miercuri, 9 decembrie 2015

Mvai, românașii noștri!

  Nu e zi sa nu ma socheze tot felul de patriotarzi din astia despre care ai putea jura ca si-au bagat niste apa de Dunare in vena cand erau mici. Niste pulbere de Carpati (aia fara filtru pe care odinioara cresteau paduri, acu' nu mai sunt ca le-au defrisat niste patrioti). Niste... ceva. Dar care inteleg total gresit dragostea de Romania sau de romani.

  Scrise o doamna pe Face Book cum s-a amuzat si nu s-a mirat de faptul ca la locul de joaca din parc o tipa fuma. Este ilegal sa faci asta in tara in care traieste ea. Tara aia nu e Romania. E ilegal, buba mare-mare, amenda cat capu' tau de mare. Femeia s-a mirat sa o vada fumand si mirarea i-a disparut instantaneu cand a auzit-o certandu-si copilul in romaneste. Era asa ca o constatare amara. Bai si sarira patriotii! 

  Pe sistemul ca ce, desconsideri romanii? Ca ce facea, ce-are daca fuma? Ca poate are necazuri si nu poate sa fumeze acasa! WTFFF poate si eu am necazuri si ma apuc sa dau cu ciocanul in cap la copilasii de la locul de joaca, ca ce are? Ce daca e ilegal? Ca ce-ai cu romanii? Ca ce, te dai politist comunitar? Ca de ce nu te-ai dus sa ii zici sa nu mai fumeze, poate nu stia!? :))))))))))))))))) Pot sa rad? Imaginati-va niste pancarde maaaari pe care scrie asta: FUMATUL INTERZIS si ACCESUL CU CAINI INTERZIS. Aici unde locuim noi asa e. E si cum ar fi sa ma duc eu la una si sa-i zic "auzi, cucoana, matale esti cam chioara, nu? sau analfabeta, n-ai nimerit sa citesti acolo?". Adica ce i-as mai putea eu spune in plus fata de ce a scris Primaria acolo? Ca e o vaca proasta? Ma indoiesc ca ar avea vreun efect, sincer...

  Adica e atat de evident ca ei stiu foarte bine ca e ilegal. Nu mai zic de sanatate sau de moralitatea de a expune copilul altuia la ceva sinistru. Nu mai zic de asta, asta nici nu mai intra in discutie. Zic de lege, tata! Lege. E atat de simplu. Amenda e mare daca faci asta, toata lumea stie asta si oricand pot trece pe acolo domni de la politie care verifica parcuri. La scoala stiti unde se fumeaza? La COLTUL STRAZII! Serios, nu glumesc! Acolo e locul. Ies oamenii din curte, care e mare, au ceva de mers, ajung pe trotuar si mai merg oleaca pana intr-un loc. Acolo fumeaza. Credeti ca se gandeste vreunul vreo secunda doar, "las', coaie, ca bag si io una mica acilea in curte ca nu ma vede nimeni". Deloc! 

  In orice adunare de oameni vezi romanii de departe. Mai precis ii auzi. Avem darul asta al nesimtirii. Cand ma intalnesc cu cele doua tipe romance cu care m-am imprietenit mereu ne surprindem ca ne luam cu hahaiala si ca suntem singurele care facem asta. Noi si polonezii. Pur si simplu nu ne-a invatat nimeni ca in public nu trebuie sa vorbesti tare. Adica ne-a invatat dar doar la modul teoretic. In prima luna dupa ce am ajuns trebuia sa-i spun Marei de 40 de ori pe zi sa vorbeasca mai incet pe strada. Pentru ca in linistea asta de aici parea ca urla. Copilul nu urla, vorbea cum stia ea ca trebuie sa vorbesti ca sa te auzi cand esti pe strada. Ca daca in Romania mergeam pe jos 30 de minute in claxoane continue si alte zgomote infernale... ea asa stia ca trebuie sa vorbeasca ca sa o aud. Acolo tot timpul ii ziceam "Mara, nu te aud ce zici" cand eram pe strada. 

  Dar ne reglam. Ne adaptam la liniste. Romanii stiti cum vorbesc? Cum vorbesc si rad englezii cand sunt betzi manga vinerea si sambata seara. Doar ca romanii fac asta pe trezie si tot timpul :)))) Am mers la Lidl vreo 3 ture la rand si singurii din magazin carora li se auzea gura erau un cuplu de romani. De trei ori 3 cupluri diferite. Unii se contraziceau pe chifle, altul i-a zis ceva nevesti-sii in spatele meu atat de tare ca am sarit cat colo si altii strigau dupa copil in tot magazinul. In rest in magazine e liniste. Nu stiu cum sa descriu asta da' e cam asa ca la biserica :))))) Muzica nu e data tare, ce se aude tare este cand anunta oamenii chestii la microfon. Dar tare doar cat sa se auda nu cat sa-ti sparga timpanele si sa te ia cu hipertensiune de spaima.

  Bai si vin patriotii si ne explica ca ce domle, ne e sila de romani. Bai, nu mi-e sila si nici nu o sa ii ocolesc in mod ostentativ asa cum fac unii. Nu. Pur si simplu o sa aleg. Am avut noroc sa intalnesc aici doua romance absolut mi-nu-na-te... nici nu-mi vine sa cred ce noroc am avut. Sunt mamele celor doua fetite colege ale Marei si sunt niste oameni de nota zece. Si copiii lor la fel. Dar asta nu inseamna ca foarte des nu intalnesti altceva. Si mai ales intalnesti atitudinea asta de "ce daca e ilegal"... ca na, multi au venit aici sa faca cum stiu ei ca se face. Fuck the rules. Culmea tot genul asta de oameni sunt aia care desconsidera cel  mai grav si tara care i-a adoptat si pe oamenii din ea. Ma intreb de ce :))))

  In rest, ce sa zic, e bine si cu "patriotismul" asta, cu dragostea asta incredibila fata de "romanasii nostri" care "altii nu mai ie ca noi" si altele asemenea. Ce sa zic... mai ie si altii ca noi ba chiar si mai buni ca noi. Asa cum mai ie si mai prosti ca noi. Dar in mod sigur tarile astea civilizate au ajuns asa prin respectarea legilor. Nu zic ca aici nu-s infractori. Ohoooo, e plin! In fiecare zi in ziarul local ni se spune care a mai dat in cap cui, a furat ce de pe unde, etc. Serios, e rubrica speciala pentru asta. Dar ne pot spune asta si pentru ca politia ii prinde imediat. Sunt infractori, hoti, betzivi, abuzatori. Dar ei asta sunt, ei sunt INFRACTORI. Sunt amendati, dusi la tribunal, inchisi, etc. Restul populatiei nu face d-astea. Nu fumeaza unde nu trebuie, nu prea arunca gunoi pe strada (desi mai vezi si cate un ambalaj aruncat aiurea dar nicidecum la nivelul pe care il stim noi). 

  Am mers ieri la directoare sa pun o intrebare. Vroiam sa mergem luni la aeroport sa o luam pe mama care vine in vizita, Mara isi dorea teribil sa mearga asa ca m-am dus sa cer voie in mod onest sa n-o duc luni la scoala. Femeii cumva parca i s-a rupt sufletul dar mi-a zis ca "regreta dar nu se poate". Asta e regula. Poti lipsi pe motiv de boala, programare la medic sau excursii scolare. Atat. Evident eu daca eram o romanca d-asta patrioata, nu duceam copilul la scoala si marti le ziceam ca a avut febra. Si gata. Da-i dracu' cu regulile lor, asta mi-as fi invatat eu copilul in clipa aia. Sa fie roman. 

18 comentarii :

  1. Așa-i și aici,Alexandra.Cine face notă discordantă,pe cine auzi vorbind în gura mare,cine încalcă regulile dar revendică drepturi egale cu ale nativilor,cine lasă cărucioarele de cumpărături prin parcare și cu bonuri în ele?
    Desigur,nu toți dar foarte mulți,din păcate.Si asta este destul ca să te facă să te simți incomod dacă ești pus în aceeași oală.
    Cum te simți?
    Mă bucur că merge mama ta la voi,bucurati-va unii de alții.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai peste tot unde se duc la fel sunt. Mai ales ca multi care au plecat au fost din patura aia... mai de jos. Chiar sunt curioasa care e proportia, cati dintre romanii plecati au studii superioare sau provin din medii educate. Per total, in toate tarile. Cred ca n-a facut nimeni o statistica din asta. Sunt mai bine, multumesc de intrebare, sper sa treaca si am luat niste suplimente pentru preventie sa nu mai prind altul ca mor :)))))

      Ștergere
  2. Sora-mea care locuieste de vreo 2 decenii in USA pateste aceeasi faza de cate ori vine prin Europa - detecteaza americanii de la 100 de metri, ca cica numa aia-s galagiosi ca dracu' si se hlizesc pe strada ca nebunii si abordeaza lumea cu intrebari tampite. Si ca ea se jeneaza, prefera sa se dea mai degraba romanca decat americanca... Eu, pe de alta parte, filez romanii si comportamentul lor tipic prin aeroporturi si prin magazine tot de la 100 de metri :D . Poate ca fiecare suntem sensibili la diferiti stimuli, in functie de unde venim.
    M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu intelegeam sa si-i detecteze pe ai ei da' sa aibe ceva cu americanii mi se pare o treapta cam mult :))) Fiecare suntem sensibili la stimulii legati de "nu e ok" la o adica. Asta daca suntem. Daca nu, nu.

      Ștergere
    2. Mai, da, sa stii ca-s teribili de galagiosi americanii, eu nu remarcasem pana nu mi-a atras ea atentia :D Am facut acum doua veri un tur turistic prin vreo 4 capitale europene si adevarul e ca-i auzi de la o posta pe americani. Ce ne-am mai distrat pe urma in Sighisoara, ca ne plimbam pe o straduta si auzim asa ceva galagie greu de discernut in departare dar sora-mea o identifica imediat si zice: pun pariu ca dupa colt e un grup de americani. Eu ma pun pe ras, da de unde, ce vorbesti, si ce sa vezi nu dam bine coltu' ca dam nas in nas cu americanii. ;)))
      Cu tiganii din Romania a fost si mai amuzant: eram intr-un tren in Paris (super jegos trenu) si nu aveam la noi haine in plus, ca na, era super cald. Si nepoata-mea nu voia sa se aseze pe bancheta ca era prea murdara si in plus de plastic, ea in pantaloni scurti, noah, nu a vrut fata sa stea. Si a venit o tiganca care ne auzise ca vorbim romaneste si i-a dat la asta mica un batic pe care sa se aseze (culmea, curat baticu'). Plus ca ne-a si explicat cum sa ajungem pe unde avem de ajuns, a fost super-helpful.... :))))
      M.

      Ștergere
    3. :)))) Am dat si eu pentru prima data de niste romi pe aici. N-au fost nici tacuti, nici curati si nici helpful din pacate :)))))

      Ștergere
  3. Acum mă înțelegi când spun că văzuți din afară, noi românii suntem un popor tare urât?! Și apropo, cu titlul de glumă, în prima lună de Canada, într-un mare magazin cu chestii gospodărești, de după raftul la care mă holbam s-a auzit (cu mulți decibeli) "Ai de p..a mea ce de becuri au ăștia!!!", a rămas de antologie :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Am ras cu lacrimi. E ca in bancul cu Bula la Paris in fata turnului: "ai, sa-mi bag pula ce mare e!" :))))))))))) Deci nu era banc!

      Ștergere
  4. mai sa stii ca eu am remarcat ca si italienii sunt extrem de galagiosi. la ei in tara si la noi in tara. vorbesc tare, gesticuleaza, asta e genul. e vorba de firi si culturi diferite. nu cred ca tine mereu de proasta crestere...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tine de proasta crestere daca ajungi undeva unde e liniste si nimeni nu face asa si tu o faci. Pentru ca oamenii astia se uita chioras la tine. Pentru ca ei asa fac cand sunt betzi sau drogati :))))) Deci tre' sa te cam abtii daca vrei sa te incadrezi in peisaj. Intelegi ce zic?

      Ștergere
  5. hehe, atunci olandezii si romanii sunt frati
    nu stiu cum e cu legalitatea fumatului si pe unde, ca eu, desi fumatoare, nu mi-am pus problema sa fumez la locul de joaca sau pe langa scoala, dar le vad pe olandeze ca fumeaza fix la poarta scolii (nu intra in curte, dar fumul e gros). la locul de joaca n-am vazut
    de vorbit tare, hmmm, nu imi dau seama daca vorbesc chiar atat de tare ca noi in public, dar vorbeeesc muuult, deci eu nu maaaai pooot, nonstop vorbesc, daca ai facut greseala sa te uiti in ochii cuiva cand ai iesit afara la tigara, nu conteaza ca nu l-ai mai vazut, pfuaaai, te dau astia disparut din birou... iar in birouu, oo, juma' din timp astia vorbesc. daca lucrez de acasa, ma suna, tot nu scap, si iar vorbesc. parca au logoree toti, si s-a molipsit si ficioru-meu, asta si in somn vorbeste acum, si asteapta si raspunsuri, adica nu asa...

    RăspundețiȘtergere
  6. Esti sigura ca daca are febra o poti tine acasa?
    Mie mi-au spus de la scoala (anul 1, tot in Sudul Angliei) ca pot sa il tin acasa doar daca are pojar/varsat de vant/diaree. Mi-au explicat ca racelile/virozele/febra/amigdalita nu sunt boli de tinut copilul acasa, ca pun mare pret pe prezenta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, am si patit asta si a stat acasa o saptamana. Si daca copilul face febra la scoala (au termometru acolo) i se cheama parintii sa-l ia acasa. Cred ca depinde de director cum impune regulile astea, aici e o tipa normala la cap. Si ea pune pret mare de tot pe prezenta pentru ca statistica scolii influenteaza raportul Ofsted si implicit calificativul scolii. Dar ce zici tu ca faceau aia e o monstruozitate...cum sa duci copilul bolnav la scoala?

      Ștergere
    2. Din fericire inca nu a fost cazul sa aflu cum e sa il duc bolnav la scoala, ca inca nu s-a imbolnavit. :) Insa am vazut alti copii cu mucii pana la brau, tuseau ca magarusii, dar erau in clasa.

      Ștergere
    3. Asta si aici se intampla dar nu pentru ca nu ii lasa scoala ci pentru ca parintii ii aduc asa la scoala. Lumea e "relaxata" atunci cand n-are cu cine sa-i lase peste zi.

      Ștergere
  7. Wow, pai ai mei lipsesc daca ii ustura un pic in gat. Mai mult, daca e unul bolnav, vrea si celalalt sa stea acasa. Scoala e cam fun pe aici prin Canada.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si aici poti sa-l tii acasa ca na, nu vine nimeni la usa ta sa ii ia temperatura. Dar in principiu ti se spune ca doar daca are temperatura e de stat acasa. In rest... la scoala, nene! :)))

      Ștergere