      Ștergere
  16. Felicitari!!!
    Mi-a mers la suflet postul tau....parca simt ca m-am mai racorit si eu...:)
    Si noi suntem tot intr-o clasa de idioti, lasi si fricosi, impartiti in doua categorii:
    - in prima sunt cei cu copii limitati rau, care nu leaga doua vorbe, pe romaneste 'nu prea'i duce capul', si dau la greu bani si cadouri ca sa-i favorizeze invatatoarea, sa le dea FB-uri, locuri in prima banca si roluri la serbari....
    - in a doua, sunt cei care barfesc pe la colturi, nu sunt multumiti ca dau bani, pt ca ai lor copii sunt totusi capabili, dar sunt lasi, le este frica sa reactioneze pe motiv ca 'ii fac rau copilului', iar invatatoarea se va purta urat cu el...
    E foarte greu sa rezisti intr-o astfel de 'fauna', pt. ca fiind singurul, unicul, etc care ia o pozitie si se pune contra curentului, esti foarte usor de reperat si copilul tau chiar poate avea de suferit. Depinde doar cat esti de bazat....si cine porneste un astfel de 'razboi', probabil ca este....
    Daca stapanesti bine legislatie, arhivezi bine dovezile despre cererile ilegale de bani (pastrezi fluturasii, biletelele, etc), inregistrezi sedintele (se poate cu orice smartphone...), chiar si abuzurile asupra copilului (au fost recent ma multe cazuri...), dovedesti ca se impun la clasa auxiliare de la edituri alese preferential (nu cele admise de minister), 'vanezi' orice abuz sau neregula (iar la noi cred ca sunt zilnic...:)), etc, vei strange suficiente dovezi, cat sa anihilezi total invatatoarea, directoarea si orice alt personal al scolii mai e implicat, chiar si pe parintii care se hazardeaza sa ceara/stranga bani ilegal.
    Eu sper intr-un final sa-i dovedesc...:))
    Succes tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bravo Evelin! Rupe-le capu'. Nu au ce sa ii faca copilului, sa fim seriosi.

      Ștergere
  17. Da1 E bine ce ziceti, dar copilul meu a fost la toate olimpiadele de fizica si matematica si a ajuns cu bursa in State, pe diplomele alea. Deci ce sa va mai zic? Depinde. Dac vreti sa va ramana copiii pe aici, lasati-i asa sa nu participe la mai nimic. Eu sunt recunoscatoare ca profesorii lui fiu-meu nu au cerut nici un ban in plus si au facut meditatii cu el, ore in sir, de a ajuns la nationale. Ca unii or mai cere bani, e posibil, dar eu stiu...Daca se strica ceva in clasa noi plateam, ca ministerul nu da fonduri. Pentru zile si prostii de astea n-am dat nici un leu, ca nici nu ne-a cerut nimeni. Eu tot sper sa se faca si la noi in tara ca in State, unde invatamantul este cu taxa si stii exact unde se duc banii. Ca si profesorii astia cred ca or sa se tot duca, ca si medicii. Ei nu au nu stiu ce avantaje, iar la un salar de 1000 lei noi, nu cred ca ne mai asteapta un viitor prea stralucit nici cu invatamantul nici cu sanatatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu OLIMPIADE da! N-ai inteles subiectul articolului cred... In rest... iar n-ai inteles nimic. Poate si eu am un "salar" de 1000 de lei...Sau poate n-am nici unul. Invatamantul de stat E GRATUIT! N-ai inteles asta, nu?

      Ștergere
    2. daca e gratuit, nu va mai plangeti...calul de dar nu se cauta la dinti. vreti ceva mai bun, atunci investiti in asta.

      Ștergere
    3. Asa e cand esti prost si dai comentarii din doua in doua minute, devii redundant. Te-am publicat ca sa-ti spun ca esti penibil in toata anonimitatea ta. Si iti mai zic odata, invatamantul e OBLIGATORIU. Da? Tine minte asta! Si da, am investit, am mutat-o la scoala particulara, poti sa dormi linistit la noapte, N-o sa investesc in lepre ca tine, ca presupun ca esti din sistem de vorbesti ca si cand mi-ati face un CADOU voi mie....

      Ștergere
    4. In plus, invatamantul nu e gratis pentru ca noi platim taxe si impozite pentru el. Asta in caz ca nu stii de unde vin banii. Si mai mult, platim si in felul asta prin "spagi" si abuzuri din astea, platim DE DOUA ORI cum ar veni. Sau na, astia care suntem mai destepti nu platim!

      Ștergere
  18. ca sa nu se mai planga nimeni, consider ca sistemnul de educatie din Romania ar trebui sa fie platit. vreti educatie ok, platiti pentru ea. in felul asta meseria de profesor va deveni una respectabila si respectata, oamenii vor fi motivati sa faca totul ca la carte, iar pretentiile parintilor vor fi, in sfarsit, justificate. sa beneficiezi de educatie gratuita si sa te si mai plangi, mi se pare auirea.
    toata lumea acuza profesorii. ia puneti-va in locul lor si vedeti daca v-ar conveni sa faceti pregatiri gratuite ptr olimpiade doar asa, din pasiune. din pacate, modelul social ne impune alte norme, asa ca si invatamantul ar trebui sa fie privit ca o afacere, pentru ca profesorii sa nu mai fie blamati in viitor pentru ca sunt blazati, dezinteresati samd

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim esti perfect stupid. Eu nu "beneficiez" de invatamant gratuit sunt OBLIGATA la invatamantul asta. N-am voie sa fac homeschooling in caz ca nu stiai! Si stii ceva, profesorii care se duc sa se faca profesori stiu pe ce salarii se duc deci MUCLES! Se duc pentru ca aia vor. Sau atata pot. Eu as zice mersi si de salariul ala, sunt multi, multi care o duc mult mai rau ca ei! In Romania lui 2015 saracia e multa. Multa rau! N-ai idee ce multa.

      Ștergere
  19. sTIMATA DOAMNA....VORBITI IN NECUNOSTINTA DE CAUZA...nu va baga nimeni mana in buzunar dar vreti ca acesti copii care vin din urma sa invete intr-un cadru banal? Nu doriti sa creati niste conditii copilului dvs care petrece jumatate din timp in clasa respectiva? DAca s-ar putea sa cheltuie profesorii bani ca sa tina copiii in puf, daca s-ar face acte de caritate ar fi bine.Ne-am invatat la stat si asteptat sa vina statul cu fonduri pentru orice...sa ofere statul de toate...ideea este urmatoarea...noi ce dam la schimb? Mie mi se pare normal daca poti ajuta sa o faci insa totul sa fie la vedere...sa vezi chitante, sa vezi pe ce s-a cheltuit, sa vezi daca era nevoie de asa ceva...traiti in epoca de piatra dumneavoastra...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si iata de ce Romania nu va iesi din cacat niciodata! Din cauza unora ca tine, anonim idiot ce esti. Cum nu-ti baga mana in buzunar? Cum adica cadru banal. Unde-s banii din taxele tale, idiotule???? Tre' sa platesti si taxe si spagi in scoli, da? Atata esti de prost!

      Ștergere
  20. Credeam ca sunt singura nebună! Pentru părinți sunt Gigi contra! Nu dau bani pentru cadouri si de curând nu il las la niciun concurs. Copilul e printre cei mai buni si pentru ca-l duce capul il baga la concursuri plătite fara acordul meu..

    RăspundețiȘtergere