joi, 20 decembrie 2012

Haoleu, Mos Hraciun!

  Ieri serbarea. Pfaolicaaa am avut emotii toata ziua pana la ora 5 cand am plecat de acasa. Si ea la fel. Da' io mai mult ca ea. Mie imi era foarte teama ca o sa se supere de lumea straina de acolo. Pe parintii ceilalti ii stia, insa ma gandeam la fotografi-filmatori si Ze Mos Craciunu' ce urma sa apara. 

  Caci da...suntem niste jmecheri, domnule...nu puteam sa filmam in anul 2012 decat cu niste neni angajati. Nu stiam sa pozam noi trei lulele de serbare. Si in nici un caz nu puteam sa punem naibii un tatic sau un bunic cu o barba si un costum...trebuia sa scoatem bani din buzunar sa ii imbogatim pe niste jmecherasi. Asa e cand esti educatoare in sistemul romanesc de mult timp...uiti sa gandesti. Saraca...ea nici nu putea sa inteleaga de ce am intrebat-o eu uluita "de ce nu filmam noi serbarea?"...probabil s-a gandit ca trebuie sa ai o televiziune sau ceva...

  Ma rog...imi era teama ca Mara o sa se supere cand vede lume straina acolo si o sa refuze sa zica rolul. Pai daca stiam cine vine sa ne mos-craciuneasca, si mie mi-ar fi fost frica, maica...jur...Cand am intrat in clasa maica-mea a stat ce a stat si zice "astia au chemat lautari?"...ma buseste rasu' si cand ma uit unde imi arata ea...il vad pe unu' negru. Ma da' negru...si nu era african. Nici congolez. Ma si era negruuuuu. Ma mai uit odata....altu'...mai negru. Ptiu drace...M-am lamurit repede. Unul avea in mana un aparat foto, altul o camera video. 

  Phiiii, nu-s lautari. Adica nu azi. Azi doar filmeaza si ne pozeaza. Mai rad cu mama de una, de alta...vin copiii, radem si de ei cu un spor groaznic..au fost absolut deliciosi, fi-mea s-a tinut serioasa de ziceai ca ii infipsese cineva cracile de la fagul pe care il interpreta...intr-un loc. Oricum, fata si-a indeplinit misiunea cu succes, nu s-a incurcat, nu s-a balbait...ce sa mai...a fost foarte tare. Io ba radeam, ba lacrimam ca proasta gen "aoleu maica ce copil mare si dashtept am io manca-i-ar mama coroana de fag care da sa ii pice pe uochi!"...ma uitam la maica-mea...si aia dadea sa isi traga mucii...ne-a facut fi-mea in sange pe toti!

  Bai nene si vine "mosu"...vaidemine ca asa tare n-am ras de mult. Imaginati-va frumosul costum cu barba aia de plastic...albaaaaaaaa, albaaaaaaaaaaa, alb stralucitor mai alb ca neonu'...siiiiiiiiiiiiii deasupra ei, o moaca NEAGRAAAAAAAAAAAAAAA, neagraaaaaaaaaaaaaaaaaaa, care facea un contraaaaaaaaaaast...si un nas maaaare si coroiat, d-ala de bulibasha mamicaaaaaaa!!! Evident ca fi-mea a venit frumos la mine in brate si a refuzat sa se duca la "ala" in brate...am zis mersi, chiar ma gandeam la paduchi, sincer...Da, stiu, am clisee in cap, da' ce sa fac? Era negruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, cu nasu' mareeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...si de abea bajbaia sa vorbeasca. Copiii de cinci ani erau mult mai culturalizati ca dansul. 

   Trei crai negri de la Rasarit. De fapt de la cartieru' Mimiu probabil (cine nu e din Ploiesti, Mimiu egal un soi de Ferentari)...trei doamne si toti trei negriiii, cu blugi d-aia de hipsteri de li se vedea curu' cand se aplecau sa pozeze gagalicile de cinci ani...Haoleu, Mos Hraciun...ce m-ai speriat, manca-tz-as! :)))

16 comentarii :

  1. Zi mersi daca n-a dosit cadoul sub mantie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu, era in sac. Avea un sac in care bagasera cadourile. Fi-mea a zis tare si clar "ia-l tu mami, io nu-l cunosc PE ALA" :)))

      Ștergere
  2. Haha! Imi place de fie-ta, pe asta nu o s-o prosteasca barbatii cu cadouri:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am fost "trimis de-a lu' Mosu' " la nepota-miu la serbare.... acu fo 5 ani..
    pfaaaa.. jmecherie! cu barba alba, o perna pe sub mantie (deh.. aveam cu vreo 7-8 kile mai putin.. acu' nu-mi mai trebuie perna)... ochelarii d-nei directoare (nu mai vedeam nimic!) s.a.m.d.

    da cel mai frumos a fost ca nepota-miu e gura sparta (seamana cu unchi-su) si imi povestise cam tot ce faceau ei pe la gradi.. care a spart vaza, care a daramat ce/pe cine, ce nazbatii mai fac ceilalti p'acasa.. si ce mi-a venit?!? m-am consultat si cu d-soara educatoare si-am facut un rezumat .. nume+nazbatie... si i-am intrebat PE FIECARE in parte daca a fost cuminte?
    ghici ce?! TOTI mi-au raspuns in cor "da mosule! am fost cuminti!"

    te tii lacrimi in coltul ochiului si coltul buzelor pregatit de plans cand am inceput sa le insir pt fiecare "cum Diana, dar cand ai varsat ciocolata pe mamaie?" sau "cum Onur, dar cand ai vorbit urat cu bunicu'?" ... etc etc... (le stiam si numele .. deh la 15 copii cati erau in grupa nu a fost greu)..

    da Mosu' a fost intelegator, si cum toti au promis sa "nu mai fac! iti promit mosule ca o sa fiu fata/baiat cuminte!", si-au primit toti cadourile de cuviinta. :)

    cat despre experienta voastra.. na! ce sa zic.. se putea si mai rau :) Oricum apreciez inca o data educatia (daca nu il cunosti nu te duci la el ORICE ti-ar da). Asa ca apreciem partea plina a paharului!!!

    Sarbatori fericite!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim de aprecieri, Cetin...bineinteles ca eu in capu' meu zic mersi ca ei ii e teama de straini. Ca asta nu e nici o problema :)

      Ștergere
  4. Ce distractie la voi,Alexandra :-) Imi pare rau ca nu a fost asa cum trebuie,dar tot raul spere bine,copila ta este un film "Ia-l tu mami ca eu nu il cunosc pe ala" :-DDDDD.
    Va fac urarile de acum,Craciun Fericit sa aveti,toate cele bune!
    Miki

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hehe, asa e Miki! Multumim mult de urari si ti le intoarcem inzecit! Pupaturi!

      Ștergere
  5. fiecare isi educa propriul copil cum crede, dar totusi cred ca exagerezi, daca imi permiti sa-ti spun. majoritatea parintilor din ziua de azi ii "imbatranesc" prematur prin educatia precoce pe care le-o ofera si astfel copilul isi pierde din inocenta specifica varstei. nu cred ca e bine ca la cinci ani sa nu mai creada in mos, sa fie serioasa si sa se isterizeze in prezenta unui strain. astfel, va ajunge un adolescent introvertit, nesigur pe el..iti spun din proprie experienta, ca si eu am fost cam la fel, pana la 18 ani am stat in lumea mea, fara prieteni, fara o gasca si fara sa fac nebuniile specifice varstei. si acum imi pare rau, ca mi-a cam trecut vremea. geo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu exagerez cu nimic si daca ai fi citit blogul mai din urma ai fi stiut ca Mara a decis la cinci LUNI ca nu vrea sa vada adulti straini in preajma. Nu am facut EU sau noi nimic sa ii inducem asta. La serbare ea a stat serioasa de emotii nu pentru ca ar fi trebuit sa stea serioasa. Iar prieteni are, si introvertita nu e. Insa comentariul tau m-a amarat pentru ca te-ai repezit sa judeci niste chestii fix aiurea.

      Ștergere
  6. ba am citit tot din urma, dar nu am inteles asa. adica am inteles ca tu ai educat-o astfel. dar cand am zis de parinti care le ofera o educatie precoce nu m-am referit la persoana ta. dar tu ce parere ai despre asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am educat-o eu sa fie "precoce" cu nimic :) Chiar nu cred in fortarea copilului sa faca lucruri care nu ii sunt potrivite. Am ales sa raspund sincer la intrebarea ei clara despre Mos Craciun in primavara pentru ca am considerat ca e perfect pregatita sa afle ce stie deja. Pentru ca daca un copil intreaba ceva eu cred ca trebuie sa ii raspunzi sincer. Si asta nu i-a stirbit cu nimic copilaria. Asteapta Craciunul cu mare incantare si acum pregateste SI EA cadouri pentru noi, iar mie asta mi se pare cel mai frumos lucru din lume. Asta vreau sa inteleaga despre Craciun: actul daruirii.

      Frica ei de straini e ceva ce am incercat din rasputeri sa o ajutam sa reuseasca sa treaca. N-am reusit nici acum, deci nici vorba de vreun copil "precoce" la noi in casa. :) In rest...am invatat-o ca noi nu o mintim, am invatat-o ce e sanatos sa manance si ce nu...si am invatat-o sa fie politicoasa. Sa nu distruga lucruri...sa aibe respect fata de oameni si tot asa. Na, ca orice parinti de fapt. :)

      Ștergere
  7. oricum copiii din ziua de azi nu se compara cu noi la varsta lor.noi eram asa naivi (naivitatea varstei) si din cauza ca parintii n-aveau timp de noi si poate atat puteau si credeau ca ne trebuie. de asta ma tot gandesc si compar cum e mai bine pt viitorul posibil copil al meu. sa-l las sa-si dezvolte singur personalitatea sau sa i-o formez eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, copiii din ziua de azi nu-s ca noi. Eu credeam ca ai copil daca te arunci asa in presupuneri despre cum trebuie sa faca parintii :) Stai linistita ca 90 la suta din lucrurile pe care crezi acum ca o sa le faci...n-o sa le faci. Viata si copilul o sa iti demonstreze alte lucruri :)

      Ștergere
  8. pai nu am inca, dar am printre rude si ma uimesc cu maturitatea lor. de ex baietelul unui var, care nici el nu crede in mos, m-a lasat masca atunci cand l-am intrebat ce vrea sa-i aduca mosu si mi-a trantit-o: ha ha..tu mai crezi in mos craciun? de asemenea stie ca" baietii fac treburile grele si fetele pe cele usoare", ce rezulta din combinatia rosu+albastru (!!!) si multe altele de ramai cu gura cascata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si ce crezi ca poti face ca sa nu fie inteligenti de mici? :)) Sa ii tii intr-un glob de sticla? Oricum la 5 ani copilul nu mai e "mic", gandeste-te ca peste un an poate merge la scoala. Mosul e ok la 2 -3 ani insa in zilele noastre cand apar costumati din noiembrie pe peste tot e cam greu sa te apuci sa minti copilul cu scenarii complicate...se prind ei repede ce si cum :) Asta e, specia evolueaza. Noi nu aveam cantitatea de informatii pe care o au ei acum, nu aveam televizor cu programe speciale pentru copii, nu aveam nici jucarii atat de evoluate. Nu traim in aceeasi lume acum.

      Ștergere