vineri, 1 iunie 2012

1 iunie...de ce?

  Cand la Geneva in 1925 a fost adus in prim plan copilul si bunastarea lui nimeni nu se gandea ca o sa devina chestia asta un motiv de extra-rasfat al copiilor romani. Nimeni nu se gandea cu precadere la copiii romani. Noi cei care am haladuit pe vremurile ceausiste am avut acest 1 iunie ca prilej de o jucarie in plus, de o pereche de sosete sau chiloti...de ceva ce puteau bietii nostri parinti sa ne mai "faca rost" din sistemul plenar. 

  Declaratia pentru Protectia Copilului adoptata atunci la Geneva a fost ceva bun menit copiilor care nu au o soarta buna. Care nu au nimic decat abuz sau probleme de viata. Ala a fost inceputul. UNICEF a venit apoi si a zis mai baieti, bagati si voi prin toate statele o zi A Copilului...pentru sublinierea problemelor copiilor din toata lumea. Probleme nu insemnau o statie Nintendo in minus. Nici o "bagare in seama" odata pe an de catre niste parinti care in rest muncesc prea mult si stau cu copilul prea putin.

  In seara asta la stiri am aflat ca 50 la suta din copiii romani petrec mai putin de o ORA pe zi cu parintii lor. Apoi am aflat ca AZI s-au trezit toti sa faca coada la Gradina Botanica, Muzeul Antipa, Muzeul Taranului Roman, Teatrul de Papusi...parc, etc, etc...AZI...azi si-au cinstit copiii! Azi i-au dus si la acvariu. Si la delfinariu si la....oriunde. Pe scurt azi i-au bagat in seama. Mai mult ca de obicei. Deci cei care oricum ii "rasfata" cu bani si jucarii le-au luat azi MAI MULTE, cei care nu-s pe acasa azi s-au "straduit"....si tot asa. 

  Dar azi cine a fost in ideea oamenilor de la Geneva? Cine a dat ceva acelor copii sarmani? Cine s-a dus la orfelinat sa ii viziteze? Cine si-a pus problema ca 1 iunie e altceva decat ne-a zis Ceausescu: un motiv sa ne inmultim...Da, stiu, majoritatea romanilor o iau ca atare. 1 iunie, deci ne porcim. Caci asta este de fapt. O porceala in plus. 1 Mai ne porcim cu gratar, Sf Valentin imprumutat ne porcim cu ciocolata, 1-8 Martie ne porcim cu diverse ca sa ne spalam pacatele fata de muieri. De Paste si de Craciun ne porcim cu porcu', mielu' si alte asemenea caltabosherii....

  De 1 iunie ar trebui sa fim cu totii aliniati la orfelinat. Unde sa imbratisam copii singuri pe lume. Ar trebui sa facem toti cate ceva bun de mancare si sa le ducem lor. Ar trebui sa ne promitem ca copilul nostru nu va fi singur si ca atunci cand suntem acasa suntem cu si pentru el. Si ca ii vorbim, il ascultam si il iubim activ. Mie asa imi place sa zic...sa iubim activ un copil. Adica nu cu jucarii, nu cu dus la nu stiu ce "pentru ca e 1 iunie"...ar trebui ca macar odata pe saptamana sa facem asta cu un copil. De orice varsta ar fi el si orice placeri ar avea el. 

  1 iunie e bun. Dar e doar odata pe an. Nu,nu intentionez sa "sarbatoresc" vreodata in mod special aceasta ocazie. Nu cred ca copilul meu are nevoie de alta jucarie. Nu despre copilul meu era vorba la Geneva. Copilul meu e norocos! E hranit, iubit, fericit...ea trebuie sa sarbatoreasca fiecare zi a anului in care traieste intr-o familie care o pretuieste mai mult decat orice. 

Un comentariu :

  1. Doamna minestoreasa peste munci/someri , copii , pensii si alte satrapii , i-a primit pe copii , desigur boschetari lihniti de foama (precum Brenciu - pionierul de serviciu)pe ministerialul suport de popartan bine hranit , sa apara la teveu ... Din nenorocire au plecat ai lor si au venit tot ai lor . Ai nostrii nu s-au inventat.
    Alex S.

    RăspundețiȘtergere