miercuri, 28 mai 2014

Noaptea dinainte

  De cand ma stiu nu pot adormi in noaptea dinainte de a pleca la 2 Mai. Poate pentru ca am fost dusa cand eram foarte mica fie cu trenul care pleca la ora 12 noaptea din Ploiesti, fie cu cate o masina-horror-inghesuiala-vietzii pe la un 4 sau 5 dimineata. Altfel ne prindea caldura pe drum si cum babele si mosii familiei credeau ca exista "curent" nu se putea merge cu geam deschis. Deci scularea inainte de adormire cum ar veni. 

  Cand imi zici "drum la 2 Mai" nu mai dorm. Imi aduc aminte perfect si excitatia ideii ca mergem si o sa vad marea, o sa pun picioarele pe nisip si toata viata mea o sa capete sens. Mirosul marii cand scoteam capul pe geam pe la Eforie unde se si zareste un coltz de mare de pe sosea... si in ziua de azi deschid geamul acolo, chiar daca am aer conditionat in masina. Iar cand masina ajunge in 2 Mai sunt ca un catzel cu limba scoasa, calare pe geam chiuind. Dar cu o noapte inainte nu dorm. Deloc. 

  Imi miroase a tren. A Gara de Sud, a sine, a mizerie si a asfalt incins. Imi miroase a somn. A somnul ala de ti-e rau de somn, iti vine sa vomiti de somn. Mereu ma gandesc ca traiesc intr-o epoca minunata, nu a trebuit sa-mi scol copilul din pat si sa-l duc la gara la ora 12 noaptea ca apoi trenul sa faca 9 ore pana la Mangalia. Asa facea cand aveam eu 7 ani ca ea. Azi face 7 ore jumate! :))))))))))) 30 de ani mai tarziu au reusit sa faca "doar" sapte ore juma un tren cale de 350 de km. 

  Imi miroase a mare. Visez ca ajung acolo, ca pun piciorul in apa recisoara de iunie si ca ma uit la covorul de apa frumoasa. Si ca simt ca o sa fie bine orice ar fi. Si acum o vad pe Mara cum trepideaza. Doar ca ea acum doarme, e tarziu, e ora la care ar fi plecat personalul Ploiesti-Mangalia acu' 30 de ani. Ea doarme. Ea o sa plece maine cu noi doi pe langa ea, cu multe bagaje si cu un congelator de carne pregatita de mine in pachetele mici-mici ca pentru ea. De cate ori ma duc la 2 Mai intru in isteria "n-am de mancare". Cele mai crunte momente de foame din viata vietilor mele le-am avut acolo, in verile in care stateam pe mana rudelor care ma hraneau cu loboda. 

  Am luat azi spre 10 kilograme de diverse carnuri gandindu-ma la ea, la cele 3 luni care urmeaza si in care n-o sa avem masina de dus la Mangalia. Am luat azi mancare cat pentru de azi pana in septembrie. Am facut iar mii de bagaje, am cumparat iar mii de lucruri pentru Casuta de pe Malul Marii. Plecam iar cu un camion plin de ma rog sa nu ploua maine ca sa ne inmoaie chestiile din bena descoperita. Marea relocare de vara incepe maine cand ne ducem cu bagaje si lasam copilul acolo. Noi doi ne intoarcem ca eu sa apuc sa-l trimit pe om inapoi la Elvetia cu un geamantan de mancare duminica cand pleaca. Si ca eu sa ma prezint ca o duamna tot duminica la nunta unuia dintre cei mai buni prieteni pe care mi i-a scos viata in cale pe lumea asta. 

  Deci in noaptea asta nu dorm. Ma duc sa mai adun niste tzoale sa mai indes in niste papornitze. Ceea ce va doresc si voua! 

19 comentarii :

  1. Dar Mara nu e la scoala?
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clasa asta zero e ca o gradinita adica nu se pun absente :)

      Ștergere
    2. Nu stiu de ce m-am gandit ca e in cls. 1. Sa aveti o vara minunata.

      Ștergere
    3. Da pai ideea de "scoala" ne-a zapacit pe toti. Multumim mult!

      Ștergere
  2. Ce frumooos!!! Ma bucur pentru voi ca schimbati aerul 3 luni de zile, o sa fie de vis!!! Ce vacanta minunata o sa aveti si ce bronzate veti fi, iti vei incarca si tu bateriile si vei fi ca noua dupa :D Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, eu ma duc la munca! Avem 5 camere de inchiriat care trebuie mereu curatate, spalate, puse asternuturi. Plaja e ultima pe lista :)

      Ștergere
  3. Ah, am inteles. Dar macar e o munca frumoasa, e casuta voastra, munciti pentru voi si mai ales la MARE :)), poate veti avea timp si de o balaceala. Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, bagam si balaceala! Mara si-a propus sa invete sa inoate fara aripioare anul asta!

      Ștergere
  4. Norocoaso! 9 ore. In copilarie, ca sa plec la "2 mai-ul" (e la munte) trenul pleca la 4.30 dimineta din gara, schimbam de 2 ori, stateam cateva ord prin niste gari si ajungeam la destinatie pe la vreo 3.30 dupa-amiaza. Cu masina, chiar cu 50 km/ora prin toate satele de pe sosea nu faci mai mult de 4 ore. Ady

    RăspundețiȘtergere
  5. E frumos! Eu visez cu ochi deschisi la ziua cand vom pleca si noi la mare. Mirosul mării noastre e aparte. Am fost la diferite mări. Nici una nu se compară cu noastră, cu nisipul, culoarea. Sunt innebunită dupa pescarusi. Cand le aud ţipătul dimineaţa, am impresia ca e cel mai frumos cantec de pe pamant. Norocoaselor! Bucurati-va, ca o veti vedea de aici incolo, 3 luni. Pe EA, MAREA! dana

    RăspundețiȘtergere
  6. ce bine e de voi! eu am 6 ani de cand nu am mai vazut marea... in 2008 eram inca studenta. Nu o sa uit niciodata briza racoroasa si mirosul ei inconfundabil. Intre timp am facut 2 copii si mi-ar placea sa ii duc sa vada si ei marea, dar 1) ni se pare dificil, 2 adulti cu 2 copii, unul de 4 ani si unul de 10 luni, in conditiile in care stam la peste 300 km de litoral si 2) banii... pt noi iese mai ieftin sa stam o saptamana la munte, la 50 km de noi, cu tot cu copii (avem noroc, cazarea nu o platim)
    Mi-e dor de Mare. Tare de tot.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e asa dificil, Ramona! Totul e sa-ti doresti suficient de mult!

      Ștergere
  7. Offf, cat de frumosss!! Bucurati-va de ea, de marea cu miros aparte si de nisipul ala fin, cu vise ingropate in ele, cu scoici si planuri de viata ce te asteapta la fiecare colt de stanca. Cu tot cu cacofonie :D Noi nu stiu daca avem anul asta bani pentru mare si asa imi lipseste, ma usuca dorul de ea. Sapte zile pe malul marii imi dau sapte ani de energie. Poate, totusi, ajungem si noi... Va pup si va doresc o vara frumoasa, cea mai frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiu ca nu e o munca tocmai relaxanta (dimpotriva), dar gandeste-te ca simti mirosul brizei de dimineata de cand deschizi ochii si pana in noapte cand daca ai bafta reusesti sa-i inchizi sa te si odihnesti putin. Si sa o vezi pe Mara in libertate ca o iada pe acolo la descoperit toate minunile. Eu zic ca o sa fie o vara de neuitat! Sa ne povestesti si sa ne arati! Cand mai venim in Romania, daca se nimereste sa fie vara si daca reusim sa ajungem pe acolo, o sa va vizitam neaparat, sa vad si eu minunatia voastra de casuta! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, Mara e cea mai incantata. Am facut poze frumoase acum, o sa fac o postare. Va astept pe la noi negresit!

      Ștergere
  9. waaaaaaa, ce viata nene,ce viata!!! te invidiez,sa stii.toata vara la 2 mai e raiu pe pamant. nu ca noi astia palmasii de muncim pana ne sar capacele si asteptam cu limba scoasa sa vina concediul.bine, stiu ca te ocupi si de turisti,dar tot e misto.geo

    RăspundețiȘtergere