marți, 25 noiembrie 2014

Sedinta cu parintii la Scoala Spectrum Ploiesti

  Prima. M-am dus cu spaima si emotii ca o baba trecuta prin multe. Cu sperante mari cum ca aici o sa fie altfel. Si a fost. Dupa vreo jumatate de ora in care nimeni nu-mi umblase la portofel si nici prin buzunare deja incepeam sa respir non-sacadat si sa transpir mai putin. 

  Ma uitam la domnisoara din fata mea cum vorbeste si cum din doua in doua cuvinte zicea "copiii" si i se aprindeau ochii. Ne-a dat carnetele de note dar n-a comentat nimic despre nimeni, nici macar despre disciplina celor 2 baietei-problema ai clasei. Aia se discuta in particular cu fiecare parinte in clasa iar tipa lucreaza cu parintii pentru aducerea pe fagas a copiilor. Pentru ca na, e o scoala unde trebuie totusi sa reuseasca sa invete toti cei 20 de copii din clasa si cand 2 fac haos in timpul orei...cam nasol. Cand imi zice Mara cum fac flacaii pe mine ma apuca rasul da' ea e foarte ofensata ca ei restul trebuie sa se intrerupa din treaba de sapte ori in 20 de minute ca sa li se explice domnisorilor cum se sta in banca si se scrie. 

  Pentru ca de scris cam e. Nu au manuale inca iar domnisoara ne-a aratat cum face. Are proiector, laptop si internet, intra pe manualul digital, pune lectia proiectata pe o tabla speciala si copiii ies pe rand si rezolva exercitiile cu markerul pe tabla. Pe film cum ar veni... Ea cumva se simtea datoare sa ne arate ca se descurca in situatia data. Pentru ca manuale se pare ca nu vor fi prea curand. 

  In Decembrie intai avem liber pe 1 apoi pe 3 vor merge in excursie la Curtea de Arges. Unde, in mod absolut uluitor nu vor vizita biserica ci vor merge la fabrica de globuri de Craciun unde isi vor personaliza fiecare cate un glob in atelier acolo cu doamnele care fac globuri. Si ceva de olarit la alt atelier. Si un ceva Planetariu daca le mai ajunge timpul. Ne-a dat indicatii precise despre bagajul pentru ziua respectiva si ne-a spus ca o sa vina tarziu seara, pe la 7 si ca daca a doua zi copiii vor fi prea obositi pot lipsi sau pot veni la orice ora la scoala. Nu vor primi absenta. 

  Inainte de Mos Nicolae trebuie sa ducem un saculet ghetuta cu ceva in el. Ceva-ul se presupune ca vor fi "dulciuri" parintii sarind catre "vrem dulciuri nu jucarii", chestie uluitoare pentru mine. Deci Marei ii voi duce fructe. 

  Undeva prin 17 decembrie, in loc de scarbosenia de "serbarea clasei" se va intampla o zi cu parintii la scoala, o zi in care vom face impreuna cu copiii niste decoratii de Craciun pictate impreuna. Copiii ne vor canta niste colinde, vor avea un bradut sub care domnisoara le va pune (tot de la noi) cate un cadou "mic". A subliniat pentru ca deh, oamenii cu bani anul trecut s-au spart in figuri total non-simbolice :)))).

  Iar pe 19 va fi "serbarea scolii" unde clasa noastra impreuna cu celalalte clase primare vor forma un cor si vor canta niste colinde. Nu e cu "Mos Viu si Sinistru" ci li se vor imparti covrigi si portocale contra colind. Frumos. 

  Si cum ma simteam eu mai bine s-a terminat sedinta. Am auzit doua doamne susotind si mi-am zis in gand "dar-ar sfintii sa nu imi zica ca ele strang de spaga pentru invatatoare". Nu, nu de spaga ci de un "cadou", dupa cum ele m-au informat. Cadou destul de consistent dupa suma per capita propusa de ele. Cand mi-au zis am intrebat "unde, aici? la scoala particulara? ma scuzati dar eu de aia am fugit de aialaltii!" am dat buna seara si-am fugit repede pe usa ca-mi stricasera tot zenul. M-am amarat in capul meu pana acasa, mi s-a parut asa de prost gust si m-am gandit ca totusi oricat ai scoate omul din sistemul comunist, sistemul nu i-l scoti din el in veci. Nu evolueaza. Li se pare ca citez "trebuie sa NE SIMTIM si noi". Eu una ma simt cu 1500 de euro pe an, maica. Zic ca suntem chiar foaaaarte simtiti! 

  O sa faca Mara o felicitare pentru doamna de Craciun. Facuta de ea si numai de ea asa cum vrea ea si stie ea. Si doamna sigur va fi foarte incantata. Are grija de Mara, o urmareste, are grija sa nu o streseze nici macar o secunda, ma asculta cand ii spun cine e Mara si cum "functioneaza". E tanara, foarte tanara. Dar foarte pasionata de meseria ei. Frumos. Ma mai duc. 

8 comentarii :

  1. Parca ai povestit de scoala noastra. FRUMOS tare!
    Mai putin episodul cu susotitul, dar daca stau sa ma gandesc ca amica mea moldoveanca proaspat emigrata mi-a spus anul trecut ca ea "se simte" si vrea sa le ia parfumuri profesoarelor si mie mi-a sarit tensiunea de 250 cand am auzit-o, in primul rand ca aici nu se fac cadouri, exact cum te-ai gandit, copiii le duc daca vor carduri profesoarelor, si in al doilea rand parfumurile sunt un mare no-no (tara cu sensibilitati de toate genurile, in locurile unde lucreaza multa populatie nici n-ai voie sa porti parfum). Pana la urma a inteles cu parfumurile dar tot s-a invartit de ceva cadouri, chiar substantiale, si eu ma gandeam cu jale ca e un sistem perfect, trebuie sa vina est-europenii cu sechelele lor sa-l strice... :-( Si la noi totul e gratis, nu te costa nimic 1500 de euro, dar si profesoarele sunt platite extrem de bine si n-au nevoie de nimic de la copii sau parinti. Inca la un moment dat am ramas socata, eram cu prietena mea (care e profesoara) la cumparaturi si m-a bagat pe la raionul de birotica de unde s-a dotat cu tot felul de materiale, am intrebat-o pentru ce si a spus ca are o idee misto de clasa cu elevii ei. Am intrebat-o daca i se deconteaza materialele s-a uitat amuzata la mine si mi-a spus: "la cum ne platesc pe noi as fi o nesimtita sa cer sa-mi deconteze cativa dolari pentru niste planse colorate si materiale. Si oricum imi fac eu mie un favor, daca le place la copii ce facem participa mai cu drag si castiga toata lumea..." mi-a cam tacut gura...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma, ce sa fac, eu sunt din familie cu oameni emigrati acum 35 de ani in SUA, de aia am idei d-astea "dubioase" pentru Romania...si de aia ma amarasc asa de rau cand aud cat de PROSTI pot fi oamenii astia. Scoala asta cred ca ii plateste bine pentru Ploiesti si mai cred ca le da si prima de Craciun profesorilor...Ca na, e un biznis civilizat.

      Ștergere
    2. Credeti, asta nu inseamna ca este si adevarat. Dar in fine, ideea cu cadourile o sustin. Nu le vad rostul (profesoara fiind), nu mi se adauga la salariu si prin urmare nu ma imbogatesc.

      Ștergere
    3. Daca stiti ce salariu au profesorii de la Spectrum, luminati-ne si pe noi. Platesc ca la stat?

      Ștergere
  2. Uh, imi dai sperante. Ca se apropie si la noi varsta de scoala, vad cum vine tavalugul si ma simt panicata toata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of, da, e greu. La privat insa discuti altfel. Aici eu sunt seful! :)

      Ștergere
  3. Buna ziua/seara! Degeaba unii incearca sa anihileze obiceiul prostesc cu atentia de craciun...daca nu le cere *duamna*se ofera ei si apoi,pe la colturi cei mai indignati sunt cei care propun...doar 20 de roni...nimica toata de copil,si sunt doar 30 in clasa..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Scoala asta e privata, deci cum sa oferim ATENTII sau cadouri consistente? Au zis 30 de lei. Dar sunt 20 de copii. Deci ne simtim de un cadou de SASE milioane? Cum adica? :))))))))))

      Ștergere