marți, 12 mai 2020

Crazy days 5. Gardening days.

  A trecut mai bine de o luna de cand nu am mai scris si chiar nu stiu cand. Saptamanile pandemice zboara mai ceva ca alea de vacanta, va zic sincer :) Dupa mai bine de o luna de stat in pat Marius s-a intors sontac sontac la lucru. Criza cea mare a trecut dar rezultatul in urma RMN-ului facut intr-un camion mobil (no shit, am zis ca mor de ras, doar lui puteau sa-i dea pana si la rmn tot un camion!) ne-a zis ca are un disc plecat de la locul lui si ca va trebui sa discutam despre operatie. Asta cand trece Covidul pentru ca momentan nu se fac decat operatii de urgenta. 

  Asa ca stam cuminti. Cei de la firma i-au dat ture mai scurte si au avut grija sa ii dea chestii care sa nu ii inrautateasca situatia ca nu are nimeni interesul sa-l bage in belea mai rau. Mi-a placut ca au fost vigilenti la intoarcerea lui la munca, asa cum era si normal. Dar deh, sechelele romanesti sunt in noi si nu vor pleca usor nici cinci ani mai tarziu. Medicul specialist il suna o data la doua saptamani sa ii faca assesment telefonic si sa il intrebe cum suporta situatia. 

  Eu aveam programare la dermatologie, s-a rezolvat tot telefonic si cu niste poze trimise, specialistii imi vor trimite un nou tratament printr-o firma specializata in asa ceva. Mara lucreaza online bine merci ba chiar vad ca e mai eficienta decat era la clasa, cum cred ca e si normal de fapt, sa faci in liniste in spatiul tau mai degraba decat acolo in zapaceala. Si eu lucrez mai bine de acasa, eu si sunt genul care se streseaza de drumuri si care ar putea sta in casa toata viata, in special cum stau acum cu ditamai gradina sub nas.

  Ca de aici pornisem, d-aia n-am mai avut timp de scris ca am scurmat in balarii de mi-a venit rau :))) Io sunt absolut inutila cand e vorba de balarii. Toti oamenii care ma cunosc stiu sa nu imi aduca flori de ziua mea pentru ca nu imi place sa stiu ca cineva le taie de la locul lor din natura. Mi se pare total pe dos sa le tai, sa mai si dai bani pe ele si sa le bagi in casa unde mor. E placut sa primesti flori pana cand apa din vaza aia incepe sa puta a hoit si alea sa se imprastie prin toata casa :))) Imi plac florile la locul lor in gradini. Dar nu ma gandeam vreodata in viata mea ca o sa am eu o gradina cu flori.

  Vina e a inculpatului de dinainte care era gradinar de meserie si care a plantat o tona de chestii unele peste altele pe doua margini de garduri. Asta ar fi ok insa porcul, cand a aflat ca vinde casa, n-a  mai pus mana pe nimic. Toata vara si toata toamna trecuta. Nici gazonul nu l-a taiat. Procesul de cumparare a durat niste luni si cand noi am intrat aici era noiembrie iar eu numa' de gradina nu aveam timp. Asa ca am lasat-o in pace. Eeeee, da' cine a stat acu sa dezgroape? Io! Cand a dat primavara am inceput sa pricep ce sunt alea ca in afara de un mar mic si un cires nu pricepusem altceva. A, si trandafirii, ca atata stiu si io, cum arata un trandafir :))) Cam la asta se extind cunostintele mele in materie de balarii infloricioase. Io m-am repezit la urzici cand m-am vazut in ele, ca cu alea stiu ce sa fac si stiu si cum arata! 

  Am muncit o gramada sa scot tone de balarii, o nenorocita de iedera d-aia rochitza pizdii ma-sii randunicii care sufocase peste iarna tot. La modul ireal. Filmul "Iedera" al lui Hitchock mi-a venit in cap direct. Intai le-am lasat sa vad ce sunt, presupuneam ca multe sunt flori dar habar nu aveam de care. Noroc ca am prieteni priceputi care au detectivat zilnic pentru mine, cum mai infloreste una, ma duc cu jalba in protzap la d-astia care stiu. Acum sunt aproape toate inflorite si eu tot jumulesc la rochitza pizdii in fiecare zi de ma ia capu', cred ca curand visez ca ma ataca aia in casa si mi se incolaceste de gat! Nitel mai am sa iau otrava dar parca mi-e mila sa otravesc locul si plantele. 

  Asa, deci asta ar fi cu balariile. Am curatat terasa, am cumparat o marchiza si acum iesim dimineata la umbra sa ne bem cafeaua, Marse mai are nitel si chitzaie de fericire cand se vede cu nasul la gradina si cu cafeaua in bot. Copilul a cerut jacuzziul asa ca l-am pus de ceva saptamani si ne tot infigem in el desi afara nu a fost prea cald. In apa calda e bine. 

  Cam asta facem. Inca niste luni de aici incolo asa cum ni s-a spus duminica. Scolile secundare nu se deschid curand si nici colegiul meu. Starea de fapt ramane pe loc, economia o sa incepaa sa se deschida doar putin de saptamana asta, constructii si ceva fabrici. In orasul nostru au murit 200 de oameni pana acum. Nu stiu exact cati au fost infectati dar 200 la 250 de mii de locuitori e destul de mult. Doi prieteni din Romania si-au pierdut acolo tatal respectiv bunica. De cate ori o sun pe mama imi aud inima cum bubuie si ma ia cu ameteli pana raspunde... sa o aud ca e bine. 

  Stiu ca vine acel 15 mai dar eu sper ca am public destept la blogul asta si ca voi astia care cititi pe aici nu o sa faceti altceva dupa 15 mai. O sa stati cuminti in case, o sa va paziti, spalati si dezinfectati, nu o sa va duceti sa pupati neamuri si in general o sa fiti cuminti. Va las aici niste balarii din astea floricioase si la alea de nu le stiu poate imi ziceti voi ce sunt :))))

Cerastium

Fuchsia


Dafinii

Trandafirul roz

Weigela (Marse ii zice Vaginela)

Habar nu am, are multe tulpini minuscule si in sus s-a facut asa :)

Nu stiu ce e, Marse propune sarmale!

Asta cica e Crimson, o sa fie spectacol cand infloreste toata

Sisyrinchum, traiasca coana Mir care ne-a scos din dilema

Trandafir si soc stiu si eu :)

Bujori stiu, alealalte mister total

Vaginela doi :D

Sea side dasy, marul pitic in spate si alte mistere

Aia mare ce-o fi?

Cistus, rock rose

Ze colectia de balarii

Sufletul casei, piscina! :)))

Levantica, campanula, rozmarin, niste ardei iuti si iarba pentru pisica :D




Chestii ca mararul care infloresc

Chives pentru salate, da' ui ce flori misto face!

Mister

Asta e aia de mai devreme

Bujori perfecti

Hihi, Mara le numara zilnic!

Si trandafirul vietii care a inflorit si iarna :)

7 comentarii :

  1. Misto flori! Vad ca peste tot e inflorit socul, numai in jud CJ nu! Ba a mai fost si un drag de inghet azi dimineata, cred ca mi-au murit rosiile, castravetii sigur is dusi. :( Foarte fain ca ati cumparat casa de la gradinar si aveti atatea specii pe acolo.
    M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna! mi se pare ca recunosc niste flori: "aia mare ce-o fi?" seamana cu crinul salbatic (Hemerocallis), misterul est sigur caldarusa iar mararul care infloreste pare a fi Nigella damascena,

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Mi-am pus o aplicatie si am inceput sa le dibuiesc azi, Nigella e aia, asa a zis appul. N-am verificat alea ca crinii.

      Ștergere
  3. Felicitari..frumoasa gradina. Aveti cu ocazia asta un nou hobby. Eu levantica as pune-o direct in pamant in gradina..asa se va simti acasa si va trai infinit cu voi si flori vara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plănuiesc să o mut in toamnă, acum e inflorita de ceva vreme și tot face boboci, nu e momentul de umblat la ea ca mi-e că o omor :)

      Ștergere
    2. Si rozmarinul de langa levantica e de pus in pamant. Infloreste frumos si se face ditamai tufa :-) Frumoasa gradina, sa o trebaluiti sanatosi.

      Ștergere
  4. Buna, te citesc de vre-o luna, in sfarsit am ajuns la zi :)
    Am recunoscut planta Crimson, ii zice Callistemon sau bottlebrush (https://en.wikipedia.org/wiki/Callistemon).
    N-am gradina si nici experienta de gradinarit, dar m-ar interesa.
    Patricia

    RăspundețiȘtergere