marți, 21 ianuarie 2014

Ne miram?

  Ieri pe scaunul dentistului, cu trapa cascata am vazut titlul despre un avion medical cazut. Am facut "aaa" si Cristina a crezut ca ma doare. I-am aratat cu dejtu' stirea. Atunci picase, era ora 4. Dupa aventurile ajunsului acasa descrise ieri... am mai urmarit un pic si am inchis. Noaptea am aflat ca a murit Iovan si mi s-a rupt sufletul. Imi placea de el pentru ca era un om coerent si inteligent. Am mare, mare respect pentru piloti si echipajele aeronavelor. Tre' sa fii tare de inima sa faci meseria asta. Tre' sa ai mult curaj. 

  Cand am mers prima data cu avionul mi-a fost rau de tot. Am un soi de rau de presiune, la altitudini mari imi e rau, un soi dubios de rau ca si cand cutia craniana imi apasa creierul. Cand avionul coboara imi revin. Atunci ma gandeam ca corpul imi spune ca e anormal sa zbori. Ceea ce si e. E total aberant pentru om sa zboare. Deci cine alege meseria asta are nervii foarte tari. 

  In Romania anului 2014 a durat 6-7 ore sa fie gasit un avion in munti. E mult? Da, pentru cei care au picat a fost mult. Dar pentru tara in care traim e mult? Pai eu am stat cu om de 89 de ani la Spitalul Judetean Ploiesti timp de 6 ore la usa Urgentelor. Om cu atac cerebral "in desfasurare" cum ar veni. Singurul lucru care a salvat-o a fost ca n-am transportat-o imediat ce l-a facut. Am asteptat multe ore si situatia era stabila. Pentru ca am stat sase ore la usa urgentelor cu ea stand in fund pe scaun si neprimind ingrijiri. 6 ore sunt multe pentru multe lucruri. Enorm de mult. Ma mir? Nu. Nu mai am abilitatea de a ma mira de nimic din ce se intampla in aceasta tara. M-am mirat ieri ca DOAR in 6 ore s-au dus sa ii ajute. Pe cuvant!

  Ca azi sa citesc comunicatul de presa al Politiei Romane in care ni se spune ca un aparat de nu stiu cate milioane de euro cu care se putea localiza avionul... nu a fost folosit pentru ca un militian cu cascheta a decis sa ia "legea" in litera ei nu in spiritul ei. Adica da-i dracu' de prosti care cauta prin munti! Sa ii trimitem la 14 kilometri mai incolo... ca noi suntem inteligenti. I-au cautat salvamontii, offroaderii, smurdu'...doar ca in alta parte. S-a dus nea' paduraru' si i-a gasit. Pe jos, cu picioarele. Nimeni nu s-a organizat cum trebuie, nimic n-a fost cum ar trebui sa fie. Ascultand azi declaratia medicului scapat de acolo mi-au dat lacrimile. El nu stia ce s-a tocat in presa. El a zis ca mine, "bine c-au venit sa ne ia de acolo". Ma uitam la el si ma intrebam in continuu oare cand o sa poata el sa uite, cand o sa poata sa mai doarma, sa mai respire si sa mai traiasca. Cum o sa ii fie viata de acum inainte? Sper ca buna, oamenii care zboara in conserve ca sa ia organe si sa salveze oameni merita lucruri bune. 

  Dupa ziua de azi si ce am aflat... imi iau o trusa maaaaare d-aia de mega pericol. Cu mancare uscata, cu lumini, cu draci, cu laci. Ca daca vine un cutremur mai voios si astept io IGSU sa vina sa ma scoata d-acilea dintre betoane s-ar putea sa astept degeaba. Nu de alta, da' in Ploiesti prea multi padurari n-avem. Cred ca ar trebui sa punem mana de la mana sa luam barem unu' sau doi ca sa ne gaseasca autoritatile in caz de calamitate sau catastrofa. Padurarul a fost intrebat cum de i-a gasit. A raspuns calm "aaa, apai m-o dus Dumnezo si Maica Domnului la iei". Pai sigur ca Dumnezo. STS-ul era un pic ocupat. Se tinea de oo si se intreba care o fi legea sau aparatul care trebuie folosit. Si unde l-om fi pus? 

  "Ia cauta ma, vezi acolo, dupa teancu' ala de dosare de "ascultati", ia vezi unde am pus magaria aia, sa vedem ca cica a picat o conserva d-aia prin padure! I-am localizat deja, sunt in Romania, prin Carpati, ce vrei mai mult? Da' ete ca ne bat astia la cap sa le zicem unde. Noi le-am zis...p-acolo prin muntele ala, nu stiu ce-or mai vrea, da-i dracu' de prosti". 

  Ne mai miram? Ne miram ca e un avion bun undeva intr-un hangar ca n-are o piesa? Pe ala stiu sigur ca l-am platit personal pentru ca mi-am dat cei 2 la suta la SMURD :) A nu se intelege gresit, nu are SMURD nicio vina. Eu am cumnat care lucreaza la SMURD. A fost pompier si a "avansat" ca paramedic. Poate dupa ce ii iau un interviu o sa va povestesc ce inseamna ISU si SMURD in Romania. Cum fac ei din rahat bici si cum ei n-au voie nici sa puna o branula la pacient. Ei au voie sa le tina o lumanare la cap eventual. Si sa puna arpacasul la umflat in vederea colivei! 

11 comentarii :

  1. Pai cum sa compari statul pe un scaun, intr-o incapere cu multe grade peste 0, cu un acoperis desupra capului cu statul in zapada, in padure,noaptea, cu oasele frante, cazut dintr-un avion? Oricum de acum incolo se va astepta pana la 6 luni, daca vrei la spitalul de stat, fix ca-n strainatate ...si zi Doamne fereste sa nu puna si limita de varsta, asa cum exista deja la asigurarile de viata si unele pensii private.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce ai consumat inainte sa dai comentariul asta. Poate ciuperci din padure? Daca "vrea" la spital "de stat" bunica-mea de 89 de ani pensionara cu drepturi in aceasta tara? Pe bune? Da' unde sa vrea? Si da, compar "statul pe scaun" al unui om de 90 de ani cu atac cerebral in desfasurare cu orice alta calamitate din lume. Nu-ti doresc sa fii in locul ei!

      Ștergere
  2. Compara-l, dar compari prost.

    RăspundețiȘtergere
  3. :)))))) Liana, doar pentru ca tu spui ca e prost nu inseamna nimic. Adica bagi una d-asta gen "pentru ca asa vreau eu!". Astea nu-s argumente. Eu pot argumenta ca viata unui om in varsta e la fel de valoroasa ca a lui Iovan. Si ca cine trebuie sa ajute trebuie sa o faca imediat in situatii de CRIZA. Dar se pare ca tu nu stii ce-s alea argumente. "Compari prost" :))))) M-ai spart!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liana, eu am asteptat odata 4 ore jumatate cu un prieten dupa un accident de ski, pentru ca am cunostinte de baza medicale (nu avansate vreau sa spun), il banuiam ca are plamanul perforat de propria coasta. In momentul in care a devenit cianotic si a intrat in stop respirator banuielile mi s-au confirmat, dar asta nu i-a facut pe cei de la spitalul din Predeal sa se miste mai repede, mi-au spus "asa ii luam cum au venit", desi ma chinuiam sa le explic ca e vineri seara, nu pot compara un om care moare in urmatoarele minute cu toti martzafoii bauti si batuti care ajungeau cu botul plin de sange acolo... Pana n-am sunat-o pe nevasta-sa si am pomenit fraza magica "doamna e cadru medical" cand s-au luminat toti si au spus "pai de ce n-ati spus asa de la inceput?!" si l-au bagat prompt in operatie... Oricum ai lua-o, o viata de om e pretioasa, si nu conteaza in ce circumstante, daca este sa o pierzi din cauza neglijentei altora, e la fel de grav.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ieri doar ce am traversat orasul 5 minute pe bulevard si mi-au inghetat lacrimile pe obraz si mucii turturi la nas, asa ca nu vreau sa ma gandesc ce inseamna sa stai ranit, socat si infricosat cateva ore in padure... Acum toti isi dau cu parerea, toti impart vinovatia si incearca s-o traga mai mult pe turta mortului. Sper sa invete toata lumea ceva din povestea asta si sa nu mai asistam la asemenea drame. Si sa nu mai moara nimeni cu zile, mai ales cand ar avea un viitor luminos in fata...

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Alexandra! Citesc de ceva vreme blogul tau, mai ales de cand sunt plecata din tara si fac anumite comparatii cu ce e in RO. Mie mi se pare ca romanii sufera in mod cronic de panicare si revolta. Media exploateaza zilele astea la modul cel mai obscen acest accident si super mega zapada din tara si nimeni nu se gandeste sa lase un pic pasiunea si sa gandeasca rational. Eu personal nu cred ca oamenii aia puteau fi gasiti in 10 minute indiferent de tara si nu cred ca cele doua victime ar fi putut fi salvate cu ranile pe care le aveau. Normal ca au fost gasiti de localnici care cunosc zona si la picior ai acces mai rapid decat cu ambulanta. Eu am umblat destul prin Apuseni in copilarie/adolescenta (bunica era acolo) si stiu ce presupe o padure de gen. Dar na, e mai usor sa creem panica (pentru media vorbesc) decat sa transmitem niste informatii rationale. Chestii de genul "numai in Romania se intampla" nu sunt valide. Experienta strainatatii m-a invatat ceva : mirajul strainatatii este fix asta, un miraj. Nu exista sisteme perfecte, exista circumstante mai bune sau mai rele pentru un individ si familia lui. Mama a avut un accident in Austria si a stat fix 5 ore in urgenta in Viena cu o gaura cat pumnul in picior fara sa ii faca nimic. O prietena in Belgia a stat toata noaptea in urgenta cu o criza sevara pentru ca nu avea diagnostic pentru boala ei de la un medic belgian si nu au crezut-o pana nu au demonstrat ei prin investigatii. Mno, probleme sunt peste tot. Evident ca daca tie personal nu iti este bine e de datoria ta sa iti cauti binele, in orice loc din lumea asta. Ce cred eu e ca generalizarile sunt periculoase, ca nicaieri nu e doar bine sau doar rau. Multa sanatate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cred ca pe la altii astea sunt exceptii. Si ca la urgente lucrurile sunt evaluate cum trebuie si nu moare nimeni cu zile. Eu asa cred. Si mai cred ca medicul ala belgian a avut dreptate sa faca investigatii, la noi e invers, te trateaza aiurea pentru ce banuiesc ei pentru ca n-au aparate destule si modalitati de investigatie. Stii ca intr-un spital romanesc nu se fac analize pacientilor decat de dimineata pana la pranz? Deci te duci cu capul in traista si aia nu au cum sa-ti faca un set de analize sa afle chestii. Da, n-o fi perfect nicaieri, nu cred asta din simplul motiv ca-s un om cinic de felul meu... insa un avion a cazut, oamenii au scapat si apoi stii de ce au murit? DE FRIG, Catalina! Au murit de soc termic amandoi. In anul 2014 intr-o tara cu sapte servicii secrete, cu aparatura de zeci de milioane de euro... nu i-au gasit.

      Ștergere
    2. Mna, crede-ma cand iti spun ca am avut atatea contacte cu autoritatile din minunata capitala a Europei incat cred ca a sta la coada la finante in Timisoara e o bucurie. Dar na, trebuie sa treci prin asta ca sa poti face comparatii. Eu am fost operata in Romania de 4 ori pana acuma si in afara de conditiile nasoale din spital nu am avut ce sa reprosez nimanui (internata de urgenta cu peritonita subita la 3 noaptea, mi-au facut pe loc analize si m-au operat). Dar din nou, e o chestie si de noroc personal. Prabusitii in cauza nu au avut noroc. Si nu au facut hipotermie din cauza ca nu fost gasiti in 10 minute, ci din cauza ca tot organismul a facut shutdown din cauza ranilor. Altfel cum iti explici ca domnul copilot cu fractura deschisa de femur nu a murit de hipotermie. Moartea prin hipotermie se instaleaza dupa muuult mai mult de 6 ore, de regula poti fi resuscitat din hiportermie daca ai stat in stop cardiac 3 ore, evident, daca restul corpului e compatibil cu viata. Oamenii aia nefericiti, daca nu mureau de frig mureau pe drum sau la spital, sau erau acum niste legume (fracturi de coloana, tetrapareza si hemoragie interna). Sunt de compatimit victimele, de apreciat supravietuitorii si de tras niste invataminte. Necazuri se intampla peste tot in lumea asta.. din pacate.

      Ștergere
    3. Eu zic ca ai un mare noroc daca te-ai operat de 4 ori in Romania. Auzi, da' cat ai dat ca "mita" la fiecare operatie? Poate daca le strecura careva ceva in buzunar la baietii aia se miscau mai repede sa ajunga la avion. Eu zic ca nu e normal sa se intample ce s-a intamplat. Si nu e normal nici sa spui tu azi, traind in alta tara "in afara de CONDITIILE NASOALE din spital nu am avut ce sa reprosez nimanui". Tu iti dai seama cum suna asta? :)))) Stii ca la o operatie "conditiile nasoale" din spital pot aduce moartea. Si in Romania se moare in spitale din cauze de care in alte tari altii ar rade. Si daca in tara unde stai nu e bine, hai inapoi! :) Ca na, pana la urma nu te obliga nimeni sa stai acolo. Uite, eu strang bani ca sa ma mut din Romania si apoi promit ca n-o sa ma mai intereseze absolut deloc de conditiile din spitalele romanesti. Si nici de avioanele cazute. Revin, stiu ca peste tot "sistemul" mai da si gres. Problema aici este ca oamenii aia NU AU CAUTAT de fapt pe nimeni vreo 5 ore... intelegi? Au fost 3 zile in care m-am uitat la stiri in continuu si am aflat chestii uluitoare... gen ca nimeni nu s-a sinchisit. Sau ca armata avea pe un deal mai incolo un diiiitamai radarul pe care nu s-a obosit nimeni sa il deschida :)

      Ștergere
    4. Eu zic ca nu am dat mita nici 25% din cat de costa aici o procedura medicala daca nu ai, pe langa asigurarea obligatorie de la stat care acopera cam 30%, o asigurare medicala privata suplimentara ca sa iti poti deconta restul. There is no such thing as a free meal :) O zi de spitalizare in austria costa 600 eur, care poate sa nu fie inclusa pe asigurare. Evident, domnii te trateaza si dupa ii platesti 2 ani. O nastere naturala costa 3500 euro si spitalizarea nu e acoperita, trebuie sa ai contributii la privat minim 1 an ca sa iti acopere. Noi suntem plecati cu ceva proiecte de job si dupa ce am locuit in cateva tari in Europa (sotul si pe alt continent) ne-am dat seama ca pentru noi, standardul pe care il aveam in Romania este la fel cu cel avut aici minus familie si prieteni. Asa ca ne vom intoarce cu siguranta. M-am nimerit acasa 1 saptamana in perioada asta si m-am socat ca cineva se poate uita la tv in Romania si nu face cu nervii. In locul tau nu as crede nici 5% din ce spun super stiristii nostri. Eu nu vreau sa polemizez, doar sa punctez ca exista mai multe laturi la orice problema. Si iti doresc sincer sa fiti fericiti si sanatosi in orice tara veti locui. Cred ca daca fiecare individ ar fi mai linistit si fericit, lumea asta ar fi un loc muuult mai bun, indiferent de coordonatele geografice.

      Ștergere