marți, 14 ianuarie 2014

Ineficienta perfecta. Perfectiunea ineficientei. Sisteme.

  Asistenta scolii. Din punctul meu de vedere ar trebui sa existe. Si sa fie desteapta si instruita foarte bine pentru masuri de prim ajutor. Mai ales intr-o scoala cu clase primare, cu copii mici si zvapaiati care au multe idei degraba aducatoare de pericole. 

  La gradinita de stat pe care am frecventat-o nu exista deloc. La scoala pe care o frecventam exista, ma rog e mult spus ca exista pentru ca exista doar lunea si joia cateva ore. Deci exista doar pentru a lua un salariu si a face niste hartii. Si din cand in cand vaccinurile. A, si mai are un scop, sa ne masoare si cantareasca copiii. De ce? Am intrebat si eu, din pura curiozitate. De ce? Nu numai ca nu a stiut nimeni scopul acestui demers, explicatia lui logica, utilitatea, dar persoanele pe care le-am intrebat au fost chiar uluite de indrazneala mea.

  De ce am intrebat? Pai pentru ca m-a intrebat si pe mine copilul pe care ele doresc sa-l masoare. Care copil, nefiind o oaie sau un obiect a vrut sa stie clar pentru ce trebuie sa o cantareasca doamna asistenta cand ea se cantareste acasa si stie ca are 17 kilograme. Si ca eu o masor si desi nu stie cati centimetri are exact stie ca eu stiu cati are si e perfect multumita cu asta. E vina mea, eu i-am zis mereu sa intrebe cand nu pricepe ceva :)))) Asa ca am intrebat si eu la randul meu de ce trebuie sa facem asta. 

  Copilul a vrut sa stie. Ea are o logica, nu face lucrurile "d-aia asa, ca asa a zis doamna aia". Ea vrea sa stie care e sensul. Asa ca m-a intrebat. Si m-a lasat masca pentru ca am realizat brusc tampenia sistemului. Am intrebat-o si eu pe doamna invatatoare, mai mult in gluma. Doamna a ramas si ea un pic pe ganduri apoi s-a gandit ca se cere asta "ca sa vedem cat cresc pana la clasa intai". Pai... auziti, nu va suparati, da' de ce va erodeaza grija? Adica nu e ca si cand voi, scoala, ati fi medicul de familie al copilului care ii urmareste evolutia. De ce te-ar interesa pe tine, scoala, cat creste fi-mea de acu' pana la anu'? De ce l-ar interesa pe statul roman asta? Si daca l-ar interesa, de ce nu ar zice sa mergem la medicul de familie care e cel mai in masura sa "masoare" ca sa treaca in fisa personala a copilului. Cea medicala. Fisa medicala e la medicul de familie, la scoala exista doar o copie dupa fisa de vaccinari. 

  Mister total. De fapt nu e un mister. Facem miscarile pentru ca suntem obiecte. Suntem oi. Noi nu gandim, ne-a zis Ceausescu acu' 50 de ani ca asa trebuie, asa facem. Ce daca acum exista sistem medical cu medici de familie. Nu conteaza. Pai asistenta aia ce sa faca si ea ca sa isi ia salariul? Ca vaccinari sunt odata la cativa ani. De prim ajutor nu se pune problema pentru ca nu e acolo in 80 la suta din timp. Retete nu prescrie. Cand e controlul de paduchi si gat rosu dupa vacante vine si un medic, nu-l face doar ea. Pentru ca, nu e asa, o asistenta n-ar putea depista paduchii. Trebuie un medic!

  M-am dus repede la prietenii de pe feisbuci, cei din alte tari, si i-am intrebat daca pe copiii lor ii masoara si cantareste cineva in scoli. Se pare ca nu. Se pare ca la altii lucrurile au un sens cand sunt facute, in special cele care-s facute pe banii sistemului. Adica ai nostri. Am stat si m-am gandit. Nu avem bani sa avem o asistenta in fiecare scoala, un cadru medical permanent care sa ajute copiii cu masuri de prim ajutor in caz de trauma. Romania nu are bani pentru asa ceva. Insa sunt bani sa fie platita o asistenta care merge la mai multe scoli intr-o saptamana si ia totusi un salariu anual ca sa... pai ca sa masoare copiii odata pe an, sa ii cantareasca si sa le traga vreo doua vaccinuri in 4 ani, sau ceva pe acolo. Si sa scrie niste hartii.

   Ineficienta sistemului e perfecta. Tinem un sistem dublu, nici o parte nu e eficienta. Copiii nu sunt evaluati de medicii lor de familie (adica nu te cheama la cabinet pentru cel putin un consult anual, daca se imbolnaveste si il duci poate il si masoara), asa cum ar trebui in mod teoretic, dar medicii scriu si ei anual in fisa acolo niste cifre despre inaltime si greutate. Apoi mergem la scoala unde un asistent care nu e acolo, nu are nici un rol medical real... ii cantareste, scrie niste hartii pe care nu stiu cui anume le transmite. Ele nu ajung in fisa medicala a copilului, fisa care locuieste la medicul de familie. :)))))) V-am incurcat? Neaaaa!

  Nici pe cei care fac legi si tin sisteme in functiune in tara asta nu-i incurca ineficienta si stupizenia. Fiecare isi vede de treaba cu constiinciozitate. Nimeni nu se intreaba "nene, ce caut eu aici si de ce?". Si uite asa, barca merge leganandu-se mai departe printr-o mare de stupizenie si intr-o ceata totala. Nimeni nu stie de ce, unul incarca, unul descarca, nimeni n-are bani, sistemele sunt bune, functioneaza perfect exact asa cum le-a lasat tovarasul inainte sa fie ucis. Kilograme si centimetri. De creier. Pentru organizatorii sistemelor!

27 de comentarii :

  1. Doamne, cat m-a stresat pe mine chestia cu masuratul si cantaritul in scoala. Fiind dintotdeauna un pic mai plinuta de felul meu, aceasta 'operatiune' ma complexa enorm. Intotdeauna m-am intrebat care naiba e utilitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, nici eu nu pricep si chiar ma gandeam acum la copiii mai mari care s-ar putea sa fie prea grasi sau prea slabi. Sau prea mici de inaltime :))))

      Ștergere
  2. Si pe fiu-meu l-au masurat si cantarit in fiecare an din cls I pana in cls VIII, si ne trimitea emdiculd e familie biletel acasa cu masuratorile, cu locul din graficul procentual cu copii de varsta lui unde se situeaza si cu precizari de genul subponderal, supraponderal, normoponderal etc. depinde de caz. Eu am privit-o ca actiune preventiva sid e constientizare a parintilor, oricum o gramada de copii is cam rotunjori
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai or fi rotunjori dar asta medicul de familie trebuie sa faca. In intimitatea cabinetului sau si cu privilegiul de a nu sti toata lumea cate kile ai tu. Ca poate ai 12 ani si atunci nu e prea ok.

      Ștergere
    2. Pai mie mi se pare ceva in neregula cu tine ca parinte daca trebuie sa te atentioneze medicul de greutatea copilului, ca tu nu iti dai seama de e obez sau nu

      Ștergere
    3. Mihaela, sunt suficienti oameni care da, poate au nevoie de o atentionare de la medic referitor la greutatea copilului, educatia parintilor e destul de precara in domeniul asta.
      Nu stiu cum e la alte scoli, dar la scoala fiului meu consultul medical anual/cantarit/masurat se petreceau in cabinetul medical, unde exista o fisa medicala cu toate detaliile despre copil (vaccine facute sau nu, boli, boli cronice, alergii, etc). Cand a terminat ciclul gimnazial si l-am inscris la liceu, am primit fisa respectiva de la cabinetul scolar al vechii scoli si am dus-o la cabinetul medical al liceului. Mie mi se pare chiar de ajutor faptul ca in scoli sa existe un cabinet medical o fisa medicala a fiecarui copilul unde sunt trecute grupa de sange, eventualele alergii, boli cronice, daca ia un tratament zilnic sau nu etc. Sunt copii care sunt astmatici, copii care sunt diabetici, copii cu alergii etc., in caz de probleme se duc la cabinet si chiar daca nu e acolo decat o asistenta, se poate uita in fisa si cel putin poate decide daca e cazul sa sune la salvare sau nu, si in cazul in care suna poate sa zica am un copil cu problema X care are simptomele cutare si cutare....Deci medicul scolar, fisa medicala in scoala, cabinetul medical in scoala sunt chestii bune. Medicul scolar chiar ar trebui sa aiba un rol mai important, ar putea avea chiar cate o ora din cand in cand in care sa le vorbeasca copiilor despre nutritie, igiena, miscare etc., celor mai mari sa le faca educatie sexuala etc.
      Evident orice act medical, cantarire/masurare sau orice altceva, se petrece in cabinetul medical, intre medic/asistent si elev, nici nu mi-am imaginat ca se face la gramada in clasa. Aia nu e OK, nu mi s-a intamplat niciodata, la scoala fiului meu copiii mergeau la cabinet pt chestiile astea.
      Maria

      Ștergere
    4. Maria unde traiesti tu? Ca mie nu imi suna a Romania. Normal ca ar fi bun un cabinet real care sa aibe o functie reala. Numai ca nu e! Adica e sublim dar lipseste cu desavarsire. Plus ca si daca ar fi masurarea si cantarirea sunt absolut inutile la varste mari in afara cazului cand copilul e obez si atunci trebuie mers la nutritionist nu la generalist.

      Ștergere
    5. In Romania, la Cluj. Si la scoala lui fiu-meu de ex., este si cabinet stomatologic. Ma rog, poate chestiile astea sunt valabile doar in scolile mari, fiu-meu si pana in a VIII-a, si acum in liceu a fost in scoli din astea mari cu peste 1200 de elevi, poate de-aia exista cabinet medical care chiar functioneaza, 1200 de copii nu-s de joaca.
      Maria

      Ștergere
    6. Mda, noi suntem intr-o scoala mica. Dar asistenta noastra cica merge si la liceul la care am facut eu, tot asa, doua ore doua zile pe saptamana. Si aia e o scoala mare de la cls 5 la 12. In Ploiesti nu stiu daca mai exista vreun cabinet stomatologic in scoala, era pe vremea cand eram eu mica la Liceul Pedagogic. Acum nu mai e nicaieri in mod sigur.

      Ștergere
  3. Ha ha, mi-a plăcut asta cu medicul care caută copiii de păduchi. La şcoala (din nordul Europei) unde merg copiii mei, un grup de părinţi voluntari se ocupă cu chestia asta.
    Combaţi bine, îmi placi.
    Adela

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu sunt o piticanie notorie (1.54m, 40kg inainte de sarcini) si m-am trezit cu un nou-nascut de 4.350kg si una de 4.155 (cu doua sapt inainte de termen). La prima vizita la doctorita de familie mi-a pus datele in grafic (95 percentil, adica mai mari decat 95 la suta din nou-nascuti) si mi-a spus senina: "mama natura stie ce face, dar uneori mai face si glume. Tu nu aveai cum sa nasti natural capetele copiilor astora, din moment ce ai structura osoasa a unui baietel sanatos de 11 ani. Sper ca realizezi uitandu-te la tine si la sotul tau ca graficul asta nu te ajuta cu nimic, nu pot sa creasca in ritmul presupus de percentilul 95, caz in care la 7 ani ar fi mai mari ca tine. Deci lasa-l incolo de grafic, cata vreme vezi crestere, de orice fel, si progres de orice fel, esti ok. Instinctul matern o sa-ti spuna daca ceva nu e in regula.Oricum copiii cresc in salturi, nu liniar." Pe asta m-am bazat si eu, am avut luni in care fiica-mea a pus cate 100g, si doctorita ma linistea ca pare fericita si face o multime de chestii bebelusesti deci gramele sunt irelevante. Ultima data cand au fost masurati a fost undeva pe la 4 ani (deci aproape acum 3 ani Robbie, si acum cateva luni Emmy.) La inscrierea in sistemul scolar ni s-a cerut fisa de vaccinari (sau scrisoarea ca le-am refuzat, impreuna cu motivul) si de completat un formular unde se treceau "special concerns", de exemplu alergii (cu reactia la fiecare si ce ar trebui sa faca scoala in fiecare caz - de exemplu fiu-meu e alergic la penicilina, si in cazul in care cumva intamplator face soc anafilactic, scoala trebuie intai sa sune la 911 si apoi sa-i acorde primul ajutor). Nu ii intereseaza cat sunt de mici sau mari, si mi se pare cumva normal, vin din toate partile lumii, din toate culturile, se vede cu ochiul liber ca un baietel de 7 ani din Somalia va avea alti parametri decat un baietel de 7 ani din Mexic (sunt doar exemple) pentru ce i-ai putea eticheta?! Cui ar folosi? Eu stiu deja ca Robbie va fi mai scund pentru ca a mostenit structura mea osoasa, iar Emmy va fi mai lunga si slaba (taica-sau), dar niciunul deosebit de inalt. Si atunci pentru ce m-as stresa ca Robbie e printre cei mai mici din clasa? Cu titlul de anecdota, in clasa a opta eram indragostita de un coleg, frumos, haios si destept, dar cu un cap mai mic decat mine, zau, si eram pitica si atunci. Ne-am mai intalnit apoi dupa vreo 7-8 ani, cand amandoi terminaseram facultatea. Tot asa frumos era :-) M-am zgait la cei 1.90m ai lui si mi-am dat o palma peste frunte... daca as fi stiut atunci, dom'le... :-)))) Si exact cum ai spus mai sus, copiii au oricum destule insecuritati si ganduri, ce sa le mai creezi probleme comparandu-i intre ei, masurandu-i in mod public? La noi nu se cauta nici paduchi, daca gasesti la odrasla anunti scoala care apoi face un anunt public, sa-si verifice fiecare ce are acasa (ei te ajuta doar daca nu stii cum sa ii cauti de paduchi - sau nu stii ce-s aia paduchi, haha). Si vaccinurile se fac doar la doctorul de familie. Nici macar la un alt doctor, desi toti au acces la dosarul copilului daca e nevoie. Scuze ca m-am intans cat o zi de vara... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca graficele sunt o prostie. Si prostia si mai mare e ca aici nu face nimeni nici un grafic. Poti sa ai si copil cu nanism si n-o sa bage nimeni de seama :))))

      Ștergere
    2. Mai, ba da, se face grafic, eu am primit pana in cls VIII in fiecare an biletel de la medicul scolar, cand era mai mic copilul era cu graficul de crestere, de prin clasa a VII asa primeam cu indicele de masa corporala calculat. Acum, ca te intereseaza sau nu, aia e treaba fiecaruia, eventual poti sa mergi la scoala si sa depui o cerere cum ca nu vrei ca copilul tau sa fie consultat de medicul/asistenta scolara si cu asta basta. De ex., eu n-am vrut sa-i fac fiului meu vaccin antitetanos pe aVIII-a, mi s-a parut chiar o idiotenie, n-am inteles cu ce-l ajuta, oricum in caz de accident serios se merge la urgente si aia nu stau sa te intrebe, ii fac vaccinul anti-tetanos. Asa ca la inceputul clasei a VIII-a i-am zis dirigintei, ea mi-a spus sa ma duc la cabinet, asistenta a notat acolo ca nu vreau vaccin si gata. La fel, te poti duce si zici ca nu vrei nici un fel de asistenta medicala la scoala si cu asta ai incheiat povestea. Dar poate sunt si parinti care, stiu eu, n-au cantar acasa, sau pur si simplu nu realizeaza ca au un copil prea gras, sau prea slab, sau cu scolioza, sau mai stiu eu ce, si pe aia consultul anual al medicului scolar chiar ii ajuta. Ca tu nu-l doresti si il refuzi, e dreptul si decizia ta.
      Maria

      Ștergere
    3. Eu n-am auzit pe nimeni care sa primeasca ceva de la cabinet la final de an si am si eu ceva cunostinte cu copii mai mari :) Asa ca aia zic, depinde daca acel cabinet e unul cum trebuie sau nu. In cazul nostru nu. Si si daca ar fi, e un sistem dublu, platim doi oameni pentru aceeasi chestie! Asta e jobul medicului de familie! In scoala ar trebui sa fie asistent medical permanent care sa ajute la rani sau traume pana vine ambulanta.

      Ștergere
    4. Eu nu stiu daca m-as simti comfortabil ca un strain (medicul scolii) care nu stie istoricul copiilor mei de la nastere incoace, sa se ocupe de ei, sa-i masoare sau (*gasp*) sa le dea vaccin, poate pentru ca n-am fost pusa niciodata in situatia asta. La noi asistenta mi-a tinut copila in brate si i-a tinut recipientul sa vomeze, sau m-a sunat sa ma intrebe daca ii permit sa-i dea Advil copilului pentru ca are 41.6 si e letargic, pana vin sa-l iau... Stau si ma gandesc, in cazul prezentat de Maria mai sus, daca parintii copilului n-au remarcat ca e prea gras, oare o sa fie un semnal de alarma faptul ca primesc acasa un biletel care spune ca BMI-ul lui se incadreaza la supraponderali?! Si in plus, BMI-ul are si el niste limitari, pe care un doctor de scoala nu le cunoaste daca nu stie istoricul complet al copilului si al familiei, deci parerea nu poate fi 100% corecta. Ma intreb si eu :-)

      Ștergere
    5. Exact, Simona! Adica daca copilul e gras tre' sa iti spuna cineva? Daca nu e intereseaza ca e gras n-o sa te intereseze nici dupa aia.

      Ștergere
  5. OK. Tu te ocupi de copilul tau si controloale de la scoala ti se par inutile. Ca intotdeauna, te situezi pe pozitia din care stii oricum mai bine decit toata lumea ce si cum trebuie facut. Ma intreb de ce nu-ti deschizi o scoala particulara ca vad ca la toate capitolele (programa, personal, cabinet medical) esti mult mai competenta decit fraierii aia care au facut scoli pentru asta. Independent, te-ai gindit oare ca nu toti copiii au parinti carora sa le pese? Ca pentru unii asistenta aia, asa part time cum e, poate sa faca un bine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vorbesti tampenii. In mod Anonim, ca altfel ce farmec ar avea. Care e "binele" pe care il face asistenta aia? Nu face absolut nimic, sistemul o tine acolo fix degeaba. Sa zicem ca gaseste asistenta un copil supraponderal al carui parinti cum zici tu "nu le pasa". Ce-o sa faca asistenta? O sa-l duca ea la nutritionist? Il ia la ea acasa si il hraneste corect? Inainte sa iti exprimi sila fata de persoana mea, intai GANDESTE! Gandeste inainte sa spui ceva. Si daca nu-ti place ce scriu iesi dracului afara si nu mai citi! Ce cauti aici???

      Ștergere
  6. Cat de frustrata poti sa fii, Alexandra!
    Get a real life, woman!

    Dan

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna ma frustreaza prostia perfecta a unor dobitoci ca tine, Dan! Intotdeauna! Ce cauti aici, pasarel? Adica daca eu sunt o frustrata si un om care n-are o viata si care zice nu stiu ce, tu, inteligentule, maretzule, perfectule, tu ce cauti aici sa citesti? :)))))) Cam ce spune asta despre TINE?

      Ștergere
  7. Sa-ti fie de bine noua interfata a blogului. Dragut personajul...cine sa fie, oare cine sa fie! E MARA ...cu acei dintisori unici si irepetabili. Dana

    RăspundețiȘtergere
  8. Hihi, multumiiim, Dana! Acum e ca un iepuras pentru ca i se misca si celalalt de sus si i s-a mutat cumva mai in fata, e caraghioasa rau :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Poate unii nu se duc periodic la doctor. Poate asistenta aia vede ceva care nu se incadreaza in tipar si spune parintelui: "bai, nene, vezi ca e rahitic, du-l la doctor" sau " copilul e palid" etc. Asta sper eu ca e rolul asistentei.
    Uite, doctorita de la scoala mi-a cerut in clasa I toate detaliile despre copilul meu, vaccinurile i le-a facut cu mana ei, o urmareste si o intreaba de sanatate si cand se duce la cabinet cu diverse dureri nimereste foarte repede cauza durerii si ii da calmante sau ii spune ce sa faca. Chestii care mi se par ok.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai e ok DACA E! Eu aia am zis. Ca daca ar fi ar avea un sens. Dar asistenta nu e acolo niciodata, ea doar ii masoara si le face un vaccin. Nu m-a intrebat nimeni nimic decat doamna la inceput de an daca are alergii. :) Ea a fost mai desteapta ca asistenta. Si eu cred ca ar trebui sa fie cabinete chiar cu medic in scoala. Pentru cazuri de pericol. Pentru restul exista medici de familie. La care ar trebui mers si profilactic nu numai in crize. Dar sistemul e prost de la cap la coada. Io aia zic.

      Ștergere
  10. 'Si daca nu-ti place ce scriu iesi dracului afara si nu mai citi! Ce cauti aici???'
    Pai in primul rind incerc sa invat arta exprimarii elegante. Si in paralel sa notez idei importante despre reforma sistemului de invatamint, sanatate, transporturi etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O daaaa, ne deranjeaza exprimarea! Asta dupa ce practic injuram pe ala la care am intrat... siiiigur ca da. Esti penibil! Si o sa te tot public ca sa vedem pana unde merge prostia din capul tau :)))))

      Ștergere