sâmbătă, 21 decembrie 2013

O ardem lejer

  Anul asta suntem chill de tot in ale Craciunului. Pentru ca Marius nu e acasa dar a fost de curand. Asa ca am prestat un "Craciun inainte de Craciun" cand a fost el aici. Am facut sarmale la jumatea lu' decembrie. Ce are? Foarte bune! Mai ales ca au fost din carne de mistret despre care nu mi-as fi imaginat ca poate fi asa de buna. E buna! Noroc ca avem un prieten care vaneaza. Ii dorim mult succes si sa ne mai dea! :D

  Sotul a plecat, am ramas singure. E prima data in ultimii 10 ani cand n-o sa fiu cu el de Craciun si Revelion. Si prima data in viata Marei. Cand te gandesti la prima vedere pare aiurea, trist, cumva. Dupa care m-am gandit ca de fapt e tot un drac, ca omu' a mancat sarmalele si sincer in afara ca radem de Mara cand isi desface cadourile, prea mare treaba nu avem de Craciun. Mancam, bem, ne veselim. Pai am facut-o cand a fost el aici, o sa o mai facem... mna. De revelion tot la cabana plapumioara am fi prestat, asa ca una peste alta putem sa ne pupam si de la distanta. Om recupera noi in februarie cand se intoarce. 

  Asa ca sarmale nu mai fac. De fapt nu mai fac nimic pentru ca prea multa curatenie in plus nu fac, imi place sa tin curat in general nu sa caut sa scot parleala la Craciun si Paste. Am reusit sa fac niste ordine in niste chestii care se cereau demult puse "undeva" deci simt ca am prestat ceva "special". Haha. 

  Deci anu' asta taiem crevetele! Ma duc si iau niste creveti care ne plac foarte tare, ii halim pe aia si eu una declar sus si tare ca o sa fie cel mai frumos Craciun din viata mea. Lipsa tonelor de mancare facute aiurea si mancate apoi zile in sir... o sa ma faca sa ma simt si eu pentru prima data bine de Craciun. Detest din ce in ce mai mult risipa asta aberanta a "traditiei romanesti" din preajma sarbatorilor. Tooooneeee de mancare. Pentru ce? Iti mai creste o gura? A, pai sa fie si "o sarma" si "un carnat" si "o friptura"... poate si o "ciorba de porc" sau o salata de "biof". A, si piftie! Si niste caltabosi sa nu se simta piftia singura. Si sunca. Si niste desert. Pai mai bine sa mancam ceva usor si sa trecem la desert ca oricum Craciunul e unul din cele maxim 3 momente din an in care am asa ceva in casa :))) 

  Ba pardon ca i-am facut si lui Marius desert in "fake Christmasu". Eclere cu crema de mascarpone, un pic de miere si vanilie. Si coaja de lime. Foarte bun. Pentru Craciun am luat o casuta de turta dulce de la Ikea, adica un pachet in care inteleg ca-s peretii din care va construi Mara o casuta. Pe aia ma indoiesc ca o vom manca. O pozam si poate o facem cadou Andreei, colega Marei care traieste in lipsuri mari. Si de facut o sa fac un "tiramisu-a-la-alexandra" cu o crema de mascarpone amestecata cu Nutella. Piscoturile insiropate cu compot din ananas proaspat pe care probabil nu-l voi indulci cu nimic. Inventii. Prostii. Nu ma pricep la "prajituri". Nu ma pasioneaza. De data asta mi-am facut doua pofte pe care le aveam de vreo... 10 ani. Intai aia cu choux-a-la-creme (gogoselele ecler). Si apoi pe aia cu Nutella. Ma rog, n-am gasit Nutella, am luat o ceva marca Kaufland. 

  De Craciun mergem la Mosia Bunicilor. Asa ca vom avea parte si de sarmale. Mosia face masa mare pentru rezidentii ei si pentru familiile care doresc sa vina sa isi vada rudele. Am vrut sa o luam pe Nora acasa de Sarbatori dar... atentie! Nu a vrut sa vina! N-a vrut, pentru ca a fost adusa de fi-su de curand la Ploiesti, a obosit, nu i-a placut, i-a crescut tensiunea, s-a simtit rau. S-a cerut la Mosie in fiecare zi. Cum a ajuns acolo i-a scazut tensiunea si se simte bine. Asa ca mergem noi "la ea in vizita" de Craciun. Ne-a zis ca ea vrea sa stea acolo "pana la sfarsit" si ca acolo se simte foarte bine. Ce as putea sa imi doresc mai mult? 

  Deci o ardem lejer anul asta. Unul din cei mai buni (dar si mai grei) ani ai vietii mele se incheie cu un Craciun in care n-o sa ma cocosez in bucatarie. Fara mese insirate, stat in fund la masa si indopat aiurea. Asa, frumos si linistit, cum ar trebui sa fie orice Craciun. Ceea ce va doresc si voua!

10 comentarii :

  1. poate ii explici si maica-mii cum devide treaba. bate din picior ca ii e pofta de inca vreo doua feluri de prajituri, desi, pe numarate-le-a aveam 5 feluri de dulciuri, in care 3 cu creme (ok, recunosc, ne cam plac dulciurile- 5 adulti si o pisica la masa), iar daca "dulciul" intitulat "fursecuri", se divide in cele 3 modele preparate, ne ies chiar 7 feluri de dulciuri. iar ea mai vrea sa faca 1-2.
    e adevarat, o buna parte din mancare va pleca a doua zi in casele celor 2 copii majori, locuitori in alta localitate, ca sa n-ajunga la 10 pm si sa se uite lung in frigiderul gol, dar orisicat,
    teoretic am convins-o si eu, dar in momentul asta am parasit bucataria si tare mi-e teama ca pana ajung iar acolo incepe vreun al tzaspelea fel de prajitura. de obicei asa face.
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata eu ma bucur ca nu vrea maica-mea sapte mii de feluri de fripturi, carnati si altele! :)))) La noi dulciurile nu-s o problema mare :D

      Ștergere
  2. Io-s o bucatareasa de toata prastia, fac cele mai bune salate din lume, dar in rest, neam. In schimb de Craciun imi vine si mie randul (in rest presteaza consortul), cand trebuie sa fac cele trei feluri de mancare pentru care sunt faimoasa, sarmale, piftie de curcan si ciorba de burta. Si vine tot poporul pe la noi special pentru ele. Stii cum e, gatesc doua zile pe an, imi fac intrarea triumfala, poporul aplauda si baga la matz si apoi un an am pace. Ah, si anul asta, prietena mea chinezoaica m-a batut la cap sa fac salam de biscuiti. Bag seama ca i-a placut la nebunie. Deci am rezolvat si capitolul dulce ;-) Sarbatori Fericite si linistite sa aveti!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Ciorba de burta de Craciun? Dubiosilor! :))))

      Ștergere
    2. salam de biscuiti de craciun. chiar ca-i ciudat. :) maica-mea ar lesina. io, de zile d-astea festive, mi-s faimoasa pt multele feluri de fursecuri. maica-mea nu se pricepe, asa ca las in seama ei cremele, desi ma pricep si la alea. recunosc, noua ne si plac dulciurile, iar eu personal locuiesc solo, nu prea pot sa fac numa' pt mine, as arunca 3/4 din tava, imi scot parleala la evenimente d-astea.
      ady

      Ștergere
    3. Ady, Simona traieste in Canada, acolo e cu mai putine tone de mancare de Craciun. :)))

      Ștergere
    4. Ady, noi ni-s d-aia cu "beutura temelie si mancarea fudulie"... :-) Nu facem tone de mancare in general, ai mei nu prea mananca ce ramane iar eu sa mananc trei saptamani acelasi fel de mancare, mai bine nu... :-) Gatitul e la noi ultimul pe lista de prioritati. Soacra-mea lesina cand vede si aude, dar ii trece in 7000 de km cat sunt intre noi :P
      Sarbatori Fericite!!!

      Ștergere
    5. bine, cum ziceam, imediat dupa craciun nedividem in 3 casi locuite exclusiv de adulti mancaciosi, asa ca.................
      ady

      Ștergere
  3. Sarbatori cu lumina si pace in suflet. Cei dragi sa-ti fie aproape chiar daca departarile stau intre voi iar cea mica sa se bucure din plin de vacanta si de darurile Mosului. Multa sanatate Norei si celor care ii insenineaza batranetile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim din suflet, Adelina! Tocmai am venit de la Nora unde am petrecut o minunatie de masa de Craciun :)

      Ștergere