luni, 3 august 2015

Instantanee

  In Anglia toata lumea zambeste. Pe strada, in magazine, in parc, langa parc, pe trotuar, la volanul masinii atunci cand iti fac semn politicos cum ca poti sa traversezi strada. Toti zambesc larg, deschis, inclusiv cu ochii. Zambesc la Mara si zambesc si la mama ei. Cu drag, asa... 

  In Anglia toata lumea ajuta pe toata lumea. Sa orice. Cu toate astea nimeni nu pune mana pe copilul tau ca sa-l "ajute" sa faca chestii. E drept ca in Anglia autobuzul cand se opreste isi desumfla niste roti (glumesc ofcors) si ajunge cu treapta pana la nivelul bordurii. Masurat la milimetru. Dupa ce lumea coboara, se urca inapoi pe rotile lui si pleaca unde are treaba. 

  In Anglia sunt multi, multi copii mici. Sau poate ca or fi toti la noi in cartier cale de trei strazi si-un parc pe care le-am vizitat noi pana acum. Multi copii. Cu toate astea in Anglia nu se urla, nu se vorbeste tare, nu se striga isteric si nu se da nimeni cu fundul de pamant. Pentru ca si aici citez mamele auzite in jur "that's not nice, love". Jucariile din parc sunt intacte si stralucesc de curatenie. Nimeni, absolut nimeni nu se urca pe tobogan invers. 

  In Anglia in parc nu scrie "nu calcati pe iarba" insa la locul de joaca scrie mare ca nu e voie cu caini si ca primesti 500 de lire amenda. 500 de lire e jumatate din salariul minim pe economie. Lumea nu intra cu caini acolo. Lumea strange rahatii de caini, am vazut cu ochii mei azi minunea. Si evident in Anglia toti cainii cu stapan sunt in lesa si mai mult, sunt dresati. Daca omul intra intr-un magazin el lasa cainele la intrare iar cainele nu se misca din locul ala. La intrare unele magazine mici au castroane cu apa in acest scop. Cainele nu fuge dupa copii pe strada "pentru ca se joaca, duamna!", cainele si daca vrea sa se duca spre Mara, stapanul il spanzura instantaneu cu lesa. Un bichon era sa moara cu limba scoasa ieri din acest motiv :)))) Stapanul lui stie ca e inacceptabil ca animalul lui sa se urce pe copilul meu. Iar copilului meu pentru prima data in viata incepe sa nu-i mai sara inima de cate ori vede un caine. 

  In Anglia trotuarul e impecabil. Si strazile la fel. Masinile toate par spalate azi. In casa n-am sters praful de miercuri si nu pentru ca mi-ar fi lene ci pentru ca n-am ce. Desi straduta pe care e casa e populata cu masini, aici miroase a plante. Pentru ca e plin de verdeata, de pomi si de iarba si un pic mai in spate e un deal. Trenurile care-mi trec practic pe sub geam nu se aud. Sunt colorate ca niste bomboane si presupun ca au roti de guma de mestecat pentru ca nu fac zgomot deloc. Singura care se aude e alarma dinainte de lasarea barierei, alarma care suna ca un clopotel vesel dar nu diliu. Nu suna cat sa te deranjeze din casa, ci cat sa nu te arunci in fata trenului cand acesta vine. Crestinii care conduc masinile de pe strada se opresc fara stop sau semafor inainte de ultima intersectie atunci cand vad semnalul luminos al barierei. Pentru ca intersectia nu trebuie blocata. Si ei se opresc cuminti acolo si asteapta pana cand se ridica bariera fara sa se infunde unul in curu' altuia. Uimitor! Si nimeni nu claxoneaza. Ever. 

  In Anglia e soare vara. Atat de mult incat daca te comporti ca mine si anume ca un turist tampit, s-ar putea sa te arzi in timp ce joci fotbal pe pajistea din parc cu copilul. Si s-ar putea sa te doara si capul dupa aia dar nu recunosc nimic! 

  In Anglia mai sunt multe de vazut... si totul e de-o frumusete incredibila. Va urma. 

Lunea e zi de targ in cartier :)

22 de comentarii :

  1. În Anglia... normalitatea ți se pare șocantă la început. Apoi te obișnuiești. Apoi te duci în România și când vezi una de care ai uitat și faci ochii mari îți auzi că ești o snoaba care a uitat de unde a plecat :-D... Ah ce ma bucur sa aud în ce loc frumos ați ajuns!!! Te rog continuă cu poveștile și pozele, abia aștept să mai văd!!! Vă pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact la asta ma gandeam ieri ca senzatia asta de "normal" ma sperie. Adica ma tot astept sa se intample ceva rau in jur sau ceva. Si da, unii comenteaza, deja mi-a lasat cineva un comentariu pe pagina blogului cum ca vad lucrurile cu ochelari roz :))) Ca si cand dupa ce m-am vaitat de Romania o viata as veni aici sa ma vait si aici. Dar e drept ca multi romani fac asta. Nu le convine aici. Sunt suparati ca n-au carnati si bors si pe nimeni cu care sa barfeasca la locul de joaca. Eu ma simt perfect! :)))))))))) Ma uit la oamenii astia si vad cum se respecta legea si regula si ma ia asa cu cald pe interior.

      Ștergere
  2. Ca bine le zici:) Mai bag si eu ceva:in Anglia nu se grabeste nimeni la check-out in supermarket,ba chiar te ajuta sa-ti pui shoppingul in pungi...au chiar si self check-out unde nu sta nimeni in cârca ta sa vada daca treci toate produsele ca DA excat cum ai zis se respecta regulie si legile pt ca amenzile sunt "usturatoare" asa ca mai bina stai in banca ta:)
    Si in Anglia auzi "thank you" si "sorry" de 1 milion de ori pe zi:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaaaa, daaaaaaaaaa! Am prestat si eu la self service si s-a blocat aparatul, a venit imediat doamna aia care statea acolo si l-a deblocat, m-a ajutat. Si da, nimeni nu se gandea sa fure. Imi si imaginam un d-asta in Romania :))))))) Si asa e, toata lumea e foarte amabila daca te incurca vreun pic pe strada, sau pe vreo alee de supermarket, imediat se sesiseaza, sa nu fie in drum, sa nu te deranjeze. Ceea ce eu fac de cand ma stiu, ca asa sunt eu. De aia ma simt atat de normal aici :)

      Ștergere
    2. Ha haaa...deci s-a postat in cele din urma...nu m-am inteles cu mr gmail:)))chiar ma pregateam sa scriu a 3 a oara:)))

      Ștergere
    3. :) Comentariile apar dupa ce le aprob eu, de aia nu s-a postat din prima. Imi vine mail si il public eu. Pentru ca se gasesc si suficienti deosebiti care lasa comentarii injurioase :)

      Ștergere
  3. La 6 luni dupa mutarea aici si inca ma minunez cum poate functiona atat de bine si corect o societate.
    Au si ei bubele lor insa…viata aia de zi cu zi e corecta cu orice individ. Rutina aia zilnica in care nu te enervezi si epuizezi cand te duci sa cumperi o paine, sa iei autobuzul, sa rezolvi o problema cu compania de apa sau pur si simplu sa stai pe o banca in parc.

    Multa bafta in locul nou! Astept cat mai multe impresii pentru ca vreau sa vizitez oraselul tau. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daa, cu prima ocazie am zis ca musai trebuie sa vizitam locul asta. :)

    Sa te intreb daca puteti face baie si plaja? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plaja sigur, ca e soare destul. Baie nu stiu ca n-am apucat sa merg sa bag piciorul in ea :)

      Ștergere
  5. Vorbiti cu Prinţul Charles sa candideze la prezidentiale , ba nu ca aici oamenii sunt defecti...
    Se pare ca acolo e cuibul tau ancestral , barza fiind beata la livrare... Va doresc bucurie d'aia cu gura pana la urechi , sanatate maxima fericire deplina . Alex S.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma tot chinui de ieri sa postez un comentariu...nu e aprobat sau nu reusesc de pe telefon?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am aprobat tot ce mi-a venit, Geanina. Mai incearca odata, o fi eroare de la Blogger.

      Ștergere
  7. Rescriu comentariul de ieri dimineata...
    Spuneam : ma bucura mult normalitatea de care ne povestesti, normalitate intalnita si traita de mine in Linz Austria acum multi ani, pe care nu am intalnit-o nici in Olanda tara frumoasa nici in Italia tara calduroasa, in Romania.. zero barat....
    Cum sa nu te contopesti cu locul si omul daca tot ce vezi e curat, frumos si enervant de organizat (sensul bun) cand lumea din jurul tau e relaxata, cu zambetul pe buze?cum?!!!
    Sotul meu zice : "Anglia e tara pensionarilor" , nimeni nu se grabeste nicaieri, totul are o regula, nu o urmezi sau nu o intelegi...esti bun ca si intors inapoi in tara!
    Iar faza cu claxonul ramane in continuare un mister pentru sot, e primul lucru pe care il mentioneaza ca sofer 😁

    RăspundețiȘtergere
  8. Gata, am dat copy&paste, il aveam in clipboardul telefonului! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Si pe mine m-a socat asta cu zambetul (care, bineinteles, nu se intampla numai in anglia, ci peste tot unde exista oameni bine hraniti si fara griji). Dar cel mai mult m-a socat cand treceam printre vitrine si aruncam o privire si ma vedeam pe mine stand incruntata si tensionata - deh, scutul anti-idioti de romania. Mi-am propus sa nu mai umblu incruntata pe strada si am reusit. Problema e ca acum sunt in contra-timp: cand vin in tara umblu pe strada zambind si relaxata drept pentru care se iau de mine toti idiotii. Cand ma intorc in tara adoptiva cu lectia invatata din romania, vreo 2 saptamani umblu pe strada numai incruntata si tensionata, drept pentru care ma priveste lumea ca la circ

    Altceva ce tin minte ca m-a socat e ca in supermarket nu umbla paznicii dupa tine sa-ti bage mana si in chiloti sa vada daca le-ai furat vreo scobitoare. Nu stiu daca aici e diferenta de legislatie sau doar de atitudine de viata...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Clar e molipsitoare chestia asta cu zambetul si relaxarea! Imi vine sa zambesc asa pe strada :)))))

      Ștergere
  10. :D sa stii ca fix asta am simtit si eu cand ne-am mutat anul trecut. in Olanda. ti-am mai zis eu, normalitatea. acum merg ranjind pe strada by default :D e frumos, o sa fie foarte frumos. singura chestie e ca uneori eu una constientizez ca ma simt ca un om traumatizat. eu am inceput munca luni, seful meu e ataaat de politicos, dragut, perioada asta e cam moarta cu concediile dar el imi raspunde instant la mailuri/intrebari... nu pot sa zic ca am avut chiar locuri de munca nasoale (mai putin unul), dar nici nu se compara... am discutat f deschis care sunt limitarile mele de program, n-a fost absolut nici o problema, sunt asaaa... pe bune, ma simt uneori in relatiile cu ceilalti, si la job si in rest, ca un copil batut (cred, n-am fost batuta)... vad binele si normalitatea si am flash-uri cu ce am trait before...
    Diana (mamaocupata)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cam asa ma simt si eu. Ca un caine pe care Romania l-a fugarit cu pietre. Ma astept ca si aici sa se intample chestii traumatizante. Dar deocamdata e cald si bine si lumea zambeste cu totul :) Si toti spun multumesc si te rog frumos si alte asemenea :)

      Ștergere
  11. Nu am mai comentat de multisor dar am citit toste articolele.
    Treaba cu zambitul a fost primul lucru care l-am observat si eu cand am venit. Mai ales in afara Londrei toata lumea este atat de draguta cu tinee!!!
    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cred ca la Londra e altceva. De fapt cum e si la Bucuresti fata de celelalte orase. E normal si de aia noi n-am alege niciodata sa traim intr-o capitala :)))

      Ștergere