duminică, 7 iulie 2013

Unde mancam in 2 Mai? La Petya!

   Un post plin de opinii pur personale, a se trata ca atare. Nu fac reclama nimanui, nu scuip pe nimeni, imi exprim doar parerea dupa ce am testat niste locuri si in acest an. 

 Anul asta cam asta e optiunea daca vrei sa mananci bine in 2 Mai. Restul ori au disparut (italianul cu pizza de anul trecut) ori s-au facut scumpi rau si mizerabili tare.

  Chestia numita Terasa 2 Mai afisa niste preturi de iunie cand m-am aflat eu acolo...numa' bune de Monaco. La Dinamo la fel. Dinamo m-a dezamagit la mancare in ultimii ani, acu' vreo 5-6 ani era de mancat acolo, acum not so much. Uleiul e din sezonul trecut. Poate daca se face august o sa il schimbe baietii, ca asa e moda la romani. Deocamdata a facut lumea indigestie nasoala dupa mersul acolo. La Micul Golf eu nu m-as duce sa dau bani, sincer. Preturi exorbitante si mancare foarte proasta. La Margoul ala la fel...de cand li s-a servit unor prieteni peste stricat...mna, nu m-as mai duce decat sa vad trandafirii din gradina.

  Restaurantul Turist are o fata noua, si meniu nou. L-am citit, preturile erau ok, n-am mancat acolo pentru ca il cunosc pe patron si stiu ca in 9 cazuri din 10 pestele e de la Metro, congelat. Plus ca atmosfera acolo e una cu chelneri d-aia de pe vremuri care se si poarta ca pe vremea raposatului. Pentru o friptura cu cartofi cred ca sunt ok. Am mancat de cateva ori acolo la viata mea...si a lor, ca sunt aceiasi oameni.

  Petya zis si Black Sea (acum are firma luminoasa cu ambele denumiri :) e insa...la fel de bun. La fel cum il stiu de mai bine de 10 ani. La fel de bun, proaspat...la fel de greu vine mancarea la masa pentru ca, in mod uluitor...in 95 la suta din cazuri e facuta pe loc! Pestele e pescuit de fratele lui Petya care e pescar si cu care am impartit multe seri la cico pe vremuri cand eram tineri si nu ne pasa de nimic. 

  Lui Chirea, fratele lui Petya, nu-i pasa ca se scoala la 4 sa se duca dupa peste...El bea pana cand trebuia dus acasa in carca. Da' peste scotea omu' asa cum scoate si in sfanta zi de azi, asa ca Petya are resurse proaspete de guvid, hamsie, ceatal, zargan, laban (nu radeti ca muta, ca asa ii zice, e un soi de ceva din mare de la noi de nu stie nici naiba de el), palamida (ca un soi de pisica de mare mai mica), calcan, rechin....in principiu ce scoate Chirea are Petya la vanzare. Daca n-are nu-ti da. Adica el n-are mereu toate soiurile astea, ceea ce e un lucru logic si bun. Daca are peste e proaspat!

  De cand mancam noi la el retetele nu s-au modificat. E simplu: gateste sotia lui. Ea si cu o fata care o ajuta pe ici pe colo, insa ea e cea care face lucrurile la fel mereu. E cam singura carciuma din tara asta in care am mancat in fiecare an lucruri facute la fel. Bine. Corect. Perfect. Mujdeiul e proaspat! Si e de trei feluri: simplu, cu rosii sau cu smantana. Mancarea e lipoveneasca dar presarata si cu un pui Shanhai sau un snitzel pe ici pe colo ca sa nu moara bucuresteanul de foame la mare ca pestele pe uscat, vorba aia....

  Omul numit Petya e un om vesel. N-o sa il vezi niciodata suparat. Trage din greu sa tina o mica carciuma care are mesele fix pe trotuar, de cand le vezi iti vine sa fugi. Insa la el e curat in bucatarie. Am vazut cu ochii mei. Oamenii fac treaba cu simt de raspundere, am mancat acolo de foarte multe ori cu copil cu tot, n-am avut niciodata probleme desi am un sot care are probleme si doar daca se UITA o bacterie la mancarea pe care o ingurgiteaza el. 

  Daca mergeti la Petya si cereti "un medicament" vi se va servi prompt un paharel mic de palinca de Oradea de la mama ei...din partea casei. Apoi mancati linistiti, portiile sunt mari si preturile chiar decente. Dupa care daca vi se arata de papanasi...comandati o portie intreaga doar daca sunteti de la 4 adulti in sus la aceeasi masa. La modul serios, un papanas e cat capul de caine-lup....si vin doi la farfurie. Papanasi, nu caini. Se poate comanda si o jumatate de portie. O portie costa 14 lei.

  Hamsia 10 lei portia. Mamaliga 2 lei. Cartofi prajiti 5 lei. Ciorba de peste 7 lei (un bors pescaresc lipovenesc de mor ciorbarii), o friptura cu ceva langa ea...pana in 20 de lei. Guvidul 5 lei suta de grame. Icrele (genialeeeeeeeeeeeeeeeeeee) erau 8 lei portia. Dintr-o portie de icre cu ceapa si paine prajita mananca 3 oameni la aperitiv. Mamaliga cu branza si smantana 10 lei (o portie de dai si la vecini!). Cam astea ar fi preturile pe care le-am retinut eu. A, si palinca aia de Oradea e 8 lei suta de ml. O bere cam 5 lei. Apa la jumate 3,5 lei. 

  Tot ce trebuie sa faci e sa nu te duci in plin sezon la orele 12-2 sau 6-8. Sau daca te duci sa ai multa rabdare pentru ca dureaza. Sau sa te duci, sa comanzi mancare la pachet, te mai invarti si te intorci sa o iei. O sa primesti mancare clocotita in recipiente speciale, poti merge sa o mananci la casa la care locuiesti. E la fel de buna si acasa!

  Suberek foarte bun am mancat de la chioscul aflat pe strada, nu cel de pe strada cu Tabara. Un pont e sa te duci si sa intrebi cam pe la ce ora baga o noua serie. Asta daca vrei sa mananci un suberek fierbinte si perfect. Altfel, in plin sezon risti sa iei o ceva care a stat pe raft niste ore si nu mai are nici o legatura cu un suberek ci cu o talpa de pantof Guban. D-aia tzapana. M-am dus intr-o seara si am nimerit cand ii faceau, am luat si am mancat ca acu' 15 ani pe cand haleam subereci facuti de Gevin, cu iaurt rece...oh...amintirile tineretii, maica!

  Cam asta a fost ce am vazut eu in iunie pe la 2 Mai. O sa imi revizuiesc atitudinea cand ajung din nou, deocamdata suntem la Ploiesti unde facem bagaje de zor. Marius pleaca in tari straine. Speram sa fie cu mare noroc si sa il urmam cat de curand. La anul pe vremea asta sper sa va fac cronica de carciumi de pe alte meleaguri :) 

26 de comentarii :

  1. Au trecut mai bine de 10 ani de cand n-am mai calcat prin 2 mai, din ce sui tu mai nimic nu-mi e cunoscut. Nu-mi place pestele de nici un fel, din partea mea poate nea Chirea ala sa se imbete linistit si sa uite sa mai iasa la pescuit.;) Dar de un suberek adevarat mi-e dor!
    Astept cu interes sa-mi spui vara viitoare care-i pretul la hamsii la Monte Carlo ca sa stiu cat trebuie sa castig la cazino, sa nu mor de foame.:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu iti citesc fiecare post pt ca mi se pare ca esti o tipa foarte misto, dar din umbra, fiindca nu sunt eu o comentatoare :). Si eu sunt plecata, nu stiu voi unde mergeti, parca ziceai ceva de Anglia. La inceput e al naibii de greu, nu pot sa mint, nicaieri nu sunt cainii cu covrigi in coada, dar cu perseverenta TOTUL O SA FIE BINE. Muuuuuuult mai bine decat in tara. Asa ca va urez mult succes.
    L

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, L, de ce din umbra, mai? Ia sa comentezi mai des de rog, blogul asta a atras foarte, foarte multi oameni plecati in alte tari, parca a fost un semn cumva :) Presupun ca e greu la inceput, nici nu imi fac iluzii ca totul va fi pe roze. Dar mai rau ca aici nu cred ca are cum sa fie :) Multumim de gandurile bune, spre Anglia tindem si speram sa ne iasa figura...

      Ștergere
  3. Gubanu'-i fain, ce-ai cu el?:)))E Petya in materie de pantofi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de aia am zis Guban, ca aveau talpile cele mai tzapene, bune, trainice :)))))

      Ștergere
  4. O sa ajung la Petya cand 'oi fi in zona. Cu ani in urma am mancat bine la Black Sea, mai traieste, mai e la fel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai n-ai citit si corpul postarii, Bogdana? :))) Da, traieste si e la fel. Inclusiv scaunele alea de pici de pe ele :)))

      Ștergere
  5. Am citit, taman, nimic despre black sea, hmmm, unde zici ca zici? :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Black Sea= La Petya :)))))))))))) Petya il cheama pe patron si asa ii stie toata lumea carciuma, acum are si un afis luminat pe care scrie La Petya si Black Sea :) Ne-am zapacit amandoua vorbind despre acelasi lucru, o sa bag si numele asta in text pentru cine nu stie.

      Ștergere
  6. :))) pai eu nu stiam, vezi cum m-ai indus in eroare?:P

    deci vorbim despre acelasi loc,foarte tare. ma bucur ca e la fel :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Ce sa fac, de multe ori uit ca turistii nu stiu toti patronii, dar Petya e cunoscut adica f multa lume zice La Petya, de aia si-a trecut si pe firma :) Dar neintelegerea noastra a fost delicioasa!!!

      Ștergere
  7. Am fost weekendul trecut în 2 Mai. Terasa 2 Mai e exact așa cum ai descris-o, mâncarea oribilă. La Turist nouă ne-a plăcut foarte mult, mâncarea bună, proaspătă (cel puțin ce am comandat noi), și foarte ieftină. Plus că ne-a „cucerit” palinca și icrele din partea casei, ambele delicioase. Într-adevăr, restaurantul arată la 1980. La Dinamo n-am ajuns, deși gazda l-a lăudat foarte mult. N-am avut chef de plimbat și ne-am mulțumit să mâncăm mai aproape de unde stăteam. Poate data viitoare vom ajunge și la Petya.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah, cool, impresii calde! E bine de stiut ca Turistul inca e ok. Deci nenea Turist s-a invatat sa dea si el palinca din partea casei! :)))) Genial, nu mai putea sa reziste ca alaturi la Petya se practica de ani de zile :) Neaparat sa mergeti si la Petya sa incercati diverse chestii cu si din peste! Daca va place, daca nu, e buna si friptura :) Iar icrele sunt de vis!

      Ștergere
  8. Waw! M-as bucura tare mult pentru voi. Sa fie cu noroc si sa-l urmati cat mai curand. Cat despre Petya, deja imi ploua in gura. Si Suberek-l ala nu-mi da pace deloc!N

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mancat ieri la Petya. Mancarea a fost foarte buna, servirea execrabila. "Picolitele" erau toate un "zambet".

      Ștergere
    2. Mnda, servirea dureaza si nu e cu pupaturi...dar mancarea merita :)

      Ștergere
  9. Am mancat anul trecut la Petya (habar nu aveam cum se numeste, dar l-am recunoscut in descrierea ta dupa papanasii uriasi :)) in fiecare seara, mai putin in prima, cand debusolati pentru ca terasa noastra favorita din 2 Mai, la care mancasem ani la rand si pe al carei patron il cunosteam, se desfiintase, cautam cu copilul in manduca un loc unde sa mancam hamsii si bors de peste. Si am intrat la Margot si nu prea ne-a placut. A doua zi am zarit papanasii la Petya si acolo am mancat in fiecare seara. Hamsiile delicioase, saramura insa avea cam multa vegeta pentru gustul nostru. Iar micul dejun la Dinamo, pentru ca era singurul loc unde am gasit un scaun de masa pentru copil. Pentru o omleta si un cascaval pane era ok. Ah, abia astept sa vina septembrie sa mergem la mare. Asa mi-ai facut o pofta de hamsii cu mamaliga si mujdei...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce o fi posedat-o sa arunce cu vegeta in saramura, doamne-iarta-ma! :))) Hamsia rulez!

      Ștergere
  10. Am fost iar si de data asta ne aluat comanda insusi Petya. Ne a explicat cum sta treaba cu hamsia, ceatalul, cum se pescuieste fiecare. Acum da, servirea a fost impecabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) De aia eu n-am pomenit de servire cum ca ar fi vreo jmecherie. Asa e, cand e el acolo (in general seara) e altfel. De aia il si admir, munceste alaturi de familie.

      Ștergere
  11. foarte mare dreptate aveti! eu locuiesc in 2 Mai de vreo 8 ani, si ador papanasii aceia enormi! m-am invatat minte, numai astept; dau comanda, cand e gata ma duc dupa ei, si ne saturam toata familia!:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu mai tin minte in ce an am poposit pima oara la Petya (stiu doar ca Vama era inca Vama pe vremea aia si biserica noua inca era in constructie, parca...)
    Cert este ca Petya ar trebui sa fie "marca inregistrata" pentru 2 Mai! Asa cum sunt si baclavalele facute de Napi!

    RăspundețiȘtergere