duminică, 28 februarie 2016

7 luni mai tarziu in tara unde e bine

  Maine sunt 7 luni de cand am ajuns in Anglia. Am reclamat la scoala faptul ca o asistenta a profesoarei se rastea la copii. La toti doar ca al meu n-a mai putut dormi dupa asta. Asistenta n-a mai aparut la clasa dupa reclamatie. Invatatoarea a luat-o pe Mara in brate si a pus-o sa ii promita ca n-o sa ii mai fie teama niciodata si ca o sa ii spuna mereu daca ceva o supara. Mnda. Sa mai zic ceva?

  Ma simt mai fericita decat am fost vreodata. Da, e simplu, toti oamenii aia inca zambesc, totul este inca civilizat. N-a disparut vreun "miraj". Oooo, daaaa, sistemul britanic are si niste gauri sinistre in el, nu contest asta. Si da, omuletii astia sunt foarte unilaterali ca sa zic asa. Saracii nu vad singuri solutia nici macar atunci cand ei sunt asa, oameni  mari cum ar veni. Daca nu le zice seful, ei nu stiu. Mie una mi se pare amuzant.

  Mara a mers la inot pentru prima data. Da, cu mine ca "insotitor de grup", poate am mai povestit ca ma voluntariez pe mine in fiecare joi si ii ducem pe pitici la inot. Acum a venit si randul Marei. Vai de mine ce bucurie a fost pe ea! VAI! A facut tot ce i s-a zis si desi eu ii explicam de ani de zile ca apa o TINE la suprafata, o invatasem cum sa inoate.... acum a facut pluta pe spate si pe fata imediat. Pentru ca i-a zis "Doamna de Inot" :)))))))) Eram acolo, am respirat adanc ca sa nu plang de fericire, mi-a parut rau ca n-am voie sa fac poza... In ziua aia a vorbit numai despre asta. 

  Azi a facut matematica. Pentru ca avea "tema" data vineri. Care trebuie predata miercuri. Trei intrebari despre impartiri cu explicatia "impartirii prin bucati" printata pe o foaie din caietul de teme. S-a descurcat dar nu fara mine cum as fi vrut eu, mama romanca nebuna. Mi-am dat seama cu ajutorul lui Marius ca ea, in vartejul acumularii de engleza, a uitat cat face 4 plus 3. Dupa care am respirat adanc, mi-am adus aminte cate a invatat ea in doar, DOAR, cinci luni de cand e la scoala aici, doar CINCI LUNI.... si am preluat problema asa cum o fac ei, englezii. I-am dat calculatorul lui Marius si site-urile de jocuri matematice pe care ni le-au dat de la scoala. 

  Da, aici exista asa ceva, nu e Minecraft sau alte alea, este joc matematic. Si da, daca copilul n-a fost ultra expus la d-astea inainte, ai toate sansele sa ii placa foarte tare o competitie bazata pe raspunsuri legate de inmultire, impartire, fractii si paralelograme. Pentru ca site-ul iti da jocuri in functie de varsta copilului pe care tu, parintele, o treci la inscriere. Aici copilul de varsta aia va invata programa aia, a varstei lui, sunt cam doi ani in care programa e la fel. Adica anul 1-2 anul 3-4, anul 5-6. Asta e scoala primara, precedata de "reception class", anul 0, aia ai mei de stau eu cu ei la pranz acum :) 

  Scoala Altfel si Saptamana Altfel (doar pentru cunoscatori) arata asa:

cat maaa?

stiiiu!

paaatru pluuus

mami, eu imi iau hartie si pix!

si calculez

patrujdoooi

ummmm, pluuuuussssminuuuussssimpartit

uuuuuu, rezultatul e 345!

  Da, cam asa cu matematica pe aici. Matematica e un fel de obsesie a romanilor. Matematica performanta. Matematica de olimpiade, matematica in general. Mda, mie asta de cand m-am nascut mi s-a parut ca e un boism total. Pana am ajuns aici si am fost informata ca aici in scoala primara, matematica este ceva distractiv cu utilitate imediata in viata reala, de exemplu sa primim restul corect sau sa putem afla ce suprafata de mocheta ne trebuie pentru o anumita camera. Si in general aici in scoala, matematica este numita "matematica FUNCTIONALA" sau matematica "SPECIALA" sau superioara, cea de la facultate. Englezul de rand primeste matematica functionala, adica, coaie, stii cat ai de primit restu' de la Tesco? Nu? Esti in minus! 

  Romanii au obsesia matematicii dezvoltate la varste foarte mici. Chestia asta e atat de gresita incat nu pot sa exprim. Da, matematica in general ajuta sa-ti ordonezi miscarea creierului in interiorul domniei sale. Matematica adica exercitiile repetate. Ia sa va vad repede, cat face 8 ori 9? E, aia nu e matematica, ala e doar un reflex. La fel ca si aia cu cat face 5 plus 7. Daca stai sa pui unitati din 5 peste 7 si sa ajungi la 10 inseamna ca ai metoda la tine, dar clar NU ti-a placut matematica vreodata in viata ta. Daca stii din prima, sigur creierul tau e facut pentru asta. Descompunerea matematicii de scoala in probleme mai usor de rezolvat ne caracterizeaza pe toti cei crescuti in Romania. 

  Aici matematica se invata LOGIC. De la scadere la impartire si inmultire, totul le este explicat prin fractionare, adunare si grupare de termeni. Am mers 5 saptamani la cursul de matematica pentru parinti si am inteles EU matematica asa cum se preda ea in Anglia la anii 3-4 de scoala. Frumos, simplu, elegant, cu grafice, cu desene, cu virgule... Pentru prima data in viata, am inteles cum poti invata matematica simplu. Usor. Fara traume, invatat "pe derost" si altele. 

  Aici scrisul si mai ales CITITUL sunt la mare rang. 7 luni dupa ce a aterizat avionul cu ea aici, Mara a primit vineri o diploma pentru cat de mult a citit. Iar profesorul de la anul 6 a oprit-o saptamana trecuta prin scoala si i-a spus ca a vazut caietul ei cu povesti (da, ei scriu povesti la scoala) si ca engleza ei e minunata si ca el in anul 6 n-are asa scriitori. Da, eu stiu ca oamenii vor sa o incurajeze si stiu cum sa o faca. Pe de alta parte, asta scrie in engleza aproape la fel de bine ca mine, chestie care ma uimeste. Cu ce viteza acumuleaza un copil o limba straina. 

  Deci engleza a cam invatat-o. Zic sa mai stam vreo 6 luni p-acilea ca sa o aprofundeze si dupa aia sa ne relocam in Franta sa o invete si pe aia! :)))))) 


  

4 comentarii :

  1. Pai daca a venit si guru Bivolaru , gandesc sa facem o spirala si sa-i uram si lu' dna Puie de sanataturi... sa-i ramana sofonerul mai mare ca casa si 'cele cuvenite'...Dupa ce ai povestit asa frumos despre rai , primul gand care m-a pocnit : dna Puie care a facut pui mai nou...Alex.S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E uluitor cum singura PITZIPOANCA din scoala asta e una care tipa la copii :)))))))) E cu gene false, machiata ca moartea, cu tatuaje si tot tacamul. Restul oamenilor sunt decenti si civilizati. Ideea e ca nu a mai aparut la Mara in clasa dupa ce am spus invatatoarei ce face :))))

      Ștergere
  2. si tu esti o sifonara :))) si eu fac la fel. Unii ma vad exagerata. Dar daca nu eu fac, eu cea deranjata de tipete...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vreau doar ca Mara sa fie ok. Eu tip la ea. Mult. In 9 ani am tipat la eaaaaa enorm. Dar na, e o mare diferenta intre mine si un strain oarecare care alege sa urle intr-un loc unde toti oamenii spun "nu urla". :))))

      Ștergere