duminică, 9 octombrie 2011

Oranduiala ortodoxa

Urasc biserica. Despre putine lucruri din lumea asta pot sa spun cu tarie ca le urasc cu toata fiinta mea. Un altul ar fi dovleceii.

Uram biserica si pe vremea cand credeam in Dumnezeu. Si credeam cu taria cu care numai un copil poate crede asta, atunci cand intreaga lui familie ii spune ca "asta" exista si e reala. Ma rog, chestia asta e irelevanta, pentru ca azi urasc biserica din niste motive cat se poate de banale.

Biserica si slujotorii sai vor bani. Propozitia asta nu ar trebui sa existe, deoarece contrazice tot ce inseamna Biblia si invatatura lui Hristos si tot restul...insa in realitatea tarii in care traim...Biserica cere bani. Si ii cere cu nesimtire. Cu nerusinare. Cu o obraznicie demna de cei care pazesc, nu-i asa, poarta raiului. As zice eu si a iadului, dupa ce a venit popa beat ranga sa imi boteze copilul, dar se pare ca vinul de la parastasul la care fusese el e un vin sfant domnule, nu e un "viciu" ordinar, si betia lui nu era o betie asa ca a oamenilor de rand, era un har dumnezeiesc.

Prestatiile preotilor se cumpara. Ca doar n-oti vrea sa fie gratis, ce naiba. Lasam deoparte ca bisericile nu platesc taxe la stat pentru nimic. Popa tre sa primeasca spaga. Ca vamesii. Si ce nu inteleg eu sunt aceia care injura vamesii sau alti functionari care cer spagi, insa merg la biserica si dau spaga pentru pomelnice. Pentru botezuri, nunti, inmormantari. Si o fac cu mare bucurie, pentru ca, nu-i asa, banii aia asigura un loc mai sus pe lista de la poarta raiului. Sau ii asigura ca pomelnicul lor va fi citit primul sau ceva...n-am inteles exact.

Ieri am mers la un parastas care s-a incheiat cu o masa la restaurant. Acolo era o maicuta de la o manastire din Nordul Moldovei. Nu am idee ce cauta acolo, insa am impresia ca ea era la job. Pentru ca impartea cate trei hartiute la doamne. Pe una erau datele manastirii, locatie si sef de trib. Inca doua erau goale, si baba (pardon maicutza fara dinti) iti zicea sa scrii tu acolo vii si mortii sa ii pomeneasca ei acolo la manastire. Se pare ca bisericile din Ploiesti nus prea bune. Probabil ca pomenirea aici ajunge mai greu la seful ala de sus, ca suntem mai la sud sau ceva. Cica acolo e jmenu'. Aia e duda maxima, sa fie la manastire din Moldova. E probabil un brand, ca na, de alea a auzit toata lumea, da' de Maica Precista din Ploiesti, nah...numa' noi p-acilea.

Una peste alta baba alerga cucoanele. Si cu cucoanele o alergau cu bani. Ca doar nu credeati ca primea ea asa pomelnice ploiestene de dragul nostru. Tipa era exact ca un reprezentant Avon, doar ca nu avea si catalog. Dar avea un catastif mare si la o adica te scria si in ala. Lua comenzi care urmau a fi onorate nu stu cate duminici la rand in cadrul slujbei manastiresti. N-am intrebat daca tariful era per-pomenire, sau asa la liber. Dar in mod sigur a strans ceva milioane.

Cand m-am apropiat de masa cu pricina ca sa vorbesc cu cineva, pac mi-a plasat si mie cele trei hartiute. I-am zis politicos, nu multumesc, la care a insistat mai tare, ca nu ca sa ma treaca "in caiet" si sa nu stu ce. I-am zis ca nu ma pasioneaza conceptul. Am scapat doar cand am zis "eu sunt budista, doamna"...moment in care s-a blocat. Nu cred ca stie ce e aia, dar precis o fi zis ca e ceva de rau ca a facut asa o fata uimita si n-a mai zis nimic. Am fost tentata sa ii zic ca io sunt satanista dar imi era teama ca tre sa sunam la salvare dupa aia.

Ma intreb oare la spovedanie tre sa prestezi si financiar? Cand iti pune patrafirul in cap, daca indesi ceva acolo la soseta popii...vine iertarea mai repede? Scapi cu pedeapsa mai mica? Ajunge mesajul mai repede la seful ala mare? Schimbul de bani contra sfinteniei l-a spalat pana si pe domnul Becali, ca uite, au adus aia moastele si la el acasa daca "s-a simtit si el cu ceva" pe la Athos pe-acolo...

5 comentarii :

  1. care iti e nelamurirea? inseamna "nu sunt" si da, am scris special fara cratima...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cine ești dar tare articolul,mergea și un pic mai mare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum adica un pic mai mare? Crezi ca ma plateste cineva la numarul de cuvinte? :)))))

      Ștergere
  3. Păcat că mai sunt destul de multi "săraci cu duhul" așa că hoția numită religie o să prospere...

    RăspundețiȘtergere