luni, 18 noiembrie 2013

O zi la scoala

   M-am oferit voluntar sa le aduc copiilor fructe si salata de fructe. Si sa le explic despre alte fructe decat mere, pere, struguri si gutui. Sistemul de invatamant romanesc atata stie. Pentru ca toamna incepe scoala. Oamenii sunt absolut setati, cum erau si acum 30 de ani. Mere, pere, struguri, gutui. Ah, si nuci! Si cred ca doamna se astepta sa aduc "fructe de toamna" da' eu i-am zis ca uite, am pus alea in salata, am adus sa vada copiii chestii deosebite dar care acum sunt la noi peste tot si sunt bune pentru sanatate. Ma gandeam ca o sa strambe din nas si cand colo n-a fost asa. Bravo ei. 

  M-am oferit pentru ca eu personal asta cred ca trebuie sa fie implicarea si ajutorul parintilor catre scoala copilului. Sa te duci, sa te agiti, sa cumperi si sa faci lucruri, sa iti iei o zi in care sa mergi la scoala si sa vezi ce fac ei acolo 4 ore, sa ii studiezi si sa vorbesti cu ei, sa fii aproape de oamenii cu care copilul tau isi petrece 4 sau 5 ore pe zi. Mai ales cand el e mic. Nu am dat bani la fondul scolii. I-am dat la Carrefour pe fructe. Iar copiii s-au bucurat.

  Eu cred ca m-am bucurat mai mult decat ei pentru ca nu ma asteptam sa se bucure asa de tare. Cu chiote, sarituri, tras de maneca mea si venit in  pauze la masuta unde eu sculptam mango si alte dracii ca sa le dau sa guste. Le-am dus o oala mare de salata cu de toate si fructe mai special-tropicale intregi, pe care sa le recunoasca, sa le invete si sa le guste atunci pe loc. Ma asteptam sa imi dea cu flit. Nu stiu de ce. Poate pentru ca ii vad cu ce sunt hraniti in general. Ii vad cu senvisurile cu salam in fiecare zi. Unu' n-are un fruct la gustarea de la ora 10. Asta nu e vina lor... ei saracii IUBESC fructele!

  Era sa plang. Sincer. Cand vedeam manutele mici pictate de carioca cum se ingramadeau pe maldarul de fructe sa ia, sa vada, sa miroasa... Daca le placea mai cereau si mi-a parut rau ca n-am avut o tona cat sa le umplu burtile. A fost destul, desi eu n-am mai facut mancare pentru 40 de oameni pana acum si am stat cu inima cat un purice pentru ca imi era teama ca nu se ajunge sau ca ramane multa si o sa mancam numa' salata de fructe doua saptamani io cu Mara. S-a ajuns la fix pentru pitici, doamnele invatatoare (a noastra si cea de la clasa 1, vecinii de palier), pentru tanti Clara femeia de curatenie si nea' Gicu, prietenul nostru, chiar si pentru doamna asistenta a scolii :) Cam asa: 


am cumparat

am produs o salata

m-am dus la scoala de dimineata cu emotii

si a incepuuut circuul

plimbau coaja de lime si de pomelo de la unul la altul si se minunau ce frumos miroase

si fructe de goji uscate

hai cu ananasuuu

asta  micu' fugea prin clasa ca la rugby

in pauza, au venit ciopor pe mineeeee!!!

sa vada, sa atinga, sa le spun, sa le explic, sa imi spuna ei...

finalul apoteotic!

   Le-am dus spre recunoastere: ananas, lamaie verde, pomelo, rodie, mango siiiii KAKI. E trebusoara aia care arata ca un drac de rosie portocalie, coaja ca la rosie doar ca are un gust... ciudat dar delicios in acelasi timp. Nici eu nu mancasem pana azi, am luat-o fix ca sa ii incurajez sa incerce mereu, mereu lucruri noi si ciudate de mancare. E foarte misto, o combinatie de mar, morcov, mango si... probabil kaki :))))) dar creierul cauta asocieri cu lucruri cunoscute lui.

  Parte din ei mancasera pomelo si mango dar doar un copil a recunoscut fructul intreg in ambele cazuri. Trist in ideea ca mamele sau cine sta cu ei peste zi nu ii iau in bucatarie sa le arate, la fel si la magazin...mancasera fructul cu pricina dar nu stiau cum arata! Cand am taiat rodia in doua si le-am aratat interiorul am auzit 33 de OAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAUUUU dintr-o suflare. Au mancat bobitele, unii cu totul, altii mai meticulosi au scuipat sambureii minusculi. 

  Pe pomelo a fost batalie. La fel si pe kaki Si mango le-a placut, era un baietel cu o moaca de soricel asa, unu' mic si sfrijit ca fi-mea care cred ca a ascultat cu atentie ce le-am zis si anume sa isi roage parintii sa le cumpere fructele pe care azi le vor cunoaste. Ca nu sunt foarte scumpe (dintr-un kaki de 2,5 lei le-am dat la toti!) si ca multe din ele au mult mai multe vitamine si chestii utile decat merele. A venit soricelul dupa ce le-am dat mango sa imi zica "doamna mama lu' Mara, sa stiti ca io o sa ii zic lu' mami sa imi ia si mie mango pentru ca e foarte, foarte FOARTE bun!". Am ras sa lesin pentru ca vorbea atat de serios... dupa aia l-am vazut ca era unul din cei mai cuminti si activi la clasa dintre baieti. 

  In pauze eu credeam ca o sa scap de ei. Ca se duc sa se joace cum fac de obicei. Mai ales ca azi doamna le-a zis sa iasa afara pe terenul de sport. Neam! Au venit gramada pe mine, in frunte cu fi-mea care mna, se simtea oarecum vedeta si foarte incantata ca eu eram acolo. Dupa ea... gramada cate 10 cate 10 calare pe mine. Sa le mai arat, sa le  mai zic inca odata cum se cheama, sa mai guste putin! Cand m-au vazut ca pun salata in pahare mai sa ma linseze! Ii usuiam ca pe muste, doamna ma lasase abandonata si plecase sa caute lipiciul pe care nu-l mai gasea... Aoailicaaaaaaaaaa... Astia toti tipau. Mie asa mi se pare, pentru ca vorbesc toti deodata si tare. Si doamna si mai tare peste ei!

  Am plecat de acolo cu poezia "Fructele Toamnei" invatata. Si ceva ghicitori. Azi am vazut la lucru o invatatoare cu har. Aici e ca la popi, maica... daca n-are har nu face doi bani! Daca are, face minuni! O mai urmarisem si alta data dar azi stand cele 4 ore acolo am vazut-o cu atentie. Tipa are un creier BRICI. Ii merge cu niste conexiuni formidabile, pleaca pe un subiect si trece prin toata planeta in 5 fraze, intrebandu-i pe ei mereu,  mereu, de ce cred ei, ce stiu ei, cum cred ei ca e treaba? Iar ei interactioneaza cu ea, dau raspunsuri, uneori hilar de gresite, de nu poti sa nu razi in hohote.

  Am plecat de acolo cu creierul tandari, cu urechile pacanind si tensiunea usor ridicata. Ma mir ca nu sunt mai multe accidente in pauze, azi o fetita a plecat cu buza sparta. E haos si ea e singura, ii scoate pe hol sau pe teren. Nu ai cum sa ii urmaresti pe toti, le spune mereu sa nu mai alerge dar ei asta fac... eu ma mir sincer ca nu a patit pana acum nimeni nimic grav. Nu-s safe acolo, asta mi-e clar. In pauze nu sunt pentru ca se indeparteaza, sunt scari inauntru si o tarla mare in afara, mna, ti se face sufletul punga numai la ideea! Pe unii din ei iti vine sa ii trantesti, pur si simplu. Pentru ca se fac ca nu aud. Ma indoiesc ca-s surzi. Unul din ei e baietelul fix acelui tata care statea in nesimtire la usa in primele zile de scoala si despre care am povestit. De atunci incoace s-a luat la scandal cu o mama pe care o ameninta pe hol pe acolo, fi-su este fix ca ta-su. Doamna zice ca are ADHD dar eu nu cred. Eu cred ca are nesimtirea de acasa si atat. Ala e spaima clasei. Si mai sunt cativa de acelasi calibru si nu stiu cum se face dar cand le vezi parintii cum se poarta brusc ai revelatii. 

  Cel mai funny moment a fost cand le-am aratat lamaia verde. Limeta i-a bagat intr-o ceata totalaaaaa!!! Dupa ce au zis ei chestii a sarit unu' din fundul clasei: O NUCAAAAA! Domle, omul avea dreptate, era mica, verde si parea o nuca in coaja ei! Aia cand pica din copac in coaja verde! Deci cu ceva a facut el legatura. 

  Una peste alta a fost o zi minunata! Dupa care o sa va zic asa: mergeti cu copiii la piata, faceti mancare cu ei pe langa voi, aratati-le cum arata toate cele, cum miros si cum gusta. Viata e foarte simpla, si foarte scurta. Si mare parte din ea mirosim si gustam lucruri. Mai bine fructe decat dulciuri de orice fel. Mereu ma intreaba lumea ca cum, nu-i dau Marei dulciuri, vai! Pai ii dau. FRUCTE. Au tot zaharul din lume, e suficient! Mai bine dependenta de mere decat de bomboane!

53 de comentarii :

  1. F misto, bravo!
    Eu nu ii dau fructe la scoala pe ca se murdareste tot si pt ca la ora 1:55 el e deja cocotat in varful fotoliului cu ce fructe are el chef. Stam f aproape de scoala. Or mai fi cazuri din astea, poate de aia nu primesc ei fructe la gustare, astia mici mici?
    Pomelo ai mei sa nu vada....o sa incerc Kaki :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am o cutie din aceea pentru mancare si ii pun fructul felii. Nu ii dau chestii foarte moi, ii dau mere, pere, mango. fructe uscate (caise, curmale, ananas), alune de padure, caju crud, nuci. Nu are cu ce se murdari. Pe parintii astia...ii cam stiu. Azi de dimineata mi-au zis doua mame siderate ca vai, acasa copiii lor nu vor sa manance aia, aialalta, si ieri au mancat si erau foarte incantati. Mi-a fost jena sa le spun ca poate n-au stiut cum sa puna ele problema si sa ii faca sa fie incantati acasa de mici de trebusoarele astea :) Kaki e foarte bun!

      Ștergere
  2. Sa stii ca chiar esti curajoasa. Eu n-as indrazni sa fac asa ceva de frica parintilor. Nu stii care si de ce iti sare in cap.
    Ah, si trebuie neaparat sa te felicit: asta inseamna sa nu stai cu mainile in san si sa astepti sa faca altii, sa pice de undeva. Daca scoala nu poate sa faca mai mult, noi putem, numai sa vrem. Wow, asta chiar ca-i munca de pionierat: si voluntar, si pe banii tai, pe timpul tau, pentru copilul tau si al altora, n-ai pe nimeni in spate, nu faci publicitate nimanui, nu faci parte din nici un "workshop" si alte cluburi d-astea de fite, nu te dau banii afara din casa... Doar asa, pentru ca ti-a venit ideea, vrei si poti!

    Sabina (ex. B).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, multumesc din suflet draga mea! Uite de dimineata mamele cu care am vorbit erau foarte incantate, sa vedem la pranz cand vor fi mai multi ce feedback mai primesc. Copiii au plecat foarte incantati, am avut grija sa nu fie capsuni, alune, nuci sau alti alergeni, am facut totul curat si cu atentie, de ce sa se supere pe mine, mai ales ca nu le-am cerut bani :)
    Ideea e fix asta: daca scoala nu are, oferim noi materiale si timp. Nu bani la fondul scolii despre care nu stim unde se duc si ce se cumpara din ei. Ziua de ieri le-a fost utila copiilor, sunt convinsa de asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata,
    In spiritul acestei postari, e o idee sa incercati sa faceti si activitatea ca in linkul acesta http://www.teachpreschool.org/2012/01/mixing-up-bright-and-colorful-mm-paint-in-preschool/
    Eu am incercat la grupa mare a baietelului meu acum cativa ani si a fost minunat. Am imbinat si ideea ca bomboanele sunt nesanatoase, pline de coloranti si decat sa le mancam, mai bine sa pictam cu ele. Eu am dus o rola de hartie pe care sa deseneze toti pe jos in curte, dar era vara, merge si pe hartii individuale, abia au ce duce acasa ;)
    Succes! E clar ca timpul si ideile sunt chiar mai valoroase cand le "donam" scolii copiilor nostri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai facut rau, n-ai ce cauta sa hranesti la scoala copiii altora. Hraneste-o pe-a ta si-atat, nu te baga in viata altora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1. Lectia era in programa. 2. Doamna a zis ca va face salata de fructe la ora. 3. Eu m-am oferit si am ajutat. 4. Esti stupida! Sau stupid dar ma indoiesc ca esti mascul, n-ai avut coaie sa te prezinti!

      Ștergere
    2. Ma indoiesc ca a legat copiii aia de scaune si i-a hranit ca pe puii de gaina, turnandu-le pe gat. Parintii fusesera informati cu cel putin doua saptamani inainte, deci hai sa nu ne aruncam poalele in aer, ca n-a facut decat sa isi rupa din timp pentru a ajuta invatatoarea si a educa copiii. Ganditi-va ca multi nu au vazut fructele alea in viata lor si, din pacate, nici nu le vor revedea prea curand. In loc sa va ofuscati ca au altii initiativa, luati exemplu!

      Ștergere
    3. Si daca mă semnam cu un nume fals te ajuta cu ceva? Aici se poate semna oricine cu orice nume vrea. Eu nu sunt atat de inteligenta ca si tine sa-mi fac un blog.

      Ștergere
    4. Dormi linistita,Alexandra,anonima asta vegheaza pentru tine!
      Tipa asta chiar are o problema cu tine,daca se inflameaza si cand le dai fructe copiilor.F r u c t e.Stupida nu este,atata poate,sa fie rea.Si stii de ce? N-a mancat fructe cand era mica!

      Ștergere
    5. Anonimo, vad ca nu esti. Si nu numai cat sa iti faci un blog dar nici cat sa te porti ca un om cum ar veni. Idiotten!

      Carmen, probabil ca are o problema la cap, nu cred ca e legata de mine in special :)))) E doar o tampita care are impresia ca as otravi copiii altora sau ceva. Culmea e ca parintii chiar au fost incantati, azi mi-au spus cu totii ca a fost minunat. Au luat de la scoala ieri niste copii mult mai informati si mai fericiti.

      Ștergere
    6. Rectifc. Nici macar inteligenta nu esti, altfel iti dadeai seama ca nu eu am postat comentul cu "nu ai ce cauta la scoală sa hranesti copilul altora". Eu am intarit doar ideea ca nu e totul sa-ti pui un nume, care de multe ori este fals, cu care sa te semnezi.

      Ștergere
    7. Cum sa imi dau seama, Anonim Idiot? Din moment ce toti sunteti anonimi...cum as putea sa stiu eu cine dracu' se mai scoala anonim pe lumea asta. Ca e plina de idioti, uite si dovada! :))))) Blogger nu imi arata IP-urile. Inteligenta ta ma uluieste! :))) Stai jos, ai nota 2!

      Ștergere
  6. Vai ce mi-a plăcut puştanul cu "Doamna mama lu' Mara" :)))
    Excelentă iniţiativa, bravo!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai ce mi-a plăcut puştanul cu "Doamna mama lu' Mara" :)))
    Excelentă iniţiativa, bravo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Da, Greta, si mie. Toata ziua m-au strigat ba "doamnaaaaaaaa" ba "mama lu' Maraaaa" :))))

      Ștergere
  8. Mda. Buna ideea, dar scuza ma eu una prefer ca al.meu sa.manance pere, pere, gutui in romania. Citricele sunt injectate la greu, bananele se coc la azot in hangare in buc. Deeci. Al meu a facut o alergie la banana. Ok e frumos ca le ai aratat kaki si lime, dar de ce pornesti mereu de la premisa ca ceilalti parinti sunt cah? Si da esti de admirat ca iti dedici o zi facand asta decat sa te uiti la telenovele ca majoritatea casnicelor din ro.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pfoaii de mine m-ai spart! Una e ca preferi tu sa manance mere si gutui si poate ai si o sursa sigura de la tara unde omul nu stropeste. Pentru ca daca imi zici ca marul ala din Italia si nu mai stiu unde nu e la fel de "injectat" ca banana asta e o prostie mare si nu cred ca vrei sa zici asta. Si din Ro gasesti rar si putin! Si nici astea nu stii ce au pentru ca si taranul din piata si-a luat "fiole" si da MAI MULT decat trebuie cu ele ca sa iasa recolta.

      So...eu n-am zis sa nu mananci mere. Eu am zis ca la ora anului 2013 ii poti arata copilului si ALTCEVA pe langa acele mere. Ca sa nu se duca la 30 de ani prin Italia in excursie si sa se uite tot ca vaca la poarta noua. Sa fie un om informat. Sa i se prezinte si alte gusturi. Sa iasa cum ar veni din cutia minuscula in care traieste. Nu presupun ca toti parintii sunt "cah" si nu stiu de unde ai tras matale concluzia asta. Cat despre aia cu "casnica" si telenovelele te informez ca eu nu ma uit la telenovele. Nu ca asta ar conta in subiectul de fata. Sau ca-s eu casnica sau nu. Eu am zis mai demult ca-s casnica dar de atunci nimeni nu m-a mai intrebat daca am acum job sau nu. In schimb multi binevoitori comenteaza pe tema asta ca si cand ar fi o trasatura de CARACTER :)))) Which is not.
      P.S. Alergia la BANANE e una ultra-cunoscuta!!! De aia initial se testeaza copilul cu o bucatica foare mica :) Si nu are legatura cu ce-s ele stropite. E alergie la fructul in sine cum exista alergie mult mai rea la CAPSUNI care, ce sa vezi, sunt neaose. Romanesti. Pffff, ce chestie!

      Ștergere
    2. Citesti printre randuri si te flambezi aiurea. Sincer, astepti o picatura sa explodezi.
      1. Mere, pere, gutui de la tara nestropite. Crede ma e simplu sa ti dai seama care sunt ok.
      2. Evident ca am aplicat regula de 3 zile . La banana nu am trecut de ziua 1. O sa incerc peste cateva luni cu banana bio.
      3. As vrea si eu sa fiu casnica dar nu mi permit. Deocamdata castig mult mai mult decat o bona.
      4. Evident ca le stii tu pe toate pe blogul tau.

      Ștergere
    3. :)))) Nu ma flambez absolut deloc. Daca ma flambam la toate prostiile pe care le zic cate unii lesinam demult. Tu ai citit printre randuri si ai presupus lucruri. Cu banana degeaba incerci bio pentru ca daca are alergie la banana nu conteaza de care e :)
      Mie imi plac oamenii astia care zic ca ar vrea sa fie casnice...asta dupa ce tocmai au spus un lucru urat despre casnice. :)))) Nu, nu toate casnicele se uita la telenovele. Eu cunosc si profesoare care fac asta. Si multe alte "intelectuale" cu cariera de succes.
      Si DA, pe blogul meu fac ce vreau! De aia e AL MEU. Sunt gandurile mele personale. Nu-ti convine, ai un x sus in dreapta. Foloseste-l cu incredere!

      Ștergere
  9. La unele gradinite cu program de patru ore,fiecare copil aduce pentru gustare,un fruct.Toate se aduna,se taie si cei mici mananca impreuna.Chestie comunicata parintilor si stabilita de comun acord cu ei.Asta,in Romania.Aici,cel putin la gradinita unde merge fiul nostru (si la altele,din cate stiu) este interzis sa isi duca pentru gustare,dulciuri si chestii de gen.Sunt incurajate fructele,proaspete sau deshidratate,nuci,seminte,migdale,biscuiti de orez.Periodic,educatoarele,ingrijitoarele si copiii pregatesc impreuna un mix de fructe si/sau o supa crema de legume.Da,se incurajeaza consumul fructelor,legumelor de sezon si autohtone,dar,seriosi sa fim...nu se face gaura in cer daca mancam si altceva,ba dimpotriva.
    Ma surprinde neplacut sa vad cum se irita unele persoane legat de acest subiect.Dar cand primesc cei mici,de diverse sarbatori,pungi cu dulciuri,tot soiul de prostii alimentare,atunci nu se agita nimeni,este frumos si chiar normal.Cine are deci,capu-n traista?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carmen, trebuie sa specifici ca "aici" inseamna in alta tara decat Romania ca sa inteleaga lumea ce inseamna civilizatie. Unele persoane se irita pentru ca au ceva cu mine in general si pentru ca n-au informatii corecte despre fructe si nici despre faptul ca eu ca un om responsabil am facut treaba foarte curat. Adica nu i-am pus in pericol cu nimic. De aia nu am pus in salata NUCI, ALUNE si nici capsuni.
      In plus, la inceputul anului doamna ne-a dat un formular de completat despre alergii, ea ar fi stiut daca era vreo problema cu vreun copil. Nu era. Deci mna, suntem ca niste oameni mari, adulti, cu toate mintile in cap, si eu si ea. N-am deranjat pe nimeni, se pare ca parintii sunt mai destupati la cap ca Anonimele :)

      Ștergere
  10. Ai facut un ,lucru bun bravo.Aici unde stam noi la copii la gradinita le dam fructe,dulciurile nu sunt admise sau ciocolata etc
    Diana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Diana! Sa inteleg ca nici tu nu locuiesti in Romania? :)

      Ștergere
  11. Nici eu nu mai locuiesc în Romănia, slavă Domnului aş zice dacă aş fi credincioasă, dar, cum nu sunt, zic: deşteaptă am fost că am plecat şi dusă am fost...
    Copiii mei stau multe ore la şcoală, aşa e programul aici, probabil pentru că, de obicei, ambii părinţi lucrează iar chestia cu bonele nu se practică. Instrucţiunile sunt clare: pentru gustarea de ora 10 fructe, la prânz primesc masă caldă la şcoală, dar, dacă nu ne convine meniul dintr-una din zi, sau din toate zilele, copiii pot veni cu tartine de acasă, la gustarea de după-amiază au voie ceva dulce gen biscuit, gauffre, madeleine, fructe uscate etc - dar nu sunt acceptate bomboanele si ciocolata. Bautura recomadata este apa.
    Ce ai facut tu este admirabil şi te felicit. Mai ales ca ai facut-o dintr-o initiativa personala.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte misto, Mihaela. Unde traiti? Suna excelent! Multumesc pentru comentariu si pentru aprecieri. Se pare ca lumea plecata prin alte tari trage catre mine si eu catre ei poate tocmai pentru ca am alte pretentii de la viata. De aia vreau sa plec din mizeria asta de tara. Din cauza de oameni ca cei de mai sus care considera ca am facut ceva rau aratand fructe tropicale unor copii de 6 ani :)

      Ștergere
  12. Nu nu traiesc in Romania.
    Copii de la 3ani merg obligatoriu la gradinita,si acolo le da foaie cu ce trebuie sa ia pentru gustare,fruct,sandvis etc dar nu dulciuri.Copii mei au 2ani jumate si 17luni merg la cresa pentru ca sotu e tot timpu plecat si eu sunt singura cum sar spune acolo deseneaza,fac diferite activitati.
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  13. Trăim în Belgia.
    Succes cu plecatul. Trebuie neapărat şi sunt sigură că veţi reuşi.
    M.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu as fi vrut sa comentez, dar prea multa lume s-a rasculat pe treaba asta si nu am putut sa tac, chiar daca din postura de anonim.

    Cuuuuum sa critici asa ceva? O idee foarte frumoasa, foarte draguta, generoasa (mai ales cu timpul si efortul), implicata si tot ce mai vrei. Sigur ca toata lumea s-a bucurat, iar ideea cu fructele exotice e una extrem de buna. Sincer, nu inteleg lumea care comenteaza.

    E adevarat ca eu personal nu sunt de acord cu ideea de a nu da dulciuri copiilor, dar na, e o parere personala, oricum netestata inca, si credeam ca un blog e pentru a exprima parerea ta, iar ca cititorii sa dea din cap intrigati, sa se informeze si sa isi revizuiasca parerea-cum, recunosc am facut si eu, si inca procesez. :)

    Ca sa rezum, bravo tie!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!. O semnatura la final alta data, ca sa stiu cum sa te chem daca am vreo treaba cu tine :)))) Nici n-am publicat inca doua comentarii urate. Oamenii astia au ceva cu mine personal mai mult decat cu orice altceva. Pentru ca ei comenteaza urat la orice subiect :) Si cred ca-s aceleasi persoane. Nevermind, daca esti prost si nu pricepi, aia e. Noi ne amuzam.

      Dulciurile nu-s bune. La nimic! O sa spun asta de cate ori o sa pot vorbi sau scrie. Copilul nu se naste cu dorinta de dulce. Nu stie ce e aia, nu cere. Nu are nici o problema si creste linistit si fericit doar cu fructe! Si cu morcovi!

      Ștergere
    2. Am citit articolul de mai sus, ala mai nou postat cu nenumarate feluri de mancare.

      Gatesti foarte bine! :) Dincolo de asta, ca asta o face multa lume, se vede ca o faci cu grija si interes fata de ceilalti, de a respecta preferintele lor si de a-i ajuta sa gaseasca altele noi. Ceea ce imi place e ca nu o iei razna cu tarate in zer and so on, ci dimpotriva, mancarea arata buna si satioasa, sanatoasa dar fara sa exageram in stilul raw, vegetarian and so on.

      Dar sincer, m-am mirat sa vad dulciuri acolo :)))) adica era si cozonacel, si frisca; sa inteleg deci ca din cand in cand sunt permise si partile cu zahar? Nu ca as vedea ceva rau, cum spuneam mai sus, intelegeam cat de e strict e strict fara dulciuri. :) Asa, ca idee.

      O semnatura data la final :)

      Ștergere
    3. Pai frisca aia era una total naturala, foarte putin indulcita. O exceptie. Iar cozonacul l-am primit de la cineva si nu puteam sa refuz, l-am congelat si apoi l-am facut asa pentru niste musafiri care urmau sa vina. In general nu fac dulce decat tortul de ziua ei sau ceva de Craciun sau Paste. De Craciun un rosenkrantz si de Paste o pasca. In rest nu :) Dar nici nu isterie totala gen "aoleu murim". Acum e mai mare si intelege singura ca zaharul nu e ok mai ales ca ea simte ca o agita. Vara primeste inghetata din comert atunci cand nu ii fac eu din iaurt si fructe (am un aparat de inghetata)

      Ștergere
    4. Uite, asta e mult mai de acord si cu ceea ce gandesc eu! :D Cu atat mai mult cu cat gustul e unul educat, si mi se pare ca face parte dintr-o buna educatie sa o hranesti corect pe cat posibil, si sa ii si explici de ce. Si eu urasc extremismul de genul acela, de aceea am si remarcat asta la pozele postate.

      Si raspuns doamnei de mai jos, sigur ca nu stie ce inseamna un fruct exotic, probabil pentru ea toate fructele sunt exotice, cum le vede doar in poze! Incredibil, domle..

      Mihaela

      Ștergere
    5. Daca citeai cu atentie ce a scris Alexandra intelegeai ca tocmai asta a si fost ideea sa le arate unor copii care poate ca nu -si permit cum arata si ce gust are si un fruct exotic. Nu te arunca in afirmatii ca vaca la pascut.

      Ștergere
    6. Acum sincer e o incurcatura de Anonimi! Nu stiu cine si ce mai vrea sa spuna. Nene, e greu asa sa va dati numele in finalul comentariului? :))))

      Ștergere
  15. 'Mizeria asta de tara' cum (regretabil) ii spui e cam singura in care se permite hranirea unor copii la scoala de catre terti bine intentionati asa ca enjoy it while you can....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce prostii debitezi! In SUA mamele duc la scoala chestii facute de ele si ii hranesc pe toti la diverse "evenimente" scolare sau la antrenamentele sportive. Pe ce lume traiesti? In orice tara civilizata exista comunitatea. Aia care face ca parintii sa se adune si sa produca mancare si gustari pe rand pentru diferite chestii la care participa toti in cadrul scolii. Tara asta e o mizerie. Pentru ca te duci la spital cu vata si seringi! Si pentru multe alte motive. Si da, am fost BINE intentionata. Am ajutat-o pe invatatoare cu o chestie importanta pe care ea nu o putea face singura.

      Ștergere
    2. Din nefericire, majoritatea scolilor din SUA (locuiesc aici) nu te lasa sa aduci mancare de acasa sa hranesti o clasa intreaga. Eu nu am copii, dar am prieteni cu copii care trebuie sa angajeze o firma de catering pentru evenimentele scolare (pentru gustari pentru copii). La zilele de nastere, nu aduce nimeni tort la scoala sau mai stiu eu ce (cum duceam noi prajiturele si mancam la gramada). Pe de-o parte e de inteles, pentru ca americanii una-doua se dau in judecata. Si daca un copil are o alergie la un produs si se intampla ceva, parintii o sa dea scoala in judecata. Deci pentru a evita probleme de genul acesta, nu are nimeni voie sa aduca nimic pentru ceilalti copii. Normal, poti sa ii faci pachetel propriului copil, daca nu vrei sa cumpere mancare de la cantina scolii. E cam trist, dar si de inteles. Mi se pare ca decizia se ia de fiecare scoala deci probabil ca sunt si scoli unde poti sa duci ce vrei, cand vrei... doar ca nu cunosc pe nimeni care sa aiba copii intr-o astfel de scoala.
      Mie-mi place ideea cu fructele, de vreme ce ai zis ca invatatoarea stia, alergiile au fost declarate... etc. Sincer, daca as avea un copil, m-ar deranja amabilii care i-ar oferi bombonele si covrigi decat cei cu fructele.

      Ștergere
  16. Da de ce nu te duci tu, dragă, in SUA. Noi nu traim intr-o tara asa civilizata, de aceea nu stim nici ce inseamna un fruct exotic. Noroc cu tine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna, Alexandra
    de fiecare data cand iti citesc postarile, care sunt chiar interesante, ma izbeste cumva neplacut faptul ca atunci cand cineva nu e de acord cu tine, reactionezi destul de dur. Eu cred ca oamenii nu sunt rau intentionati, poate nu inteleg sau au alta opinie, dar reactia asta ii alunga, cred eu. Mai multa toleranta nu strica. Poate ca nu e important pentru tine, insa am simtit nevoia s-o zic.
    In alta ordine de idei, e pacat ca oamenii inteligenti si educati ca tine insista cu beneficiile emigrarii si cu faptul ca tara asta e de rahat. Pai hai sa ramanem astia cu bun simt si educatie s-o facem mai buna, ce-ar fi sa plecam toti.
    Presupun ca lucrurile stau diferit de la zona la zona, eu traiesc in Cluj si oamenii-s in mare majoritate ok, mentalitatea e destul de "occidentala", chiar nu vad diferenta in traiul de zi cu zi fata de alte tari, si am calatorit destul. Ca exista sisteme mai bine puse la punct, e clar, insa chiar nu pot adera la ideea ca Romania si romanii sunt de rahat. Unii sunt, alti nu, si noi tot romani suntem la urma urmei, dar chiar nu cred ca putem fi inclusi in categoria idioti, etc. Trebuie sa fim obiectivi, zic eu
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Cristina, comentariul tau e unul din categoria omului de bun simt care nu e deacord cu mine. Drept pentru care nu am nici o reactie, e normal sa fie asa. Insa stii, blogul asta e al meu cu gandurile mele. Nu l-am facut pentru a afla cata lume NU e de acord cu ce gandesc eu. Acestea fiind spuse, cine il citeste si nu e deacord are doua optiuni: scrie opinia contrara frumos, asa cum ai facut-o tu. Sau scrie cum scriu doamnele astea anonime. Ti se pare ca se poate pune un semn de egal intre ce ai scris tu si ce au scris cateva persoane de mai sus?
      Despre emigrare, e o optiune perfect personala, daca tu esti fericita cu ce ofera Clujul copilului tau sa stii ca eu in Ploiesti nu am unde sa imi duc copilul la spital daca se imbolnaveste. Si nici la scoala dupa ce s-o pensiona doamna asta. Eu nu am spus niciodata despre cineva care nu vrea sa emigreze ca e idiot. Idioti i-am facut in alte cazuri. Si NU, eu nu trebuie sa fiu OBIECTIVA, Cristina. Nu sunt jurnalist, nu platesti ca sa intri aici, nu am nici un fel de obligatie fata de tine, cititorul meu. Nu iti place, nu ma mai citi, e simplu. Insa nu ma injura aici ca nu e frumos si atunci ma port si eu cum te porti si tu. La ultimul post cu mancare s-a bagat una din doamnele astea si mi-a spus ca-s grasa. Ti se pare normal? Nu de alta da' nu mananc nici din banii ei si nici nu se culca ea cu mine ca sa zici ca ar conta ca ea ma gaseste urata :))))))) Ofer bun simt cand mi se ofera bun simt. E simplu.

      Ștergere
  18. Multumesc, Alexandra
    inteleg punctul tau de vedere, mi se pare corect sa nu scrii pentru a "da bine" sau a face pe plac cuiva. Iarasi, e ok sa nu-ti asumi obligatia de a fi obiectiva pe blogul tau personal, eu insa militez pentru moderatie intotdeauna. Sunt intotdeauna aspecte bune si aspecte proaste in orice tara, eu incerc sa pun in balanta tot.
    Cititind de ceva timp postarile tale, nu ma mira deloc faptul ca vreti sa plecati, ati avut experiente cu adevarat horror aici. Eu, noi, suntem ok cu viata noastra aici, avem norocul de a ne permite o viata decenta, iar Clujul, cum scriam, ofera multe oportunitati, de la cele educative, pana la joburi, si poate ca nici clinicile universitare nu pot fi inlocuite usor. Din pacate, am avut nevoie de serviciile lor si au fost mai mult decat decente.
    Imi pare rau de fiecare data cand aud ca oameni ok, inteligenti, pleaca, pentru ca ma tem sa ma gandesc ce va fi atunci cand vor ramane doar ceilalti :)
    In alta ordine de idei, cred ca cei care comenteaza rautacios sau chiar agresiv se distreaza in felul asta. Din pacate, cred ca orice blog, cat de personal e spatiu public pana la urma, si la indemana oricui, asa ca nu pot fi evitati. Dra mi-as ori sa-ti consumi energia in aricole funny si faine, cum scrii de obicei, decat in dispute cu ei. Sunt inerenti, ca impozitele :)
    Iti urez oricum cititori cu bun simt, care sa te faca sa zambesti
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. M-as cam muta la Cluj! Am dat acolo la facultate la un moment dat! Mi-a placut. Si acum cand am fost la Sighisoara imi venea sa pup cladirile. Din pacate Romania e un cumul de factori, cei mai multi de la varf in jos. Daca citesti blogul mai din urma o sa afli si cum am avut noi biznis. Alea care se distreaza nu inteleg ca si eu ma distrez mai abitir. In primul rand pentru ca puterea e la mine, sa le public sau nu. In al doilea rand pentru ca puterea e la mine. Si tot asa. Eu nu-mi consum nimic, eu ma amuz. Am primit si comentarii MUUUULT mai urate, pe care nu le-am publicat pentru ca sunt clar de la oameni dezaxati.
      Eu mereu zambesc. Altfel n-as putea tine un blog!

      Ștergere
  19. Acu am apucat si eu sa citesc comentariile, si m-am distrat copios. Ce de valvataie pentru un post atat de inocent... Inteleg daca faceai salata din pui de catzel stransi de pe drumuri, dar pentru ca ti-ai sacrificat din timp si ai incercat sa faci un lucru bun si sa educi niste copii, imi vine sa rad... (bine, si in acelasi timp imi aduc aminte de ce m-am mutat de pe Blogger si mi-am instalat yala cu trei randuri de chei la blog...). Ce imi place mie, ca ausslander:
    - Ca ai avut in vedere posibile alergii alimentare (si bila alba profesoarei care a completat fisele la inceput de an, e un real progres)
    - Ca i-ai expus pe copii la gusturi noi, intr-un cadru unde era propice asimilarea (din experienta maselor de copii, daca un parinte venea cu un kaki acasa, sansele erau 50-50 ca progenitura sa vrea sau nu sa guste ceva necunoscut - asa, la scoala, ai folosit "spiritul de turma" intr-un mod pozitiv, "daca Gigel a gustat si a zis ca-i place, doar nu mor sa incerc si eu...")
    - Nu stiu preturile la fructe in Romania, dar tind sa cred ca diferentele nu mai sunt atat de infioratoare cand vine vorba intre lucrurile "neaose" (bine, care au mai ramas neaose, ca in afara de mediul rural, nu cred ca mai gasesti nici mere, pere si gutui ca la bunica) si cele "exotice", de multe ori din cate am constatat, parintii sunt mai putin dispusi sa incerce sa cumpere un fruct nou, pentru ca le lipseste lor insisi expunerea la respectivul fruct. Care e probabilitatea unui parinte care n-a vazut kaki in viata lui sa mearga la Billa sa cumpere unul pentru copil?
    - Felul in care ti-ai tinut lectia, adica le-ai aratat si fructul, le-ai spus despre el, si i-ai lasat sa il experimenteze inainte de capodopera finala, salata. Foarte educativ, si mi se pare ca stimuleaza bine curiozitatea celor mici (mai ales avand in vedere reactia in pauza, cand in loc sa fuga la joaca, au ramas langa tine sa vada/guste/bage in seama)
    - Timpul pe care l-ai alocat copiilor, nu numai copilului personal; cati alti parinti ar face ceva pentru copiii unor necunoscuti? Mie se pare un lucru mai bun de o mie de ori decat fondul clasei, bani pe nu stiu ce minuni si asa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Simona, asa am gandit si eu. Da' uite ca altii au alte idei :)

      Ștergere
  20. Ar fi ele multe, dar deja se intrevede statuia pe care o ridic, asa ca ma opresc ;) Adica mi-a placut ce-ai facut. Si ma distreaza ca toate comentariile anonime care arunca cu rahat nu au nici macar un argument solid, de aia sunt anonimi, de aia care baga degetul in sonerie si fug...
    Cred ca tie ti-ar place mult aici la noi, unde lucrul cel mai de pret pe care poti sa-l faci pentru scoala unde iti merg copiii e sa voluntariezi, sub orice forma. Toti o facem, si e din placere. Unii au timp sa citeasca cu copiii, altii centralizeaza orderele de pizza si sandvisuri, alti fac liste, altii supravegheaza evenimente cand e nevoie de mai multi participanti, toti strangem cadouri pentru copiii din familii mai nevoiase din zona, toti strangem mancare pentru Food Bank, fiecare incearca din putinul pe care il are sa ajute pe altii. Din care cauza mi se pare ciudat, sa ne cunoastem atatia parinti intre noi, sa ma strige copiii prin scoala "Good morning, Mrs. Gaina!" si sa-mi zambeasca toti, iar eu sa le stiu numele atatora, nu numai din clasele copiilor mei, sa stiu toate profesoarele, un fel de "familie extinsa", e un sentiment tare frumos. Si ti-ar mai place mult pentru lectiile de nutritie care li se predau la scoala inca de mici, pentru faptul ca nu avem voie cu dulciuri la scoala deloc, ca se pune accentul pe fructe, legume si nutritie super sanatoasa (sa vezi cand mai scapam si facem fries acasa, desi noi nu-i prajim in ulei, ii facem in cuptor, sunt un fel de cartofi copti in forma de fries, cu condimente, si ma iau amandoi copiii ca fries nu sunt sanatosi, sa vezi cat imi ia sa le tot explic ca de fapt astia nu sunt aia...). Ti-ar place pentru ca ii invata pe copii de mici sa coopereze si valoarea lui "cu o floare nu se face primavara, dar daca fiecare din noi vine cu o floare, se schimba problema"), au invatat parabola cu "supa de pietre" pe pielea lor proprie (http://en.wikipedia.org/wiki/Stone_Soup), cand a venit fiica-mea acasa si mi-a spus ca a mancat la scoala supa de pietre n-am vrut sa o cred, asa ca am investigat, o chestie superba. Si cate si mai cate...
    Imi pare rau uneori ca oameni care au idei si intentii atat de bune trebuie sa duca adevarate lupte cu mentalitatea unor retarzi care nu vor sa scoata capul din carapace si sa vada ca se poate, orice, oriunde, atata vreme cat este bunavointa si mintea e deschisa...
    Ok, hai ca m-am intins ca o zi de post (m-a pus Blogger sa-mi despart comentariul in doua, haha, e clar) :-) Va pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uaaaau, Simona, te-ai scapat la tastatura! Hehe, multumesc mult, mai! Eu stiu cum stau lucrurile in SUA unde traieste o parte din familia mea de 35 de ani, poate de aia am alta deschidere si stiu regulile mai bine ca aia de deasupra care a zis ca vai, in tari civilizate nu e voie. Pe dracu! In tari civilizate scoala e o comunitate si toti participa. La noi e un loc al spagii, se rup in figuri toti sa vina cu banu' in plic, atata ii duce capul. Sa vezi comentarii si la posturile despre concursurile-japca! Astia sunt romanii. Si cand vine unu' si le face ceva interesant tot au de comentat. In mod anonim, ofcourse! Deci mi-au zis inclusiv ca-s GRASA, ca si cand asta ar fi un argument :))))))))))))

      Ștergere
    2. Super tare! Ca si argumentul final al unei "duamne", acu multi multi ani, ca "Petre Roman nu e bun de premier pentru ca n-are gat", la care m-am torpilat de ras, eu care n-am nici in clin nici in maneca cu politica, dar m-a dat pe spate.
      Da, Alexandra, e clar ca ce spui tu nu poate fi luat in serios, pentru ca esti "grasa" si "casnica" pe deasupra... Stai sa ma adun de pe jos de ras... :D

      Ștergere