miercuri, 3 iulie 2013

Planificarea vacantei la mare

  Pentru ca sunt aproape in mijlocul subiectului, o sa imi permit un post dedicat despre acest fenomen. Nu vreau sa supar absolut pe nimeni, orice asemanare cu persoane sau intamplari reale e pur intamplatoare. Opiniile de mai jos sunt fix ale mele personale. A se trata cu blandete

  Deci. Te gandesti sa mergi la mare, da? Bun, bravo tie. La mare e misto. Mai ales in alte tari, insa si in Romania cateodata e binisor. Adica daca iti place marea. Daca nu ti-a placut niciodata marea, mirosul de alge, peste mort sau alte oratanii acvatice...gandeste-te bine inainte sa pleci la marea romaneasca. Asta e murdarica. 

  Daca esti singur sau doar in cuplu fara urmasi directi pe linie directa...e simplu. Orice ai vrea sa faci o sa fie bine. Nimic nu e o tragedie, nimic nu e prost. In principiu daca te enervezi suficient poti sa bei pana lesini si sa nu mai fie nimic o problema. 

  Cum alegi statiunea? Habar n-am. Da' io mereu am zis ca exista oameni care merg la chestia numita Mamaia si altii care merg la chestia numita...Neptun. Sau una din astea de pe aici. A treia categorie sunt cei care merg la chestia numita Vama Veche. Care nu mai e ce era cand era...ca tot m-am amuzat zilele trecute pe tema asta. Ca n-au inteles bucurestenii zilelor de azi ce era Vama cand nu erau ei acolo. Nasol sentiment, sa fii intr-o eroare totala, intr-un loc pe care n-o sa il intelegi niciodata ca fenomenul care a fost....si sa te intrebi in mod bovin ce o fi fost ea Vama la viata ei. Pai era fara voi, astia fitzosii, bre. Aia era Vama. Era nudism, aer, soare, alcool...corturi, lipsa de apa. Nu de "apa calda" ci de APA. Nu era nici apa rece in 80 la suta din timp. Dar iar divaghez. 

  Crescand eu in 2 Mai...am usor o alta perspectiva asupra lucrurilor decat un om care vine acum in concediu aici. De exemplu ni s-a spus de curand ca "trebuie sa facem ceva cu tzantzarii astia". Dupa ce am ras o jumatate de ora incontrolabil, mi-am dat seama ca nah, omul chiar nu are de unde sa stie ca acum cand il bajbaiau pe el fix 5 tzantzari, e BINE. Adica ca acum 25 de ani cand stateam noi seara pe cerdac la poalele matusii noastre care ne ingrijea...pe la un optuletz asa navaleau niste sute....un fel de roi i-ar zice lui. Cum sa ma apuc sa ii zic omului ca nah, "problema" denumita tantar e una...normala pentru litoral. Se intreba unde au astia "luciu de apa" si i-a indicat sotul meu locul unde e balta aia maaaare, maaaaaaaaaare...:)))) In fundul curtii...gen...

  Asadar la mare NU VII fara aparat specializat. Nu cu pastile, oricine stie ca la pastile s-au invatat astia. Pe bune, nu e gluma, tantarii s-au adaptat la otrava din pastile. Deci vii cu d-ala cu solutie pe care il cam tii in priza in camera permanent sau doar seara daca ai aducere aminte. Daca n-ai, nu-l mai scoate. Pentru afara, fiecare ce prefera, eu folosesc 5 picaturi de lavanda in apa data cu fas-ul pe noi. Merge oarecum, cam la fel de tare ca "autanele" si alte magarii pline de otrava. Nu mi-as da copilul cu d-alea ever. Mai bine halit de tantari, sincer. 

  La mare nu faci rezervare de miercuri pentru vineri. Bre, n-au oamenii atatea locuri. Toti se cer in sfarsit de saptamana, nu esti singurul care a descoperit ca oamenii sunt liberi 2 zile jumate sau 3! Serios, gandeste-te dinainteeeeeeeeee...Planifica-ti vacanta! Cu atentie! Pentru mine "atentie" inseamna de la 4 saptamani in sus :))) Frate, mai ales daca ai copil, trebuie sa iti faci o idee despre ce si cand ai vrea sa faci sau despre cam cum o sa poti sa ai liber de la job. 

  Nu cara mancare! Bine, daca esti genul care nu mananca decat chestii de mega fitze, atunci mna, cara mancare care se va strica voios la fata locului. In rest, orice ai vrea sa mananci gasesti undeva in locul unde te duci. Noi am fost si la bulgari si la greci si am constatat ca degeaba caram mancare, ca aia culmea, mananca si ei. Se gaseste bre, si p-acolo! Sau p-acilea, dupa caz :)

  Ia haine la tine. Strabunicul meu, care a trait aici o viata spunea asa: "daca pleci de acasa, iarna ia la tine mancare, vara ia la tine haine". Adica nu te lasa pacalit ca "e vara, e cald". Poa' sa fie cald dar sa dea niste zile de ploi in care sa ti se inmoaie toate hainele pe care le ai. Poa' sa fie copilul tau fascinat de niste noroi, mazga, lucruri noi, curti rustice cum e a noastra. De mancare oti gasi, da' tzoale...mna...E drept ca pe strabunicul meu, cand era el pe la un 30 de ani asa...l-a nins in luna iulie pe camp. Ninsoare d-aia cu fulgi cum ar veni. Asa ca omu' s-a invatat ca vara e parsiva si poate sa ti-o traga la o adica. Iar iarna se intelege de ce n-ai rosii sa le rupi de pe vrej si sa te indopi precum un godac de seama. 

  Mergi undeva unde iti PLACE! Daca esti om caruia ii place la munte stai acolo. Daca esti om care iubeste marea ca mine...stai la mare nu te duce prin muntzi ca n-ai de ce. Pana la urma cel mai bun concediu e ACASA daca iti doresti liniste si pace si locul tau si obiectele tale si lipsa surprize. Pe bune! Nu insista daca vezi ca nu iti place deloc nicaieri. Daca esti cortist, nu veni la casa, daca esti de la bloc, nu te duce la cort....si tot asa...Nu incerca sa experimentezi lucruri cand nu mai ai 16 ani. N-are sens!

  La mare pleci cu copilul doar daca ai o punga maaaare cu medicamente. Si daca stii sa le folosesti pe fiecare. Eu cand aveam un copil de un an si o luna si am decis sa ma duc in Grecia am vizitat intai medicul copilului caruia i-am zis "vreau sa plec, ce imi dati in caz de Doamne-fereste?" Tipa care e foarte misto, mi-a facut o reteta lunga cat o zi de post...cu de TOATE. Pe care le-am luat cu mine. Asa plec de cand am copil. Antibioticul nu-mi lipseste din traista niciodata, desi Mara a luat de 5 ori in viata ei antibiotic. Ete, acu' l-am dat unui turist caruia i s-a umflat o masea cat capu' acilea la mare. I-am dat sa inghita toata sticla-antibiotic de copil pe la 1 noaptea cand l-am gasit pe terasa cand batzaia de durere de zor. :) 

  Nu pleci fara antibiotice la tine, de copil, de adult...nu pleci fara antitermice, nu pleci fara Fenistil si anti-alergic oral (Zyrtec sau ceva) pentru ca orice ciupitura de insecta se poate transforma in ceva foarte urat. Mara dupa 1 an a inceput sa faca niste chestii de la tzantzari si pureci....ceva mirific. Am tratat-o ca atare si  aia a fost. Si trebuie sa stii ca apa cu sare calmeaza mancarimile de piele de orice fel ar fi ele. Testata de mine, de la doctorul Mercola citire: saramura! In rest hidrocortizoane si alte d-astea. Bre, cand pleci la mare iei d-astea!

  In general cand pleci la mare, pleaca fericit! Pleaca cu tot sufletul dupa tine, pleaca cu ideea ca orice o sa fie o sa fie bineeeeeeeeeeeee tocmai pentru ca esti LA MAREEEEEEEEEEEEEEE! Bai, la mare e frumos, mah! E genial si cand esti cu copil. Copiii iubesc marea mai mult ca orice! Isi aduc ei aminte ca din apa au fost scosi, deci hai sa nu le tulburam zilele la mare cu pretentii stupide si probleme ireale. Pe bune, orice copil cat ar fi el de mic o sa fie in extaz daca e adus la mare. Lui nu-i pasa de nimic in rest!

  

  

11 comentarii :

  1. Buna! Bine punctat in articol! In plus...sunt oameni constant nemultumiti de ceea ce li se ofera...anul trecut s-a plans o tipa ca nu i-a placut la voi si m-am amuzat ca anul asta nu i-a placut nici la bulgari...asa ca articolul tau ar trebui citit de toti cei cu pretentii absurde. Pana la urma cand vrei la mare...vrei sa fii in natura.

    Corina Danciu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, da, din pacate asa e iar episodul ala crede-ma, Corina...mi-a mancat ani din viata la propriu.

      Cam asa e cu marea...e cam murdara :) Si oamenii sunt pretentiosi insa uita sa fie si atenti cand pleaca de acasa. Sau ma rog, poate n-au toti experienta pe care o am eu in relocare la 350 de km an de an timp de...zeci de ani :)

      Ștergere
  2. :)))Ti-a zis cineva ca esti geniala,in dimineata asta?
    Ma faci sa vreau sa plec la mareeeee...desi locuiesc in Constanta:)))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu am luat NICIODATĂ medicamente în concediu. Nici pentru noi, nici pentru copii. Nici în casă nu am mare lucru. M-am gândit că, la o adică, găsim noi farmacie, spital, salvare etc. Imi dau seama ca noi nu luăm medicamente şi din acest motiv nu mi-a trecut niciodată prin cap să cumpăr special pentru concediu.
    Crezi că judec greşit?
    M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce sa zic, eu am trecut prin foarte multe si cu copilul si cu sotul prin diverse locuri. Si imi e neplacut sa caut o farmacie pe la 1 noaptea sau asa ceva, cand ma pomenesc cu o febra mare sau ceva.

      Logica e corecta, si noi am plecat in Grecia in primul an de copil fiind toti 3 extraordinar de bolnavi. M-am gandit un pic daca sa mai plecam sau nu, platisem excursia...apoi am zis nene, orice am pati acolo patim si aici iar spitalul din Salonic la pariu ca e mai misto ca cel din Ploiesti :)

      Le iau cu mine pentru ca statistic vorbind mereu ti se intampla dude fix cand nu esti pregatit. Mai bine sa le am decat sa nu le am :)

      Ștergere
  4. Eu ma duc mereu la mare cu bucurie...ca sa spun drept,de cum o zaresc,opresc masina si o iau la fuga,desculta... intru in apa macar putin...la plecare,mai dau o tura,plec mereu cu parere de rau si cu nisip si sare pe picioare.iubesc marea cu toate culorile si toanele ei.Este frumoasa.Nicio vacanta nu se compara cu vacantele la mare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Mânca-te-ar mama!... Păi dacă eu nu ştiu dacă am bani să merg la mare, nu pot să planific. N-o să stau 4 săptămâni pentru că nu sunt bani, aş vrea să stau (măcar!) între 3 şi 7 zile. Ca să stau zilele astea, aş prefera să prind un timp frumos, deci dacă fac programare cu o lună înainte am toate şansele să prind timp urât, nu?
    În fine!... Mi-e un dor de mare de-mi vine să plâng, mă crezi? Din păcate nimic nu e simplu...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sa stai 4 saptamani ci sa cauti dinainte sa rezervi. Plus ca timpul n-are aface cu momentul din an prea tare, sunt luni iunie sau septembrie geniale si augusturi pline de furtuni. Daca vrei sa veniti la noi va asteptam cu drag si cu o reducere ca pentru prieteni :)

      Ștergere
    2. mulţumesc mult pentru iivitaţie :-*
      sa vedem...

      Ștergere