luni, 26 octombrie 2015

Sectia consulara de la Londra sau cum sa injuri ca un birjar

  Ne-am dus la Londra azi. Pentru ca oamenii de la scoala unde lucrez nu imi pot face verificare DBS (echivalentul englezesc al cazierului) si pentru ca Romania nu are o baza de date legata de alte state UE din acest punct de vedere... a trebuit sa merg la Londra si sa cer la sectia consulara un cazier. 

  Fiind anul 2015 te-ai putea gandi ca gasesti toate informatiile pe site-ul web. Noooooo. N-ai cum. Pana si adresa de email e una care merge la MAI in Romania, le-am scris crezand ca scriu la Londra (cum m-as fi asteptat de la o adresa gasita pe pagina consulatului)... iaca pozna, iti raspunde un Gigel care te intreaba unde anume esti tu in lumea asta mare si ce doresti de fapt. Ii mai explici inca odata, iti mai da alt mail peste 24 de ore in care iti propune obtinerea cazierului prin procura. 

  Ce daca poate ma-ta a murit, poate n-ai un om in tara care sa mearga sa iti ia tie cazier... e important sa-ti propuna procura pentru ca aia costa mai mult. Vreo 55 de lire. Astia pe aici se cheama bani multi. Un cazier obtinut direct prin consulat e doar 26 de lire.  Un cazier in Romania e 1 leu. Direct adica eu il cer azi si ei mi-l "aduc" din Romania intr-o perioada pana la 90 de zile. Trei luni, coaie! Porumbelul zburator cu care il trimit e mai mereu beat ranga si deh, e greu sa nimereasca orasele...

  Buuun. Si ne-am dus. Dincolo de toate grozaviile teribile pe care mi le-au expus mie niste oameni despre Londra si mersul cu masina in ea, a fost foarte ok. Nu am fost in ore de trafic maxim iar experienta a fost una de trei mii de ori mai placuta decat mersul cu masina in Bucuresti pana la prietena mea de prin centru. Serios. Am gasit si parcare, da, pe bani asa cum e aici peste tot... n-a fost nici o trauma. N-am dormit azi noapte de grija ca n-o sa avem unde si cum sa mergem prin Londra cu masina. A fost chiar civilizat. Doar ca Londra pute. A Bucuresti. A capitala cu gunoi mult. Nu e aer, dupa 3 luni de locuit in aer verde de pe malul marii azi la Londra m-am sufocat.

  E drept, sunt racita moarta si aerul intra greu prin nas. Dar cand intra imi doream sa nu mai puta. Well, oricum, e misto la Londra. Pana ajungi la consulatul vietii. Unde, stupoare, o coada de oameni se intinde lasciv pe trotuar. Si nu e zi de alegeri. La propriu mi s-au taiat picioarele si mi-a venit sa vars in secunda aia. Mi-am auzit sotul ca printr-un vis zicand "uite, acolo e consulatul nostru, ii vezi dupa fetze". Da, ii vedeai. Erau fie etnici fie moaca-de-capsunar, imi cer scuze dar nu stiu cum sa o descriu. Tzaranul ala ajuns la oras. Ala care cauta manele si lautari prin Londra si se vaita ca "nu e asa frumoase ca acasa". 

  Coada de oameni vii pe trotuar in afara cladirii. La intrarea de din dos pentru ca, vedeti dumneavoastra, la intrarea din fata scria Ambasada Paraguay si oricum in viata mea la orice institutie romaneasca nu se intra prin "fatza", doar pe usa de "dupe" colt. "Dupe" colt, intrarea Saftei, a Frosei, a sclavetei, intrarea in "Sectia Consulara Romaneasca". Dude, sa-mi bag... daca nu e fix dar fix cat jumatate din sufrageria mea. Si io nu am o sufragerie mare. La usa doi domni de culoarea foarte, foarte neagra. Si inaltime cat usa. Pe lung si pe lat. Eu cred ca sunt saracii angajati ai Paraguay-ului da' nah... Si apoi suma asta de crestini ortodocsi veniti fiecare cu jalba-n manuta...Si coada in curticica de 2 metri patrati, si coada pe strada. 

  Lume cu copilasi de nici doua saptamani, sa-i declare la statul roman. Care le-o fi graba, jur ca nu stiu. Lume care are nevoie de pasapoarte. Nici graba astora n-o pricep da' poate oamenii se duc sa se plimbe in multe tari non UE sau ceva. Altii pentru acte notariale, procuri diverse, caziere si mizilicuri. As fi crezut ca din cauza de baietii aia doi care erau la usa, in interior e liber. Adica na, de aia i-au pus acolo, nu? Pai nu. In interior era tot ca o adunare de sardine la ceas de seara. In jumatea aia de sufragerie se statea drepti. Pentru ca nu aveai loc altfel.

  Si acum vine minunea. Mi-au dat de scris trei pagini a4. Atatea formulare. Cu buletinul si copie ma dusesem. Ca na, sunt romanca, nu misc de acasa fara copia proprie. Am scris pe alea pana m-a durut mana. Aceleasi lucruri. Una de cerere cazier, una de cerere servicii consulare si una de cerere sa imi trimita cacatu' de cazier acilea acasa, prin posta, ca altfel tre' sa ma duc iar acolo sa-l iau. Eu stiam, scria pe site, m-am dus cu plic timbrat sa le dau, ca ei n-au, costa bani. Si am luat first-mail, asa ii zice la timbrul care ajunge in 24 de ore la destinatar. Second e care ajunge in vreo 3 zile. Special delivery e cea mai tare chestie, costa 6,45 lire fata de 64 de pence First Mail, deci de zece ori mai mult. E scrisoarea "recomandata" cum ar fi in romaneste.

  Pe care statul roman m-a obligat azi sa o cumpar. Dap, statul roman! Aici in UK, cand trimiti permisul auto pentru preschimbare in cel de UK le pui in plic buletinul si permisul si-l trimiti prin posta. Si vin inapoi. Actele pentru alocatia copilului inseamna certificat de nastere si pasaport. Le trimiti cu posta cum VREI TU. EI bine, ca sa imi primesc cazierul romanesc acasa cu plic auto-adresat, am fost obligata sa iau plic special-delivery de zece ori mai scump. Pentru ca sa ajunga caci stiti, functionarii romani de la consulatul pulii au decis ei ca Royal Mail e cam de cacat asa si ca nah, ce daca eu vreau sa risc eu pe timpul si banii mei... Ei nu-s deacord!

  Adica daca mie nu-mi ajunge acasa cazierul tre sa ma duc inapoi la Londra si sa mai dau alte 26 de lire la ei ca sa imi faca altul. (In Romania costa UN LEU). Si gata. Adica ar fi chiar in interesul lor ca mie sa mi se piarda la posta pretioasa hartie de cacat. Nu domle, ei se poarta ca si cand au actiuni la posta britanica si singura explicatie pentru asta e mentalitatea aia de "lasa sa plateasca boul mai mult ca poate cine stie, ne tragem si noi ceva". Doar ca n-au ce! N-au cum! Dar ei sunt setati ca tu, cetateanul, trebuie sa PLATESTI mai mult decat trebuie. Au ei grija de tine cum ar veni.

  Buuun, deci ma duc cu caciula in mana ca la pomana, scriu trei pagini, ajung transpirata la ghiseul minuscul unde ma scutura de 26 de lire (mancarea noastra pe circa 3 zile cu tot cu bere!) si cand sa-i dau duamnei plicul meu...oiiii, nu merge, mergeti la Posta si luati d-ala de special delivery, e posta la un minut de aici. Pe langa ca m-a indrumat total gresit de m-am prins singura pe drum, minutul ala nu era probabil masurat cu pantoful ci cu masina. Ca am alergat ca un cal de curse, am stat la o coada la posta (ca deh, e Londra, coaie, nu ca la noi la tzara la Portsmouth unde e liniste si pace), am luat plicul vietii de aproape 7 lire si m-am alergat precipitat inapoi. 

  Caci stiti, pe aici platesti si parcare. De-ti iese pe nas. Deci daca duamna decide sa mai alergi tu la posta o sa futi ora aia platita si o sa mai iei una. Sau nu, in cazul nostru, pentru ca era un vant nasol afara si eu cand am vazut oamenii aia vii multi pe trotuar i-am trimis pe astia doi ai mei inapoi la masina ca se cacau pe ei de frig la coada la Consulatu' Statului Sulii pe Pamant. Ce pule mi-au zburat mie din gura in jumatea aia de sufragerie azi e demn de o poveste separata. Radeau oamenii ca la circ pentru ca vorbea una de una singura blestemand Romania si toate ale ei. Ce transpiratii m-au trecut pe mine azi si ce porniri de crima am avut in mine... greu de explicat.

  Foarte greu dupa 3 luni de civilizatie sa mai poti sa nu injuri cu toate cuvintele cand esti tinut pe strada la coada. Serios. Greu de tot. Scarba mare. Chitanta scrisa de mana in sfant an 2015? Serios? Chitanta pentru LIRE dar cu un "curs" de 6 si ceva lei...da' care lei? Si unde e suma in lei? De ce "curs"? Pai nu mai bine ma sui eu in Wizz si ma duc la prostii aia de pe nava mama? Adica pana mea, barem daca injur sa o fac in lei. E mai ieftin.

23 de comentarii :

  1. Si doar te-am avertizat ca-ti trebuie si cu shina!
    :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hmm...pe mine m-a ajuns mai mult cazierul luat din Ro.Si la politie in Tm e 10 Lei, apoi apostila la prefectura, traducere legalizata, apostila la camera notarilor...un total de vreo 30 euro pe putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sa stii ca 26 plus 7 face 33 de lire. Care sunt binisor mai mult decat 33 de euro :) Vreo 45 de euro daca nu ma insel. Da' cine ti-a cerut apostila?

      Ștergere
  3. Pai altfel nu-mi baga astia in seama actele aici :)) Dar trebuie neaparat sa caut link la o poveste de la ambasada de aici :)) ca e grele si la altii :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da pai ambasadele si consulatele sunt de fapt bucati din Romania aruncate in lume. Si sunt exact ca nava mama...

      Ștergere
  4. https://www.facebook.com/groups/rombel.org/10153144226537671/?notif_t=group_comment eu incerc, poate merge. Ideea ca astia pe aici iau cati bani vor ei, chiar daca pe site sunt alte preturi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Parca e o regula sa declari copilul in 15 zile si iti da statul roman direct certificat de nastere romanesc - de aia erau oameni cu copilasi mici acolo ( alfel procedurile se complica si costul creste)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce regula e dar nu aveau sub 15 zile sigur. Erau ceva mai mari.

      Ștergere
  6. Amintirile ma chinuiesc. .. amintirile ma rascolesc. .. citind patania ta m-a trecut un fior si brusc mi-am adus aminte cum am plans de nervi acum patru ani jumate cand a trebuit sa mergem de doo ori la ambasada sulii ca sa-mi schimb pasaportul dupa nunta si sa-mi dea certificat de casatorie romanesc, consortul fiind British citizen. Numai cand imi aduc aminte cu ce scarba m-a tratat vaca, pardon, duamna de la ghiseu ma ia cu tremurat.compara asta cu experienta de cand ai fost la city council. ..deh, noi sa fim sanatosi. ..sper sa reusesti sa rezolvi repede si succes la noul loc de munca.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu ce se va intampla cand le voi spune ca dureaza 3 luni. Om vedea.

      Ștergere
  7. Asa sunt oamenii la ghiseu si aici la noi (Canada), dar macar ne-au rezolvat repede si ne-au bagat in fata unei multimi de tigani care venisera sa-si faca acte. Aici tarifele se schimba lunar in functie de fluctuatia valutara. Cristina

    RăspundețiȘtergere
  8. buna Alexandra,

    off- topic:

    Citesc de cateva luni blogul tau si gasesc foarte utile informatiile despre viata si scoala din Anglia.
    Se poate sa te contactez pe o adresa personala – nu am gasit-o insa in cadrul site-ului... – pentru cateva intrebari pe care le am?

    Iti multumesc.
    Monica

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica acesta nu e un blog de informare. Orice intrebari ai avea gasesti raspuns pe site-ul guvernamental UK. Sau ma poti intreba aici in comentarii. Iti dai seama ca nu imi pot pune adresa personala public.

      Ștergere
  9. Multumesc, in regula, inteleg. Nu ma refeream la informatii oficiale ci ma interesa o opinie legata de costul de a locui in uk, din perspectiva cuiva care sta de cateva luni cu familia.
    Urmeaza sa fac acest pas in perioada urmatoare impreuna cu sotul si 2 copii (5 si 2 ani) si suntem in faza de a ne “aloca” cheltuielile. Pentru mancare ma interesa in principal cat sa alocam lunar, ne gandeam intre 60 si 80 lire/sapt – deci un max 320 pe luna. Ai mentionat in postarea anterioara de 26 lire pe 3 zile, deci am fi cam pe acolo  - daca mi-ai putea confirma, ar fi excelent. In rest, ai mai avut o postare legata de chirii, utilitati, etc din care am aflat celelalte “categorii “ cam cat ar fi. Mentionez ca vom sta intr-un oras mic, langa birmingham.
    De asemenea, tot legat de copii si pentru a ne mari veniturile, vrem sa aplicam pentru “child benefits” (aici e totul clar ca procedura) si am aflat si de “child tax credit” (aici nu am inteles inca daca se poate aplica imediat sau trebuie sa treaca un an fiscal). Ati fost eligibili pentru acest tax credit, ati reusit de la inceput sa demarati procedura ?
    Din nou, nu vreau sa insist si e OK atat cat decizi sa-mi raspunzi, fiind vorba de relocare cu 2 copii, incerc sa aflu cat mai multe informatii…
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, aia cu 26 pe 3 zile era asa o estimare. Cred ca 320 pe luna la 4 persoane nu e realist. Daca dublezi suma esti mai aproape de adevar :) Pentru locuinta intra pe www.rightmove.co.uk si cauta in oraselul ala unde vreti voi. Trebuie sa ai in vedere ca aici cand ajungi prima data nu iti da nimeni chirie casa ta, doar case impartite cu altii. Trebuie sa ai un mare noroc sa gasesti un landlord de la care sa inchiriezi direct ca apoi sa ai referinta pentru o alta casa. Agentiile (99 la suta din cazuri iei casa prin agentie) cer ca venitul anual sa fie de minim 30 de ori valoarea chiriei lunare. Casa e bine sa aiba gaze (multe au doar curent electric) pentru ca e mult mai scump sa te incalzesti si sa faci dus pe curent. Child Benefit reprezinta alocatia copilului, pe aia o primesti. Child tax credit e cu totul altceva, poti sa aplici insa nu stiu daca vei primi, este in functie de veniturile familiei. Noi nu am cerut asa ceva inca. Din cate stiu nu e necesar sa astepti dar toate informatiile le gasesti pe siteul guvernului. Una peste alta va trebuie circa 1500 de lire lunar ca sa traiti aici. Dar ca sa inchiriezi o casa trebuie sa dai chiria, plus depozit plus taxe de agentie. Minim 2000 de lire banii jos cand iei casa. Daca mai ai intrebari iti raspund.

      Ștergere
  10. in regula, multumesc mult, foarte utile informatiile.
    o singura nelamurie: eu ma referam la 320 lire pe luna pentru mancare doar - 4 pers - zici ca ar fi dublu, adica mai aproape de 600 lire? iar cei 1500 lire de care am avea nevoie lunar ar fi fara chirie, presupun...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, cu chirie cu tot. In functie de oras si zona chiria la un apartament cu 3 camere e intre 500 si cam 900 (la Londra sare mai sus) City council, taxa la primarie pe care orice om care sta intr-o casa tre' sa o plateasca e intre 80 si 100 pe luna. Apoi utilitatile cam 150 sau mai mult. Dar pe mancare o sa dai minim 500 zic eu. Ce am facut eu acum multi ani cand am decis sa plecam este urmatoarea chestie: intri pe site la Tesco (cel mai mare si mai comun supermarket din Anglia) care are absolut de toate. Si iti iei de acolo preturile. Iti faci cosul saptamanar si lunar de la oua pana la betze de urechi. Stii ce folositi acum, da? Iei acele chestii si le aduni cu preturile de la Tesco. Si o sa ai o imagine foarte clara a costului pentru mancare. Daca iti iei casa ta o sa ai la inceput cheltuiala cu mobila pentru ca aici sunt toate goale (ai bucataria utilata, atentie sa iti ofere si masina de spalat!). Daca ai masina tre' sa pui la socoteala asigurarea anuala care aici este mare, cam 600 de lire pe an. Benzina/motorina e ieftina, noi dam cam 50 de lire pe luna, Marius merge cu masina la serviciu. Masinile sunt ieftine la mana a doua (5-600 de lire una) dar pana nu ai permis de UK si ceva timp stat aici ai asigurarea mare. Iei toate astea si le aduni si vezi ce iti iese.

      Ștergere
  11. Jur ca singurele dati cind m-am enervat aici in Barcelona au fost la consulat. Atmosfera e exact cum ai descris-o si tu. Simti ca esti pe glia stramoseasca.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna, citesc de mult blogul tau pentru ca pe 3 iulie aterizam si noi tot cu directia Portsmouth. Plin de informatii utile, multumim pt ele! Am o intrebare, daca mai tii minte de cand ti-a trebuit tie: cazierul din Ro trebuie tradus de un traducator autorizat (certified translation) sau trebuie si legalizat (notarized)?
    Multumesc!
    Mioara

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Depinde cine ti-k cere. Cel mai safe e sa fie tradus si legalizat.

      Ștergere
    2. Multumesc. Sa aveti o vara frumoasa!
      Mioara

      Ștergere