joi, 7 noiembrie 2013

Sighisoara

  Imi doream sa vad Sighisoara de vreo15 ani de pe cand bunul meu prieten Marian se ducea la festival acolo. Imi zicea mereu sa ma duc si eu, ca stam cu cortu' nu stiu unde si facem chestii foarte tari cum ar fi sa ne imbatam ranga pret de multe zile in sir. Perspectiva asta nu ma incanta prea tare dar orasul ala stiam ce ar trebui sa fie. Un simbol al istoriei locurilor astora. Sau mai precis alora.

  Acum am mers la Sighisoara pentru ca s-au aliniat niste astre. Firma lui Marius a tinut acolo petrecerea anuala a angajatilor, Marius putea si el sa vina pentru ca i-au dat cursa spre Romania...mai ramanea sa ma hotarasc daca am curaj sau nu. Cand am vazut cate ore face trenul de la Ploiesti la Sighisoara am zis ca nu. Dupa aia m-am gandit ca totusi...parca prea imi doresc de mult sa merg acolo. Parca prea se potrivesc lucrurile. Pac-pac intr-o jumatate de ora am luat bilete de tren online si am tocmit inca doua zile de cazare fata de cea oferita de firma. Dupa aia am mai luat una la fata locului, ca ne-am dus mai devreme, asa ca ne-am ales cu 4 nopti si vreo 3 zile in Sighisoara. Pentru ca daca plec sa vad un oras trebuie sa stau in el cat sa apuc sa fac asta, nu sa bifez trei obiective turistice si atat. 

  Sighisoara e ca un fel de oras numa' ca mai misto. Pacat ca e in Romania. Mare pacat. Ca sa ajungi la Sighisoara cu trenul in anul 2013 si sa nu te enervezi sau stresezi trebuie sa fii drogat. Sau beat. Sau in coma. Se fac "lucrari" pe linie. Nu se stie, unde, cand, cum si nici de ce. Sunt niste zvonuri, asa, ca niste legende ceferistice. Adica e mai probabil sa afli unde locuiesc fantomele decat sa stii clar de ce trenurile merg cu 5 la ora juma' de drum. Ma rog, nu ca ar conta. Te sui in tren si astepti. Pana la Brasov mai e cum mai e. Dupa aia i se rupe filmul. Sau lantzul de la roata. Se taraste. Se facuse noapte si asteptam sa ajung undeva unde nu mai fusesem. Deci era logic ca la ora 18 cand scria pe bilet ca as ajunge, sa ma duc la usa trenului, ca sa n-am surpriza sa ajung la Cluj. Nu de alta dar Clujul il vazusem. 

  Si ne-am ridicat, ne-am dus la usa. Unde am stat patruzeci de minute in picioare. Dupa ce statusem 4 ore in tren. Afara bezna ca in nuca. Ma rugam sa nu opreasca cine stie in ce camp sau halta sau ceva sa ma pomenesc ca ma dau jos aiurea in alta parte. Buuuun, dupa doi-trei dumnezei aplicati intru racorirea spiritului...cu copilul obosit dar parca mai fresh ca mine care deja ma balbaiam de oboseala...ne-am dat jos in gara corecta. Cu o geanta uuuuriasa pe roti. Eeee, roti...pai daca podeaua garii e ca la bombardament cum sa mergi cu ea pe roti? Ha!

  Cand am intrat pe usa hotelului imi venea sa chiui de bucurie. Cand am vazut cetatea luminata in spatele hotelului am amutit. Era noapte si se distingea exact ca intr-un film cu Dracula. Era atat de frumos incat ne-am dus imediat ce am lasat bagajul sa ne apropiem un pic de ea, dar Marei i s-a facut frica, a zis ca ea crede ca e "bantuita" :)))) Era noapte, liniste, dar era lumina destula. Insa am vazut-o ca e speriata, am ras ce am ras si apoi ne-am intors la hotel. In zilele urmatoare am reusit sa o pozez seara...ti se taia respiratia de cat era de frumoasa:

dupa apus

  In seara aia a ajuns si Marius de la Oradea, tarziu, dupa ce eu am adormit cu greu pentru ca eram atat de obosita incat nu puteam sa ma linistesc. Ei bine si cand m-am linistit, am cazut intr-o coma profunda. Cand am deschis ochii l-am vazut in camera. Fericita, am zambit laaaaarg si m-am gandit sa ma culc la loc ca il pup io a doua zi. L-am vazut ca vorbeste, mi-am scos dopurile...si ce mi-au auzit urechileeee...Ca am incuiat usa! Ca l-am incuiat pe afara, ca a deranjat receptionerele si alea n-aveau cheie. Ha? Ce? Cine? Unde? Io? Cum? De ce? Si mai ales CEEEEEE???

  Cum spuneam, Sighisoara e in Romania, si hotelul foarte smecher de 4 stele la care am fost cazati idem. Jmecherii au pus usi cu cartele electronice. Nici un dubiu aici. Spusesem la receptie sa ii dea sotului meu o alta cartela cand ajunge. Buuun. Cartelele opresc lumina din camera, tre' sa le bagi acolo langa usa ca sa ai curent electric. Cand ajunsesem cu Mara eu am intrat inainte (deductiile astea le-am facut vreo 24 de ore mai tarziu cand el continua sa ma bata la cap ca a stat la usa!) cu geanta, Mara dupa mine. Pana m-am invartit eu ea a incuiat usa. Cum a incuiat-o, ma veti intreba uimiti, din moment ce ai cartela usa se inchide singura si atat, nu ai cum sa o incui pe dinauntru. Ha, va voi raspunde! 

  Cretinii au pus usi care pe afara aveau maner fix, inauntru clanta normala, sub ea...ZAVOR rotativ pentru incuiere mecanica! Mara a facut clanc de ala, eu cand am iesit cu ea la plimbare am vazut ca usa era incuiata cu ala, am dat de el, imi aduc aminte perfect cum m-am gandit ca uite, cartela actioneaza ACEL zavor. Pe dracu! Cartela actiona alta incuietoare interna. Zavorul actiona un zavor cum ar veni. Mecanic. Pe care eu seara cand am intrat in camera logic ca l-am incuiat ca nu ma culc nici la 4 stele cu usa descuiata, ca n-am dorinte de socializare intru viol de nici un soi. Cand a venit omu'...sa descuie...p&$a! I-a zis inteligentei de la receptie, ma scuzati dar domnisoarele de la receptia de 4 stele nu zambeau, vorbeau printre dinti si dupa cum ne-am prins din episodul cheii erau si usor trepanate...

  La care ea..."n-avem cheie!" E, acu' imaginati-va un om care stie cum functioneaza aceste mecanisme si obiecte si care s-a prins imediat ce s-a intamplat...ca ii zice aia ca ea n-are cheie si ca nu stie el sa descuie usa. S-a incins micutul ca oul ochi pe capota camionului! Aia vroia sa sune de la receptie in camera, da' el nu le-a lasat ca sa nu sperie copilu'...Si uite asa a stat el sa lamureasca niste domnisoare cum ca le trebuie o cheie mecanica. Pe care alea n-o aveau la receptie, ca ce farmec ar fi avut sa fie eficiente in caz ca se opreste naibii curentul si nu mai merg cartelele...Neaaaa...A trebuit sa cheme un Gigel care avea cheia...

  A doua zi am plecat sa ne plimbam. Cand am ajuns in piata Cetatii am zis amandoi in acelasi timp "vai cum seamana cu Venetiaaaa!!!" Ne-am cocotat pe Scara Scolarilor, ne-am minunat cum se duc oamenii la liceu acolo sus, in varf de deal si mi-am imaginat cum ar fi sa traiesc acolo, fix acolo, intr-o casa din aia...

"mami, fa-ne o poza aici"

Turnul cu Ceas

O straduta 

Scara Scolarilor, o scara acoperita care duce in varf de deal la liceu, o biserica si un cimitir

cel mai frumos turn (cred ca al Cizmarilor)


de pe strada din centru

o fereastra la parter

aici era o cafenea 

  Sambata seara a fost petrecerea. Care ar merita un post separat. Doamne, cat au putut sa danseze soferii lui Bertschi! Frate, astia da oameni seriosi. S-au pus pe dantzuiala la hore, sarbe...Am ras mult. Mult de tot. Am mancat bine, aveau tipii un bucatar misto acolo la hotel. 

  Duminica baietii au plecat inapoi la treaba de unde venisera, noi ne-am luat gentoiul si ne-am mutat la o pensiune mai ieftina, ca intre 75 de euro pe noapte si 80 de lei pe noapte e oleaca de diferenta si din punctul meu de vedere nu merita. Asa ca ne-am dus mai hacana la un nene la o pensiune...si apoi da-i si plimba-te...duminica, luni si jumate din marti. Am batut stradutele in lung si in lat si tot n-am apucat sa trecem si Tarnava, sa vedem si restul de Sighisoara de peste poduri. 

  In tot timpul asta nu ma gandeam decat "cum ar fi sa traim aici?"...over and over again...Cum ar fi sa locuiesti acolo, sus pe cetate, intr-o casa din aia? Cum ar fi? Cum o fi noaptea acolo? Cat de frumos o fi sa intri in lumea aia noaptea? Pentru ca e o alta lume, intri in istorie...luni cand nu mai erau turisti asa multi...ma asteptam sa iasa vreunul imbracat de epoca de pe vreo straduta. Din pacate n-au iesit decat indivizi care tineau mortis sa mearga cu masina prin Cetatea Sighisoarei. Mi s-a parut ireal, si inca odata am inteles cine sunt autoritatile romane. Cum sa ai voie sa mergi cu masina la 3 centimetri de niste cladiri istorice? 

  Marti ne-am dus la gara si am ajuns mai devreme. Ca sa aflam ca trenul are 50 de minute intarziere. Care s-au facut mai multe pana am ajuns acasa. Groaznic. Iti vine sa iti iei campii. Oricat te-ai gandi ca "vai ce frumos a fost la Sighisoara"...tot iti vine sa o iei razna. Da, Sighisoara e ca un oras, numai ca mai frumos. Pacat de el. Precis vom mai merge, Mara s-a indragostit...Dar o sa mergem cu masina. 

la restaurant bucurandu-se de cartile cumparate de la Sighisoara..."am facut literele perrrfect!"




12 comentarii :

  1. daaaa, sighisoara e mistooo. am fost acu' 3 ani la festival. am plecat direct de la banca, unde semnasem contractul de cumparare pt apartament si ala de credit si ofitereasa de credit i-a povestit unei cunostinte comune care mi-a zis mie ca aratam ca picata din luna. :)
    iar la autogara, lumea peste lume si deasupra alta lume si toti voiau in microbuzu' care trecea prin sighisoara (si prin brasov si prin alte oras si se ducea nu mai stiu unde).sunasem inainte sa-mi rezerv loc "nuuuu, doamna, la noi nu se rezerva, suuuut locuri". si "au fost", ca am stat mai storcosita ca dimineata in metrou. si colac peste pupaza, nu functiona aerul conditionat. sfarsit de iulie si un microbuz ticsit.
    si apoi, tot din motivele "se lucreaza la linia ferata in zona sinaia-comarnic" in loc sa ajung pe la 9 seara, m-am dat jos din microbuz pe la 12 noaptea. undeva, pe un trotuar, in sighisoara. "unde tre' s-ajung si cum" astea erau intrebarile ("a fi sau a nu fi" e fumata), dar nimeni caruia sa i le pun. asa ca am lasat, jena, rusinea si bunul simt la o parte am pus mana pe telefon si am sunat gazda unde rezervasem cazare (o garsoniera, la particular, la pensiuni nu mai era nimic; mi-au recomandat-o de la una din pensiunile la care am sunat). de aici incolo a inceput sa fie dragut: gazda nu s-a suparat, in 5 minute a venit cineva si m-a dus "acasa". o "garsoniera" (camera marisoara, baie proprie, iar in holul de la intrare aragaz, frigider, un dulap cu ceva vase, vesela, tacamuri) micuta, cocheta si curata, intr-o casa monument istoric, chiar in buza cetatii. ba chiar am primit si un "bon", ca si cum as fi cazata la pensiune in cetate, ca sa nu mai platesc biletul de intrare la festival. am pastrat telefonul."cazare sighisoara"-nume de cod in agenda. :)
    da, sighisoara e frumoasa, pacat ca nu ne putem teleporta.
    ps. la intoarcere trenul a avut "numa" vreo 1,5 ore intarziere. dar a fost de un infinit de ori mai bine decat cu microbuzul.
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))))) Mistoooo! Buna o cazare d-asta curata, la pensiunea la care am mers noi nu era curat din pacate...la modul zoaie in baie pe gresie, usi rupte...da' am zis mersi ca e aproape de cetate :)

      Ștergere
  2. Mi-ai dat o idee cu Sighisoara,sa vedem cand si cum om ajunge.
    Da' sa-ti lasi tu consortu' pe-afara,Alexandra,treaba-i asta? M-am amuzat desi nah,atunci nu cred c-o fost chiar cazu' de multe zambete.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Io am zambit, el nu prea :)))) Da' atata ce s-a agitaaat, nu se mai oprea din criticat nici a doua zi. De unde naiba sa stiu eu ca usa aia e ilogica, plus ca m-a fentat si copilu'! :)

      Ștergere
  3. Am mers la Sighisoara la festival 5 ani la rand :D din 2000 pana in 2004. Intr-un singur an am stat intr-o garsonierea, in rest, cu cortul. In 2002 l-am intalnit pe EL acolo, la cort, in curtea unui nene ;) Sighisoara a ramas orasul nostru de suflet, l-am vazut pe toate partile si ne-am intoarce oricand acolo! Multumesc pentru pozele frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar atunci prin anii 2000 mergea si Marian, cu care chiar m-am intalnit ieri pe strada, nu ne mai vazusem demult si asa m-am bucurat, zic uite domnule cum m-ai facut tu pe mine sa vreau la Sighisoara! :)))) Frumoasa povestea voastra, Cristina! Ma bucur mult ca ti-au placut pozele.

      Ștergere
  4. Sighisoara e un oras special. Am fost de mai multe ori si m-as mai duce :). Stiu ca vara e ceva festival, daca aveti ocazia sa ajungeti atunci, sigur va aparea dupa un colt si un om imbracat in haine medievale. Daca nu, va astept la noi, cand toata insula se teleporteaza in anii 1100-1200: http://vorbele.wordpress.com/category/saptamana-medievala/ .

    Voiam sa spun despre circulatia masinilor. Orasul vechi de la noi e patrimoniu UNESCO si se circula cu masinile. E adevarat ca sunt restrictii multe, dar nu e interzis. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vara e festival dar nu imi place la omor de populatie. Foarte rau ca nu e interzis! Masinile dauneaza monumentelor istorice. Din cauza de gaze de esapament, vibratii si chiar si posibile accidente. Este abominabil sa mergi cu masina pe strazile cetatii Sighisoara! Mi s-a spus ca a fost bariera niste ani si apoi s-a desfiintat. Si ca chiar si cand era, treceau pe langa ea. Mi se pare inadmisibil.

      Ștergere
  5. Haha, am fost si noi acolo. Ne-a placut, dar inca o data "avem o tara, pacat ca e locuita". Am scris si io pataniile noastre aici http://blog.asa-si-asa.ro/2011/08/jurnal-de-calatorie-partea-i.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca ahtiata ce sunt dupa calatorii prin tara, pot spune ca intr-adevar Sighisoara si Sibiu sunt cele mai frumoase orase din Romania si de fiecare data cand le vizitez (uneori si virtual cu g.earth) imi doresc sa locuiesc acolo. Am zis!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici Sibiul nu l-am vazut si imi doresc mult. Din aceleasi considerente. Acum 2 ani in toamna de ziua mea am ales Delta sau Sibiu. Am ales Delta si sincer imi pare rau, a fost o teapa magistrala :))))

      Ștergere