sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Rental car sau dilema totala

  Cand am fost in Suedia am inchiriat o masina. Pare simplu, asa a si fost, totul a decurs ok pentru noi. Poate pentru ca habar n-am avut ce fac de fapt si atunci a fost cat se poate de logic. Intri pe mai multe site-uri, cauti o cotatie mai ieftina, dai acolo nume, prenume, numar de card si gata. Ai masina. Uimirea a fost la aerportul din Malmo cand ni s-a spus ca ni se va bloca o suma de 250 de euro de pe card pentru caz de stricaciune. Si daca vrem o "asigurare" trebuie sa mai platim ceva gen 50 de euro sau mai mult. Am zis ca nu vrem ca am sofer profesionist, nu-mi fac probleme ca va face el ceva gresit. Tipa asa s-a exprimat, ca asigurarea asta era pentru vina soferului. Si ca daca pocnim masina o sa ne coste 500 de euro. Eu atunci am inteles ca 500 cu aia 250 inclusi adica blocati de pe card.

  Cardul pe care l-am folosit e unul Visa Electron. L-am folosit pe site-ul asta de unde am ales o masina data de firma Honk. Firma asta e un dealer de rental care nu iti spune de la ce rentalist primesti masina si iti da un pret mai bun. Eu am citit acolo pe prima pagina ce scria, am bagat cardul si din cate inteleg mi-au luat banii imediat. Honk iti spune dupa ce dai banii la ce firma ai rezervat. Era Hertz. Foarte bun, mi-am zis, astia-s mari. La aeroport am platit inaltator pentru copil pentru ca in Suedia e obligatoriu pana la o anumita inaltime, am citit legea, am masurat copilul, am comandat inaltator. Ala se plateste la ghiseu cand iei masina. Am mers cu cardul la ghiseu, doamna ne-a explicat lucrurile, a bagat cardul, ne-a dat cheile. Ne-am dus veseli la masina la alt etaj unde era parcata si-am constatat ca uitasem geanta la ea la birou. Deh, ora tarzie, emotii mari :)))

  Acum cand planuiesc Malta am luat avionul de la Wizz, am luat un hotel la care am constatat ca nu pot sa platesc cu cardul Visa Electron. Pam pam. Am umblat in banca si am mutat chestia aia cu limitele pentru plati cu codul CV2, tot nu mergea. Am dat cu Mastercard Mondo emboasat, a mers. 

  Si cand m-am apucat sa caut masina... Constat cu stupoare ca de fapt ce a zis fata aia era ca daca pocneam masina era 250 plus 500 paguba. De fapt aia e limita superioara a reparatiilor. Si ca frumoasa asigurare pentru de toate pe care o include rentalul nu include acest "excess" care poate fi intre 500 de euro(pentru Malta vad ca porneste de la minim 800) si 1500 de euro asta daca refuzi sa faci asigurarea aceea in plus de care ne-a zis ea si daca lovesti masina. Dar nu zice nicaieri ca daca lovesti masina DIN VINA TA. Si mai scrie la toti baietii astia ca frumoasa asigurare aia inclusa nu include parbriz, roti, interior si acoperis. Adica daca imi sare o pietricica in parbriz o sa il platesc. Si ca nu primesc nici unii din ei DEBIT card. Dar cum pana mea in Suedia Hertz a primit debit card si in restul lumii nu? Cum naiba sa nu ti se spuna clar si tare cam cat ai putea plati daca se intampla orice cu masina? 

  De trei zile citesc despre asta si bag cotatii. Si inca ma intreb la modul serios daca chiar am fost la Hertz in Suedia sau am visat. N-am visat, am si acum in poseta cartea lor de vizita! Ca credit card international sigur n-avem. Sau am visat? Sau? Si io acuma ce fac? O mai inchiriez de aici ca sa ma enervez acolo sau ma duc acolo direct si le arat alora cardul? Cardul trebuie sa fie pe numele soferului, nici sa vrem si nu avem cum scoate credit card pe numele lui Marius de pe 19 cand vine pana pe 20 cand plecam. O sa intreb la Transilvania daca eu imputernicita pe cont pot cere card pe numele lui. Dar cardul de credit necesita acte, pe mama, pe tata si cred ca si niste sange, da' nu sunt sigura... 

18 comentarii :

  1. Intr-adevar, mai la toate firmele de inchiriere masini, pe unde am fost, au cerut credit card. Nu inteleg de ce, dar probabil le e mai usor sa te verifice daca ai deschisa o linie de credit. De exemplu, in cazurile in care cineva nu ar mai returna masina inchiriata, ar fura-o si nu mai e de gasit nici in gaura de sarpe, firma de inchirieri ar putea sa dea mai repede de hot prin banca, sau sa isi ia banii din linia de credit. Asta in conditiile in care cardurile de debit sunt mai usor de falsificat.
    Nici eu nu am card de credit si am avut aceasta dilema, dar a mers sa platesc intotdeauna cu un card de debit Mastercard embossat. Nu am spus ca e debit, pur si simplu l-am inmanat la ghiseu si a mers intotdeauna. Inclusiv in Malta. Interesant ca in Suedia au acceptat Visa Electron, de obicei tipul acesta nu se accepta la inchirieri.
    Deci nu e nevoie de card de credit, extra comisioane si datorii la banca. Distractie placuta in Malta si succes la condus cu volanul pe partea dreapta. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dai seama ca si mie mi-a stat mintea in loc acum sa aflu ca nu primesc Visa Electron. Avem si Maestro emboasat, o sa il dau pe ala si-om vedea. Ei daca fugi cu masina pot sa traga dintr-un credit oricati bani vor, pe cand de pe debit nu pot trage decat cati bani ai, daca ai :) Asta ar fi o explicatie.

      Ștergere
  2. Malta este miniscula. Nu stiu daca e nevoie de inchiriat masina, mai ales ca pare complicat din ce spui. Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mihaela, 300 de km patrati nu e ceva minuscul. Sinaia e ceva minuscul. Daca vrei sa vezi cu adevarat un loc trebuie sa ai independenta pe care ti-o ofera o masina. Si cu un copil de 7 ani.

      Ștergere
  3. deci n-o sa pot inchiria vreo masina daca plec creanga. am doar carduri de debit si niciun gand sa-mi fac d-lea de credit. in plus nu stiu sa conduc. :)
    ca ideea, bancile (nu stiu daca toate, dar unele da) ofera posibilitatea emiterii unui card pe numele unei persoane, card care va fi atasat contului altei persoane. teoretic (foarte teoretic), banca ti-ar putea elibera un card pe numele tau, card atasat contului lui Marius. (orice faci tu cu cardul se opereaza in contul lui).
    practic, depinde cum e emisa procura. iarasi teoretic, daca ar fi s-o luam foarte strict pe lege (codul civil- contractul de mandat), ca sa poti face asta, procura ar fi trebuit sa prevada expres aceasta posibilitate, ca tu sa ceri un card pe numele tau, atasat la contului lui. dar in acelasi timp, depinde si de banca, de politica ei, de cine analizeaza procura. (cat de pro-business/client sau cat de "pe litera legii"). de exemplu, cineva un pic mai pro-business ar putea considera ca daca procura iti permite tie sa faci orice operatiune pe contul lui Marius, ar putea sa-ti elibereze si un card prin care sa faci aceleasi operatiuni. chestie de interpretare si de politica fiecarei banci. nu da cu rosii. (de data asta chiar stiu despre ce vorbesc; lucrez intr-o banca- nu Transilvania- si am avut de a face cu asa ceva).
    daca procura nu prevede ca poti sa ceri card pe numele tau atasat contului lui Marius iar banca zice ca daca nu scrie in procura nu pot sa-ti elibereze, iar 20-ul ala de care zici este decembrie, si nu noiembrie, poate are timp sa-ti trimita o procura care sa-ti permita asta (intreaba la banca cum ar trebui sa arate; daca nu zic nimic, scrie si tu si carduri de debit si credit, eventual pt alea de credit sa mentioneze o limita de credit; iar eventual pt cel de debit sa-i dea posibilitatea sa ceri si descoperire de cont).
    cel mai simplu ar fi la consulat/ambasada. sunt in romana, nu mai trebuie apostilate sau supralegalizate, nu mai trebuie traduse. e ca si cum procura ar fi fost emisa la un notar in romania (asa zice legea 36/1995 -parca- modificata si republicata).
    daca e prea scump sau nu poate sa ajunga la ambasada/consulat, merge si la orice notar din strainatate. daca ajunge prin mai multe tari, ii recomand o tara cu care romania are conventie care scuteste de apostilare sau supralegalizare. mai trebuie doar sa o traduci la un traducator autorizat. atentie totusi, sunt tari cu care avem conventie, dar totusi e necesara apostilarea sau supralegalizare (nu ma intreba de ce). franta si austria sunt ok.
    iti atasez link-ul care site-ul uniunii nationale a notarilor publici. sunt liste cu tarile unde trebuie apostila, unde e cu supralegalizare si lista tarilor cu care avem conventie (plus mentiunile "avem conventie, dar trebuie apostilare/supralegalizare).
    http://www.uniuneanotarilor.ro/?p=4.3

    sper sa te ajute cu ceva.
    ady.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu Ady ce de mai cuvinte! Eu am card pe numele meu pe contul lui Marius dar aici vorbim de un card pe numele SOFERULUI. E obligatoriul ca cel cu care te prezinti la ghiseu sa fie in numele soferului. O masina inchiriata nu se poate conduce decat de persoana inscrisa in acte si nu se poate plati decat cu un card pe numele acelei persoane. Da, e 20 decembrie insa Marius lucreaza pe autostrazi. El nu are cum sa intre cu TIR-ul in oras sa mearga la vreo ambasada avand in vedere ca el MERGE in continuu si tot timpul in alte tari. Deci exclus. Si precis e exclus ca banca sa imi faca mie un card la cererea mea pe numele lui,orice ar scrie in procura. Dupa cum am zis a mers cu card Visa debit in Suedia deci cu un Mastercard Mondo emboasat nu se poate sa nu mearga.Cred ca tipii scriu asta ca sa fie asa la general, cand ma vad la ghiseu familie cu copil mic ma indoiesc ca presupune cineva ca iau masina ca sa o fur. Pe net cand rezervi masina o poti face cu orice card al oricui insa la ghiseu soferul se prezinta cu ID, permis auto si card in numele sau :)

      Ștergere
    2. la banca unde dau eu cu sapa daca scrie in procura ca tu, imputernicitul, poti sa ceri emiterea unui card pe numele titularului de cont si poti sa primesti tu cardul si pin-ul (pin-ul e mare tevatura, ceva legislatie speciala, circu' naibii), se emite card si pin pe numele titularului si ti se dau tie, imputernicitul. (card de debit; nus' cum e la alea de credit; cum ziceam, decizie pro-business/client; uneori ma doare pe mine capul, d-apoi pe bietii clienti).
      mai, ma gandeam io ca merge; da' mai doarme omu' pe undeva, nu doar in masina. d-aia ziceam de notar strain. poate opreste pe undeva sa doarma, prin vreun sat/orasel/ceva si putea s-ajunga la vreun notar d-acolo. aberam si eu cu gratie, nu stiu cum e cu tiru'.
      ady

      Ștergere
    3. abia acu' m-am prins ca tu nu conduci. :)
      ady

      Ștergere
    4. Habar nu am pe ce am imputernicire, cred ca e una simpla pe banii si tranzactiile de pe cont. Da mai, el sta doar in tir, are ca un soi de camera acolo, cu pat, frigider, butelie, oale, cratiti, etc. Nu se duce nicaieri in alta parte timp de 6 saptamani. In weekend mai pleaca cu bicicleta prin imprejurimi in functie de locul in care se afla (are bicla legata sus pe camion) dar in rest.. la datorie!

      Ștergere
    5. As putea incerca o magarie sa iau masina pe numele meu insa am alta problema: eu nu am venituri pe vreo carte de munca deci nu-mi face nici pulea card de credit! :)))))

      Ștergere
  4. Uooofff...am vazut ca pleci in Malta, am zis sa tac...dar acum ca ai zis si de inchiriat masina...NU MAI POT! Am fost in august 2014 in Malta si am plecat cu gust amar. Poate am avut noi ghinion....nu comentez. Daaaar....ai grija la inchiriat masina! Citeste f clar de la ce firma o iei. Noi am avut o 207 de la Dollar parca. Fee de 1500 eur, benzina esti obligat s.o iei de la ei cu 2 eur/ litru! Daca te intorci cu benzina in rezervor nu ti se mai dau bani inapoi. Garantia, deloc mica (1500 eur) ni s.a eliberat in 3 saptamani! WTF??? Plus ca noua ni s.au cerut DOUA carduri de credit pe numele soferului, lucru pe care l.am aflat abia la ghiseul lor! Sper totusi la voi sa fie o experienta super si sa va intoarceti incantati de acolo

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da Madalina, toate astea sunt scrise in Terms, mai putin aia cu 2 carduri. Erati la o firma mica si presupun ca de aia. La cele mari nu e cazul. Suntem hotarati ca daca ajungem acolo si nu ne convine sa nu o luam si gata. Am vorbit cu un tip de la Avis si a zis ca acel 1000 e acel "excess" dar ca nu blocheaza nici pe departe suma aia ci una mai mica. Si ati avut doua carduri sau v-au acceptat asa?

      Ștergere
    2. Am avut doua carduri, n-au facut nicio concesie domnii maltezi :)

      Ștergere
    3. :)))) Frate da' cine are doua carduri de credit adica de credit nu de debit? Faza cu benzina o vezi acolo unde iti afiseaza daca e "full to full" sau "prepayed". Si da, prepayed e tzeapa daca nu stii exact cati km o sa faci plus ca la unii e la alt pret decat la pompa. Altii precizeaza "pump price". Ti-am zis ca mi-au iesit ochii citind :)))))

      Ștergere
  5. Acu am citit si eu articolul tau. Nu poti inchiria de la Avis? Din ce stiu eu ei nu iti opresc o suma de pe card.....Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la ei am luat in final insa in Malta ne blocheaza 1500 de pe card. Cred ca are legatura cu faptul ca acolo se conduce ca in UK, pe partea cealalta a drumului si de aia. Aia e, sper sa ne primeasca Mastercard Mondo emboasat ca de credit nu avem :)

      Ștergere
  6. Pentru toti cei interesati, Avis a primit card de DEBIT emboasat, dar cand omul a zis la ghiseu "credit card" noi n-am sarit sa zicem ca e de alt soi, s-au blocat 1500 de euro de pe el timp de 5 saptamani, ceea ce e perfect ok, pe site scrie ca max 60 de zile, deci e in contract. Asta daca refuzi acea asigurare care te costa mult mai mult decat inchirierea masinii. Ne-a costat 60 de euro masina pe 7 zile si asigurarea aia in plus era 250 cam asa... Am mers cu atentie si aia a fost tot. Banii s-au deblocat dupa ce ei au constatat ca n-am primit vreo amenda in Malta sau ceva :) Nu erau "luati" ci doar blocati in banca noastra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru toti cei interesati, Avis a primit card de DEBIT emboasat, dar cand omul a zis la ghiseu "credit card" noi n-am sarit sa zicem ca e de alt soi, s-au blocat 1500 de euro de pe el timp de 5 saptamani, ceea ce e perfect ok, pe site scrie ca max 60 de zile, deci e in contract. Asta daca refuzi acea asigurare care te costa mult mai mult decat inchirierea masinii. Ne-a costat 60 de euro masina pe 7 zile si asigurarea aia in plus era 250 cam asa... Am mers cu atentie si aia a fost tot. Banii s-au deblocat dupa ce ei au constatat ca n-am primit vreo amenda in Malta sau ceva :) Nu erau "luati" ci doar blocati in banca noastra.

    RăspundețiȘtergere