duminică, 23 august 2015

All them peppers

  Sa va explic. In aceasta tara ardeii sunt de multe feluri si culori. Preturile la ardei insa... ce sa mai zic, sunt foarte mari. Nu stiu de ce, e cam cea mai scumpa dintre legumele astea normale, de zi cu zi. Asa ca azi cand m-am dus inainte de ora inchiderii la Tesco si-am gasit o mega oferta la niste ardei din aia capia maaaari, rosii si frumosi am carabanit degraba in cos 6 pachete a cate doi ardei fiecare. 

  Ardeiasii cam altoiti asa, maricei. Imediat i-am vazut copti intr-o salata cu otet si usturoi. Gasesti aici la borcan ardei copti (in mod absolut dubios mult mai ieftini decat cei cruzi) dar pe care baietii ii arunca in otet nediluat. Si-s acri de te ia cu lacrimat. Buuun, iau eu fericita ardeii, ma duc cu ei la casa. La casa o cucoana care deja ma cunoaste ca eu ma duc la magazinul de langa casa ca la job: minim odata pe zi in fiecare zi :))) Tipa pe la vreo 50 de ani asa. Hai cu helau, helau, hau ar iu, Io's bine da' matale? Ca aici asa merge, nu scapi nevorbit de la casa de la Tesco cum nu scapi nespovedit de la biserica ortodoxa romana. 

  Mama si se pune cucoana pe numarat ardeii....unu', doi, trei... sase. Ii bate pe casa, bate si restul de cumparaturi si cand sa platesc se apleaca spre mine usurel asa si ma intreaba jumate-soptit "Excuse me, but what are you doing with ALL THEM PEPPERS??!??" :))))))) Pentru cine nu stie, expresia asta cu "all them" ceva semnifica asa o cantitate uriasa de lucruri. De exemplu "all them cows" dintr-o cireada sau ceva...

  M-am uitat la ea sa vad daca glumeste, sa nu ma apuc sa-i explic si sa constat ca face misto de mine sau ceva. Nu glumea, era profund siderata de cantitatea enorma de ardei achizitionata (13 bucati ca le-am numarat acasa ulterior). I-am povestit ca ii coc si ca apoi ii fac salata. Cu usturoi. La care ea a facut "Wooaaawwww, that is amazing! Sounds delicious!". Mi-am muscat limba sa nu rad si-am plecat. In drum spre casa rememoram cam cate sute de kilograme de ardei oi fi copt io la viata mea. 

  Nu ca asta ar fi o activitate absolut necesara vietii. Deloc. M-as lipsi de ea oricand, insa salata de ardei copti o face pe fi-mea sa faca asa:



  Nu mai zic de taxu, ca daca ii dai practic doua vagoane sa mananace la o masa nu se ridica pana nu ii termina. Sunt absolut indragostiti de salata de ardei copti, frate. Odata ajunsa acasa am constatat ca pe pachete scria mare si frumos ca-s pentru "roasting" adica nu ca ar fi fost vreun dubiu :))))

  Dar na, oamenii pe aici s-au invatat cu toate facute de-a gata. Ca e mai simplu si mai usor. Si multi sunt deja la a treia generatie de cand mananca tot felul de chestii procesate dubioase, n-au de unde sa stie ce poti face cu materia prima, altceva decat salata. E drept, sunt foarte, foarte multi bolnavi de obezitate in jur. Circula in caruturi electrice speciale pentru ca nu se mai pot misca. Ti se rupe sufletul de mila cand ii vezi, sau cel putin eu asa simt. 

  Pentru ca e simplu si gustos sa mananci Burger King multi ani la rand si sa traiesti doar cu chestii prajite. Iar daca nu e nimeni care sa te anunte ca asta dauneaza... iese nasol. Foarte multi tineri obezi pe care ii vezi cu sucurile in mana. Daca le-ai spune ca pot manca ardei copti s-ar mira probabil. Sau poate ca nu, poate e doar o chestie de informatie. Care in ultimii ani a inceput sa fie cam in nasul tuturor si acum pe rafturile englezesti eu vad proportie foarte mare de chestii sanatoase, bio, organice, etc. Chiar si mancarurile gata preparate (exista standuri enorm de intinse cu asa ceva) sunt cu chestii care se lauda ca-s low fat si alte asemenea. 

  Pana una alta noi facem ce stim si anume am bagat la cuptor all them peppers, care sunt chiar putini, o sa ii mancam imediat :) 


  Ceea ce va dorim si voua! Happy roasting! 


16 comentarii :

  1. Chiar voiam sa te intreb ce pregatesti de mancare . Bine cu ardeii , dar pusi langa ce ?
    Alex.S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Langa nas. Si anume sub el! :)))))) Langa vreo friptura daca mai apuca si nu-i mancam asa goi. Azi am facut varza cu bacon afumat :)

      Ștergere
  2. Ce ma bucura postul asta. Eu sunt handy in bucatarie. Nu-mi place sa gatesc si nici nu incerc lucruri noi, decat dc sunt 100% ca ies si ca-mi plac. Si eu coceam ardei in Ro, dar in Germania am plita electrica, deci nici o sansa sa-i coc. O sa cumpar si eu si o sa incerc sa-i coc in cuptor. Vinetele le coc in cuptor, dar mai facea si mama asta. La ardei nu m-am gandit. Merci.
    Apropo, si in Germania sunt f. scumpi ardeii, iar cei copti si in borcan sunt f. ieftini, dar si f. dulci.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am copt nimic pe plita in viata mea si nici n-am de gand. Mi se pare ca faci o mizerie sinistra fix degeaba. La cuptor ies perfect. Dai pe la 180-200 de grade, ii pui intr-o tava cu hartie de copt si nici nu tre' sa speli tava dupa!

      Ștergere
    2. Ai mei aveau o placa de fier ce se punea pe ochiul de aragaz si practic pe aia se coceau. Nu se facea mizerie pe aragaz.
      Acum abia astept sa incerc asa, in cuptor.

      Ștergere
    3. Daaa, pe tabla. Cunosc obiectul. :))))

      Ștergere
  3. eu zic sa te grabesti cu ruloata aia cu mancare.. poate mai invata si ei cate ceva :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte buni ardeii copți. Mie îmi plac și fără friptură, doar cu o feliuță de pâine prăjită cu semințe. Dar ai mei nu pot fără un pic de cărniță :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, si eu ii mananc asa. Imi plac dar stomacul meu nu-i prea place asa ca mai mult ma abtin.

      Ștergere
  5. Si la noi sunt scumpi ardeii (mai ales cei rosii, verzi sunt ceva mai ieftini), asa ca si eu ca tine, cand ii prind la vreun sale sar pe ei de se uita si la mine casierita. Cred ca cele mai multe retete de mancare le-am dat la casieritele de la magazine, imi place ca au curiozitati intotdeauna, mai ales cand vad vreun produs mai interesant pe banda, ceva de la raionul "international", ma intreaba ce fac cu el si cum. Cel mai mare show e la noi cu guliile in schimb (eu le spun gulii, dar nu sunt alea verzi, sunt alea alb cu mov, in engleza e "turnip", alea verzi fiind "kohlrabi"), fiecare casierita m-a intrebat intotdeauna cum le mancam, copiii mei sunt mari amatori, mananca aproape in fiecare zi pe post de gustare (ar fi echivalentul chipsurilor la alti copii, zic eu), intotdeauna se uita lung la noi cand le spun ca doar le taiem in betisoare si le mancam la televizor :-))))) dar asa se face educatia (casieritelor, haha). Mie imi place la nebunie ca aici daca intrebi de un produs pe care nu-l au si n-au auzit de asa ceva (vreun europenism de care imi aduc aminte ca mi-e pofta din copilarie), isi cheama managerul, ala intreaba ce e chestia respectiva si cum se foloseste si intotdeauna, invariabil, in cateva saptamani vezi produsul pe rafturi. E vorba de cerere si oferta, baietii au creier si-l folosesc :-P
    Si mi-ai facut o pofta de ardei copti, acum fug si eu la magazin...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) Deci ala cu mov e un soi de nap dar in UK nu se cheama turnip ci o denumire ciudata. Iar baietii il vand in pachetul de legume pentru supa (morcov, ceapa si d-ala). Cand am venit avea Marius in frigider d-ala si al naibii seamana cu telina, am crezut ca l-a incurcat el. Dar il luase la pachet cu alealalte. Am bagat si io in ciorba o bucata :)))) Avea gust de nap dar spre coaja asa e, avea gust de ridiche. O sa ma uit la magazin sa iti zic cum ii zic astia ca si eu stiam turnip si m-au omorit englezii cu denumirea lor :))))

      Ștergere
    2. Daca zici cumva de rutabaga, ala la noi e cu totul altceva, hahahahaha... Dar cred ca in Anglia se foloseste la whatever/guliile alea :-D

      Ștergere
    3. Nuuuu, aia e altceva. Altfel ii zice :)

      Ștergere
    4. Complicat ma cu legumele astea (si nu numai legumele), hahaha... Eu le-am invatat denumirile de aici, nu prea ma mai chinui sa le traduc, si-asa vorbim toti o romgleza stricata, ce mai conteaza cand spun copiii "Taie-mi mama o tzara de turnip si mie..." :-D

      Ștergere
    5. :)))) Hahahhaaaa. Excelent. O "tzara de turnip" :))))

      Ștergere