joi, 15 august 2013

Tricotez

 Amintiri. O zi geniala ieri. M-am gandit eu in toropeala de la pranz ce sa fac ce sa fac sa mai distrez copilul. Nu ca n-ar avea pe aici pe la 2 Mai distractii destule...doar ca am ajuns la momentul la care ea e om mare si eu incerc din rasputeri sa ii tricotez momente. Pentru ca acum tine minte tot. E la momentul-burete al vietii ei. Acum are 6 ani si 4 luni...acum stie tot si are amintiri permanente cu multe lucuri si excursii frumoase. 

  Din negura toropelii mi-a rasarit un gand: sa o duc in "expeditie". E foarte atrasa de expeditii, comori, excursii, locuri de explorat. Asa ca am decis brusc sa o duc in expeditie pe plaja pustie dintre 2 Mai si Vama Veche. Doar patru kilometri de plaja goala. Nu mai fusesem demult acolo, e un loc special pentru mine insa de cand s-a prabusit faleza nu m-am mai dus. O vreme nu se mai putea trece prin pamantul cazut de sus de pe deal.

  Am asteptat sa se faca 5, am umplut un rucsac cu prosoape si acareturi si am pornit. Cand i-am zis ca mergem in expeditie a inceput sa tzopaie incontrolabil si sa faca bagaj. Si am mers. Mult. Am luat-o pe plaja, am trecut de cazemata, am trecut de Micul Golf si am mai mers cale de inca trei golfuri catre Vama. Pe niste potecute cat piciorul trasate de alte picioare in pamantul cazut de pe faleza, pe bolovani, pietre, scoici, nisip, apa, munti de pamant pravalit in mare...Pe vremuri aveam impresia ca ala era un drum greu, pe scoici si atat. Ieri cu copilul atarnat de mana si facandu-mi cruci cu limba-n cerul gurii...mi s-a parut mult mai greu.

  In unele zone e de-a dreptul periculos. Dar cata incantareeeeeeee pe Mara. Chiote de cate ori vedea alta piatra frumoasa. S-o luam si pe asta! Zic maica, io am rucsac da' daca mi-l umpli si cu pietre lesin aici. In al treilea golf era soare asa ca ne-am oprit sa facem plaja si baie. Baie sub forma de balaceala pe pietrele alea ca acolo n-ai unde sa intri sa inoti. Dar cum apa era foarte limpede curata si linistita...a fost un deliciu. Am facut si nudism ca sa ne bronzam dosurile albe...Si cum ne distram noi mai bine cautand scoici si melci odata aud propozitia de care se teme orice mama in afara stabilimentului numit casa: "mami, fac caca!"

  Zdrang! Ooo ce bine...n-am nici servetele la mine...minunat! Si cu scoica nu prea merge s-o sterg. Sau? Mnu. Aaaa, mami hai cu fundul in apa, am soptit bland gandindu-ma ca totusi o sa ma refuze. Sperand ca o sa ma refuze :) Dar cum situatia era presanta...copilul a zis fericit DA! Si aici urmeaza descrierea tehnicii de cacare in apa marii... Pentru disperatii care nu inteleg ca un copil aflat la 3 kilometri de o asezare omeneasca nu poate sa se "tina" pana la o toaleta... ce sa zic, aveti un x sus in dreapta! Folositi-l cu incredere. Noi nu am facut pipi niciodata in oras, pe strazi sau in alte locuri PUBLICE.  Dar in situatia de fata nu vad ce-as fi putut face...

  Pentru cine n-a inotat niciodata foarte departe de mal dimineata si nu l-a apucat pe acolo o nevoie brusca si inexplicabila...nu stii niciodata ce panica te ia cand esti pus in fata acestei situatii delicate. Am bagat-o cu fundul in apa si apoi am asteptat cuminte sa o ridic brusc din locul faptei. De ce? Pai cum sa va explic...cacatul pluteste. Deci daca ii dai drumul in apa si nu fugi repede, te va mangaia duios pe spinare si te vei trezi cu el in ceafa. Apoi trebuie sa calculezi foarte repede viteza vantului si puterea valurilor ca sa vezi in care naiba de directie trebuie sa inoti sprint ca sa nu te intalnesti cu dansul...nas in nas ca sa zic asa.

  Ei bine am ras cu Mara sa lesinam. Cand l-a vazut plutind a fost extraordinar de mandra si l-a urmarit cu patos multa vreme sa vada ce face si unde se duce. Uimirea a fost ca "uite, mami, plutesteeeeee". Ma mir ca n-a zis cat de dragut e el cum pluteste. Intermisiunea cacacioasa terminata, am pornit inapoi spre casa.

  Ne-am oprit si la Micul Golf la locul de joaca unde am stat doua ore si m-am uitat la ea cum se joaca cu copii si incearca sa se suie pe funii si alte dracii. Si unde imi venea sa bocesc in paharul cu bere de "aoleu maica ce copil mare am si vaideminecefrumoasasidesteaptaemancaoarmamapeeadebulina!" Si apoi m-a apucat doru' de ta-su ca nah, de obicei lacrimam amandoi asa cand ne uitam la ea, si acu' lacrimam singura si pana mea...ahcedorimiedeel!

  Cand am reusit intr-un final sa o iau de acolo ne-am intors pe plaja noastra unde am facut o baie in mare pe aproape intuneric. Marea era perfect linistita si caaaaalda iar noi ne-am chirait in apa ca vazuse fi-mea mai devreme un crab viu si apoi o meduza moarta si a declarat sus si tare ca ea nu mai intra in apa citez "in viata vietilor meleeee". Am iesit din apa si cand am intrat in gradina, dupa atatia kilometri si aventuri ea suspina toata ca aoleu ce frumooooooos a fooooooost. Ca cea mai frumoasa zi si expeditie si ca sa mergem si cu tati cand o sa vina. Zic da, da, in gandul meu...ala e in stare sa ia masina si sa o ia voios pe plaja catre Vama. Atunci sa vezi expeditie!

33 de comentarii :

  1. genial:)))) absolut genial! esti o mama foarte smechera,ma,iar Mara e norocoasa sa te aiba ,sa-i planuiesti astfel de expeditii si pansamente pentru suflet,pe mai tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  2. auzi, dar pe nisip nu mergea? si sa-l acoperi dupa? Nush cum sa-ti zic dar tocmai din cauza de kkt care pluteste in apa evit eu litoralul romanesc cat pot....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, Roxana...in apa il mananca pestii imediat, se dezintegreaza. Tu ai impresia ca in alte mari nu faci oamenii caca in mare? :))) Una e sa iti speli calul la mal cum fac cateodata cei din 2 Mai, alta e sa faca un copil un caca undeva la 2 kilometri de orice asezare umana :) Pe nisip ramane mult mai multa vreme decat in apa...so, relax! Cacatul se intampla!

      Ștergere
    2. mai nush, s-o face kkt si in alte mari, doar ca eu nu m-am intalnit cu el in apa pe acolo. la noi da. Inteleg ca erati la 2 km de lume dar eu tot am o problema cu ideea..Nici pestii nu cred ca apreciaza:d

      Ștergere
    3. Sa inteleg ca tu n-ai facut NICIODATA nimic in padure? Si nici pipi in apa de mare! Pestii apreciaza pentru ca il mananca, in caz ca nu stiai. Asa ca daca iti place pestele, imi pare rau pentru tine! Eu nu mi-am pus copilul niciodata pe strada sa faca pipi, nu arunc pet-uri pe plaja si nici alte gunoaie nicaieri. Dar ar fi fost extrem de ciudat sa incerc sa ii spun sa se abtina in conditiile in care asta nu o poti face nici TU om in toata firea. Eu nu-ti doresc sa te taie vreodata vreo diaree d-aia jmechera undeva unde n-ai toaleta...ca atunci iti vei revizui extrem de tare opiniile despre rahati :))))

      Ștergere
    4. ma, vrei sa detaliem locurile bune pt kk?:)). Eu ziceam daor ca intr-o situatie similara as fi optat pentru ingroparea lui sub nisip. Asa lasat in apa la vedere e scarbos. Si stiu cum e , ca pe andreea o mai taie diverse prin parc. Asa ca ne pitim dupa boscheti. Si da, am prestat si in padure. Problema mea e cu kkt plutitor, sechele de cand mergeam la mare si ma intalneam cu bucati in apa.
      Dar asta e parerea mea. Oi fi eu mai sclifosita...

      Ștergere
    5. Pai vad ca tu vrei si te tii tare pe subiectul CACA din tot acest post! :))) Nimanui nu ii place sa ii intalneasca in apa, esti cu capu? :)))) Locul in care am fost ieri nu continea nisip acolo unde eram, eram pe un strat de scoici de doi metri, lopata n-aveam la mine, iar sa las un caca asa la suprafata chiar mi se parea de prost gust, ala ramane acolo, lumea se mai plimba pe acolo. Nu aveam cum sa il ingop in scoici. Ai incredere in mine, am ales varianta cea mai corecta pentru toate partile implicate!!! :)))))) Hai ca m-ai distrat pe ziua de azi, Rox!

      Ștergere
  3. De acord cu Roxana:) Cam yuk momentul, sper ca cititorii tai sa nu se simta incurajati catre pozitii naturiste similare ca ne-am lins pe bot de mare curata:) Cit despre teoria cu 'il maninca pestii' nu's ce sa zic, o fi excedent de productie in Marea Neagra ca eu am vazut ca nu prea dovedesc...
    Silvana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu pot sa imi revin de excedentul de persoane care din TOT acest post se agata de un moment cu un copil care isi face nevoile. WTFFF! Pe buneee?

      Ștergere
  4. Eu zic sa ramai in Romania, sa nu te duci cu obiceiurile prin alte locuri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu as zice sa nu fii tampit da' stiu ca n-am sanse sa mi se indeplineasca. Obiceiuri? A fost prima data cand ni s-a intamplat asta, si statistic probabil ca si ultima. Sa mori tu ca nu te-ai pisat pe nici o margine de drum in viata ta???

      Ștergere
  5. Misto postare. Iar am ris citind, probabil fiindca-s mama veterana si am cam trecut prin toate fazele acestei probleme problematice cu toti 3 copchii, bata-i vina. Treaba e ca citeodata (sorry s-a strecurat o CACOfonie simpatica), oricit esti de civilizat si dedicat protectiei delicatului mediu inconjurator, esti nevoit (din lipsa de alte optiuni) sa te integrezi in natura, ca sa zic asa. Ursii nu cred ca-si fac prea mari probleme cind scapa cite o fleasca in padure, vacile nici atit (ba cu vacile se intimpla un paradox interesant: pe deoparte cica gazele eliminate de ele deterioreaza stratul de ozon intr-o veselie, iar pe cealalta parte, balega cica-i ingrasamint natural pentru recoltele pe care le devoram noi, oamenii cacaciosi). Iar in mare si ocean, clar ca tot ce misca, elimina fel de fel de excremente, fiecare cum, ce, si pe unde poate... Nu rahatii omului distrug balanta biomarina. Sint alte chestii mult mai nocive, ca de ex. oil spills, sau miliarde de tone de cine-stie-ce chimicale industriale care sint varsate in mare continuu, experimente militare, etc. Hai ca am trancanit prea mult, cind de fapt doream doar sa-ti spun ca mi-a placut povestea. Da-i inainte si mai tricoteaza fatah draga... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da ma Adina, uite si tu ce comentarii am primit eu legat de o lingura de rahat intr-o mare de apa. De am scos permisiunea anonimilor de a comenta ca incepeam sa ma si enervez. Da' na, asa sunt unii, vad numai rahatul din marea cea mare...

      Ștergere
    2. Eh, e putintica nevoie si de un oarecare simt al umorului ca sa apreciezi scriiturile matale. Pe la unii se gaseste, pe la altii nema. Sa ai o zi frumoasa si tu si cititorii tai! :)

      Ștergere
    3. Exact la aia ma gandeam azi, ca nu au inteles comicul situatiei. Adica eu ma dusesem acolo la liniste, romantic, soare, pietre, plaja pustie...si cand colo fi-mea a tras-o! Si mi s-a parut extrem de amuzant si zic sincer ca in prima faza m-a luat cu transpiratii cand a zis...ca na, chiar sunt o persoana civilizata care nu se caca in parcuri "dupa un tufis"...

      Ștergere
  6. Am ras de m-am tavalit pe jos de teoria rahatului plutitor... La noi inca n-a fost cazul, dar nu cred ca m-as fi jenat tare, in conditiile enumerate mai sus. Adica acolo unde e zona populata, se subintelege ca ar exista si facilitatile de rigoare ca sa nu dai nas in nas cu plutitorii, dar acolo unde esti tu si cu umbra ta, Doamne-iarta-ma, ce are daca ii amestecam pe ai nostri cu ai pestilor sau altor vietati marine. Si pentru cine spunea mai sus de mare curata, hai sa fim seriosi, rahatul e o chestie pur ecologica si biodegradabila, ce ar fi de preferat, un rahat plutitor sau o pata frumoasa de ulei care face curcubee in apa marii, care e mai curat?! :-))) Recunosc, la noi in tara nu se practica nici macar opritul la lanul de porumb, dar cat am fost in camping, le-am dat voie copiilor in tufe, ce, ratonii si coiotii cauta panourile pe care scrie WC?!!! :-))) Si noi suntem genul care pretindem ca suntem civilizati, nu aruncam nimic pe jos (sa vezi cand ajung acasa si golesc buzunarele de ambalaje, servetele si ce am mai strans dupa o zi cu copiii, si le depozitez pe categorii), reciclam si asa mai departe, chiar ne pasa de planeta noastra... dar un rahat in mare nu e gaura in cer, zau :-)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, sa precizam ca tu esti in Canada iar Adi de mai sus in SUA...nu de alta da' mi s-a spus sa nu ma mut in alte tari cu asemenea "obiceiuri" oribile...Eu nu arunc nici un servetel in padure, pe plaja sau oras. Nu mai zis plastice...sa fi vazut ieri CATE pet-uri erau aduse de mare in golfurile astea...ti se rupe sufletul. Varul meu a adus oameni in primavara si au strans toate gunoaiele din cei 4 kilometri de plaja dintre 2 Mai si Vama...sunt curioasa cine dintre doamnele de mai sus a participat vreodata la asemenea operatiuni prin locurile unde au fost in excursie!

      Ștergere
    2. Simona, cand vii la noi la mare next time si faci o baie si trece agale pe langa tine un carnat, te rog sa imi spui daca esti la fel de incantat de caracterul lui bioegradabil:)).
      Anyway avand in vedere ca toata lumea de pe aici pare incantata de idee,e clar ca problema e la mine. Si nu vorbeam de kkt in natura in general,ca ala in padure sau tufis am prestat si eu si andreea la nevoie. E vorba de carnatul maro care se plimba prin apa cand tu faci baie. Oricum subiectul mi se pare cam scarbos asa ca ma retrag

      Ștergere
    3. Roxana, te asigur ca NIMENI nu e incantat de idee! Doar ca suntem oameni suficient de relaxati incat sa nu ni se para asa de groaznic. Uite, mie cacatul in parc in mijlocul orasului mi se pare mult mai nasol. Si pipi la fel. Cu toate astea, daca ar fi o nevoie presanta n-as avea ce sa fac, nu? Eu ca eu (desi stiu si adulti care s-au cacat pe ei pe strada pentru ca n-au avut unde merge) dar copilului nu prea ai ce sa ii faci. E naspa, dar na...Mi se pare mult mai naspa unul cu motz uscat pe scoici pe acolo pe unde se plimba lumea. E chestie de perceptie.

      Ștergere
    4. Roxana, a raspuns Alexandra mult mai bine decat o puteam eu face. Cui naiba i-ar place sa se intalneasca cu plutitorul nas in nas?!!! Dar na, e vorba sa ne ajustam sistemul de referinte. Sincer, si pe mine ma deranjeaza mai rau sa-i gasesc "dry & stinky" pe undeva, cum mi s-a intamplat, sa merg la tobogan cu copilul in parc (in RO) si sa dau de el in toata maretia putorii lui la 40 de grade afara... Pai decat asa, prefer sa pluteasca in apa, parca creierul meu e mai impacat cu starea aia de agregare... :-) Zic si eu, stii ca suntem toti subiectivi :-)

      Ștergere
  7. Si am pierdut esentialul, de fapt! Voiam sa te felicit pentru expeditie, superba idee!!! Traiasca tricotatul de momente pentru copii (si pentru noi) :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da mai, am citit si la tine cum v-ati dus de nebuni cu cortul...genial! Astea sunt momentele de care isi vor aduce aminte cu mare drag cand vor fi adulti!

      Ștergere
  8. Ce am mai ras :)))
    Foarte bine ati facut ca v-ati dus in expeditie. Eu imi amintesc foarte multe intamplari cu mama si tata (construiam barcute din polistiren, adunam pietre) si deasemenea imi dadeau muuuuulte sfaturi..
    Esti o mama model si cu siguranta ai facut-o FOAARTE fericita!!
    Te pup! Andreea

    Ps. De ce nu mai pot comenta anonim? :( nu vreau sa imi fac public blogul :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai Andreea, multumesc de vorbele frumoase. Apoi te intreb, daca eu aici am nume si prenume...tu de ce nu vrei sa iti spui numele? Am scos azi acea optiune, tu vezi ce s-a comentat mai sus si cum mi s-a spus ca nu cumva sa ma duc in alte tari cu asemenea "obiceiuri"...m-am saturat de anonimi, iti spun sincer. Asta e un jurnal al vietii noastre, eu am dat numele noastre...oamenii care ma citesc de ce trebuie sa ma loveasca in mod anonim? Si pana la urma de ce sa ma iubeasca in mod anonim? Hai sa ne asumam cine suntem, nu e asa greu! Si precis daca vom vrea sa zicem asemenea porcarii ca Anonimul de mai sus...ne va fi cam greu sa le asumam. Sa fii anonim e SIMPLU!

      Ștergere
  9. Clar ca numa' la Alexandra pe blog se poate aduna cuconetul, cum ar fi spus Caragiale, sa discute si intoarca pe toate partile, si in final sa faca un fel de teoria a marelui cacat. Unde-i Adelina sa ne traga o poezie misto in tema, un fel de balada sau ceva?? :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Esti chiar periculoasa! Cred ca nu trebuie sa iti mai citesc blogul cand sunt la scarbici... Am ras de-am capiat. Io-s de acord, daca-i musai, ii musai: faci acolo un' te trece.

    Apoi, si pe nisip daca facea si-l invelea grijulie, precum pisica, tot in apa marii ajungea la un moment dat [e cu eliberare prelungita]... Un rahat, cu mot sau fara, nu polueaza precum niste conducte [cica bine ascunse], prin care se varsa niste treburi direct in mare.

    RăspundețiȘtergere
  11. Da ai dreptate si sunt prea multi oameni care nu au altceva mai bun de facut decat sa arunce cu rahat pe unde gasesc ocazia.
    Totusi eu ma refeream la butonasul cu nume si adresa, dar gandindu-ma mai bine ar putea pune adrese false. Ieri mi-a luat jumatate de ora sa gasesc parola de la wordpress :D
    Draga mea, unde a dispaerut butonasul de cadouri pt Mara? Il cautam zilele astea cand am luat salariul :)))

    RăspundețiȘtergere
  12. dom'le pacat ca nu exista un buton din ala de "like" sau "agree" sau "disagree" la fiecare comentariu, ca eu una apreciez sincer stilul si continutul multora din dragutzele care vin p'aci! abrazos a todos

    RăspundețiȘtergere