joi, 23 august 2012

Cum am calatorit cu copil (3)

  Mai precis cum mi-am strans de gat toate pornirile mele din nastere anti-cort. Traiul la cort mi s-a parut intotdeauna o tampenie sinistra.Sa ma scuze cortistii :) Asta poate pentru ca am crescut pe malul marii si in fiecare vara ii vedeam pe niste cetateni care veneau ca furnicile din autobuzul de Mangalia, incarcati pana in dinti cu niste zeci de kile in carca, cu rucsaci peste genti legate cu funii peste alte papornite. Si in cap inca una. 

  Ajungeau voiosi pe plaja, da, aia unde e foarte CALD cand e vara, ca na, asa se intampla uneori, pe la un pranzisor asa, 1-2...cand nisipul arde de nu poti sa stai pe el, si incepeau sa monteze niste chestii. Chestiile necesitau: lopeti, pietre, sfori, dumnezei cand nu gaseau sforile, cuie, brigeaguri, topoare...un arsenal pe care il carasera niste sute de kilometri. Aia care erau mai jmecheri aveau si o Dacie pe care o trageau pana pe nisip (cum altfel sa care tonele de lucruri) unde o intepeneau inevitabil si apoi incepeau cate 4-5 masculi sa sape intru dezgroparea fierataniei cate o juma' de zi. 

  Dupa ce invingeau cu ridicatul de corturi, trageau o bere la umbra, prestau o salata de rosii asezonata cu nisip in niste vase de aluminiu, oftau multumiti si se bateau pe umar ca "ce frumos e la mare", iar eu ma gandeam de fiecare data ce o fi frumos sa stai la cort. Ba am si indraznit sa intreb pe cate unii despre asta si mi s-a explicat indubitabil cum ca ar fi ceva legat de natura. Si de frumusetea de a dormi in ea. Cum ar veni. Da, domle, da' natura e MURDARA! Are chestii prin ea, are zgomote...cum naiba sa dormi pe plaja? Marea nu se opreste. Nu-nu, imi spuneau ei, aici e mai bine ca in sat. Inevitabil in fiecare an in august in preajma Sfintei Marii venea si furtuna cu precizie de ceas. Si ii matura. De tot. Si dupa ce ii matura, ii ploua si ii gaseai dimineata ca niste curci ude, cu toate hainele ude si insirate pe nisip sa se usuce. Nu mai erau veseli deloc, ba chiar unii din ei sapau de zor transee, pentru ca marea sa nu ii ciufuleasca si in noaptea urmatoare. Si asta an de an. 
                                                        
  Insa in 2009 cand mi s-a spus ca partea mea de familie are pamantul stabilit in marea gradina a familiei de origine...am avut de decis. Adica ori stateam cu copilul o vara intreaga la etajul 4 din 4 unde in casa se faceau 40 de grade zilnic, ori imi faceam curaj sa incerc treaba cu cortul in gradina. Ceea ce am si facut. Am cautat corturi calumea, n-am gasit, asa ca am luat niste panarame, am cumparat vreo trei si am purces la 2 Mai. Dar sa nu va ganditi ca am plecat sa dorm pe izopren. Neaaaa, pai ce, nu aveam masini de santier si platforma auto? Pai m-am dus cu saltelele Relaxa de acasa, cu veioza, cu tot dormitoru' cum ar veni. Pe care l-am plasat frumos in cortul nostru cel portocaliu. Bine, era mai bine daca nu rugam niste baieti crescuti la tara care nu au vazut corturi ever sa mi-l monteze, ca nu s-au priceput si chiar dupa ce l-au montat mi-a picurat apa in cap de la ploaia care ne-a onorat cu prezenta. Asa ca m-am vazut stand in ploaie si ancorand cortul repede. Si injurand si mai repede. 

                                                                         ze cort

  Sapte saptamani am stat la cort. Ne-am facut o bucatarie de vara afara, cu frigider si cu tot ce are omul intr-o bucatarie. Aveam dus la butoi si toaleta dupa colt. Am trait si cea mai feroce enteroviroza din viata mea de om si din a Marei de copil de doi ani si jumatate. Ne-a adus o verisoara din minunatul Bucuresti un virus care se lua pe cale aeriana sau prin atingere cumva, de ne-a zapacit total. Am vizitat spitalul din Mangalia, clinica din 2 Mai, Mara a stat cu perfuzie o saptamana timp in care asistenta din sat venea si ii baga chestii in vena. Deci, din nou cu peripetii, ca doar asa putem noi, familia Albu :))) 

  In anul urmator am zis gata cu cortul, am facut-o si pe asta, multumesc frumos, lasati asa. Asa ca mi-a adus Marius la 2 Mai rulota pe care o avem de cativa ani. Si am stat acolo 4 luni. In mod bizar, la rulota a fost mult mai rau ca in cort, din cauza de caldura. Cortul noaptea se racoreste. Chiar daca sunt ziua 45 de grade, daca noaptea se fac 20 tu ai 20 in cort. In cutia de conserve numita rulota, care e minunata daca e frig afara, cand e vara nu ai cum sa o aduci nici noaptea la o temperatura rezonabila. Asa ca am stat la o temperatura nerezonabila...28-30 de grade noaptea timp de cateva saptamani. A fost crunt, mi s-au bulversat toate sistemele. Copilul transpira de ziceai ca e stropitoare, ii dadeam apa in continuu. Inutil sa spun ca eu n-am dormit cam deloc pana cand temperatura nu a scazut.

                                                    ze rulota cu Mara pozand jmecher

  Si bineinteles ca am tras si cu ceva boli, ca doar era un alt an, o alta distractie. Mara a facut o amigdalita din aia smechera, cu temperaturi mari, maaaaari, de am pazit-o vreo trei nopti cu prosoape ude pe ea...Io am facut o otita minunata, de doua saptamani n-am vazut de durere. N-am avut in viata mea otita, dar doctorita din sat (care apropo, e medic generalist si pediatru si e un medic uimitor de bun) mi-a explicat frumos ca e epidemie de otita virala pe tot litoralul. A da? Pfiuuu, ce chestie, m-am mai linistit. Atunci zic mersi ca n-a facut fi-mea, ca amigdalita in trei zile i-a trecut, da' otita ar fi fost mult mai cumplita....si aia e...

  Fiecare an a fost cu emotii si aventuri, cu cate o boala, ca na, asa e cand ai copil mic. In primii ani de viata ai surprize tot timpul. Te inveti insa cu ideea ca mereu se poate intampla orice, ori o viroza respiratorie ori una intestinala, ori afte, ori bube, ori cine stie ce boala a copilariei...am plecat mereu de la ideea ca cu putin studiu asupra problemei si cu putina inteligenta in abordarea situatiilor de criza...poti sa treci cu bine peste ele. Si cu o punga mare de medicamente pe care sa o ai cu tine. Chiar si departe de casa, chiar si la cort sau la rulota. Iar fericirea Marei din acele veri nu pot sa v-o descriu in cuvinte. Fericirea arata asa:


          Si mai arata si asa, la final de septembrie pe o plaja pustie cu soare bland si apa calda. 
   
  A fost frumos. A fost si greu, insa amintirile frumoase sunt mai importante decat niste chestii minore. Un copil nu are nevoie de multe lucruri ca sa fie fericit sau incantat de ceva. Marea ii incanta pe toti in mod inevitabil, mai ales dupa ce se lamuresc ei cum e cu ea. Daca la inceput cand a vazut marea neagra care contine culmea si valuri...nu vroia nici sa se apropie, ulterior a prins curaj incet incet, iar acum nu se mai lasa scoasa din apa pana nu e mov. Ea, nu apa. Copiilor le place la mare. 

9 comentarii :

  1. Iti iubesc stilul, rad de ma prapadesc:))))
    Auzi: veioza la cort si aspirator in Grecia! Demential! Ce sa mai zi de postarea cu vaca, am citit-o intr-o seara pe terasa, la voi!
    :)))))))))))))))))))))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Yap, si eu ma trezesc hizlindu-ma uneori, la amintirea scrierii despre vaca, cred ca o sa ma mai urmareasca niste ani :)
      Astept cu nerabdare sa vad daca mai mergeti la patinoara iarna asta :D

      Ștergere
    2. O sa mergem ca iti dai seama ca nu o sa ma lase asta pana nu o duc...nici nu vreau sa ma gandesc, ma dor picioarele doar la gandul :))) Aia cu vaca a fost misto ca situatie, n-am povestit inca cum mi-am luat inainte de vaca o oaie intreaga de 25 de kile si am transat la ea pana la 11 noaptea :)))

      Ștergere
  2. Ah, multumesc mult Ioana! Bai am cautat acum vaca, dar doamna care mi-a facut lipeala atunci a zis ca nu mai stie pe niciunu'. Am belit-o! Ce era sa fac nene cand am plecat cu mucii hatzuri pana in Grecia, iar Batista Bebelusului era singura solutie. Am luat aspiratoru' LU SOACRA-MEA, ca era mai mic, noi aveam o namila uriasa :)))
    In cort aveam si mocheta, am uitat sa va zic! Aveam io niste bucati ramase de la noi de acasa, le-am pus frumos, am pus doua saltele, veioza, gentile cu haine la picioarele paturilor...ce sa mai, a iesit fix ca un dormitor, doar ca avea pereti de carpa :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am fost anul trecut pt prima oara la 2 mai, la sfarsitul lui septembrie, a fost putin racoare, dar am reusit sa fac o baie chiar pe 1 octombrie :D mi a placut atat de mult, era asa de liniste; anul acesta am fost iar, dar in iulie..si aveam emotii, eu vroiam sa fie asa linistit ca in septembrie..eram constienta ca nu o sa fie asa normal, dar a fost bine pana la urma :) am fost cu cortul pt prima oara anul acesta, la hacienda (ca tot am mai auzit pomenindu se pe aici..) si a fost asa de frumos. mai vreau! :) marea e mai frumoasa in septembrie insa..
    ps : preturi pt studenti la vila nu aveti ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur ca iti place la 2 Mai. Pret mai mic de atat pentru o locatie unde din curte iesi pe plaja...nu prea exista :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Baie la 1 Oct?!!!!! :( :( :( deci la cum e vremea sapt asta ... daca ne suim in masina diseara, si ajungem la plaja maine dimineata ... mai prindem de cateva bai?!!! :D
    Astept raspuns! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ok ... deci cu rulota nici eu, aceeasi impresie de conserva-incinsa-la-soare, desi unii n-au probl cu caldura si e ok pt ei.

    Cortul imi place, desi am inceput sa-l fol abia dupa ce m-a corupt sotul, deci in ultimii 10 ani, cu pauze, ca in perioade de burti n-am prea prestat :) si oricum, numai mult de doua-trei excursii pe an, in tara, si nu neaparat la mare. Mari panici la munte, dar te inveti :) si natura e murdara pt oamenii sunt nesimtiti.

    Campingul ala de pe plaja, de la 2 Mai, e infiorator, nu stiu cum stau acolo oamenii aceia, eu daca nu am un pom deasupra capului, si oaresce liniste (de masini/muzici) nici nu concep, parerea mea!

    Dr, daca e tot tanti aia cu nume tataresc, Sulemi sau ceva de genul, e super-om. Am cunoscut-o si noi, din pacate, acum doi ani, cand ne-a pocnit Matei cu prima criza de bonsiolita (din multe altele) fix la mare, la inceput de sept.

    Vacantele cu copii nu sunt deloc plictisitoare :D dar nici nu renunt la ele, in ruptul capului :)
    7 sapt la mare! super

    RăspundețiȘtergere
  7. Da, Andreea, prindeti. Mama e acolo si a zis ca a facut baie...nu vezi ce cald e? Plaja acum e pustieeeee...doar voi o sa fiti! Asa e, campingul ala nu are nici o umbra nene...Da, doamna tot aia e, si e geniala.

    RăspundețiȘtergere