miercuri, 21 martie 2012

Masterchef in depozit

  Sau cum romanii pot distruge orice format de televiziune. Asta imi e clar demult, de cand am vazut alea cu dansul, stelele, vocile si alte asemenea pe la altii si apoi le-au "facut" si romanii nostri talentati. Le-au facut praf. Pentru ca in Romania intai si intai e prostie. Apoi e saracie. 

  Sa detaliez. Aseara m-am uitat cu mare interes la Masterchef Romania. Uau, mi-am zis eu acu' vreo saptamana cand m-a sunat sotul sa imi zica ca a vazut promo...au luat baietii formatul? In secunda doi eu m-am intrebat daca cumva a trecut saracia din tara asta, pentru ca Masterchef e un format scump. Adica cum ar veni care necesita bani multi sa il "pui in scena" si sa il duci la capat onorabil. Numa o sala d'aia cu 30 sau mai mult de posturi de lucru si te rupe la bani...d-apoi restul. Urmatoarea intrebare din capul meu a fost oare cine va fi in juriu. Nu e ca si cand traim intr-o tara cu restaurante reale. Sau cu "chefi" sau lume care stie sa faca meseria asta la nivel international. 

  Aseara intrebarile mele si-au gasit raspuns. Raspunsul a fost un hohot de ras din toata inima. Pentru ca Masterchef Romania se tine intr-un depozit. Cred ca a lu' Metro, da' n-as paria. Drumul concurentilor pana la juriu se intampla printre paletzi de marfa. Sau un "decor" care seamana uluitor cu niste paletzi de lemn pe care se tine marfa in depozit. Adica cum? Faci o ditamai productia de atatia bani si nu ai bani de niste...pereti falsi din altceva decat paletzi? 

  Plasarea de produse se intampla aproximativ la orice ingredient folosit de concurenti...hahahahaaa...jenant nene. Tipic romanesc. Juriul...juriul nu stiu cine e. Am cautat informatii, am incercat sa aflu. Revin, nu traim intr-o tara in care bucataria high-end e ceva care sa existe. Traim intr-o tara in care nici macar n-a adus nimeni la tv vreo alta editie Masterchef de prin lume, ca sa stie romanul ce e aia cand se apuca sa se uite la Protv. Concurentii, in marea lor majoritate, mi-e clar ca habar nu aveau ce e aia Masterchef si nici nu ce se mananca. Si ca nu e despre mamaliga. Sau tocanita. 

  Azi am cautat sa vad cam ce comentarii au aparut online despre emisiune. Foarte multa lume ofensata de atitudinea juriului. Deci clar nimeni n-a vazut editiile internationale. Asa e formatul, oameni buni. Juriul le-a vazut, pentru ca incercau sa imite cu o stangacie fantastica juratii din strainatate. Era ca la desene animate aproape...ma uitam si incercam sa vad daca nu cumva o sa scape si vreun tic verbal in engleza al celor de prin SUA sau UK. Ideea show-ului este ca se cauta nu  un "bucatar" ci un "maestru bucatar" sau "chef" cum ii zice pe la altii. Ori ala nu e un bucatar oarecare, ala trebuie sa fie la capatul de sus de tot al grilei culinare. Unde pe la altii exista niste standarde fenomenale. La noi exista carnati cu muraturi. 

  Juratii aratau ca niste domnisoare de pension care vor sa fie motociclisti tatuati. In prima jumatate de ora a fost groaznic, apoi cred ca le-o fi zis regizorul sa nu mai incerce sa para altceva sau altcineva, si s-au mai repart un pic. Am realizat inca odata imposibilitatea adultilor din tara asta de a vorbi liber coerent intr-un mediu public. Si juriul si concurentii se comportau ca niste copilasi care isi recita poeziile la serbarea lu' Mos Gerila. 

  Eu una o sa ma uit la emisiunea asta cu un mare interes. Le-am vazut pe cele internationale de factura englezeasca pe toate. As vrea tare mult sa le gasesc si pe cele din Europa si sa le vad. Emisiunea e una foarte misto cand e facuta cum trebuie. Pe mine m-a captivat si am invatat foarte multe chestii de tehnica culinara din cele vazute pe la altii. Asa ca sunt extrem de curioasa ce o sa invat din cea romaneasca. Ieri am invatat ca paletzii sunt utili. Si ca exista trei maestrii bucatari pe care ii cunoaste doar mama lor, dar care sunt "de top" pe meleagul mamaligii. Astept continuarea. 

  

5 comentarii :

  1. Bravo , ai dreptate , bine scris , fina analiza ,trista , adevarata . Romanul a fost facut din ce s-a aruncat de la alte popoare (?)- e specialist in a face manea din sinfonia a V a .
    Pentru ca sunt dintre cei care se "masturbeaza" in domeniu, privind ca si tine peste gard la EMISIUNI... O deosebire : eu nu am voie sa bag in gusa decat imaginile tv pe al carui ecran l-am lustruit cu un colt de paine , imagini pe paine vs. paine si circ cu care suntem serviti... Sunt curios ce parere au si altii ,ca de spalat ciorapii m-am lamurit . Alex S

    RăspundețiȘtergere
  2. Romanul tre' sa fie mereu cu eticheta de la tricou atarnata in afara, sa se vada firma...cam la asta se reduce si "plierea" formatului tv la nivel "de balta" pe la romanica.

    RăspundețiȘtergere
  3. ai pretentii prea mari! :)))

    decorul, e "hartistic" - nu avem noi randasii, viziune. ;)

    Nu l-am vazut, dar am mancat mancare facuta de Catalin, unul dintre cei din juriu... si le are, nene. Le are bine de tot. ... dar nu cred ca se pricepe la mai mult decat la gatit.
    De restul nu stiu nimic.
    Oricum, m-ai facut curioasa. Ma uit si eu data viitoare!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai n-am pretentiile mele, Gena, am pretentiile formatului respectiv :)...Care e ala catalin? Ala mai tanar?

    RăspundețiȘtergere
  5. catalin e mai in varsta ... are 40 si ceva de ani

    legat de format, in afara de PRO, cam nimeni nu s-a ridicat la nivelul formatului original, in cazul showrilor organizate sub licenta... :(

    RăspundețiȘtergere