luni, 22 septembrie 2014

Republica de la Ploiesti

  Sau despre cum romanul de rand e un lingau ordinar. Nu ca ne-am mira de asta...noi adica io. Si cu mama eventual. Ea mi-a zis de mica ca romanii sub forma de sedinta nu-s un lucru bun. Ca se reped sa aplaude ca la partid si sa linga repede curu' aluia din fata lor. Nu ala din banca din fata, desi la cat sunt de hotarati ar linge orice cur le iese inainte...

  Dar sa ne revenim un pic din scenariul de film porno la care tocmai am asistat. Adica io. Voi sper ca nu. Desi daca aveti copii de scoala inseamna ca sunteti ca intr-un film cu Ciciolina aia... toata lumea linge pe toata lumea si toata lumea plezneste pe la spate pe toata lumea dupa caz si preferinte. 

  Azi de dimineata m-am dus cu caciula in mana la duamna ca sa ma lamuresc cu religia. Am avut parte de o conversatie cel putin absurda care a decurs abisal catre noaptea mintzii:

 Eu: v-ati interesat cum e cu religia, facem o cerere, da?
 Ea: daaaa, e asa cum v-am zis eu, e obligatoriu da' puteti sa faceti o cerere!
 Eu (??!!): pai daca putem face o cerere inseamna ca nu e obligatoriu, asa m-as gandi, doamna, religia nu e obligatorie decat in sensul ca scoala e obligata sa tina acest curs...
 Ea: da, pai e asa cum v-am zis eu, e obligatoriu, da' faceti o cerere si poate sa stea in clasa da' sa nu-si faca CRUCE! sau daca nu doriti, sta cu mine...
 Eu: Asa, deci nu e obligatoriu si eu n-as prea dori sa stea in clasa, daca ati putea sa stati cu ea m-as simti mai bine...
 Ea: Da, pai e obligatorie religia da' faceti o cerere.................................................

  Am dat buna ziua, am plecat nestiind daca sa rad sau sa plang. Eu stiam legea. Am venit acasa, am cautat legea, am scos la imprimanta o cerere care continea si doua fragmente din lege si m-am dus voioasa ca un copil cu lectia invatata la scoala sa iau copilul. Cand ii dau hartia cucoanii...O vad ca da ochii peste cap si imi zice ca la ora 5 juma e sedinta OBLIGATORIU de la doamna directoare citire! Si ia hartia si zice "da, doamna, asta oricum... oricum de maine ne despartim!". Ma uit la ea cu dorinta sincera sa o aud ca-mi zice ca se sinucide. Deloc. O intreb de ce si imi arunca in sila ca "probabil o sa se faca doua clase ca asa ati cerut la Inspectorat!". Cine maica, io? 

  Te pomenesti c-oi fi facut vreo revulutie cu republica cu tot in somn. WTF? Apoi imi aduc aminte ca am fost informata despre prima sedinta din iunie, la care cu onor am lipsit din cauza de lipsa-localitate... si ca am aflat ca o tanti a facut scandal la directoare ca ea vrea doua clase. Si au semnat oamenii jalba, au suit-o in protzap si s-au dus cu dansa la Inspectorat in luna iunie. Cum ca sa le faca doua clase. Deoarece, uite, sunt multi copii, mai vroiau si altii si scoala ii refuza pe motiv ca nu e loc. Iar frumosul Inspectorat ar fi dat decizia tocmai azi, la 22 septembrie! Deci mult dupa momentul in care ar mai fi putut angaja vreun invatator as zice eu...

  Deci ne-a somat. Dupa care am aflat ca daca astia vor sa sparga in doua clase ei pot sa te trimita la scoala 11. Adica alta. Una la 2 km de casa mea. Mi-au zis cativa parinti de copii mai mari ca li s-a intamplat. M-am inmuiat din genunchi, am venit pana acasa si am cautat intai legi, apoi scoala cealalta, apoi am incercat sa-i spun Marei ca s-ar putea sa trebuiasca sa mergem la alta scoala. Pentru ca da, legea e atat de "laxa" incat ei pot face asta. De la ora 11 jumate pana la 5 jumate am crezut ca mor. Foarte putin mai aveam si-mi cautam avocat... La un moment dat mi-am adus aminte ca chiar s-ar putea ca un astfel de stres sa ma omoare la propriu asa ca m-am linistit. Nu-mi permit sa mor cand sotul nu e acasa, ar fi de porc :)

  La ora 5 a inceput o furtuna d-aia groaznica. Iar eu a trebuit sa las copilul singur acasa cu toate luminile aprinse ca sa nu ii fie teama si sa fug la sedinta. Pentru ca na, cand ti se zice azi ca trebuie la sedinta azi...poate n-ai cu cine lasa copilul. Si nu vroiam sa o iau la circ. Presimteam circ. M-am dus mai devreme ca sa iau pulsul doamnei invatatoare, sa o vad in ce ape se scalda. Mi-a zis ca a citit cererea mea si ca "asa e, e voie!" sa nu faci religia. Si ca o sa stea ea cu Mara daca asa doresc. I-am zis ca asa doresc si ca Mara doreste matematica! Sa faca cu ea matematica! Sau orice altceva. 

  Duamna directoare a venit cu intarziere. Pentru ca noi suntem niste jeguri. Ea era acolo... ne-a lasat sa asteptam special. A venit si a inceput sa ne ameninte. Cum ca iata, "memoriul" a fost acceptat si ca are voie sa faca doua clase. Dar sa nu o intrebam cu ce invatator. Pentru ca, citez: "poate fi un pensionar sau poate fi un invatator care a luat 5 la titularizare!". Pai a descris invatamantul romanesc primar in totalitatea lui! Toti aia batrani sunt pensionari-spre-pensie si toti aia tineri iau 5. Excelent! Si ne-a mai zis ca trebuie o clasa de minim 14 ca sa se faca clasa. Deci ca 14 tre' sa semneze pentru clasa noua. Si ca 12 au semnat acel memoriu si ca sa ne hotaram cine doreste. 

  Moment in care...toti care semnasera au zis ca nu. :))))))))))))))) Ma intelegeti, da? Nu toti, doar 9 din ei! Doar 3 au semnat pentru clasa cea noua. Toti ceilalti au dat-o cotita ca ei nu stiau, ca ei n-au semnat, ca era pentru anu' trecut sau ca "copilu' vrea cu dumneavoastra"... deoarece madam Puie invatatoarea a inceput sa isi rupa parul din cap cum ca asa cevaaaaaaaaaa, ca cum sa pateasca eaaaaaaaa. Ea nu a vrut sa priceapa ca crestinii astia au semnat inainte sa o cunoasca pe ea si ca nu avea legatura cu ea ci cu numarul mare de copii din clasa. Asa ca au semnat initiatoarea petitiei si inca doi soareci care si-au asumat.

  Si eu. Din principiul ca o clasa de 14 e mai buna ca una de 34. Si ca sa le dau peste nas celor care nu-si asuma ce-au semnat si ce au cerut de la statul roman, care iata, rarissim, LE-A DAT! Am tinut hartia sus in mana si le-am zis: "asumati-va "revolutia" pe care ati facut-o! Eu semnez pentru ca in principiu e un lucru BUN! Chiar daca n-a fost ideea mea. De ce sa va fie frica de alt invatator? Sau de cine? De doamna directoare cea plina de pile si de tocuri? Mie nu mi-e frica!" Si mi-as fi dorit din suflet sa se scoale mamaliga in revolutionarii de Ploiesti. Insa mamaliga a fasait ca o bashina data pe silent, au semnat 3 si restul au facut GURA ca ei NU VOR! Dupa ce au trimis petitie la Inspectoratul Scolar!!!

  Doamna s-a simtit bine si linistita, reasigurata de valoarea ei personala, directoarea va ranji profund in seara asta undeva deasupra mea. Deasupra mea fizic, sta undeva in blocul asta mai sus, ne intalnim dimineata si nu stie sa dea buna-ziua. In clasa ei are 20 de copii, ea e o invatatoare de mare valoare. La noi pot fi oricati pentru ca deh, suntem revolutionari teribili, moncher! Mai ramane sa facem greva in legatura cu orarul si ne-am linistit! Un popor de lingai, de caciula-in-mana style... Un cartier deosebit de oameni simpli ai Romaniei de azi. Asta ca tot mi-a rasarit azi de sapte ori in FB un articol de se uimeau unii despre Schimb de Proaste sau cum ii zice la emisiunea aia... Asta e Romania, nene! Ea nu traieste nici pe bloguri, nici pe Feisbuc. Daca ii vedeti pe cetatenii din clasa noastra va faceti o radiografie mentala a tarii in care traim: 5 de etnie, 3 cu facultate si restul pana la 35... fosti strungari-otzelari-prelucatori prin aschiere. Care doresc cu ardoare ca ai lor copii sa fie invatati carte prin bataie si teroare...

  Vorbesc de parinti. Copiii n-or sa mai fie strungari pentru ca nu mai exista scoala de meserii! Acum toate purcelele vor fi potcovite cu cel putin 12 clase daca nu si cu facultate! Da' au facut ei revulutie? Au facut? Au primit ei prima de muraturi? Au primit! Doar ca n-au stiut ce sa faca cu ea... au lins-o un pic pe doamna si le-a trecut pofta de muraturi... pardon, de doua clase ca in tari civilizate. 






17 comentarii :

  1. Nici nu am comentarii la faza asta. M-a luat prompt o greatza din aia existentiala... Alexandra, la modul serios, pune umarul si incearca sa pleci, pana mai e timp. O fi lasitate si tradare de tara si altele pe care mi le aud zilnic, dar sanatatea voastra, fizica si mintala, e mai presus de orice.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tu ce crezi ca facem? Punem ban peste ban si cautam posibilitate de job in alta tara! Crede-ma ca plec indata ce am oportunitatea!

      Ștergere
  2. Imi pare rau dar acelasi lucru pe care ti l - a sugerat elegant Simona, vroiam sa ti -lspun si eu: ia-ti copila si barbatul si du-teee!
    Si mai degraba.. cu cat mai repede cu atat mai bine pt Mara si pt sanatatea ta mentala si fizica a altora!! Diana S

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiti cu totii ca asta ne dorim! Concentra-ti-va sa reusim! Aici nu e de stat!

      Ștergere
  3. te admir pentru curajul tau si pentru ca lupti pentru dreptul tau.

    Andreea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e ca si cand ai zice ca ma admiri pentru ca respir, Andreea! :D

      Ștergere
    2. nu e adevarat. eu nu stiu ce as fi facut in cazul tau. si ca sa vezi ca si in Belgia profesorii sunt ciudati isi permit sa scrie in caietul de corespondenta al elevului ca el, elevul de 8 ani, este dezagreabil la scoala si nu este inteligent. frumos nu?

      Andreea

      Ștergere
  4. Eu cu cererea de a nu participa la ora de religie nu am avut niciodata probleme, a fost o formalitate simpla in fiecare an, aveau la secretariat niste cereri tipizate, le completezi si semnezi in 2 minute. Si copilul a stat intotdeauna la biblioteca, cu alti copii care nu participa la respectiva ora din diverse motive.
    Maria

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta pentru ca au mai fost si altii, pe la noi prin provincie se pare ca nu mai exista cazuri. Duamna in 38 de ani n-a mai auzit! Iar de la noi din clasa suntem singurii care consideram ca intr-un stat laic religia ortodoxa sub forma de catehism nu are ce cauta in scoala. Iti dai seama uimire pe capul lor!

      Ștergere
    2. Copilu' meu e in cls XI acum, deci in 11 ani de scoala iti dai seama ca am mai avut si eu frecusuri cu cate un prof mai idiot, cu cate o urlatoare la copii, dar nah...chestii minore, care s-au remediat dupa 1-2 conversatii relativ civilizate. Chestii din astea ca la voi, din fericire, nu am patit, si imi pare teribil de rau cand ma gandesc ca niste copii nevinovati incep scoala in stres si in circ... :(
      De clase de 34 de copii nici nu am auzit vreodata, si totusi Clujul e cel putin la fel de mare si de aglomerat ca Ploiestiul....
      Maria

      Ștergere
    3. Maria, din cate stiu eu Clujul e mai mare decat Ploiestiul si ca suprafata si ca numar de locuitori. Dar daca citesti ce am scris azi se mai lamureste treaba: javrette directoarea nu a dorit ea! Pur si simplu a incalcat legea lejer! Iar invatatoarea care ameninta copii o face in continuare, ca ea asa stie!

      Ștergere
    4. Eu sunt din Piatra Neamț, care e mai mic decât Ploieștiul (cred), și totuși am putut să mă „dezabonez” de la ora de religie cu cerere de la ai mei pe vremea când eram eu în liceu (acum mai bine de 10 ani). Deci nu cred că e vorba de orașe mari vs. orașe mici, ci pur și simplu despre faptul că unii oameni sunt efectiv tâmpiți.

      Ștergere
    5. Sigur e mai mic si conteaza. Adica in provincie lumea e mult mai putin dispusa sa conteste autoritatea sau sa-si ceara drepturile. In liceu noi am facut ceva religie vreo doi ani parca (eu am terminat in '98 in cretacic) si sunt sigura ca si atunci nu eram obligati de fapt. Insa n-am stiut! Habar nu aveam! Acum insa un cadru didactic de invatamant primar sau un diriginte de invatamant gimanzial, sa nu stie CARE E LEGEA? Cucoana habar nu avea! Se mai si contrazicea ca vaca... Iar restul de parinti... ce pot sa zic? Presupun ca-s plini de evlavie din moment ce niciunul nu se cere afara de la religie...

      Ștergere
  5. Apropos de ce spui aici: "Deci ne-a somat. Dupa care am aflat ca daca astia vor sa sparga in doua clase ei pot sa te trimita la scoala 11. Adica alta. Una la 2 km de casa mea.'
    Stii care-i ironia sortii? Că vreau să-l dau pe Vladimir la o școală mai bună, situată la distanță egală, de la blocul meu, cu distanța față de școala la care suntem alocați pe niște criterii obscure, și care e o școală destul de proastă, din cartierul Pantelimon, București. O ții minte ... agramații cu pagina pe Facebook. Ei bine, fără șpăgi, pile & intervenții sau acte false, nu e cum ... cu alte cuvinte, statul are voie să te mute la altă școală decât cea la care tot el te-a alocat, dar tu nu ai voie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da! Au facut obligatorie scoala de circumscriptie insa legea zice clar: daca nu sunt destule locuri acolo ei pot "reorganiza circumscriptia". La noi insa diferenta in kilometri (verificata de mine ieri pe o harta) e de la 1km la 2 km. Dar evident nu aveau cum sa faca asta decat la inscriere ori noi eram deja inscrisi. Nu s-a facut alta clasa pentru ca asa a dorit muschiul doamnei directoare. Daaaaar se va face. Detalii in curand! Se pare ca au fost totusi doua revolutionare care nu s-au lasat.

      Ștergere
  6. Buna!Nu stiu daca am reusit sa ne cunoastem in timpul care ati stat la noi in clasa (sunt mama unui coleg) dar de Mara mi-a vorbit baiatul meu.Eu nu aveam si nu am obiceiul de a sta la barfe cu celelalte mamici,nici la ora actuala nu le cunosc pe toate si nici nu puteam sa vin zilnic la scoala deoarece lucrez in trei schimburi si efectiv nu imi permite programul.La aceasta sedinta eu nu am participat pentru ca nu am putut ajunge dar sotul a fost acolo si a intrebat cine va fi cea de-a doua invatatoare si la ce scoala ne vor arunca(poate iti amintesti de acest nebun care a cerut aceste explicatii).Dupa aceasta mare nerusinare a sotului a inceput calvarul copilului meu.Zilnic venea cu insuficient(chiar si la muzica) chiar daca noi repetam acasa dupa ce faceam temele mai mult fortat spunandu-mi "Eu nu stiu""Cum nu stii?""Sunt PROST asa a spus doamna".L-am luat usor si mi-a spus cum tipa la ei,cum l-a lovit,cum le spune ca sunt PROSTI si ca doamna Nae nu i-a invatat nimic.La una dintre renumitele sedinte de joi am incercat sa intreb si ceilalti parinti daca stiu ceva si toti aveau "sfinti"de copii numai al meu era prost si nebun....La finalul sedintei am ramas ca sa discut cu doamna si am intrebat-o daca este adevarat ce imi spune copilul.Raspunsul a fost:Fabuleaza!Are o imaginatie bogata!De ce numai el?
    De a doua zi copilul nu imi mai spunea nimic.Cateva zile a fost liniste,apoi in drum spre casa mi-a spus un alt coleg ca l-a lovit din nou.Incet,incet copilul s-a inchis in el si nu mai voia sa spuna nimic din ce se intampla la scoala.
    Eu il ascultam acasa ,vedeam ca stie sa citeasca si sa socoteasca dar calificativele erau foarte proste si am ajuns la concluzia ca este important ce stie nu notele.
    Nu am avut posibilitatea sa-l mut la alta scoala din aceeasi cauza:DISTANTA fata de casa si programul nostru care nu ne permite sa-l ducem la scoala.Imi pare rau ca nu am luat aceeasi atitudine ca dumneavoastra de a inregistra pentru a avea dovezi si a reclama,dar sincer mi-a fost frica de repercusiuni.Acum sunt hotarata sa merg la inspectorat si sa va sustin!Apropo sunt mama care astazi a intrat in direct la Acces Direct si v-am sustinut afirmatiile,de fapt ADEVARUL.As dori daca se poate sa ascult si eu toate cele 6 ore de inregistrari si sa aud ce i-a strigat si baiatului meu pentru ca el este printre cei mai PROSTI copii din clasa I
    Imi pare rau ca nu mi-am crezut si nu mi-am aparat copilul de la inceputul calvarului!!!!
    Respect pentru ce a-ti facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur enorm ca te-ai ridicat ieri in picioare alaturi de mine! Imi pare rau pentru ce a trait copilul tau. Eu azi plec catre Anglia, nu mai am cand sa iti dau inregistrarea totala. Daca imi dai o adresa de mail (nu o public) o sa incerc sa fac cumva un transfer, desi fisierele sunt cam mari, nu stiu daca se poate. Mergi la Inspectorat (sau fa plangere online, eu asa am facut alaltaieri) si apoi o sa le inchizi gura definitiv celor care incearca sa caute vina la noi, parintii care "indraznim" sa spunem ceva. Bafta! Si ia copilul de acolo, oricat de departe ar fi alta scoala, nu merita sa fie tratat asa.

      Ștergere