vineri, 10 aprilie 2015

Saptamana Altfel. Aiurea.

  Nu stiu ce-ar trebui sa fie aceasta saptamana. Adica in teorie stiu dar mi se pare atat de idioata ideea incat ma bochez. Adica statul roman s-a gandit domle cum putem sa le luam astora cu japca o saptamana care ar fi trebuit sa fie din vacanta de Paste? Pai ia hai sa ne jucam de-a "distractia". De-a "creativitatea". De-a "sa invatam lucruri noi". Doar ca, conform bancului, nu li s-a dat ci li s-a luat si nu era o distractie ci o oboseala fara sens.

  Nu e hilar? Nu asta ar trebui sa faca scoala in fiecare saptamana din an? N-ar trebui ca o data la cateva luni sa mearga intr-o excursie de o zi? N-ar mai trebui sa iasa la un muzeu, intr-un parc, la un atelier? Dar in timpul saptamanii, adica hai sa vedem, chiar nu putem renunta la ecuatiile de gradul 3 de la clasa 1 ca sa iesim in parc cu totii? Sau la un ceva... Nuuuu, nu se poate. Dar lasa ca punem o saptamana pe care o numim Altfel si care de fapt e un nimic dar un nimic teribil de obositor. Nu zic, poate la altii e o minunatie plina de informatii noi pentru copil, pentru noi in cei 3 ani de sistem n-a fost. 

  Aseara la ora 9 cand am luat-o pe Mara de la scoala m-am gandit sincer ca trebuia sa n-o las sa mearga in aceasta saptamana altfel pentru ca in afara de faptul ca a obosit ingrozitor si ca am cheltuit 160 de lei...altceva n-am reusit. Cretinismul perfect e ca Saptamana Altfel se intampla, da, ati ghicit, pe banii parintilor! Si la stat si la privat. Adica statul a dat o lege dar n-a alocat si fonduri. Ai bani? Bine. N-ai bani? Pai sa faci bine sa ai pentru ca daca copilul lipseste ia absente o saptamana, da? 

  Motiv pentru care pe la stat se cam sare peste Saptamana Altfel in sensul ca ii duce undeva o zi si restul fie fac ce fac de obicei fie stau acasa. Oamenii de la Spectrum au organizat cu mare simt de raspundere saptamana. Luni au fost la film, marti la teatru, miercuri la atelier de quilling (nu ma intrebati, e o chestie cu rasucit de hartiute mici si facut decoruri din ele, e singura chestie care i-a placut Marei saptamana asta) si joi i-au dus la Brasov in excursie (Biserica Neagra, Prima scoala romaneasca, Gradina Zoo si masa la restaurant la Sacele). 

  Insa organizarea... romaneasca. Vino tu la 8 la scoala ca unii o sa intarzie si plecam la 9. Ne intoarcem la ora 18 daca nu cumva ne incurcam pe drum si venim la 8 juma' seara. Cand s-a dat jos din autocarul ala in care practic a stat toata ziua Mara era albastra la fata. Si nu, nu are rau de masina. Era lesinata de oboseala. Am luat un taxi si am dus-o repejor acasa, am bagat-o in dus ca sa-si revina ca o floare ofilita. 

  I-am dat sa manance (mancasera la 2 de pranz si era 9, ea a avut in plus la ea dar nu suficient pentru o iesire de 12 ore) si a prins glas. "Mami, mai bine stateam acasa". Dupa care a inceput sa-mi povesteasca cum un copil mai mare a pleznit-o peste fata (evident nu stia de ce si o cred), cum altul i-a zis sa se pupe pe gura cu prietena ei Diana (chestie care a socat-o teribil), cum altul... Pentru ca da, e o prostie sinistra sa duci copii de la clasa 1 la a 4a in acelasi autocar la gramada. Pentru ca cei mai mari asta o sa faca. Sa ma pici cu ceara daca pricep de ce n-au luat cate o masina pentru fiecare clasa... Dar cum am spus, organizarea lipseste cu desavarsire. 

  Si-a luat doi magneti foarte frumosi si o carte. O carte de istorie cu istoria Imnului National. Mi-a zis ca i s-a parut interesanta si ca "mami, era cu ISTORIE"! M-a lasat muta. 

  Asadar dupa Saptamana Altfel din 2015 fi-mea a invatat ca: 1. mancarea nu e niciodata suficienta. 2. cineva o poate lovi degeaba si ca ea singura trebuie sa se apere. 3. ca daca ea si prietena ei se inteleg foarte bine vor fi invitate la lesbianism. 4. ca nu prea intelege ce-au zis oamenii de la prima scoala romaneasca (cum sa iti imaginezi ca la clasa 1 ala e un loc corect de vizitat??!!? si de aia nu trebuie amestecati cu clasa a 4a!) dar crede ca era interesant 5. ca n-a avut destui bani sa-si ia si o harta pe care o vindeau ei acolo. 6. ca la film e ca la film si la teatru e ca la teatru iar la zoo ca la zoo. Pentru ca le arati aceleasi lucruri, nimic nou! 7. Ii place quillingul a fost foarte incantata, macar cu asta ne-am ales.

  Niste lectii importante de viata care ne-au costat 160 de lei. Din cate aud la altii a fost mai rau asa ca zicem mersi. Si, ce faceti de Paste, ne intreaba toata lumea. Pai nimic. Nimic-nimic. Suntem singure acasa si o sa ne facem de cap nefacand nici una din mancarurile nasoale din aceasta sarbatoare naspa. Daca imi aduc aminte o sa fierb 3 oua si o sa i le dau sa le faca cu carioca asa cum facem de cand stie ea sa deseneze. A, si mi-a zis ieri ca a aflat ca "unii copii primesc cadouri de Paste"... cand m-a vazut ca rad a zis repede ca oricum ea a primit mai multe de ziua ei si ca e foarte multumita :))))) 

  Ceea ce va dorim si voua! Pasteti Fericiti!

11 comentarii :

  1. Astia la liceu au vizitat chestii (pe de-a moaca) si la fiecare chestie vizitata doi-trei colegi trebuia sa fie pregatiti sa faca pe ghizii: ce s-a intamplat aici, cu ce ocazie, cand, cum, etc
    Au fost la teatru (pe de-a moaca)
    Au fost la o prezentare de carte.
    Au mers cu transportul in comun, dar astia-s mari :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si cum pe de-a moaca? Si mersul cu transportul in comun intra la "lucrui noi" sau ce? :)))))))))))))

      Ștergere
    2. Mda, asa e, si fiu-meu, tot de liceu, a fost pe de-a moaca la teatru, muzee, opera, plus ca le-a venit un spectacol destul de misto in scoala. Si au organizat si un campionat de jocuri pe computer care trebuia sa tina 4 ore intr-o zi dar de fapt a tinut de 9 dimineata pana la 4 dupamasa in 2 zile diferite, pt ca s-au inscris prea multi copii. Si din ce zce fiu-meu, atmosfera a fost mai ceva ca la meciruile de fotbal ale nationalei, deh, liceu de informatica, ce sa zici, in lumea lor si cu pasiunile lor :D
      apropo de transport in comun, in Cluj e gratuit pe 2 linii pt toti elevii, eu credeam ca e la fel in toate orasele mari.
      M.

      Ștergere
    3. Da' e o regula sau cum? De ce ii primeste moca la teatru? In Ploiesti e gratis pentru toata lumea pe toate traseele pentru ca se fac ceva lucrari in oras si au zis sa nu mai umble lumea cu masina :)

      Ștergere
    4. Nu e o regula generala, a fost gratis pt elevi acum, de saptamana altfel, la teatru si la maj muzeelor. De obicei, biletul la teatru sau la opera (au o profesoara de romana care ii stimuleaza foarte mult sa frecventeze teatrul si opera, asa ca se duc saptamanal, maj. copiilor din clasa) e 5 lei pt elevi, ceea ce mie mi se pare extrem de ieftin.
      M.

      Ștergere
  2. Nu suna prea bine. :))) O idee pe care am mai auzit-o de la o clasa, tot pentru ca nu prea au bani si nici chef poate de excursii fix inainte de paste, este sa predea elevii.

    Mie mi s-a parut foarte interesant, sincer, si fiecare elev a avut o jumatate de ora-ora pe care a pregatit-o si a predat celorlalti elevi si invatatoarelor (ca elevi). Fiecare dupa imaginatie, a dat lucrari, a scos la tabla, etc. Si la sfarsit de tot cum i s-a parut sa predea el, ce dificultati, etc. Sau ma rog, ce am mai auzit e un fel de show and tell, fiecare povesteste pe scurt o experienta, sau ceva despre el, sau in fine, ceva ce a auzit si i se pare interesant. Ceilalti ii pun desigur intrebari. Mi se pare ca in romania l-au tradus scaunul autorului sau ceva cu nume ridicol, dar conceptul mi se pare bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ideile astea ajung cateva ore sau o zi. Nu se justifica o saptamana. Care a fost ciordita din vacanta de Paste de fapt. Inainte erau 2 saptamani din cate imi aduc eu aminte. Doua de Craciun, Doua de Paste.

      Ștergere
    2. Da, si pe mine ma enerveaza faza cu vacanta scurtata. Inainte erau 2 de Pasti, 3 de Craciun, acum is una de Pasti, 2 de Craciun.
      M.

      Ștergere
    3. Pai ca le-a bagat vacante in plus aiurea. Cat nici sa nu se odihneasca da' cat sa-si distruga programul cu totul.

      Ștergere
  3. In primul rand mi se pare aberant. Daca e saptamana "de scoala", de ce trebuie sa plateasca parintele din buzunar ce-i trece scolii prin cap sa organizeze? Daca n-ai bani ce faci? Inteleg poate o suma modica (adica subventionat de stat si eventual o mica diferenta platita de catre parinti), dar daca traduc in dolari cat ai platit tu, mi se pare mult (ca sa-ti faci o idee, cred ca cea mai scumpa excursie in care au fost copiii mei vreodata cu scoala a fost 7 dolari canadieni, cat vine asta, 22, 23 de lei?! in conditiile in care salariile noastre sunt adaptate traiului de aici, nu din Romania). In al doilea rand, un program care se potriveste copiilor de clasa a 4-a nu merge la cei de clasa 1, si fizic si psihic. Dovada clara ca aici se iau necesitatile copiilor in considerare e faptul ca nu mi-au venit niciodata copiii extenuati, nici de la scoala nici din excursii, dimpotriva, veseli si plini de energie. Si cand am fost insotitor cu ei, am vazut exact cum isi fac programul, si cum daca li se pare ca cei mici sunt obositi sau flamanzi mai repede decat pronosticau, modifica programul sa nu streseze copiii (oh, apropo, mancarea e inclusa in banii aia de care spuneam, nu cine stie ce dar macar o gustare, niste fructe, iaurturi, lapte, depinde de specificul locului vizitat). Gandeste-te asa: copiii mei au 5 si 8 ani. Merg la scoala de la 8:30 la 3. Au trei pauze pe zi, doua de 15 minute si una de 40. Au doua saptamani de vacanta de Craciun si una in martie (de primavara cum ar veni), plus doua luni vara, iulie si august. Si nu s-au plans vreodata ca sunt obositi sau programul de scoala e prea lung, dimpotriva, in zilele in care trebuie sa stea acasa (avem cateva zile pe an in care profesorii fac activitati de-ale lor, deci mai au cateva zile de vineri in care nu merg la scoala) se plang ca le e dor de scoala si de colegi. Mi se pare o diferenta majora.
    Mare pacat ca din nou un concept frumos ("saptamana altfel") s-a transformat intr-o chestie "romaneasca" din care n-a mai profitat nimeni pana la urma decat eventual cei care au bagat niste bani (multi) in buzunare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, pai noi platim tot. Mara Wagner scria ca la ei a fost 300 de lei o excursie in care Max n-a mai putut merge si nu vor sa le dea banii inapoi! La noi masa a fost 25 de lei (snitel cu cartofi si placinta cu mere dar o mamica a zis ca a fost jalnic pe langa ca e ENORM de scump!), excursia adica transportul 55 de lei si restul intrarile la film, teatru si atelierul ala. Azi mi-a confirmat o cititoare care a fost cu ei in excursie ca a fost asa cum am zis, ultra obositor. Si ca au mancat abea la 3. Asta e organizarea romaneasca. Era mai simplu la Sinaia, la Peles, e mai aproape macar, nu stateau naibii in autocar juma' de zi. In plus au mancat in Sacele (adica in afara orasului) si apoi s-au intors in Brasov, deci au stat vreo 3 ore doar sa ajunga si sa se intoarca de la Sacele, Atata prostie eu n-am vazut de cand sunt. Cica au un contract cu nu stiu ce "agentie" de turism sau ce naiba or fi ei. Eu daca as fi directorul as anula acel contract luni la prima ora!

      Ștergere