vineri, 11 decembrie 2015

Micul Print si alte dileme

  Azi dimineata m-am trezit cu ea la capul patului. Era 7 si 20 (ceasul meu suna la 7.30 daca cumva sunt moarta si nu ma scol inainte, ea nu are "ceas", asta mi-am dorit pentru ea toata viata ei, sa nu o scoale nimeni din somn inainte ca somnul sa i se fi terminat iar aici chiar putem face asta). Era usor impacientata ca sa nu cumva sa intarziem. Normal, azi plecau in excursie.

  Ea, moale, calda si ciufulita. Am ajuns jos sa-i pun de mancare, i-am dat farfuria si a inceput sa turuie. Imediat ce primeste de mancare turuie. "Mami, eu acum citesc Micul Print pentru ca mi l-ai pus pe noptiera aseara. Si am citit. Si este despre un print mic care deseneaza o....HIHI...o OAIE, mami!"... M-a bufnit rasul, evident. Pana sa apuc sa rad am auzit "mami, mi se pare amuzant...de ce tocmai o oaie?"... Dupa ce am mai ras putin i-am zis ca din cauza ca nu un viezure, mi-am facut cafeaua si-am tulit-o. Filozofia acestei carti numita Micul Print imi scapa si in sfanta zi de azi, dar intrebarea mi s-a parut perfecta. De ce naiba o OAIE? 

  La categoria "alte dileme" (nu puteam pune in titlu asta pentru ca vedeti dumneavoastra, aterizeaza tot felul de dubiosi aici din cauza titlului si apoi ma injura grav) azi avem oamenii care sufera in Anglia din cauza sistemului sanitar. Pentru ca aici trebuie sa astepti mult pana vezi un medic de familie si chiar si mai mult la urgente. Si ca sa ajungi la un specialist inteleg ca trebuie sa fii cumva mort. Da. Asa este. Sistemul medical din Marea Britanie este sufocat. Reglementarea Guvernului spune ca la spitalele care au sectie de urgente pacientul trebuie sa fie "vazut, evaluat si tratat sau eliberat in maxim PATRU ORE in 95 la suta din cazuri"

  Serios! Asa zice norma de la Guvern. Va zic asta pentru ca am un spital langa mine aici, Queen Alexandra il cheama (mna, nu glumesc, mah, asa il cheama!), spital care in momentul asta a fost "uns" cu titlul de "cea mai proasta sectie de urgenta din tara" pentru ca reuseste sa "rezolve" doar 75 la suta din pacienti in 4 ORE. La urgente. Si a fost inchis pentru urgente timp de doua saptamani pentru ca nu mai aveau capacitate.

  Motivul pentru care Anglia pur si simplu NU mai are capacitate este acesta: migratia neta este la record absolut. Adica anul asta au venit aici 330 de mii de oameni. Dupa ce anul anterior au venit 200 de mii si anul anteror aluia alte 150 de mii si etc. Sistemul medical nu poate tine pasul cu asta. Este practic imposibil sa faca asta. 

  Experienta mea cu medicii aici? Pai am mers sa ma inscriu la cabinetul de medici de familie. Iti alegi un cabinet, ai la NHS (Casa de Asigurari) pe site si recomandari si daca primesc pacienti si ce servicii ofera. Am ales dupa indelungi cautari. Am mers cu actele pregatite, a durat fix 5 minute sa ma inscriu pe mine si pe Mara. Pe Marius nu l-am putut inscrie pentru ca trebuie sa fii acolo fizic cu actul de identitate. M-am inscris. Mi-au facut imediat o programare pentru consult initial peste 3 zile. Consult cu asistenta medicala. Asistenta aia profesionista la astia e aproape ca un medic, are drepturi si indeletniciri multiple. 

  Evident m-a gasit cu tensiunea mare, am avut grija sa ma duc cu ea asa de curiozitate :) Da, si eu testez sistemul, asa cum ma testeaza si el pe mine. Eu am tensiunea marita de cand a picat bunica-mea in casa in 2011. Nu mi s-a mai reglat de nici un fel decat cu medicamente. N-am luat medicamente si m-am dus. Am mers si in Romania anul trecut la absolut toate specialitatile de medici de la internist pana la cardiolog si endocrinolog. In cautarea cauzei. Am facut inclusiv ecografie de artera renala! Pe sistemul sa cautam zebrele cand auzim zgomot de copite. Toti au ridicat din umeri. Nimeni n-a stiut de ce.

  Aici e mare buba daca ai tensiune. Asa ca oamenii m-au programat imediat la analize de sange si apoi la medicul de familie care a comandat monitorizare de tensiune pe 24 de ore. Pe care am facut-o. Nu vreau sa va zic cati bani ar fi costat toate astea in Romania. Aici mi s-au facut gratis. Ma rog, nu gratis, sunt angajat platitor de chestii. Dar si daca nu eram si locuiam aici era la fel. 

  I-am aratat medicului de familie de aici psoriazisul meu (ce a mai ramas din el si anume foarte putin). Si i-am aratat si medicamentul din Romania. Care mi-a fost dat de catre un specialist dermatolog. Sa ma dau cu el de doua ori pe zi. Sa va mai zic ca i s-au spart ochelarii? Sau sa va zic ca eu am constatat singura cu ani si ani in urma ca ce spun dermatologii din Romania e o porcarie? Doi am platit! Unul a fost execrabil de prost, altul a fost mult mai bun, adica facea mult mai putin rau ce mi-a zis. :))))) Omul m-a ascultat si mi-a zis ca asa e, fix cum credeam eu, ca medicamentul ala e mult prea puternic ca sa fie administrat asa, ca ei il dau o data pe zi in serii de 5 zile cu pauza de alte 3 zile si ca da, nu avea cum sa nu imi fie mai rau dupa indicatiile acelea. Bai, ce sa va zic, am ras mult cu medicul de familie in ziua aia :) 

  Mnda, poate de aia eu sunt dispusa sa nu ma supar foarte repede pe sistemul de aici. Citesc de 5 ani despre sistemul asta, poate de aia am ajuns sa-l cunosc inainte sa vin aici si nu ma mira acum nimic. Mai ales acum, cand sistemul e clar dat pe dinafara. De noi, astia care ne-am cerut aici. Da, e si vina mea. A noastra. Cum naiba sa-ti imaginezi ca o tara, oricare ar fi ea, poate asimila cateva sute de mii de oameni in fiecare an fara sa se bage de seama? Cum naiba sa nu intelegi regulile fizicii? Un obiect are in el un spatiu limitat! 

9 comentarii :

  1. In Germanie e fix la fel. Acum fix 2 ani fiu-miu (avea 9 ani) s-a imbolnavit - raceala, gripa habar nu am. 3 luni (dec-martie) am umblat la medicul de fam, ORL si urgenta si toti au zis ca nu se vede ce are, ca pare sanatos, chiar dc nu era. Pana la urma m-au trimis cu el la specialistul de plamani. M-a programat peste 3 luni, in iunie, la consult. Ma intreb ce era de chiar avea ceva la plamani. La consult am intrebat medicul cum se poate asa ceva. Mi-a spus ca e greu pana intrii in sistem. De acum sun si primesc mult mai repede programare. Pe sistemul asta ma gandeam sa-i programez preventiv peste tot, sa avem intrarea facuta. E de inteles ca e asa cum spui tu, dar cand e copilul bolnav... e f. greu de acceptat asta. Ma gandesc ce greu e pt bastinasi de acceptat situatia.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai ne zicea o prietena de familie care sta in Germania ca vin acolo englezii sa se trateze :)))

      Ștergere
  2. Tocmai ce mi-am amintit de holterul pentru monitorizarea tensiunii pe care l-am purtat și eu 24 ore.
    Aici mergi pur și simplu la medicul de familie care doar dacă este nevoie dă trimitere la specialist,poate face o mulțime de chestii,analize de sânge,ecografii,EKG,fizioterapie,acupunctura.De regulă cabinetul are mai multe încăperi.La recepție te inregistrezi cu cardul,intri intr-unul dintre cabinete când ești strigat.Intre timp vine asistenta care noteaza simptomele în calculator,în fișa electronica.Medicul vine,consulta,stabilește ce și cum.Retetele se iau de la recepție,cand iesi te așteaptă listate.In orice moment,medicul știe când și cu ce simptome te-ai prezentat și ce a prescris,merge și acasă la pacienții netransportabili sau contagiosi.
    In weekend este de servici un medic de familie pe zonă,dupa ora 21 se merge la spital dacă este cazul.Rezultatul oricărei investigații se trimite pe mail și medicului de familie,antibiotic
    nu se prescrie fără analiză de sânge.
    După mine,tot este super în regulă,austriecii sunt vesnic nemulțumiți.
    Să fim sănătoși și să nu avem nevoie,zic.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai in 3 luni... nici cu autopsie nu trece . Cu plata , la urgente ceva ? Ca aici unde mori ca nu au fonduri de analize , explorari diverse ? Avem o sansa : sa fim nemuritori !!! Acum imi explic cum o cunostinta terminand scoala de asistenti a si fost recrutat de urgenta pt UK si in 2 sapt... vorbeste pe net cu prietena... Alex.S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai ei te trimit in functie de cat de grava e situatia. Si eu una n-am auzit sa moara oameni cu zile cum mor in Romania.

      Ștergere
  4. Sa astepti 3 luni o programare?? Pai duamnele mele bat cu disperare in usa si-s furioase ca nu vine medicul in 10 minute, ca pe ele le doare burta de trei zile dar nu pot sa stea mult, ca pierd microbuzul!
    Mi-am facut si eu o programare pentru un rMN, credeam ca mai pe la sfarsitul lui ianuarie sa-mi vina randul (ca nu sunt chiar muribunda, cat sa dau 8 milioane si sa-l fac la urgenta!), dar m-au sunat ieri sa ma duc maine, la prima ora. Asa ca n-a durat decat vreo luna si un pic. Deci mai bine ca in Germania! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mhm, continua sa-ti spui ca e mai bine ca in Germania. Poate te ajuta :))))))

      Ștergere
    2. Da, e pe principiul "cum n-ajuta, nici nu strica"! Adica un fel de consolare. Si tot e mai bine la noi, inca n-am vazut coada de imigrante gestante la usa sectiei sa le dea copiilor cetatenie romana! :)

      Ștergere