vineri, 14 martie 2014

Astenia de primavara

  Dintotdeauna am fost astenica. De cand ma stiu in ultimele saptamani inainte de instalarea primaverii am fost lata ca baliga. De somn. Si de o stare vecina cu depresia, nu tocmai depresie da' nici prea multe floricele prin cap. De cativa ani incoace nu m-am mai astenizat primavara si ma si miram. E drept se poate sa fie ca urmare a steroizilor cu care ma tot dadeam pe piele si care se absorbeau prea mult in organism. Cum de ceva vreme i-am intrerupt de tot m-am pomenit in ultima luna cu niste trairi de somnolenta cum doar in sarcina am mai avut.

  Astenia nu e o inventie. E o conditie cat se poate de reala care afecteaza majoritatea oamenilor. La unii cu somnolenta, la altii cu depresie, cu senzatia de "nu mai pot", la altii cu nervozitate, fiecare dupa fire. La femei e catre moleseala iar la barbatii catre "silent rage", normal... Cam cum zice aici

  Se presupune ca alimentatia ar trebui sa ajute. Pe mine in mod sigur ma ajuta un supliment de vitamine dar anul asta n-am avut in casa si cum am tot omis sa cumpar am luat doar vitamina D. Si in rest am dormit. Sau nu, dupa caz. Ca intr-un mod dubios nu te odihnesti bine noaptea drept pentru care ziua iti vine sa te asezi asa usurel intr-un colt si sa sforai ca porcu'. 

  Cand se duce, se duce de la sine. De vreo doua zile s-a dus. Am inviat, nu-mi mai vine sa sparg telefonul cand suna alarma dimineata sau sa merg in patru labe catre baie. Ba m-am culcat chiar si la 9 jumate! :))))) Acum ca incepe sa fie cald afara o sa inceapa zona anului care nu-mi place. Deja simt la pranz cum ma arde creierul de soarele care imi aterizeaza pe scafarlie. Am ajuns sa iubesc frigul, ma impac mai bine cu el fizic. Vara e buna doar pentru ca mergem si ne scaldam in mare, in rest... O sa astept cuminte toamna...Astenie de toamna n-am, toamna ma simt cel mai bine, sunt temperaturile mele preferate, lumina mea preferata, culorile si mirosurile cele mai frumoase pentru mine. Probabil pentru ca m-am nascut toamna...

  Astenie usoara va doresc! Si vitamine, multe vitamine! Ma duc sa fac o tura de urzici!

8 comentarii :

  1. la mine e cu "nu mai pooooooooooooooooooot" (inclusiv cu "sefa, imi dai voi sa fac o cadere nervoasa?" nu mi-a dat) si cu nervozitate. cum am reusit sa nu injur si sa nu fac albie de porci pe nimeni saptamana asta (dar tot n-am fost cea mai draguta din departamentul x ca de obicei), nu stiu. de ucis nu se punea problema, ca nu erau de fata.
    acu' 3 saptamani am bagat in popou o fiola de vitamina d. ar trebui sa ma tina 2 luni..... (adusa din italia, ca-n minunata noastra tarisoara nu se mai produce, nu se mai importa, iar eu ajunsesem sa inghit 3 flacoane pe luna si nici macar n-ajungeam la limita minima).
    ca sa nu mai zic c-as baga in mine toate aiurelile: prajituri, chipsuri, cartofi prajiti, produse de patiserie..........
    deci vitamine zici? ceva "multi" nu? maine trec pe la farmacie. dupa-aia prin piata sa umplu frigideru' de salata.
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ady avem vit D buna la noi (daca stai in Ro) eu am luat de la www.suplimente.ro vitamina D de 1000 de IU si iau 4 pe zi. Daca nu, ai Vigantolul din care iei tot asa, doza mare, de cai, adica 4000-5000 de unitati pe zi ca sa fie pentru imunitate mai ales acum in perioada asta. I-am dat si Marei cate una pe zi, pediatrii romani s-ar ingrozi :))) Multivitamine, da! Dar sa fie din surse naturale, Calivita sau Suplimente care importa vitamine NATURALE, sintetizate din plante, nu vitamine sintetice pe care corpul nu le proceseaza.

      Ștergere
  2. Si eu care credeam ca intru in depresie,chiar nu mia trecut ca poate fi astenia,as dormi si dormi de vreo 2saptamani incoace,tinand cont ca,am grija de 2bebei singura credeam ca o fi din cauza asta oboseala etc dar se pare ca nu,multumim pt articol,astenie usoara.
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana cu doi bebelusi singura... n-ai cum sa nu fii obosita, dincolo de orice astenie! Ia niste suplimente, vitamine si mai ia o mana de ajutor :)))

      Ștergere
  3. Eu sunt o leguma flescaita... Nu mi se leaga doua idei, nu-mi sta mintea la nimic, inca as mai hiberna. Iar cand suna ceasul... mi-e prea lene sa-mi imaginez cum dau cu el de pamant: prea mult zgomot, prea mult efort... Vitamina D zici c-ar functiona?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, vitamina D sau un supliment cu multivitamine e si mai bun. Din surse naturale, nu de sinteza! Si urzici! Multe urzici si verdeturi :)

      Ștergere
    2. As manca urzici, stevie, loboda... Da' urzici nu gasesc decat la gypsy, la un leu punguta, din care scot cateva grame de urzici curate dupa ce arunc paiele... Si dupa ce le-as fierbe, as bea fiertura aia chioara, numai cu un strop de sare :)
      Ma uitam ca fug cucoanele de balarii d-astea si o dau pe rucola d-aia ambalata si flescaita de supermarket, supozitoare gata flescaite (sparanghel) cica urzica, loboda, stevia nu-s pentru nasucuri fine... Uite cum pofta bate lenea :)) Cre' ca o sa dau o raita prin piata :)

      Ștergere
    3. Am facut azi doua pungi mari de urzici :) Tot de la etnie luate da' au fost bune :)

      Ștergere