joi, 15 mai 2014

Cand jucariile tale devin ale copilului tau

  E o senzatie de ireal. Eu am avut pastrate din fericire cateva chestii din copilaria mea, lucruri aduse toate din alte tari indepartate, de peste oceanul cel mare unde traieste fratele mamei mele de cand m-am nascut eu. Cand a fost in vizita acolo mama mi-a adus doi ursi panda, un rucsac si unul mic de plus. Acum am spalat rucsacul pandos care are bretele-din-picioare ca si cand ar fi un ursulet panda care se tine in carca ta cu maini si picioare. E foarte dragut iar in burta lui incap cam doua mere sub fermoarul ala. 

  Dar a fost primul rucsac pe care l-am avut. Tin minte cum mergeam cu el mandra prin oras si tin minte cum se minuna lumea. Erau niste vremuri sinistre in care asemenea obiecte erau privite ca si cand ar fi fost de aur. Pentru mine era de aur pentru ca mi-l adusese mama. Mai am un bebelus-papusa care are o moaca si marime fix de bebe de te sperii cand il vezi. Juri ca e copil. Imi dorisem "bebe chel" luni de zile, gasise mama unul romanesc cam nasparliu asa dar cand a venit bunica-mea cu bebele asta din America... pfoaiiiii. Avea un motoras de plangea si se misca asa exact ca un bebe suparat. E acum aruncat prin jucariile Marei. De cate ori il ia in brate ma intreaba cu nesatz: "asta a fost al tau, nu, mami?". Ii raspund pentru a mia oara ca da, il ia in brate si fuge cu el. 

   In seara asta dansa pe muzica unui maimutzoi de plus. I-am zis ca o sa ii aduc de la tzara casetofonul meu cu cd si radio pe care mi l-a adus unchi-miu cand aveam vreo 15 ani. Cu cd-urile mele. Si cu casetele, ca le am si pe alea, le-am tot mutat din casa in casa, am carat de ele cum cara omul de amintirile lui oricat de grele sau masive ar fi. S-a bucurat ataaaaaat de mult de am ramas masca. Sa fie al ei pentru ca a fost al meu. Sa ii dea muzica mea pentru ca ea e a mea. Si pentru ca ii puneam Mozart in casti pe burta cand eram gravida iar ea se indura si se culca subit, nici nu mai sughita sa zgaltzaie patul cu mine. Adormea si puteam sa respir. Muzica simfonica o adoarme si acum :)))) Opera o ingrozeste ca si pe mine dealtfel. Ii plac chestiile zbantzuite, cred ca Elvis o sa fie preferatul ei. O sa vedem. N-am agresat-o cu "muzica mea" pana acum. Am lasat-o sa ceara ea, sa vad ce vrea. 

  Dintre toti si toate il recunoaste pe Dan Teodorescu cu al lui Taxi. De cand a auzit prima data melodia "Cele doua cuvinte", aia cu te iubesc, a ramas fascinata. Noi ne spunem mereu de multe ori pe zi ca ne iubim. Cu glas tare. Si eu cu Marius si ea noua si noi ei. Avea 1 an si o luna cand l-a pupat pe Marius in mod voit si adevarat cu un mare tzonc plasat pe obrazul lui. Avea 1 an si jumatate cand a spus prima data "ubecic, mami". Nu trec cateva ore din zi fara ca ea sa vina sa ma pupe, sa ma ia in brate si sa imi zica ca "vreau o imbratisare din aia buna de mami-a-mea". Vine mereu buluc peste mine in orice camera (inclusiv aia cu veceu!) ca sa imi declare ca ma iubeste in modul strigatura-de-nunta. Si daca nu-i raspund imediat ca si eu o iubesc pe ea, sta si asteapta pana-i spun. Asa ca vocea lui Dan Teodorescu (care e o voce deosebita) i-a ramas in cap. M-am pomenit ca-mi zice apoi si la alte melodii ca il recunoaste. Asa ca trebuie sa fac rost de cd-uri cu Taxi :) Ca sa fie pe langa cele cu Beatles, Cezaria Evora, Tracy Chapman, Louis Armstrong, Compay Segundo, Pheonix, The Doors si multe, multe alte cd-uri si casete pe care le am. Sunt curioasa, o mai merge Sony-ul meu? Dar casetele? 

  Am una cu Laura Pausini de pe cand imi cunosteam io sotul. Timpuri imemoriabile, maica! Acu' 17 ani. Pe cand Mara era un gand infipt bine in mintea noastra. Ne iubeam mult si nu stiam unde o sa ajungem, nu stiam daca o sa ajungem, nu stiam cat de departe o sa ajungem si cata muzica o sa ne duca acolo. Aveam 18 ani. 

15 comentarii :

  1. Uite, nu ti-am multumit pentru recomandarea ta, iar postul acesta e perfect sa o fac! Din pacate, masuta din aceea de activitati ii ia altcineva, asa ca m-am hotarat ca pentru un copil de 2 ani nu strica niste cutii cu vopsea din aceea finger paint si un sortulet. :d

    Ma regasesc in asta pentru ca si eu am tinut mult la jucariile alor mei, tocmai pentru ca erau ale lor. Si din tot ce am pastrat, a se citi nu am distrus sau dat altcuiva, acelea au ramas.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, sper ca esti pregatita sa te injure parintii! Copilul de doi ani se va duce cu fingerpaint si pe PERETI! Sau parchet-mocheta, chestii. Nu e o idee buna! Deloc. Scuze pentru abordarea directa dar d-astea poti lua cam dupa 4 ani si asta doar daca copilul e unul potolit si care iubeste "pictura". Adica sa o faca pe suport corect, hartie! :)

      Ștergere
    2. Mihaela, nu vreau sa fiu rea, eu sunt deschisa la minte dar am injurat rau un parinte care a organizat fingerpaint cand fiica-mea avea 2 ani. Stii ce greu e sa speli doi ochisori plini de vopsea in timp ce posesoarea urla de parca o tai felii de vie?!!!

      Ștergere
    3. :)))))))))))) da, da, am primit si noi niste stampile de nu mai stiam cum sa fac mai repede sa i le pitesc.

      Ștergere
  2. haide mai, chiar si cu ziare si sortulet? ma gandeam ca putea fi o activitate draguta, dar doar a one time deal, gen asa, ora de pictura, nu sa fie la discretia lui. bine ca n-am apucat sa dau banii pe ele :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu tot ce vrei tu! uite, dupa ce ii iei alt cadou mai potrivit, sa ii spui mamei despre ideea asta si sa-i arati ce-am zis eu :D vezi ca sunt niste carticele cu carioca, le stii? carti speciale cu carioca speciala, deseneaza pe ele si apoi se sterge carioca, e ca o tablita. Mihaela, tu cati ani ai? intreb de curiozitate!

      Ștergere
  3. Ce sa fac daca ii cred pe cuvant pe producatorii care spun ca e "pentru copiii intre 2-4 ani" :))) Sigur ca ar scrie si pana la 18 ani, ca sa largeasca plaja de cumparatori. 24 de ani am. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Multi inainte, Mihaela! Cu timpul o sa inveti sa nu ii mai crezi :)))

      Ștergere
  4. Spune-mi numai si te ajut eu cu Taxi... Orice pentru un iubitor de muzica!...:)

    Marian

    RăspundețiȘtergere
  5. Doar spune-mi si se face rost si de Taxi. Orice pentru un adevarat iubitor de muzica...:)

    Marian

    RăspundețiȘtergere
  6. Noi cum ne-am mutat a mia oara peste mari si tzari, a trebuit sa reducem drastic numarul de amintiri tarate peste ocean. Asa ca am luat cu mine singura jucarie cu adevarat lipita de sufletul meu, un ursulet super jerpelit care anul trecut a implinit 100 de ani. Lecu a fost al bunicului meu, care (dupa doua razboaie mondiale in care a supravietuit) l-a pasat lui taica-meu, apoi a ajuns la mautsa-mea si in final la mine. Copiii il dragalesc si ma tot chestioneaza despre el, dar inca nu le-am dat liber sa se joace cu el, sunt convinsa ca inteleg ce valoros e in sufletul meu, ma leaga de tot arborele genealogic pe care nu-l mai am si e destul de jerpelit saracul ca sa imi fie frica de manipularile nu tocmai gentile ale lui Emmy...
    Asta cu gusturile muzicale mi se pare super fascinanta. Dupa glumele clasice cand eram gravida ("voi o sa le luati la copii scutece cu Metallica?" si-asa mai departe), eram curioasa sa vad cum se dezvolta amandoi, si am parte de surprize dese. N-am incercat niciodata sa le impun ce ascultam noi, iar la concerte i-am dus doar daca au dorit sau daca n-am avut incotro. Mai ales acum, de cand au mai crescut, inainte de concerte Robbie ma intreaba cine canta si ma roaga sa-i pun muzica sa isi dea seama daca ii place sau nu. Daca ii place, vrea sa vina cu noi, daca nu, ma roaga sa-l las la vreun prieten. Spre surpriza mea, ii place la nebunie muzica clasica (si mie imi place dar n-am ascultat decat Vivaldi cand eram gravida cu el, si rock) si e gustul lui propriu format, ii place Beethoven; ii place jazz-ul (cel fusion si jazz-rock), care iar e gustul lui si are deja trupe de rock preferate dintre cele un milion pe care le ascultam noi, de multe ori isi face singur auditii pe Youtube (sub supravegherea mea), si imi place la nebunie ce gusturi are :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai ei sunt alti oameni. Separati. Cu pareri, opinii si gusturi.

      Ștergere
  7. "Am una cu Laura Pausini de pe cand imi cunosteam io sotul. Timpuri imemoriabile, maica! Acu' 17 ani".

    Chiar că timpuri imemoriale.... Doamne, unde s-au dus anii ăştia?
    Şi eu aveam casete, le păstrez şi acum, de dragul vremurilor ălora... M-ai băgat în butoiul cu melancolie, Alexandra, mă duc să desfac un Prosecco, ceva :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-au dus in spate, unde sa se duca! Si in picioare ca ma dor toate alea de cate ori ma dau jos dimineata prea repede din pat :)))) E buna melancolia! E buna-buna!

      Ștergere