joi, 2 ianuarie 2014

Circul

  Tin minte cand m-a dus mama la circ atunci cand eram mica. Cred ca a facut-o pentru ca la vremea aia situatiile de distractie pentru copil erau atat de putine incat, wtf, sa mergem la Circ daca tot a venit in oras. Tin minte cum mi-a zis cu jumatate de gura ca i se pare trist ca oamenii aia chinuie animale. Mai tin minte perfect cum n-am inteles deloc ce vroia sa zica. Intai pentru ca acolo era urat, noapte, mirosea groaznic iar eu nu ma puteam concentra la ce zice mama pentru ca mi se parea ca bancutele alea mici pe care stam o sa se prabuseasca sub noi. N-am idee cati ani aveam, probabil eram prin primele clase. Apoi pentru ca nu mai fusesem la Circ si nu intelegeam ce vrea sa zica.

  Dupa care au inceput sa intre cu numerele. M-au fascinat dansurile si acrobatiile, i-am detestat pe clovni pentru ca trageau de oamenii din sala iar pentru mine asta era chiar si atunci o agresiune. In ziua de azi nici nu imi imaginez ce-as face daca ar veni unu' sa ma traga de par sau de nas in timpul vreunui spectacol :D 

  Apoi am inteles ce a vrut mama sa zica. Intr-adevar, era trist. Erau catelusi imbracati in haine exact ca pechinezul doamnei in varsta cu par mov de la noi de pe scara (doamna avea par mov, pechinezu' doar plovras mov). Si de ala mi-era mila rau. Ulterior ne-au dus cu scoala la Bucuresti la circ, acolo am putut urmrai lei si pantere chinuite. Nu-s facute sa fie animale de companie iar momentele in care au halit circari nu-s putine. Dude, ala e facut sa haleasca carne si tu ii arati domnisoare cu nurii dezgoliti si copanele la vedere? Pai asta e crima contra animalului! :))) E tortura!

  Nu-i inteleg nici pe cei care cresc vietati la bloc (in afara de pesti carora un acvariu profesionist le ofera o viata decenta as zice eu), n-am sa pricep niciodata de ce e ok sa iei un animal, sa-l castrezi, sa-l tii in casa, sa-i razi orice urma din fiinta naturala din el... ca sa simti tu ca te iubeste cineva. El saracu' te iubeste da' parca ar iubi mai mult natura cu porumbeii ei vii pe care sa-i alerge. Sa-l hranesti cu chestii tari, procesate si sa crezi ca el e fericit si are o viata frumoasa. Mi-as lua animale la curte. Pe unele le-as manca cu placere, ca asta e rostul lor pana la urma. Omul si-a domesticit un caine ca sa aibe cine sa-i pazeasca oile pe care si le luase prima data ca sa le haleasca! Pe cele pe care romanii nu le mananca, cum ar fi pisicile sau cainii le-as lasa sa alerge prin curte si sa traiasca afara, sa vaneze vrabii sau soareci, sa fie totusi cumva mai aproape de firea lor. Asta mi se pare dragoste de animale, nu sa le bagi la bloc si sa le castrezi. Dar asta e doar opinia mea. 

  Din fericire Mara n-a vrut la circ pana acum. A vazut un cort de circ si a decis ca ea nu doreste sa intre acolo. Eu m-am bucurat. Daca o sa vrea vreodata o sa o duc. Dar o sa ii spun ca nu e corect ce fac oamenii aia cu animalele alea pentru "distractia" publicului. Eu cred ca daca poneii aia ar fi intrebati daca vor pe un camp sa pasca sau daca vor sa le puna cineva porcarii in cap si sa se invarta ca disperatii in cerc... s-ar cere la camp. Nu pot sa cred ca un animal cu blana pe care il imbraci in plovaras se simte confortabil. Si nici ca un leu apreciaza cand iti bagi capul la el in gura. Eu asa cred. 

11 comentarii :

  1. Ai mei n-au vrut in mod deosebit, am incercat eu marea cu sarea. Cred ca n-or sa mai vrea a doua oara... (http://gainile.wordpress.com/2012/07/06/de-tot-circul/)...
    Nu stiu, acum, cu ochi de adult mi se pare tare trista toata institutia circareasca...

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord cu animalele sălbatice gen tigru,leu,elefant,cămilă ş.a.
    Dar să critici animalele ţinute la bloc e cam exagerat. Mai ales când unele animale s-au născut ca să fie mâncate,după cum afirmi.
    Eu te-aş contrazice. E ca şi cum ai afirma că orfanii au fost născuţi ca să rămână veşnic singuri pe lume şi suferind.
    Revenind la animale,e o diferenţă între leu şi pisică de exemplu. Leul e animal sălbatic. Ok,e urât să-l bagi în apă şi să-i arzi bice până stă în două labe.
    Dar pisica e animal domestic. Deja nu mai poate supravieţui singur! Cândva a fost sălbatic. Dar oamenii au distrus natura din ele.
    Să luăm două cazuri spre exemplu:
    1. O pisică crescută în casă,cu tot ce-i trebuie şi mâncare din comerţ într-adevăr. Dar dacă dai câteva milioane pe lună pe mâncarea aia,că are în ea 85% ingrediente naturale,mai poţi zice că-i dai chimicale?
    2. O pisică pe stradă,hămesită,îngheţată iarna,fugărită,care nu ştie ce înseamnă iubire şi poate Doamne fereşte o calcă o maşină înainte să apuce 1 an de viaţă.
    Care din cazuri e mai fericită? Cea care e fericită în casă sau cea care moare în natură?
    La fel şi pentru câini. Care oricum sunt scoşi afară. Şi crede-mă că dacă nu şi-ar iubi casa şi stăpânul necondiţionat,s-ar revolta singure. Viaţa e dură în natură. Animalele trăiesc mai mult în captivitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era mai bine sa te semnezi ca sa nu pari nepoliticos, Anonimule (una din rezolutiile pentru 2014 este ca voi atrage atentia fiecarui om care comenteaza aici Anonim :) Pisica si cainele "rasa romaneasca" sunt cat se poate de capabile sa traiasca in natura. Am vazut eu cu ochii mei pisici vanand soareci :))) Jur! Si caini la fel! Pisicile "create" de om si hranite cu "crantzanele" nu pot trai in natura. Si nu stiu de ce ne-am dori sa "cream" animale pentru distractia noastra personala. E ca un circ doar ca acasa.

      Ștergere
  3. In primul rand nu sunt pentru distractia personala, Alexandra. Se simt si ele bine, avand hrana si caldurica si ne amuza si pe noi cu giumbuslucurile pe care le fac. SI LE FAC PENTRU CA SE SIMT BINE. HRANITE SI IUBITE.
    Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, Dana, nu stiu ce sa zic. Uite, eu nu cred asta. Eu cred ca fac giumbuslucuri pentru ca stiu ca primesc mancare. O conditionare pe care n-am face-o niciunui om, nu? :) Ar fi o cruzime.

      Ștergere
  4. Eu zic ca circul, per ansamblu, e minunat.Acrobatii sunt minunati, fac lucruri incredibile, nu se compara cu gimnastele alea care raman pitice, strambe, cu picioare scurte, musculoase.Animalele...aici povestea se incurca, dar caii sunt superbi, acrobatiile pe cai sunt extraordinare, hainele calaretilor, muzica , e fantastic.Elefantii, camilele, poneii chiar si serpii ori crocodilii, nu stiu cat de chinuite sunt animalele astea, dar eu zic ca merita sa le vezi.Mai nou circul se transforma, am fost la Globus, am fost pe bani grei la Alegria si crede-ma,nu mai exista circ, totul duce spre cabaret, spre vulgar, spre sexual,artistii devin anonimi, poarta masti pe fata, costume identice.Daca la tine in oras a aparut un cort, mergi cu incredere, admira munca incredibila a artistilor, vezi pericolele la care se expun...in cativa ani s-ar putea sa dispara cu totul...cauta partea frumoasa, stralucitoare si mai ales MUNCA acelor oameni care au un stil de viata cu totul si cu totul special.Ca sa ai un animal dresat trebuie sa lucrezi cu el in cusca zi de zi, ca sa-ti controlezi corpul la 15 m inaltime trebuie munca nu jucarie.E o viata greu de inteles , pt noi, astia sedentarii, cu slujbe de luni pana vineri, cateva ore pe zi.Dar macar pt ideea de cunostere merita sa-i vezi, de fiecare data cand ai ocazia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma atrage, Liana. Dar sa stii ca gimnastii sunt cum ar veni "tot aia" despre care zici tu ca "raman mici" sau ceva. Ei nu raman nicicum, poate pentru circ se cauta mai inalti, eu am o fosta colega de liceu care a facut gimnastica ritmica toata viata si pentru ca n-a ajuns la performante gen Olimpiade (acolo doar cativa se duc) a lucrat la circ. Si e mica-mica de inaltime. Cealalta colega a noastra care a facut aceeasi gimnastica e inaaaalta :) Cred ca depinde de organism.

      Ștergere
  5. Eu spun ca e o diferenta intre gimnastica sport, acceptata de toata lumea, care nu genereaza in timp oameni sanatosi ori armoniosi fizic si acrobatia de circ care e infinit mai grea si mai speciala. Acrobatii arata armonios, asta spun eu, spre deosebire de gimnastii tipici la care se dezvolta anumite mase musculare mult mai mult in comparatie cu altele.La gimnastica nu moare nimeni, doar isi fac coloana praf in timp, acrobatii isi pun viata in pericol de foarte multe ori, e diferit totul...d-aia zic,merita vazuti si admirati :) Dar ma rog, de gustibus...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt deacord ca acrobatii de circ fac ceva total special. Dar in ziua de azi animalele nu-si mai au rostul. Ca si femeile cu barba dealtfel :) La inceputurile circului el era o metoda de distractie a maselor. Acum insa...poti vedea animale exotice la Zoo, nu e cazul sa le plimbi cu circul. De aia circul evolueaza spre chestii gen Allegria.

      Ștergere
  6. Motivul pentru care am comentat ca si Anonim e acela ca mi-e lene sa-mi fac un cont pe nu stiu ce dracie gen WordPress. Mai ales ca nu m-am abonat la blogul tau. Nu din motive de contrazicere. Nu imi place mie blogging.
    Iar pisica pe care ai vazut-o tu mancand soareci e fix aceea fara adapost care isi traieste viata cam de pe-o zi pe alta. Ca altfel s-ar rostogoli pe strazi. Iar animalele domestice sunt deja domestice. Nu le-am domesticit eu. Altii au facut asta. Si nu spun ca au facut treaba buna. Spun doar ca nu se mai poate face nimic acum. Eu asta inteleg. Sunt deja domesticite. Toate. Si ales care vaneaza soareci. Plus ca exista animale care chiar au nevoie de oameni. Cainii spre exemplu. De ce or fi ei loiali? De ce o fi stat cainele ala in Japonia sau unde o fi stat,ca nu stiu exact de unde era,sa-si astepte stapanul timp de 9 ani zi de zi,la gara? Stapanul murise,deci astepta degeaba. Cand putea sa fuga in jungla nu stiu care sa vaneze..

    RăspundețiȘtergere