miercuri, 14 noiembrie 2012

Mos Craciun sau Mama Omida

  In seara asta Mara n-a putut adormi. E incantata ca a putut merge la gradinita aceste trei zile si ca nu a fost nemultumita. E o premiera. In sfarsit a vazut ca poate sa mearga acolo si sa nu se chinuie. Am incercat sa o ajut cat am putut din 17 septembrie pana acum, insa...nu cred ca am reusit eu ceva. A reusit ea singura, dupa doua luni. 

  Doar ca azi...cand ii era fericirea mai mare...doamna i-a zis "mama te minte". De ce? Pai cum, de ce, pentru ca Mara a ridicat doua degete vesela si a zis ca ea stie ca nu exista Mos Craciun, ca mami e mosul care ne aduce cadouri sub brad. Asta mi-a povestit Mara. Nu cred ca minte. Pentru ca doamna i-a zis ca mama minte si ca "adevaratul" Mos Craciun o sa vina la gradinita si o sa faca si o sa dreaga...Si copilul s-a ridicat in seara asta brusc din pat si mi-a turuit tot. Dupa care mi-a zis "da' eu te cred pe tine, mami".

  Am povestit cu ea si am intrebat-o si am ascultat-o vreo jumatate de ora. Nu cred ca minte, ca nu are de ce. Eu ii zisesem sa nu "divulge" la gradinita noutatea aflata de ea in luna martie a anului astuia. Cam cu o luna inainte sa faca 5 ani m-a intrebat brusc intr-o zi daca Mos Craciun e de-adevaratelea. Iar eu am intrebat-o: tu cum crezi ca e? Crezi ca e adevarat ca vine un mos si ne aduce lucruri? A zis ferm ca nu, ea nu crede asa ceva. Eu am fost fericita. Pentru ca a dat dovada de logica: nu intra nimeni la noi in casa sa ne dea (si sa speram ca nici sa ne IA) lucruri. 

  I-am explicat atunci pe indelete despre sarbatoarea Craciunului, ce semnifica ea si cum inseamna ea ca trebuie mereu sa ne aducem aminte sa fim buni si darnici cu cei din jurul nostru. A fost FOARTE fericita. Enorm de fericita! In sfarsit i se explica o intrare prin efractie pe care ea nu o agrease niciodata. :))) Pe cand avea 3 ani a refuzat de sfantu' Nicolae sa iasa seara din baie, pe motiv ca o sa treaca prin holul unde erau ghetutele aliniate, si daca e nenea ala acolo???

  Iar acum cucoana ii zice ca io mint. Si ca adevaratul Mos Craciun exista (probabil ca adevarata mama Omida)...sunt si alti Mosi si alte Omizi care se dau a fi the real shit, insa doar la gradinita o sa vina adevaratul Mos care o sa ii umple de fericire. Mara a zis ca ea nu doreste sa participe. Si cand mi-a zis ca doamna a zis ca eu mint...se citea in glasul ei ca ii e sila. Stia sigur ca eu nu mint. 

  M-am enervat rau...apoi mi-au venit idei din alea cu "du-te mami la serbare cand vine the real Mosu, si trage-l de barba...sa vedem al cui tata sau bunic e!" sau ceva...Eu mereu am crezut ca trebuie sa ne purtam cu ea ca si cand ar fi un om. Da, adaptezi la varsta ei niste lucruri. Insa cand copilul vede opt mii de mosi pe an calendaristic, circuland care mai pe la stirile de la ora 7 betzi ranga, care mai prin oras la cersit cu caciula in mana...e cam greu sa o tii langa cu Mosul pana la varste aberante. Ca doar na, nu e ca la mama Omida, sa iti dea in bobi sa-ti revii. N-ai cum sa nu te prinzi, ca esti copil al anului 2012 si chiar esti mai destept decat au impresia parintii tai ca ai fi!

  Magia Craciunului nu sta in minciuna. Sta in lucrurile bune pe care le faci. Si pe care ar trebui sa le faci tot anul, nu doar acum. Eu asta vreau sa stie ea: ca trebuie sa fie buna mereu cu oamenii din jur.

8 comentarii :

  1. Nu te vad bine la ora de religie din scoala:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Pana la scoala sper sa fim mutati in alta tara. Daca nu vom fi, Mara nu va participa la orele de religie pentru ca noi nu credem in indoctrinarea religioasa de la varste fragede. :)

      Ștergere
  2. Esti minunata! Abia ti-am descoperit blogul, de putin timp, dar ma surprinzi placut in fiecare zi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Asta mica a mea inca vrea sa creada, desi o vad ca se indoieste, dar inca nu am abordat problema! Eu am ametit-o odata ca ... Mosul e destul de batran si obosit, poate nu reuseste sa ajunga chiar la toata lumea, nu trebuie sa ne suparam pe el! Inca nu stiu cum o sa-i explic toti Mosii pe care o sa-i vada pe strada, incepand de peste cateva sapt.
    Eu recunosc, mi-e drag de desenele alea simpatice si nevinovate, facute inainte de 1990. Si de poveste, in care am incetat sa cred destul de tarziu, eram insa si destul de religioasa pe vremea aceea.
    Ideea in sine e f draguta, dar prea se mizeaza pe troc si comercializare. Oricine are ceva minte realizeaza ca e o bazaconie sa-i ceri copilului diverse, TOT anul, ca altfel nu mai vine Mosul. Ceva ce se va intampla mai departe de maine, hai, max o sapt, nu are nici o relevanta motivationala, pt cei sub 5 ani, cel putin.
    Si sincer, unde-i bunatatea, si unde-s toate chestiile pozitive, daca doar sunt santajati cum ca nu mai vine Mosul, daca ei nu presteaza/sau nu se opresc din prestat, dupa caz, una sau alta? Chiar la toate trebuie sa fie cu troc? Si de ce trebuie sa-i invatam sa-si doreasca Lucruri?

    Cat despre educatoare ... as lua-o la palme! Deja sunt mari, ce se mai frichine atat cu o chestie in care sigur nu mai cred nici jumatate din copii? Pe cine crede ea ca protejeaza? Le spune si ca bebele vine cu barza, si ca ii ia Bau-Bau, sau mai rau tziganii, daca nu mananca tot?

    RăspundețiȘtergere
  4. Haha, Andreea, daca o sa le zica ca vine bebele cu barza, mi-e teama ca Mara o sa ii explice EXACT pe unde vine bebele :)))) Ca stie demult! Cat despre Mos asta e o manie a oamenilor crescuti pe vremea lu Ceausescu "sa mai creada un pic"...hai sa fim seriosi, copilul ala stie ca il minti si o sa aibe dupa aia incredere zero in tine. Mara a fost foarte fericita cand a aflat ca nu e nici un mos de fapt. Pentru ca ea stia sigur in capul ei ca n-are cum sa fie "asa" desi noi n-am batut moneda cu mosu si ce face el si unde traieste el si alte aberatii din astea...mi s-a parut perfect inutil sa tzes o mare minciuna pe care ulterior va trebui sa i-o daram.

    RăspundețiȘtergere
  5. De acord, eu una imi propun sa nu ii spun niciodata copilului meu ca ar exista Mos Craciun, va sti ca mami si tati ii ofera cadouri. Daaar! Nu e corect ca ceilalti copii de la gradinita sa afle acest adevar de la fata dumneavoastra. In aceste conditii- se pare ca nu ati reusit sa va convingeti copilul sa tina doar pentru ea cele aflate- reactia educatoarei este justificata si absolut normala! Mara trebuia educata astfel incat sa isi tina gura. Punct.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu! Pai nu poti convinge un copil de 5 ani sa MINTA asa usor cand tu l-ai educat sa nu minta. Eu i-am zis Marei sa nu spuna la gradinita nimic despre ce stie ea in legatura cu Mosul. :) Iar reactia educatoarei adica O MINCIUNA, nu este justificata nici daca am trai pe planeta Marte. In rest, orice propozitie care incepe cu "Mara trebuia educata..." imi spune ca dumneavoastra nu aveti copii. :)

      Ștergere