marți, 14 octombrie 2014

The ghost of School Yet to Come

Later edit: scoala a fost o dezamagire pana in final. Nu au facut nici o ora de inot dar au facut multe ore de teme zilnic. 

Una dintre putinele povesti care pentru mine are un sens si-un scop si care ma face sa iubesc lumea si viata e cea a lui Charles Dickens, aia cu Craciunul ("A Christmas Carol" ii zice in engleza, Poveste de Craciun in romana, o traducere tampita daca e sa ma intrebati pe mine, carol e colind nu poveste da' ma rog...). 

  E povestea cu nenea Scrooge cel care ura oamenii si Craciunul si care a fost readus la sentimente mai bune de trei spirite. Fantoma Craciunului trecut, a Craciunului prezent si a Craciunului viitor. E povestea omului care nu mai crede ca ceva poate fi cald sau bun dar e speriat ca va muri si atunci se indreapta partial. Tind sa cred ca nea' Scrooge n-a tinut-o in haine roz zburdand voios pe campii cu o floricica galbena dupa ureche pana la adanci batraneti... But that's just me. I'm kind of a Scrooge myself. 

  De unde Craciun in octombrie? Bine, daca ma duc pe la vreun supermarket precis gasesc ceva globuri inca de acum, da' nu de acolo mi s-a tras. Ci de la Mara care azi a iesit din clasa tzopaind ca un ied, cu ochii plini de flacari si mi-a zis repede ca "mami-mami-maaaaaaaaaaaaaami, ce TARE a fost, maaaaaaaaaaaaaaaami, ramanem aici-aici-aici, daaaaaaaaaaaa? la scoala asta mami? LA SCOALA ASTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, maaaaaaahahahaaaamiiiii"..

 Era ca un copil care-si desface cadourile de Craciun. Dupa 5 ore acolo era din nou ea, aia pe care o cunosteam noi. Noi astia de pe langa ea. E greu de descris in cuvinte fericirea ei. De fapt nu e greu, a descris-o ea perfect si anume in drum spre casa cand mi-a zis "mamiiii, mi-a revenit SPIRITUL de scoala!". Spiritul scolii viitoare ne-a vizitat. La asta m-am gandit in secunda aia, la Dickens si povestea lui, la viitorul care se vedea in ochii ei in momentul ala. Un viitor vesel si fericit. 

  Azi au lucrat la scoala cat n-a lucrat intr-o LUNA la scoala de stat. Litere, cifre, adunari, engleza, informatica. Va avea 5 ore de engleza pe saptamana fata de 1 ora la stat, info la stat nu exista, va face inot la un club privat unde vroiam sa o duc chiar eu da' n-am apucat din cauza zapacelii de la stat, doamnele de la secretariat mi-au facut actele initiale imediat si-am plecat de acolo asa, ca dintr-un loc unde vrei sa te intorci maine cu nerabdare. Pana si eu, spun sincer, abia astept sa se faca maine ca sa vad din nou spiritul scolii viitoare in ochii ei. 

  Pentru ca toata lumea m-a intrebat cat costa, mi s-a spus azi in mod oficial (eu stiam dar n-am vrut sa scriu pana nu mi se dadea suma oficiala) ca ne costa 1500 de euro pe an, program scolar 8-12.20. Se adauga 100 de euro inscrierea, cateva zeci de euro elementele de uniforma necesare (tricou portocaliu, au si treninguri si alte chestii dar nu esti obligat sa iei tot), 30 de euro pachetul de carti plus cd pentru limba engleza. Inotul e separat, ne costa, daca dorim, 30 de lei per tura (o data pe saptamana) plus transportul care ni s-a spus ca depinde, da' e in medie 10 lei. Pretul taxei anuale a fost minus o luna in care noi nu am participat, este calculat la ZI de scoala! Mai trebuie sa cumpar ceva caiete, chestii, exact ca la stat, cam 100 de lei cu totul. 

  Manualele si caietele si lucrurile locuiesc la scoala. Nu le vom cara in carca. Au dulapioare pentru copii unde sa-si tina toate materialele, nu sa umble cu toate cele in ghiozdan. Drept pentru care ne-am intors la un rucsac simplu si usor in care o sa avem apa, mancare, servetele si un caiet sau doua. Si penarul. Dar o sa ii fac alt penar pentru acasa asa ca nu o sa il mai caram nici pe ala, na! Ma razbun! Pentru ca m-a vizitat Spiritul Scolii Viitoare si mi-a aratat ca o sa fie bine...

P.S. nu, n-am uitat de inregistrari, o sa fac ce trebuie in privinta duamnei de la stat si a directoarei de acolo! Deocamdata imi adun creierii si mintea, am acte de adunat pentru inscrierea la scoala noua, imprimanta a crapat deci am chestii de facut, inregistrare de editat, si apoi o sa pornesc si in batalia cu morile de vant. Momentan sunt la o cafea cu Spiritul Scolii Viitoare, lasati-ma sa rasuflu oleaca! :)

21 de comentarii :

  1. Tare ma bucur pt voi!!!Parca ai descris scoala fie-mii... cu diferenta ca aici nu platim!Nici macar asta nu conteaza... important e sa vezi,cum ai spus si tu,sclipirea in ochii lor... dragul de scoala! :)
    Va pup si imbratisez cu mare drag!
    Orsi

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur mult pentru voi. Este super ok pretul. Oricum linistea Marei si revenirea Spiritului de scoala este priceless:)
    M-am gandit la voi azi cand asteptam in statie autobuzul. Era un un baietel de clasa a II a, poate a III a ii spunea mamei ca nu ii place ca Doamna ii plesneste daca nu ajung mai repede in banca de la tabla. Iar mama lui (si o alta mamica) i-a spus ca bine le face ca asa le trebuie:))
    Copilul le-a spus ca nu e bine deloc. Iar ele, citez: Da, am stabilit la sedinta toti parintii ca va poate bate daca sunteti obraznici, idioti si tampiti:((
    M-am dus langa copil si am zis destul de tare, sa auda si copilul si mamele: Nu dragule, nimeni nu are VOIE sa bata copii. Nici macar parintii.... (am urcat in autobuz si nu stiu daca au apucat sa mai zica ceva). Cumplit de trist....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, draga mea, sistemul asta oribil e intretinut de parinti. Si cel cu bataia si cel cu spagile. Ei sunt responsabili pentru asta!

      Ștergere
  3. Chiar este un pret decent pentru o scoala particulara. Si e minunat ca atat de repede i-a revenit pofta de scoala! Hai ca acum poti sa zambesti si tu macar la un colt! Poti,asa-i? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Suna foarte frumos ceea ce spui si sper sa fie acelasi pe tot timpul scolii si copilul sa nu fie dezamagit de scoala
    Nu stiu de cea din Ploiesti dar la acoala cu clasele 1-4 din Bucuresti au fost destule probleme...cadre mai mult sau mai putin specializate , inghesuiala parintilor pentru clasele A si B la fel ca la stat , pe invatatoarele cele mai bune, spatii mici si inghesuite si multe altele.
    Bafta multa la noua scoala si sper sa aveti noroc de un cadru didactic care sa fie pe placul fetitei !
    Toate cele bune !
    Miki

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Miki, am citit si eu pe net despre cea din Bucuresti si despre parintii inebuniti cu anumite clase. Aici e simplu, e doar una :)))) Spatiile sunt mari, ma si intrebam ce o fi fost in cladirea aia inainte, ca e fix ca o scoala. Na, in provincie lumea e un pic altfel, ma uitam ieri la parinti ca par a fi asa ca niste oameni civilizati :)

      Ștergere
    2. Buna dimineata, Alexandra!
      Va citesc si tare mi-e drag de voi.
      M-am gindit mult zilele astea la Mara, ii doresc sa-i fie bine. Am vrut sa-ti spun ca inainte, in aceea cladire, a fost scoala generala nr. 6, scoala mea.
      Va pup cu drag de departe,
      Manu

      Ștergere
    3. :))) Chiar scoala a fost ...si mai este si acum, daca te uiti atenta pe laterala dinspre soseaua principala mai exista o intrare si se pare ca acolo a ramas scoala de stat:(!Ma bucur nespus ca ii place Marei ....aceasta schimbare:))..Dani a ajuns sa fuga dimineata pe culoar sa ajunga mai repede in clasa, asa de mult ii place,de unde in primele 2 zile plangea dupa mine....la noi e de inteles...e si datorita faptului ca in ultimul an si jumatate a depins foarte mult de mine...si nu facea nimic fara sa ma intrebe "mami am voie asta......????"
      au laborator de informatica ...sala de gym.....si exact cum spui si tu, fac 5 ore de limba engleza pe saptamana chiar si la clasa pregatitoare.
      noi va uram multa bafta!!!!

      Ștergere
    4. Multumim, Manu! Ma gandeam eu ca scoala era, prea seamana. Alina, ne-am intalnit ieri cu Dani dar nu ne mai tinea minte, se juca in curtea scolii la plecare :)

      Ștergere
  5. pretul e chiar ok, mult succes! si nu te lasa cu duamna veche, just take care

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo Mammmiiiiiii! Nu stiu de ce, dar am lacrimi in ochi. Cred ca atata lume s-a gandit la voi in perioada asta. Trebuia sa iasa bine.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, Carmen, da, toata lumea a fost cumva alaturi de copilul nostru. Pentru ca nimeni nu merita sa treaca prin asa o porcarie doar pentru ca vrea sa invete sa scrie :)

      Ștergere
  7. Pretul este super ok, mai ales cand te gandesti cat costa alte scoli private, ajung si la 4000-6000 de euro. Sper din suflet sa reusiti sa o tineti la scoala asta si mai departe, pana decideti de a pleca din Romania. Cat trebuie sa te zbati ca sa ai parte de putin respect....incredibil
    Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu sper sa putem si sa si plecam cat mai repede de aici ca luna asta de zile mi-a pus un capac foarte mare. A fost asa... suprareal...

      Ștergere
  8. Nimic nu e mai important pe lume decat linistea si fericirea copilului tau, iar tu esti o mama in fata careia ma inclin. dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of Dana, nu pot sa nu ma gandesc ce faceam daca nu aveam banii astia. Trebuia sa iau alte scoli de stat la verificat si incercat... cu reportofonu'!

      Ștergere
  9. Vai ce frumos...imi vine să mut în Ploieşti de anul viitor :). ghemul meu din stomac creşte pe măsură ce trec zilele şi mă interesez de şcoală :(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Beatrice, nu stiu unde stai insa acum sunt scoli particulare in mai toate orasele mari. Stiu ghemul ala, l-am avut si eu si in primul an la gradinita, apoi anul trecut. Anul asta am zis ca va fi ok si iaca...

      Ștergere