joi, 6 august 2015

Portsmouth

  Azi am reusit sa mergem sa vedem si noi orasul un pic. Marius are liber miercurea si joia, asa ca weekendul nostru a fost ieri si azi. Ieri am rupt Ikea in doua si ne-am montat mobile prin casa (adica Marius cu Mara au montat si jur ca Mara a prestat treaba serioasa la faza asta, e neam de mester micutza!) Nici acum nu-mi explic prea clar cum am reusit sa indesam in masina si apoi sa urcam pe scari o tona de mobile. Am o amintire vaga de aseara cu Marius care dadea de-a dura o canapea pe scara si cu mine care ma gandeam ca daca o scapa oleaca o sa vina peste el si o sa il faca ca in desene animate... de forma treptelor. Stiti cum se ridica Tom si Jerry de pe trepte cand ii calca cineva....

  Am invins, avem cea mai draguta sufragerie din lume. Ikea inca nu a adus stinghiile de la patul Marei asa ca tot pe jos doarme. Doarme lemn, aici e liniste, casa asta te trage la somn incredibil. Se pare ca tipii care se ocupa cu stocurile de la Ikea Southampton sunt un pic ocupati cu bautura sau ceva... ca vad ca nu prea le iese faza asta cu "sa avem in magazin ce ne trebuie" :)))) 

  Azi de dimineata am mers la banca si mi-am deschis cont. Am ras pret de douazeci de minute cu domnul Andy Moss, un nene ultra simpatic de la Conturi Personale. Omul era atat de vesel si de deschis ca m-a lasat masca. Ca na, te duci acolo si te gandesti ca aoleu, astia urasc romanii. Si te astepti la oameni acri sau la chestii nasoale. Cand colo... Am plecat de acolo dupa 20 de minute in care s-a rezolvat tot. Internet banking, treburi, socoteli, mama, tata mare. Am mers la patiseria traditionala de vizavi si-am luat placinte cu carne englezesti. Homemade. Extraordinar de bun a fost micul nostru dejun de azi. 

  Apoi am plecat sa vedem orasul si sa stam un pic pe plaja. Orasul este de o frumusete incredibila, casute mici, toate la fel, toate cu bay-window (fereastra pe rotund la sufragerie) toate impecabile, colorate si frumoase. Pomi, parcuri uriase. Si plaja. La Portsmouth pe plaja cu pietris si vant puternic mi-am adus aminte de 2 Mai. De 2 Mai-ul nu cel de acum care nu prea mai miroase a mare. De cel de acum 30 de ani. Nu, nu-mi spuneti ca vad eu totul roz si doar frumos. Marea Neagra s-a desalinizat cu aproape 20 la suta fata de acum 30 de ani (informatie de la geologul de la Slanic) si asta se simte si in calitatea apei si in calitatea aerului. Si e normal.

  Aici miroase a mare. A sare. Apa era chiar calda dar afara foarte vant. As fi facut o baie dar ma gandeam cu groaza la iesirea pe mal. :)))) Am stat cu picioarele in apa aia, am vazut-o cat de curata si frumoasa e, am gustat-o si-am mirosit-o. Am decis ca e perfecta. I-am cules pietrele pe care le-am adus acasa in rucsac. Am stat cu capul in vantul ala de mare si mi s-au limpezit toate colturile sufletului. M-am simtit mai acasa decat oriunde in ultimii multi ani. 

  Am mers prin soarele ala si vantul teribil care facea apa sa clipoceasca si ma gandeam... la nimic. Am reusit sa ma gandesc la nimic. Sa respir.  Si apoi s-a intamplat ceva exceptional: am reusit, pentru prima data in foarte multa vreme, sa ma gandesc la viitor. Dincolo de ziua de maine. Pentru ca am trecut pe langa Universitatea din Portsmouth la intoarcere si m-am gandit ca in 10 ani s-ar putea ca Mara sa fie acolo studenta. Aia mi-a trecut prin cap. Si m-am bucurat. Pentru ca aici exista viitor. Se vede. Nu e doar o luminita inexistenta la capatul unui tunel negru. Aici e o lumina generala pe care o simti palpabil. Chiar si atunci cand e innorat.

Imaginea zilei 

8 comentarii :

  1. Ce-mi place să te simt fericită și liniștită!
    Când citesc postările astea îmi amintesc de mine când am plecat din România.
    Zilele trecute mă uitam la știri și arătau prognoza meteo în Europa.M-am surprins uitându-mă la Southampton,cu gândul la voi.

    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))))) Iti zic eu, Carmen. 20-21 de grade, soare uneori nor. Vant placut.

      Ștergere
  2. Ma bucur ca ati ajuns intr-un loc fain si ca poti respira:)
    Eu am o intrebare mai tehnica si daca e prea personala e ok sa nu raspunzi. Cum va descurcati cu banii? Inteleg ca deocamdata e doar un salariu la mijloc. Cat din intretinere, mancare se duce ca procent din salariu? Ca noi am facut niste calcule la un moemtn dat pt o plecare, la un salariu, si ne dadea prost..
    Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, Rox, am crezut ca ma intrebi de culoarea chilotilor sau ceva. :)))) Mai, salariul lui Marius ne ajunge si ne si ramane. In mare el castiga circa 700 sau mai mult de lire pe saptamana. Deci sa zicem un 3000 de lire in mana pe luna. Chiria e 725 la care se mai adauga o taxa la primarie. 800 rotund. Inca vreo 200 apa, curent, gaz, canalizare. Asa ca circa 1000 de lire te costa in medie o casa (sau apartament) cu 2 dormitoare deci 3 camere. Asta in Portsmouth. La Londra si imprejurimile ei preturile sunt mai mari. Ne mai raman sa zicem 2000 de lire. Iar lira are o valoare foarte mare, ca sa ma exprim asa ca la tzara. Adica e 2 lire un kil de pui, 8 lire un kil de somon, 1 lira multa paine. 1 lira 15 oua. Deci mancarea nu costa mult per total. Ce costa foarte mult e daca mananci la restaurant, orice soi ar fi el. Inclusiv la Ikea :))))) Deci sunt unele chestii disproportionate insa traiul per total e ieftin pentru ca puterea de cumparare e mare. Mai costa si chestiile de la masina, asigurarea pe un an e vreo 600 de lire. Benzina nu cred ca e foarte mult dar nu stiu pretul exact. Noi avem masina pentru ca Marius nu poate ajunge altfel la camion. La autobuz un abonament pe an e niste sute de lire. Acum eu nu stiu exact care sunt salariile pentru joburi de birou dar aici totul se discuta la salariu pe ora nu pe luna. Cam asta ar fi ce stiu eu sa-ti zic.

      Ștergere
    2. multumesc pentru date:), chestiile legate de bani sunt mai delicate de aia ezitam:d
      Suna bine e zici tu.mai bine decat ce calculasem noi:)

      Ștergere
    3. Ia in considerare insa ca voi nu sunteti soferi de tir :))). Deci nu stiu exact cu cat se platesc joburile voastre si cate ore pe zi face cineva la birou. Soferii lucreaza multe ore (minim 12-13, de multe ori 15) si de aici banii mai multi.

      Ștergere
  3. Alexandra, salariul se discuta pe an, nu pe ora. Pe ora e pt cei care nu au joburi permanente, adica fac temping/ un fel de job temporar sau zilier. Ideal ar fi £30.000 / an, din care ti se iau taxe, daca vrei sa traiesti decent. Din pacata nu sunt multe salarii de genul asta.
    In rest, bafta in Portsmouth. Fiind un oras turistic e normal sa fie frumos. Realitatea e alta in orase ca Londra, Liverpool, Bristol, Birmingham si altele.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul nostru se discuta pe ora pentru ca avem firma noastra. Noi platim taxele mai departe. Si in general se discuta pe ora. Si adunat se discuta pe an, logic, nu? Si cel pe ora si cel pe an sunt salarii brute din care se iau taxe. Deci nu inteleg ce-ai vrut sa zici. Si de ce m-ar interesa pe mine "realitatea" de la Londra? Fiecare alege ce doreste. In mod sigur sunt si zone frumoase la Londra. Dar asa e cand esti nemultumit de tara in care ai cerut cu "te rog frumos" sa intri. Ca presupun ca stai pe aici...

      Ștergere