vineri, 20 septembrie 2013

Dupa o saptamana

  S-a incheiat apoteotic prima saptamana de "clasa pregatitoare", adica azi nu mergem pentru ca ieri a murit tatal doamnei invatatoare. Femeia a plecat val-vartej in mijlocul programului si au fost lasati intai cu asistenta scolii apoi a venit de undeva din neant o alta doamna. Cred ca a venit de undeva din ghena pentru ca atunci cand am ajuns acolo am auzit tipete din spatele usii inchise. Ea tipa. Si le vorbea urat. Foarte urat. Si ghinionul ei a fost ca a continuat sa le vorbeasca urat si dupa ce a deschis usa. 

  "Misca-te odata, ia ghiozdanu' si iesi afara!" Sa spui asta unui copil de 5 ani jumate- 6 care nu poate iesi pentru ca spatiul dintre perete si scaunul care scaun e mai inalt ca el...e cat o palma...
  "Ia ala de acolo, sunteti niste dezordonati"! "GROAZNICI SUNTETI"! 

 In secunda aia am vazut negru. Pentru ca eram in prag am strigat la ea pe cel mai simpatic ton de care sunt capabila, ala de fiara...."Eu zic sa va opriti ca sa nu plecati BATUTA acasa!" S-a facut o linisteeeeeee...Cei circa 40 de parinti din hol au zambit laaaaarg, copiii au iesit unul cate unul in liniste, doamna inlocuitoare a iesit sa ne informeze ca azi nu venim. I-am spus ca n-o sa venim nici luni daca doamna noastra nu vine, pentru ca ar fi pacat sa ii arat niste "educatie"...

  Asa...am inceput cu ce a fost mai nasol, pentru ca normal, am fost socata, ca orice om normal la cap, sa aud o invatatoare sau ce mama ma-sii o fi aia vorbind asa cu copiii astia care sunt atat de mici. Si care oricum sunt suficient de speriati de ce li se intampla si prinsi intr-un sistem care nu e gradinita, desi asa s-ar fi vrut a fi, nu e nici scoala, e un soi de strutzocamila stupida din care ei trebuie sa iasa zdraveni la cap. 

  Luni - deschiderea. I-a strigat "in careu"...evident ca s-au dus acolo doar vreo 10 din 37 pentru ca trebuie sa fii usor stupid sa iti imaginezi ca niste copii atat de mici o sa aibe curajul sa traverseze o mare de adulti ca sa ajunga nu stiu unde...Doamna i-a luat sa le arate scoala, i-a dus pe o usa si i-a adus in partea cealalta la clasa noastra. Mara bineinteles n-a vrut, ne-am dus direct la clasa, unde nu a vrut sa intre. Erau nu mai putin de 80 de persoane de la noi si inca 80 de la clasa1 care e pe acelasi hol de circa...2,5m latime si sa zicem asa vreo 10m lungime. Calculati voi cate suflete pe metru patrat erau acolo. 

  M-am simtit EU inconfortabil frecandu-ma de o suma de persoane egala cu totalitatea oamenilor pe care ii cunosc pe lumea asta. Dar Mara? Mara care nu vrea nici sa vada adulti straini, ea cum s-o fi simtit? La un moment dat ma tinea strans de picior si avea niste lacrimi cat mazarea. Am tinut-o in brate, am lasat hoarda de tatari sa intre in clasa sub forma de gramada si noi am stat pe hol. N-as fi intrat acolo nici daca eram singura, chiar nu inteleg de ce trebuie sa ne inghesuim cand terenul de sport era chiar acolo...

  Doamna le-a dat cate un mar cu un stegulet al Romaniei infipt in el. M-am bucurat de mar, anul trecut au fost asteptati cu dulciuri procesate si cu covrigi, deci doamna asta e o doamna un pic mai desteapta. N-am inteles prea tare faza cu steagul. As fi inteles un stegulet al scolii (insa romanii n-au auzit de asa ceva, de a crea o emblema a unei scoli si a o folosi ulterior cu mandrie). Ok, scoala e in Romania da'....nu stiu...ce legatura avea cu marul? Sau cu inceperea scolii? Mara s-a bucurat de stegulet desi ea a primit marul tocmai miercuri.

  Am stat o vreme pe hol apoi vazand ca nu iese lumea am plecat spre casa cu ea, am asigurat-o ca sunt mandra de ea si ca stiu de ce nu a vrut sa intre acolo, ca in zilele urmatoare nu vor mai fi toti oamenii gramada acolo si ca o sa fie bine.

  Marti nu am dus-o din motive obiective. A trebuit sa merg la Bucuresti si apoi la Nuci la Mosia Bunicilor. M-am tot gandit daca sa o duc si apoi sa plec si sa o ia soacra-mea insa stiam sigur ca in prima zi va plange si nu voi putea pleca, o sa pierd trenul pentru ca nu o pot lasa plangand acolo...n-o pot trimite nici cu soacra-mea ca moare aia de inima cand o vedea-o cum plange...N-am dus-o, am parcat-o la soacra-mea. 

  Asadar miercuri a fost prima zi de fapt. M-a asigurat ca va intra in clasa fix pana cand s-a vazut acolo. Si pentru ca din nou era omor la usa n-a vrut sa intre. Unii parinti sunt tampiti. Imi pare rau dar sa nu intelegi cam CATI oameni trebuie sa se miste pe acel hol la ora 8...si tu sa stai in usa dupa ce copilul ti-a intrat in clasa doar ca sa te mai holbezi putin la el iar altii sa stea in curu' tau si sa nu aibe acces pe usa mi se pare ireal. M-au vazut cu copilul, erau vreo 6 in dreptul usii...si faceau "da' intrati". Zic as intra dar nu am PE UNDE. Cum sa nu, uitati, pe aici, si s-au dat la o parte fix cat sa ramana un lat de penis (cum ar zice sotul meu) prin care sa ma strecor io ditamai omu'...Zic nu mersi, si in gand... asteptam sa va duceti dracu' acasa si sa nu mai stati ca la coada la lapte pe vremea lu' Ceasca cand va inghesuiati ca disperatii ca se termina laptele. Aci nu se termina clasa, puteti sa stai linistiti. 

  Am stat cu ea cam o ora plangand pe culoar. Imi venea si mie sa plang de neputinta si de stres. Doamna a fost foarte draguta, ne-a lasat usa deschisa si si-a facut acolo cantecelele cu copiii...Noroc ca aici au pauze si cand s-a sunat dupa prima ora au iesit copilasii afara si prietenele ei de la gradinita au convins-o sa intram si noi in clasa. N-a vrut sa imi dea drumul si a zis sa stau cu ea, doamna imi tot repeta "mai stati, va rog, nu plecati". Era foarte speriata ca o sa plec si o las cu urlatoarea in clasa :)))) Mi-a zis la un moment dat ca mai sunt si altii care de abea asteapta sa urle careva ca o sa inceapa toti sa planga dupa mami. Am stat acolo cu ea, in picioare in spatele scaunelului ei. Si-a luat repede cartea de colorat si penarul si s-a apucat de colorat. 

  Cam intr-o jumatate de ora s-a linistit. Doamna le-a dat de desenat un pom si niste chestii, a facut si ea acolo frumos de tot. Eu incepeam sa pot sa respir si ma semesuiam cu ta-su. Cand am vazut ca ma intreaba unde ma duc in oras mi-a fost clar ca s-a linistit. Doamna m-a ascultat si nu a bagat-o in seama, nu a tras de ea, a lasat-o sa i se adreseze Mara cand doreste. Ceea ce s-a si intamplat ulterior dupa ce am plecat. Mara a raspuns la toate intrebarile puse de doamna, doamna i-a zis ca e desteapta si ca stie multe lucruri, asa ca Mara a gratulat-o si ea si i-a spus ca are vocea asemanatoare cu "a doamnei noastre de anul trecut"...Doamna aceea care nu m-a lasat sa intru in clasa cu Mara in prima zi pentru ca nu dorea muschiul domniei sale. 

  Cand m-am dus sa o iau mi-a spus ca i-a placut foarte mult la scoala. Vazand-o in prag atat de mica cu un ghiozdan de doua ori cat ea dar pe care tine mortis sa il duca ea...mi-au dat lacrimile. Ora aia si jumatate de plans de dimineata m-a terminat psihic. 

                                                                              piticania

  Joi eram atat de stresata ca o sa fie iar cu circ...ca ma durea stomacul cand am ajuns acolo. Desi ea imi spusese ca o sa intre in clasa, ca gata acum s-a invatat. N-o crezusem. Dar asa a fost. Tot erau adultii ciopor la usa, asa ca mi-a soptit "mami, ii lasam pe ASTIA sa plece cu balamucu' si dupa aia intram, da?". Da, mamica, ca oricum n-am pe unde sa ma strecor printre cracii lu' domnu' ala care e acolo in fiecare zi si linge tocu' usii de parca ar vrea sa danseze la bara pe el. Mama gemenilor (colegii nostri de la gradi care acum sunt in clasa cu Mara) a zis la un moment dat ca "io lu' asta ii dau una in cap daca nu lasa copiii sa iasa"...deci nu eram eu singura care n-avea loc :)))

  Ieri a fost si ziua in care au venit doctorul si asistenta sa ii caute de paduchi si alte afectiuni. Evident Mara nu i-a lasat, spunandu-mi ca "eu stiu ca sunt bine, nu am nevoie de doctor, nu sunt bolnava!" Mna. Am asigurat-o ca nu va veni in fiecare zi. Apoi a venit doamna de engleza. Apoi doamna lor a plecat si a venit nu stiu cine sa stea cu ei, apoi a venit tanti aia care le-a vorbit urat. Dar ea a zis ca bine ca luni vine doamna lor inapoi. Si de oboseala a adormit aseara la 8 si 20 lemn. Iar eu la 9 si 10. 



24 de comentarii :

  1. Duamnaaa... va rog respectuos sa revizuiti comentariul ultra-jignitor impotriva tatarilor! :)
    D-apoi dupa restul comentarilor mi se parea mai degraba o cireada de vite numa bune de dus la muls si/sau taiere!!! Pai sa vada (auda) tatarul ca URLA o cretina la copilul lui sau al vecinului! Mama-mama!! Sor-mea e invatatoare si am oprit-o cu greu sa nu ii rupa capul unei educatoare pt ca urla la un copil (aceasta venise cu copiii/elevii in parc si se mira de ce ei erau mai preocupati de leagane decat de ce debita ea de mai mult de 10 min! iara cea mai inteligenta replica a ei catre copil a fost "MERITI SA FII LEGAT DE CALORIFER SI BATUT CU FURTUNU'! CUM SI-O IA SI MAICA-TA AIA) :)
    In rest, abia astep urmatoarele peripeti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te identifici cam mult cu natia. Eram sigura ca o sa zici ceva despre cuvantul tatar. Dar asta e vorba "hoarda de tatari"...

      Ștergere
  2. Toate inceputurile sunt grele...crede-ma,stiu ce ai simtit in primele zile de scoala.Dar am incredere ca Mara,fetita inteleapta cum este,va depasi momentele si se va adapta.Din pacate,conditiile la scoala lasa de dorit si se practica ridicatul din umeri.Stai sa vezi cum va fi la sedinta cu parintii...sper ca se va linisti pe parcurs si povestea cu statul parintilor la usa,dar,ca sa fii sigura,abordeaza subiectul.Ce s-ar intampla daca fiecare parinte ar sta atarnat cu dintii in clanta clasei ca sa isi mai observe copilul? Desigur,fiecare ar mai trage cu ochiul sa vada ce face,cum relationeaza cu ceilalti,dar ...
    Vocabularul doamnei care a inlocuit invatatoarea mi-a lasat un gust amar.Cumplit! Am vazut-o de cateva ori la scoala pe cumnata mea (invatatoare),inconjurata de copii.Cum cauta cei mici sa fie langa ea,care mai de care,sa ii povesteasca tot felul de chestii si mai ales...ii spun ca o iubesc!
    Alexandra,am incredere in voi,fetele Albu,ca va fi totul bine si Marius,bineinteles,mandru de voi.
    Imbratisez cu drag fetita cu ochi frumosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumiiim Carmen! Sedinta s-a petrecut in luna iulie iar eu am lipsit cu spor. Nu stiu alta cand va mai fi :)

      Ștergere
  3. Deci, ţi-ai făcut deja prieteni... :)
    Mi-aş fi dorit să fii o mămică din clasa fetei mele. Pfuai, ce m-aş fi distrat! Aşa... mă distrez mai mult singură :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaa, pai am mai multe. E fata asta, mama gemenilor, mai e Georgiana, mama uneia din tigancusele de anul trecut. La noi in clasa asta noua sunt 6 copii din grupa de la gradinita cealalta. Da' cu astea doua m-am mai socializat. Cred ca o sa fie circ si panarama :))))

      Ștergere
  4. si daca stateau toti parintii, tatati sau netatari in clasa cu copchii? adica na, asa cum ati stat dumneavostra, sa fi stat si ei....Eu cred ca exagerati in anumite privinte.

    ioana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stai in clasa cu copilul pentru ca el plange e una. Sa stai la usa sa te uiti la el cand lumea nu are pe unde trece, e alta. Sau aveti o problema speciala cu faptul ca am stat in clasa? Daca asta vreti sa imi spuneti o sa trag concluzia ca nu aveti copii. Doamna invatatoare a stiut ca asa o putem ajuta pe Mara sa depaseasca momentul. Doamna de anul trecut nu a dat doi bani pe ideea asta, drept pentru care copilul a suferit vreo 2 luni zi de zi. Cat de simplu era sa ma fi lasat sa stau o jumatate de ora in clasa cu ea :)
      Si da, toti parintii ar trebui lasati sa stea cu ei la inceput. Mai ales in aceasta clasa zero in care ei nu au 7 ani. Ba unii au chiar 5. Si eu cred ca ati lasat un comentariu deplasat.

      Ștergere
    2. La noi tocmai din motivul asta intrarea in sistemul de invatamant se face in sistem "staggered", adica in prima zi stai o juma de ora impreuna cu copilul, apoi stai mai mult, dar nu toti copiii din clasa, doar o parte, urmand ca abia dupa o saptamana sa se intalneasca toti copiii pentru programul intreg, tocmai ca sa ajute cu tranzitia si cu spatiul, in cazul in care trebuie sa ramana parintii in clasa cu copiii... Zic si eu...

      Ștergere
    3. Pai doamna anonima pariez ca e invatatoare in sistemul romanesc sau ceva...ca altfel nu imi explic gandirea comunista, sincer...Anul trecut eu, cunoscandu-mi copilul, eram ferm convinsa ca trebuie sa stau cu ea in clasa macar UN PIC cand am fost anuntata ca "nu va PRIMESC IN CLASA"...Atunci a durat mult timp sa inteleaga UNDE ma duc eu cand plec de acolo, ca o sa ma intorc, ca trece repede timpul si o sa fim din nou impreuna. Mna, nu scriu pe blog chiar TOT :)))

      Acum sunt ferm convinsa ca daca doamna nu ma primea in clasa am fi plecat acasa in ziua aia si am fi tot plecat asa multe zile pentru ca acolo sunt PREA MULTI oameni pentru ca Mara care e hiper-sensibila la straini, sa poata manageria situatia. Iar eu sincer va spun tuturor ca E GREU cand eu trec prin asta de cand avea CINCI LUNI...m-am saturat sa explic tuturor ca ASA E EA, nu, nu are nici un HANDICAP (am auzit asta de vreo 10 ori in 6 ani), nu nu are nici un RETARD, nici un fel de problema de nici un fel. Pur si simplu asa e ea. Iar tatal ei care a fost EXACT ca ea poate confirma ca exista ceva inascut in asta :)

      Ștergere
    4. Fiica-mea a mica e tot asa, super sensibila la straini, eu ii spun in gluma "antisociala lui mama", dar in afara de comunitatea romaneasca care imi explica intotdeauna ca ar trebui "sa o las si cu altii, sa plec de langa ea, sa se obisnuiasca", in rest nu mi-a spus nimeni ca ar avea copilul vreo problema. Pur si simplu uraste strainii cu spume si ii e frica de ei. Si nu e curioasa sa-i cunoasca, decat pe foarte putini si dupa foarte multa vreme. Handicap? Retard? Poate, daca ma iau dupa ce imi spun romanii. Si ma doare, cand eu stiu ca asta mica e EXTREM de inteligenta, pe bune, cu mult peste inteligenta medie a unui copil de 4 ani (nu ca-i a mea si nu ca si cioara zice de al ei, judecand obiectiv), cum sa-mi spuna mie cineva ca e handicapata ca nu vrea sa vorbeasca cu ei?!!! Respectiv tie, ca situatia e aceeasi?

      Ștergere
    5. Poate e cazul sa nu ii mai zici nici in gluma antisociala lu mama? :))) Io doar zic! Da, asa sunt astia mai sensibili mult mai destepti ca de AIA ei stiu ca un strain nu e ok pentru ei :)))) Eu una asa vad problema de cand avea Mara 5 luni si a decis ca orice strain e moartea...de atunci ma lupt cu ideile astea, de atunci incerc sa o invat ca "unii" sunt ok :)

      Ștergere
    6. Ai perfecta dreptate. Doar ca nu-i spun ei, si nici macar cand e ea de fatza. Copiii tind sa-si insuseasca "etichetele", am invatat destul de repede. Asa ma refer la ea, cand povestesc cu prietenii :-)

      Ștergere
    7. :) M-ai speriat! Nu o poti "convinge" cu nimic, pur si simplu asa e ea. Si sunt ferm convinsa ca asta e un semn de evolutie in specie, adica nah...aia care se incred in oricine sunt haliti de lupi :D Pentru mine la mine in cap asa a fost in toti anii astia ca altfel o luam razna. Ma deranjeaza rau cum o privesc oamenii din cauza asta dar aia e, o sa imi treaca. Si ei la fel! :)

      Ștergere
  5. Te rog frumos sa nu mai visezi la emblema scolii si alte d-astea, da?! [vrei sa te puna astia sa dai 20 de lei pe un capac turtit de bere, nu-ti ajunge episodul "tricoul"?
    Stai sa vezi cand or incepe sedintele cu parintii, atunci o sa vrei sa ai un tun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hahahaaaa la emblema pe bani nu ma gandisem! :))))) Sedinta a fost, eu eram la 2 Mai deci am lipsit :D...si cred ca voi lipsi si la celelalte, orice ar avea doamna de zis imi poate zice in privat si orice alti bani ar cere raspunsul va fi NU :)

      Ștergere
    2. Q: Stiti cel mai scurt banc cu Alexandra?
      A: N-am!

      Hahaha! Da' tu ce credeai, ca-ti dau astia ceva moca? N-ai sa vezi: invatamantul gratuit costa de te indoaie.
      Ar fi bine sa fie asa, decat ca uneori e bine sa fii de fata, ca din experienta stiu ca-s parinti d-astia cu idei (stim cum se numesc oamenii cu idei), si la sedinta se decid chestii si te trezesti ca mai tre' sa scoti din buzunar sau te trezesti cu cine stie ce alta minune. Mai bine cere-i nr. de tel. lu' doamna, si cand se anunta bairam, o suni si-o intrebi care-i ordinea de zi :D Preventia, maica!

      Ștergere
    3. Am numarul ei. Dar eu nu voi da bani. Pe bune. Anul trecut eram "incepatoare" m-au luat ca din oala cu "bani pentru Mos" sau "cd pentru serbare"...si tot am facut ceva scandal. Anul asta iti zic sigur ca daca nu e ceva care sa ii salveze viata copilului meu in acea scoala, eu NU DAU. Ca n-am de ce. Ce o sa se intample? O lasa repetenta la clasa zero? :))))

      Ștergere
    4. Ah, nu cred... S-o putea? Ca la asta chiar nu m-am gandit :)) Poate n-or fi asa turbati, da' eu am creierii zdrente de la povestile unor colege de la job. Initial au picat si ele in plasa cu "daca da toata lumea, hai", da' dupa aia s-au lamurit ca-s numa' gasculite si n-au mai dat. Acu' se lupta sa scape de "etichete", dar le-am spus ca n-are rost sa-si bata capul. Copii sunt ok, au rezultate bune, ce mai conteaza ce cred ailalti parinti?

      Ștergere
    5. Ma, e aberant, nu e OBLIGATORIU nimic, nu e cu pusca la cap...eu cred ca sistemul asta e din cauza PARINTILOR. Ei dau, ei VOR sa dea. Nu conteaza "eticheta" si nu conteaza nimic, aia sunt bani necuveniti, cum a fost si cu "tricoul" Marei daca ai citit. Deci aia 40 de lei...ma scuzi da e furt la drumul mare! Am zis da la ala, la "rechizite" pe o lista ABERANTA si la "caiete speciale" de 100 de lei aproape...pula mea, aia e TOT ce vor vedea de la mine anul asta!!!

      Ștergere
    6. Luat asa, absolut tot ce este comercializat in scoli (uniforme, manuale, carti, culegeri de exercitii si texte samd), este afacerea cuiva care da un procent cui vinde (directori, profesori). Nu inseamna ca acel lucru este necesar, sau ca este cel mai bun. Uneori, se intampla sa fie o carte buna, dar cam rar. Si mai mult decat atat, exact cum ti s-a intamplat si tie, e la suprapret. Bisnita din scoli... Am auzit de situatii in care profesorii impuneau achizitionarea unei carti/ culegeri, cu care urma sa lucreze in clasa, aia au cumparat si daca a fost solicitata de doua ori in clasa e ok, si uite asa profesorul a facut vanzare cuiva, a incasat si el un comision... Se intampla. D-asta cred ca-i bine sa stii tot ce misca in clasa, si cu ce idei crete vin ceilalti parinti. Astia chiar sunt ca oile...

      Ștergere
    7. Evident! Ei oricum poa' sa voteze orice, eu nu o sa dau banu' :D

      Ștergere
  6. Un pas mic pentru omenire, un pas urias pentru OM! Care om o sa-i arate ea intr-o zi omenirii ce poate!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of da, sper sa ii arata cum poate ea vorbi cu strainii fara sa planga :))) In rest, sa fie sanatoasa...

      Ștergere