sâmbătă, 20 septembrie 2014

Din nou prima saptamana. Teroarea.

  M-am grabit sa o laud pe doamna cea noua. Am cazut in capcana omului care-si doreste mult ceva. Si cum doamna de anul trecut mi-a aratat ca se poate sa lucrezi cu 35 de copii mici si sa nu-i terorizezi... am crezut ca se poate. Si cum doamna asta era doar lapte si miere cu noi adultii... am crezut-o! Big mistake!

  Marti cand am luat-o pe Mara de la scoala am intrebat-o asa in treacat cum a fost. Nu o intreb de obicei "ce-ai facut la scoala" pentru ca intrebarea e tampita in sinea ei. Copilul va raspunde inevitabil "nimic" pentru simplul fapt ca-si aduce aminte doar ultimele cinci minute, haosul si inghesuiala de la iesire, caldura (Marei ii e extrem de cald in scoala) si debandada generala din marea de parinti. O las sa-mi spuna ea singura ce au facut si ea imi spune apoi singura cam tot ce s-a intamplat peste zi pe masura ce isi aduce aminte. 4 ore pentru un copil de 7 ani reprezinta o eternitate, uneori isi aduce aminte de unele chestii de abia seara tarziu. 

  Primul lucru pe care l-a zis "mami, doamna tzipa la copii". Chestia asta o auzisem si eu chiar atunci cand asteptam sa iasa. M-am dus la geamul clasei sa trag cu urechea si sa aud ce le zice. Urla. Zbiera ca o descreierata. Nu, nu era o chestie de "ridic tonul ca sa ii acopar", sa ne intelegem. Urla-certat. "Lasa scaunul ala copile!, stai frumos!". Asta in situatia in care toti erau in picioare si asteptau cu ghiozdanele enorme in spate sa li se dea drumul din clasa. Ceea ce iar nu pricep de ce... adica de ce i-ai pune sa astepte daca toti sunt gata? Intr-adevar nu se sunase dar atunci lasa-i sa iasa cand se suna... Sa ii pui sa astepte in picioare cu niste ghiozdane de doua ori cat ei si ei sa stea calmi si linistiti mi se pare o naivitate, sincer. Asadar...doamna urla. Si avea acelasi ton ca invatatoarea mea de acu' 30 de ani... Am vazut negru in fata ochilor. 

  Stiu, sunt o ipocrita. Eu ridic tonul la copilul meu. Tip la ea, uneori cu tot glasul de care dispun. La fel si ea la mine, am inceput sa mergem cu pasi repezi spre pre-adolescenta. Stiu ca nu-i frumos, da' na... se mai intampla. Si ne cerem scuze dupa. Eu nu o jignesc. Se pare ca doamna asta considera ca "nesimtitule" e un cuvant acceptabil, dar sa ajungem acolo cu povestea. Mara mi-a zis ca doamna a tipat la copiii care nu erau cuminti si a avut grija sa-mi zica ca "sa stii mami, ca la mine nu a tipat, mi-a spus ca e uimita de cat de cuminte sunt". M-am bucurat dar cu amar. E amar. Eu stiu ca Mara e extrem de cuminte si de constiincioasa si de indragostita de scoala. Am lucrat mult in cei sapte ani de-acasa. Iar doamna de anul trecut i-a insuflat dragoste de scoala. La fel si noi  in familie. Tot ce am dorit a fost ca ea sa se duca cu drag la scoala, sa nu fie o corvoada ci o placere, macar acum la inceput. 

  Si imi zice ca au tema pentru acasa de invatat o poezie. Ea asteapta de anul trecut "teme pentru acasa" si era foarte ofensata ca anul trecut n-au avut asa ceva. Ea de abia astepta. Insa acum era cu glasul frant. Mi-a zis ca are de invatat o poezie pana a doua zi. Am asigurat-o ca o sa o invatam. Era cumva indoita, mi-a zis ca nu stie daca o sa poata. Eu, nestiind ce poezie e am asigurat-o ca o sa poata. De unde sa-mi imaginez ca inteligenta le-a dat 4 strofe de poezie plina de cuvinte abstracte si inversiuni? De azi pana maine. Ok, probabil nu ma pricep eu ce e ok pentru un om de clasa 1. Am repetat cu ea toata dupa amiaza poezia. Nu reusea sa o retina cam deloc. Si o apuca plansul si ne intreba ce o sa pateasca daca nu o invata. Nu intelegeam ce a apucat-o, ea e foarte ambitioasa din fire si nu accepta sa nu reuseasca ceva. Pana mi-a zis "dar n-o sa ma certe doamna?"... am asigurat-o ca nu o sa o certe nimeni si ca totul e ok. 

  De unde era sa stiu eu ca doamna le-a zis "daca nu o invatati JAR MANCATI, va fi VAI DE VOI, va pun I in catalog" (adica insuficient). Asta urma sa aflu de abia joi de la niste mamici din fata scolii. Ea a invatat cat a putut si s-a culcat cu spaima ca va pati ceva pentru ca nu stia poezia. A doua zi, miercuri, mi-a zis ca a stiut ceva din ea (pe naiba, o stia bine pentru ca ne-a spus-o noua insa acolo i-a fost frica si a uitat-o!) dar ca doamna a spus ca e bine. Si mi-a zis ca "acum m-am linistit ca am vazut ca nu mi-a facut doamna nimic pentru ca n-am stiut poezia"....In momentul ala mi s-au aprins becurile cum ca ceva e in neregula. Urma sa aflu joi ce le-a zis...

  Joi la iesire am aflat ce li s-a spus iar cand Mara a iesit primul lucru pe care mi l-a spus, la fel ca si marti si miercuri a fost "mami, azi doamna a tipat la copii!". Apoi a facut o pauza si mi-a zis "mami, il mai tii minte pe Mario?". Da, il tin minte, e unul din colegii neastamparati. Apoi mi-a spus ca doamna l-a pus la colt in fata clasei, cu fata la perete. M-am oprit in mijlocul strazii si mi s-a oprit respiratia. Mi-am adus aminte de cate ori am fost trasa de par in fata clasei si pusa cu spatele la clasa in picioare cate o ora pentru ca vorbeam in clasa. Imaginea tablei vazuta de aproape mi-a rasarit in minte. I-am spus repede ca nu e ok ca doamna sa faca asta. Ca nu are voie. Am intrebat-o daca l-a si batut, a zis ca nu. Am intrebat-o daca i-a jignit pe copii, daca a folosit cuvinte urate. A stat un pic si a zis in soapta "cred ca am auzit-o spunand un cuvant de oameni mari despre Mario". Ce cuvant? Nu vroia sa-mi zica, i-am zis ca-i dau voie sa spuna cuvantul ala si mi-a zis ca a auzit-o spunand "nesimtitule". 

  Joi a venit medicul scolii impreuna cu asistenta pentru controlul de inceput de an. Si copiii s-au agitat. Drept pentru care doamna le-a spus dupa plecarea medicului ca daca nu-s cuminti o sa vina cu niste injectii MARI si o sa le faca... Mara care nu are teama de asa ceva mi-a zis ca ei ii e frica. Nu rumegasem bine faza cu coltul si cu nesimtitul si cand mi-a trantit-o pe asta era sa lesin. Si da-i si explica-i copilului ca nu, nu vine nici un medic, ca medicul e acela la care apelam daca suntem grav bolnavi si care ne ajuta. Si ca daca va trebui sa facem vreodata "injectii" va fi pentru ca avem nevoie de ele. Si ca injectiile nu-s nici mari nici mici, sunt medicamente care te pot salva. Si ca doamna greseste cand ii ameninta in felul asta. Si ca-s minciuni. 

  Chiar joi era sedinta. Ajunsa acasa am cautat fragmentul din lege care spune cum ca nu e voie ca personalul didactic sa faca asemenea chestii, l-am copiat pe o hartie si am asteptat sa vina ora. Mara era uimita. Mi-a spus ca "mami esti o mama foarte tare, si desteapta" atunci cand i-am citit si ei articolul din lege. I l-am citit si i l-am explicat si am asigurat-o ca nimeni, absolut nimeni nu are voie sa se atinga de ea nici cu mana nici cu vreo injectie daca eu nu-s de fata. Si ca nimeni nu are voie sa le vorbeasca urat si pana la urma nici sa tipe la ei. Si ca mergem la scoala ca sa invatam lucruri noi si asta e tot ce conteaza. 

  Si m-am dus. Ce a urmat a fost demn de filmele cu Stan si Bran. Decizia mea a fost sa musc eu prima ca sa nu mai muste ea din copii. Sa astept sa vad cat mai urla si ce le mai zice nu e o optiune pentru mine. Mi-am vazut copilul stresat saptamana asta si nu mi se pare normal sa fie asa. Drept pentru care cum a inceput sa vorbeasca si sa ne zica ca nu-s cuminti... exact ca acu' 30 de ani ne-a chemat acolo ca sa-i critice in masa... io am ridicat doua degete regulamentar si zambind i-am zis...I-am zis ca i-a amenintat cu doctorul. La care raspunsul a fost "cineeee eeeeeeeeeeeeeeeeeuuuuuuuuuu???". Deci minteam. I-am zis ca i-a amenintat cu note proaste si jar mancat. "eeeeeeeeuuuuuuuuu? vai, doamna cum, nu e adevarat!"...I-am zis ca l-a pus pe Mario la colt. 

  La care prima care a sarit in apararea doamnei a fost mama lu' Mario. Atunci mi s-au explicat multe despre bietul Mario, da' nah...In principiu in afara de vreo 2-3 care ma aprobau doar din ochi restul au sarit sa-mi zica ca ce, pe noi nu ne batea? Pai ce, nu asa se "face educatie"? Pai ce, cum sa NU TIPE la ei? Ca ei nu stau potoliti. Normal, parintii au creat sistemul asta, ei vor asta. Le-am spus ca-s liberi sa isi educe ei copiii acasa nu sa-i lase terorizati de un strain. Dar ei nu-s capabili si de aici dilema. Le-am aratat citatul din lege si zambind i-am tot raspuns doamnei obsesiv "nu e ok sa faceti asta si nu aveti VOIE sa faceti asta". Dar ce sa fac cand ei toti vorbesc, cum sa nu tip? I-am raspuns scurt "SA TACETI!". Sa faceti intai dumneavoastra liniste ca sa faca si ei. In secunda aia am crezut ca o sa ii explodeze capul ca in filme!!! A ramas muta o secunda si apoi a zis ca ea asa ceva n-a "patit" in 38 de ani... Am asigurat-o ca acum nu a patit nimic pentru ca eu am fost binevoitoare si nu am trimis pe sotul meu la aceasta sedinta :)))))) Apoi i-am spus "am incredere mare in dumneavoastra ca va veti revizui atitudinea! asa sunt eu un om extrem de optimist!". 

  Cum toate subiectele sedintei se terminau am ridicat iar mana. S-a ingalbenit si mi-a dat cuvantul. Nu va suparati, ati pus religia la a doua ora, copiii care nu participa ce fac? Pai cum sa nu participe, ca e OBLIGATORIU. Si da-i si contrazi-te cu vita cum ca legea nu ma obliga la catehism ortodox. Nu si nu ca ea stie ca nu i se incheie media copilului. I-am zis sa caute legea, sa vorbeasca cu directiunea si sa ma anunte cand schimba orarul sau ce va face cu Mara in ora aia. Mi-a zis ca ce are, sa stea in clasa, ca i se "da voie" sa nu isi faca cruce. Am inceput sa rad. Tocmai ce completasem acolo pe un tabel cetatenie si religie. La religie am pus budist. Incerca sa-mi zica ca tre' sa ii aduc o adeverinta si am intrebat-o la ce templu budist ma indruma... Parea sa nu observe ca fac misto de ea, semn de mare lipsa de inteligenta daca ma intrebati pe mine. Deci femeia clar habar nu avea ce prevede legea in legatura cu religia. Dar a zis ca si ea e deacord ca nu are ce cauta in scoala. Ei taci...hai ca incepi sa te repari....

  Vineri am avut emotii de teama vreunei razbunari. N-a fost cazul. Primul lucru pe care mi l-a spus Mara? "Mami, sa stii ca azi doamna nu a mai tipat decat o data. Stii ce a facut, mamiiiii? Cand Mario n-a fost cuminte l-a luat in fata clasei si l-a tinut in brate langa ea acolo si mami... eu cred ca pentru ca i-ai zis tu!". Acum sa vedem cat o sa o tina. Daca am speriat-o suficient sau nu. Daca nu o sa insist. Pentru ca nu, in anul 2014 copilul meu nu va merge la scoala cu teama de teroare. Refuz! Am dreptul sa refuz. Ea e angajata mea si legea e clara! Cand ma duceam spre sedinta mi-am dat seama ca mi-e frica de doamna. Am 35 de ani si mi-e frica de cadrele didactice ale unei tari care nu mai are invatamant. 

  Mi-e frica de cei care m-au terorizat in copilarie. Mi-am dat seama de asta, mi-am adus aminte ca am 35 de ani si ca acum pot sa ii fac eu sa le fie frica. Si ca exact ca acum 30 de ani dreptatea e de partea mea. Si ca acum am mijloacele sa o pun in aplicare. Si brusc nu mi-a mai fost frica. Cand trebuie sa-ti aperi copilul uiti de frica. Da, doamna a zis ca ce, ca ea nu mi-a certat MIE copilul. Da, dar copilul meu a zis "mami, mi-a fost o mila de Mario de mi-a venit sa plang!". Teroarea nu e doar bataia mea sau tipatul la mine. Teroarea e si teroarea celui de langa mine. Si umilinta lui. Teroarea aplicata de un strain care trebuie sa iti fie prieten, care ar trebui sa te castige de partea lui pentru a te invata carte. N-ai metoda? Nu stii cum sa faci sa tii in frau 35 de copii? Mergi acasa! Nu te-am pus eu sa fii invatator...Da, viata e grea, salariul mic, copiii multi. Esti liber sa mergi acasa daca nu poti. 


41 de comentarii :

  1. Of, Alexandra, in ce tara traim! Si atata timp cat si parintii au mentalitatea cum ca "pai ce, nu asa se "face educatie"?", greu se va schimba ceva. Eu am avut o invatatoare, care ne aplica corectii cu cizma, da ai citit bine. CU CIZMA. Iarna purta ditamai cizmoaiele, cu care ne dadea cate un sut in fund. Nu stiu daca mai e ceva de comentat. dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Ea nu e angajata ta, Alexandra.
    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Esti in eroare grava, Mihaela! In legea invatamantului scrie clar ca "beneficiarul actului educational este elevul si familia sa". BENEFICIAR! Deci ca sa fie clar pentru toata lumea: eu platesc taxe in aceasta tara. Parte din banii mei ajung inclusiv la Ministerul Invatamantului, da? De pe la ministere ajung la bugetul local care tine scolile, da? Ce nu e clar? Este fix angajata mea, functioneaza din banii mei sau SI din banii mei. Daca am face toti o greva fiscala atunci s-ar afla imediat care din functionarii statului sunt angajatii nostri si care nu. Si anume toti! :D

      Ștergere
    2. Ba da, chiar e, e angajata fiecarui parinte in parte....nu e o slujba comoda, asa e, dar ea si-a aleso-o! Si cerd ca nu e prea mult sa ceri de la o invatatoare sa nu tipe, ameninte si terorizeze copiii! De fapt, e chiar minimul pe care l-ar putea cere un parinte! Eu am avut noroc cu carul, in gradinita si ciclul primar, pt ca am nimerit niste educatoare si o invatatoare - jos palaria, nimic nu am sa le reprosez, din astea blande, calme, sigure pe ele, care insuflau dragiste si respect copiilor, nu teama! Dar nici nu pot sa-mi imaginez cum ar fi fost pt copilul meu daca ar fi nimerit peste o urlatoare din asta! Fiecare copil e diferit, copilul meu e extrem de calm, de linistit, o personalitate echilibrata, a fost obisnuit din frageda copilarie sa se discute cu el pe un ton normal, nu urland. Copilul meu se blocheaza si se inhiba cand se tipa la el, nu stie cum sa reactioneze intr-o asemenea situatie. Am avut chiar o experienta extrem de neplacuta in cls VII, a venit o profesoara noua la romana la un moment dat si era o tzipatoare din asta, si ce sa vezi, pe fiu-meu l-au apucat brusc toate bolile din lume, ba ii mergea burta, ba il durea capu', ba gatu' - si proasta de mine nu m-am prins decat dupa vreo luna ca de fapt e o problema la scoala, pt ca el nu avusese probleme pana atunci! Dar pur si simplu nu putea suporta o ora pe zi de urlaturi, ca la noi in familie nu se practica, noi suntem oameni, comunicam prin limbaj articulat! Deci nu e OK sa se urle la copii si sa fie amenintati, sub nicio forma! Asa ii invatam noi sa fie adulti civilizati, masurati la vorbe, cu autocontrol - tipand la ei si pierzandu-ne controlul in fata lor?
      Maria

      Ștergere
    3. Ba da, e angajata Alexandrei si a tuturor parintilor!
      Daca nu stie sa-si faca meseria sa stea acasa.
      Daca n-ai vocative de dascal, fa-te altceva!
      Problema nasoala e ca parinti ca mama baiatului pus la colt incurajeaza, prin atitudinea lor, astfel de comportamente.
      Am fost o eleva "revoltata", n-am acceptat bataia (caci, da, pe vremea mea se purta si asta in scoli! eu avand 40 de ani) pentru ca am avut parintii DE PARTEA MEA! Pentru ca Mama (Dumnezeu s-o ierte) m-a invat ca "nimeni n-are dreptul sa dea in tine, daca gresesti profesorii "te bat"(pedepsesc) cu nota proasta, nu cu rigla, nu cu palma, cu nimic!" Altfel, colegii mei erau batuti la palma cu rigla sau cu aratatorul ala lung din lemn, ori peste fata,erau si jigniti in toate felurile. De ce? Pentru ca "deranjau" ora. Eram revoltata atunci (sunt revoltata si mai mult acum!) de parintii celor batuti, cand ii auzeam "bateti-l, tovarasa, caci eu nu mai stiu ce sa-i fac acasa!".

      Daca noi am fost o generatie ai caror parinti n-au avut acces la invatarea altor metode de crestere (desi, daca ai mei au stiut ca bataia NU e rupta din Rai, nu vad de ce altii nu stiau asta!!) astazi lucrurile stau cu totul altfel.

      Alexandra, te rog mult zi-mi si mie ce pasaj din lege ai gasit. Sunt mama de baiat, inca mic, inca neintrodus in minunatul sistem de invatamant (desi are aproape 3 ani), dar presimt ca voi avea lupte mari de dus cu cei din sistem. Si..incep sa ma pregatesc..
      Multumesc

      Ștergere
    4. Il gasesti daca dai cautare despre "legea invatamantului pedepse copii" sau ceva asa, e o lege din 2013 nu mai stiu numarul dar era articolul 48 parca. I-am lasat vitei foaia pe care notasem.

      Ștergere
    5. Vio, l-am gasit din nou! E vorba de legea 257/2013 care aduce amendamente legii 1/2011. Articolul 48 alineatul 2: În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și cel administrativ și de a fi informat asupra drepturilor sale, precum și asupra modalităților de exercitare a acestora”

      Ștergere
    6. Multumesc frumos!
      Imi fac de pe acum dosar:)

      Ștergere
  3. Acum 3 ani si eu m-am agitat sa duc copilul la cea mai laudata invatatoare de la o scoala in limba germana. Am reusit cu lulte, multe, multe interventii. Si, de prin ianuarie copilul meu nu a mai vrut sa mearga la scoala. Eu, tampita fiind, ma gandesc ca el e de vina si in fiecare dimineata ii spuneam povestea cu "o sa ajungi cioban, o sa sapi santuri" etc.Dupa vreo 2 sapt mi-am dat seama ca doama e de vina si l-am mutat. Acum e in clasa a 4-a, in Germania si si acum inca povesteste cu groaza de EA.
    Oricum, cred ca a venit "perfect" dupa concediul vostru extraordinar. Socul e si mai mare.
    Te felicit pt atitudinea luata si pacat ca ceilalti parinti nu au fost alaturi de tine.
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chestia e ca eu nu m-am agitat deloc. In scoala asta e o singura clasa din fiecare deci aia era... e scoala noastra de cartier. Si ma gandeam ca totusi...totusi...poate au scapat de vechile metehne. Se pare ca nu.

      Ștergere
  4. iooooi, mi am adus aminte :((((((

    anul asta pe 15 am avut o zi groaznica, uitandu ma pe pozele de pe facebook cu copiii cunostintelor in prima zi la scoala.....mi au trezit asa amintiri nasoale.

    batea aia la noi, ca la hotii de cai. problema e ca batea dupa preferinte, idioata dracu, dupa cum aveau parintii cascaval.

    si da, citand ce ai sris aici am realizat ca si eu am o teama instinctiva de "invatatoare" desi am 31 de ani si nu am nici copii. :)))) trist, nu!??!

    ma gandeam ca nu as fi putut sa ii spun toate cele spuse de tine, cred ca mai degraba ma pierdeam cu firea. Cine stie! Imi doresc maxim ca, copilul meu sa nu aiba parte de asa invatoare, altfel o sa ma ocup personal sa o invat sa mance jar, asa, de dragul amintirilor mele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e....frica de atunci razbate insa te asigur ca daca e vorba de copilul tau o invingi imediat! Si iti imaginezi perfect cum ar fi sa ii faci tu aluia ce ii face el copilului!

      Ștergere
  5. Felicitari pentru atitudine!
    Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simplul fapt ca de doua zile primesc "felicitari" ma face sa-mi fie enoorm de sila de tara asta. Pentru ca traim in astfel de mediu care necesita felicitari cand un om ia apararea unor oameni mici. Multumesc!

      Ștergere
  6. O sa fiu foarta urata pentru comentariul asta, dar daca toata lumea plateste salariul, nu ar trebui sa faca ce vor majoritatea? Asta la nivel de salarizare. Eu stiu chiar multe gradinite (si probabil si scoli) private care exact pentru faptul ca resimt ca parintii le platesc direct salariul, fac tot ce vor ei. Chiar daca ei vor tampenii imense. Nu cred ca e un argument ca e angajata din banii tai (si ai mei, pana la urma)-ci ar trebui privit obiectiv ce e mai bine pentru copii (si aici da, normal ca nu ar trebui sa ii jigneasca asa).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La nivel de comportament fata de copii ar trebui sa faca ce zice legea. Si apoi la nivel particular ce zice fiecare parinte in parte dar FARA incalcarea legii. Are logica ce zic? Deci daca parintii sunt cretini si vor abuz e treaba lor, sa-l faca acasa si sa si ia amenda pentru asta. Dar sa nu ceara asta in scoli. Iar invatatorul ar trebui sa stie ca nu e ok. Doar ca nu stie. Asa a facut o viata si ei i-a fost bine.

      Ștergere
  7. Acelasi lucru l-am trait si eu la gradinita, cand dna Educatoare ii batea cu aratatorul.Singura socata si in dezacord cu acest lucru eram doar eu!Ce pe tine nu te bateau profesorii?pai nu ca mama vazuse cata bataie luase fratele meu mai mare si le-a spus de la inceput ce si cum.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e mentalitatea: profesorul are voie sa bata, sa jigneasca si sa tipe. Are acest drept. Doar ca nu-l are. Legea zice altceva incepand cu anul 2013 :)

      Ștergere
  8. Inca mai sper ca macar nepotii mei sa beneficieze de invatamantul la domiciliu. Cred ca sunt multi parinti capabili sa-si educe mult mai bine copiii acasa, sa se ocupe amanuntit de ei ca sa inteleaga, nu doar sa memoreze. Avem nostalgia invatamantului de calitate de care am beneficiat noi, e adevarat ca la capitolul cultura generala generatiile noi n-o sa ne egaleze niciodata, dar cat am pierdut din copilarie fiindca ne-a stirbit-o scoala, cu "rigorile" ei?...Oare scoala de placere nu se poate?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Memorarea asta absurda nu foloseste la nimic. O cultura generala solida se poate obtine si in facultate la o adica. Desigur ca se poate invatamant acasa chiar si la noi inteleg ca exista un cadru oarecum legal care permite asta. Nepotii tai? Eu sper ca o sa beneficieze de alta tara daca parintii lor sunt destepti. Aici n-o sa mai vezi tu curand nimic care sa evolueze. Doar involutie.

      Ștergere
  9. Bravoooooo...acum pot să te iau cu mine la şedinţă cu parintii :) ? E la grădiniţă, bani de fondul clasei, pice of cake pt tine. Felicitările mele pentru atitudine.Si eu îmi fac curaj pentru şedinţă cu părinţii ( oare ce urmează după tv, aspirator, aparat foto).

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu am iubit scoala cu pasiune si nu tin minte sa imi fi fost frica de nimeni, deci pentru a-i raspunde Adelinei, da, se poate si scoala de placere.
    Si Alexandra, sunt de acord cu tine pana la fix ultimele doua propozitii. Aproape ca imi doresc sa vezi cum ar fi cand toti profesorii si invatatorii si medicii cu salarii de mizerie si stres cat cuprinde pe cap pleaca din tara sau aleg sa se reprofileze. Sunt foarte curioasa ce ai mai spune atunci, cand n-o sa mai fie nimeni s-o invete pe Mara sau Doamne fereste s-o trateze cand pateste ceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A deci sa stea in job oameni care terorizeaza? Excelent! Ideea cu "ce te faci cand pleaca toti" e de o copilarie teribila. Deja au plecat! Din punctul meu de vedere nu am nici scoli nici medici pentru Mara in acest oras. De aia vrem sa plecam din tara. Pentru ca aici nu e nimic cum trebuie. Deci da, daca ar pleca toti as fi bucuroasa. Pentru ca nici un copil nu merita sa fie terorizat...

      Ștergere
  11. Dar o abordare mai putin pasionala si mai constructiva nu ne-ar face bine? Gen hai sa schimbam lucrurile aici, nu sa visam la cai verzi pe pereti in tari in care n-au chiar toti ciinii covrigi in coada, sa fim seriosi.Vorbesti de emigrat in Anglia- ai urmarit oare in presa britanica problemele din educatie acolo? Asa zisele 'free academies' unde sint angajati profesori fara calificari si se preda dupa ureche si agenda politica a finantatorului? Hai sa stam putin strimb si sa judecam drept. Lucrurile bune incep la noi in curte, nu cind ne mutam la vecini ca au mobilier mai frumos. S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O abordare mai putin personala cand e vorba de copilul MEU? Really? Si constructiva in sensul ca sa lasam educatorii sa bata copiii si sa urle la ei? Cine s-a uitat in curtea altuia? Ma uit in curtea mea: femeia ii terorizeaza. Azi nu i-a lasat pe unii sa mearga la toaleta!!! S, esti tampit?

      Ștergere
    2. uite, noi am emigrat acum aproape 4 luni, in Olanda, printre motivele principale era groaza mea de ceea ce ai scris tu si stiu ca se intampla in Romania. baiatul meu are 4 ani si de o luna merge la pre-school aici... sa stiu ca matur pe jos si de aici nu plec pana nu-si termina scoala. sigur ca nu e vreun rai nicaieri si ca exista sincope, avem rude apropiate in UK cu copil la scoala/gradi... e o diferenta uriasa, greu de descris intr-un singur comentariu. parerea mea e ca scoala romaneasca le rapeste copilaria si le distruge niste sisteme de referinta cu ei insisi. la gradinita particulara din bucuresti era pus la colt. era terorizat de pus la colt. aici s-au socat cand le-am spus, au zis ca e interzis prin lege. si invatatoarea poate sa stapaneasca 15-20 de copii de 4-5 ani doar din vorbe. vorbe bune

      Ștergere
    3. Anca, am simtit diferenta asta cand am fost acum in Suedia. Copiii acolo sunt tratati ca si cand ar fi de sticla. Si da, doamna de anul trecut tinea 35 sub control doar cu vorbe bune.

      Ștergere
  12. Apreciez eleganta de limbaj. Pai uite in spiritul asta sa crestem noua generatie. Ce pacat ca se vor bucura englezii de asta in locul nostru. Gutted. S.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu apreciez eleganta cu care propui ca niste copii de 7 ani sa fie terorizati! Si da, asa ii crestem in spiritul ca cine face asta e un tampit! Nu stiu de unde tot insisti cu Anglia, ai vazut-o mentionata in acest articol?

      Ștergere
  13. Mie una mi se face rau cand citesc chestii din astea, si stiu exact cam cate sanse de reusita ai impotriva sistemului (care e compus si din parinti, nu numai din cadre didactice, si de la ei e alimentata mentalitatea asta cretina, "ce, eu am luat bataie in copilarie, si uite ce bine sunt acum, sa ia si el!", aberatie mai mare nu exista, pentru ca generatia noastra e complet traumatizata si dereglata). Nu exista zi in care sa nu ma trezesc si sa ma uit la copii cum tremura de fericire ca merg la scoala si sa nu ma bucur ca sunt aici si nu acolo, si ca am avut o bafta colosala (asa o vad eu, dar majoritatea prietenilor mei aici au aceeasi bafta colosala bag seama) sa-mi trimit copiii timp de 7 ore alaturi de o persoana care tine la ei la fel de sincer ca si mine si care vrea sa-i pregateasca pentru viata cum se poate mai bine, sa le dezvolte talentele si calitatile si sa le arate ce e bun si frumos pe lumea asta... fiecare scrisoare de la profesorii copiilor mei in care mi se explica ca vreunul din copii manifesta un interes special pentru o anume chestie si ca daca vreau ei ma pot ajuta cu informatii si orice altceva pentru ca respectivul copil sa fie fericit, imi aduce aminte de bataile cu rigla peste incheieturile degetelor pe care le-am luat in copilarie fiind stangace, umilintele in fata clasei si minciunile sfruntate in fata parintilor carora nu le venea sa creada ca copilul lor cuminte si intelegator de acasa ar putea fi monstrul ala de care povesteste invatatoarea... Absolut oribil si deplorant ce se intampla in Romania, generatiile care cresc acum sunt viitoarele generatii care vor conduce tara si cei care vad asta sunt prea putini...
    Asa cum eu l-am avut pe taica-meu care mi-a spus exact ce-i spui tu Marei, si care mi-a tinut intotdeauna partea si mi-a spus sa nu-mi fie frica orice s-ar intampla, si eu iti spun ca momentan asta e singura solutie pe care o vad, sa-i explici exact ce se intampla si cat de prost e sistemul si sa o faci sa fie absolut sigura ca vei fi intotdeauna alaturi de ea si pentru ea cu tot sufletul. Asa aveti o sansa, pentru ca Mara e un copil extraordinar de inteligent si empatic, sunt convinsa ca o sa poata trece peste mutle chestii stiind ca tu si Marius sunteti "spatele" ei intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact! Azi le-a zis ca "va fi vai de pielea voastra" si pe unii nu i-a lasat la toaleta... I-am explicat Marei ce si cum cu pielea si ca daca cineva se va atinge vreodata de ea il trimitem pe TATI sa-l omoare! A ras juma' de ora!

      Ștergere
  14. Nu ti-am mai scris de mult din lipsa de timp, cu toate ca am citit repede si pe fuga cam toate articolele de pana acum. Nu stiu cum de fiecare data cand e un articol trist simt nevoia sa scriu ceva. Apreciez mult faptul ca ai avut vointa, ti-ai dat interesul sa cauti o "arma" si sa fii impotriva majoritatii la aceasta sedinta ca sa iti aperi fata, e un lucru bun si ca ea iti spune ce face acolo si cum se comporta invatatoarea cu ei. Apropo de scoala si "invatatori" intrati in sistem cu nota 3, invatatori mai mult sau mai putin comunisti, sau doar de dragul de a avea un loc de munca cald si comod pentru la iarna, ca aici nu se vorbeste de pasiune, sub nici o forma si nici de dragoste nemarginita pentru copii. Eu am avut nasul spart din cauza pumnului primit in CLASA I, de invatatoarea mea, scoala de cartier, scoala care acum uitandu-ma pe site este foarte laudata, acea invatatoare mi-a taiat aripile din primele zile. Am fost un copil de exceptie, si nu o zic de dragul lelii: am iubit romana, gramatica, iubeam sa citesc, sa socotesc si sa scad inca de la 4 ani. In clasa I ma plictiseam pentru ca deja eram inainte, nu am avut parte nici de parinti care sa se intereseze si nici de o invatatoare iubitoare. Ma batea, ma jignea, eram stresata, plangeam si imi era teama sa merg la scoala, mi-a scazut nota la purtare pentru ca preferata ei mi-a dat mie o palma, avea doua fete alese, alea cu bani si cadouri marete de sarbatori si nu numai. Mama nu i-a adus decat un cuier de lemn si uneori veneam eu cu bors in sacosa cu schimburi ca sa stearga tabla. -partea I, ca nu ma lasa sa scriu mai mult nu stiu de ce :)))), Simona

    RăspundețiȘtergere
  15. In clasa a IV-a m-a intrebat la ce scoala vreau sa merg mai departe, cand i-am spus a inceput sa rada si sa isi bata joc, ca la scoala respectiva nu voi intra deoarece acolo intra doar copiii buni. Nu, nu am intrat la acea scoala, am intrat la alta scoala mai putin cunoscuta si am avut, culmea, un diriginte de muzica, barbat, extraordinar de calm, bun si intelegator, iubea copiii foarte mult. Faceam mai multe activitati afara decat in clasa, dubios pentru acele vremuri cand toti trebuiau sa fie in clase la vreun control, daca era frumos ne scotea la aer.
    In fine, ca sa inchei: am fost abandonata in scoala, m-am pierdut pe parcurs, nu am mai luat nici un premiu dupa mentiunea din clasa I pe care nu o meritam, nu mi-a mai placut sa invat, fugeam si gaseam motive sa plec si sunt sigura ca as fi putut sa fac mult mai mult. Este foarte importanta scoala primara, e prima data cand intri intr-un sistem mai strict, cu reguli pe care trebuie sa le respecti, copiii noi pe care trebui sa ii cunosti, nu mai merge sa plangi, vine mama si te ia, nu, acolo e diferit, te simti putin pierdut, trebuie sa comunici, sa iti faci curaj, prieteni, sa te certi, te straduiesti sa te faci placut, te dai mare sau nu, toti vor de la tine ceva, incepi sa inveti fara joaca, fara acele metode frumoase si dragi pe care le iubeai in gradinita, nu mai esti tu in centrul atentiei, pentru ca nu stiu de ce dar cand copiii sunt mici de gradinita, toti roiesc in jurul lor si sunt pupati, iubiti si educatorii rad, zambesc, in schimb cand cresc, la 7 ani deja toti se uita stramb, toti au asteptari, nimeni nu mai zambeste, se urla, se jigneste, e o trauma! La scoala trebuie sa stai nemiscat sau sa nu vorbesti neintrebat intr-o banca neinteresanta si urata, sa asculti o straina, pe care "trebuie" sa o respecti indiferent de situatie, ceea ce nu este deloc corect, care e serioasa, prea serioasa, mereu are ceva de cerut, tipa, jigneste, umileste si are multe pretentii de la niste copii, care pana la urma sunt niste copii. partea a II-a, Simona :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Scriu din proprie experienta si scriu mai ales din punctul de vedere al elevului batut, umilit, abandonat si care "nu era bun la nimic". Iar parintii, au si ei o mare parte din vina, nu se implica si considera ca un copil pedepsit, batut sau certat va fi mai educat si mai "om" cand va creste, total gresit.
    Bravo ca ai luat atitudine si ai facut ceea ce trebuie dar putini o fac si dupa cum am citit, putini parinti isi iubesc copiii, din pacate! Sau poate nu stiu sa o faca, dar nu, nu exista nici o scuza! Chapeau!!!!

    PS-as fi vrut sa cam timp sa comentez si articolele cu Suedia! OF, frumoase pozele si in august am fost si eu in Suedia, in Stoccolma! Simona

    RăspundețiȘtergere
  17. Simonaaaaa! Ce de amintiri ti-am trezit! Asa e, ni se trezesc toate din noi cand auzim acum de asa ceva. Gasesti tu timp si pentru Suedia :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Off ce rau imi pare ca nu am mai intrat saptamana trecuta pe blogul tau. Fix cu o zi inainte de sedinta cu parintii de la gradinita Anei am aflat de la o mamica ca una din educatoarele de anul trecut care a fost chimbata de la clasa avea mai multe plangeri la directoarea gradinitei ca batea copii. Asta mi-a spus-o o mamica a carei fetita a fost batuta de aceasta educatoare (dat cu palma la fund si peste fata pentru ca nu adormea cand vroia ea) si a carei atitudine m-a lasat fara cuvinte cand am intrebat-o daca a vorbit cu educatoarea. A zis ca nu..ca stie ea cum face fetita ei la somn si acasa si probabil ca merita:(( Imi pare nespus de rau ca nu am ridicat problema la sedinta desi imi propusesem...acum ca am si articolul de lege pe care l-ai gasit tu, o sa imi spun punctul de vedere la urmatoarea sedinta. Ana mi-a zis ca ea nu a fost batuta (culmea ca o si placea mai mult pe aceasta educatoare..era mai tanara) dar cu siguranta s-a inhibat si i-a fost teama daca a asistat la vreo bataie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea Crina, educatoarea primeste 2500 de lei amenda pentru abuz! Legea aia asa zice, intre 1000 si 2500 de lei amenda! NU AU VOIE sa se atinga de copii, sa tipe, sa-i umileasca, sa-i puna la colt, sa ii dea afara din clasa in timpul orei! Punct! NU AU VOIE! Copilul se simte imediat amenintat si e posibil sa o placa doar pentru ca aia e figura de autoritate si el nu stie sa discearna, se sperie si se retrage in el! Nu au voie sa faca nimic copiilor iar noi trebuie sa le spunem asta!

      Ștergere
  19. Sincer, mi s-a pus un nod in gat si imi vine sa plang... De ce in 2014 copilasii trebuie sa indure asa ceva? De ce avem un sistem ca asta? Da, stiu ca sunt intrebari retorice si ca majoritatea problemelor din tara asta, totul tine de mentalitate. Sincer, abia peste vreo 50-60 de ani o sa vedem o mica schimbare in bine pentru tara si pentru copii. Nu vreau ca al meu copil (atunci cand o sa am) sa fie terorizat... Si eu am fost terorizata in liceu de profesoara de matematica... Era de o scarba ceva ce n-am vazut pana atunci si ne controla in fiecare ora caietele de teme. Daca nu ne faceam temele (pentru ca nu pricepeam si nu credeam ca in clasa a 9-a vom avea nevoie de meditatori) ne ridica in picioare si asa stateam doua ore, timp in care suportam jignirile de rigoare. Mai trist era ca nimeni nu putea lua nicio masura impotriva ei, era de mult in liceul in care am invatat (unul dintre cele mai bune din Bucuresti si din tara) si avea ,,faima" de a teroriza. Nu ii convenea nici cand veneam cu temele facute si nici cand stiam exercitiile, pentru ca faceam meditatii, pentru ca nu era pe modelul ei ,,comunist". La meditatii rezolvam un exercitiu in 3 randuri, ea umplea trei table... Daca la 16 ani am fost terorizata de o profesoara, nu vreau sa stiu ce e in sufletelele copiilor... Poate se trezesc mai multi parinti la realitate si iau atitudine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate majoritatea asta isi doresc de la invatatoare. Sunt oameni care nu stiu sa isi educe copiii acasa si ii aduc la scoala sa fie "struniti". Cel putin astia de la noi din clasa e clar ca nu au nici o problema cu felul in care se poarta femeia asta.

      Ștergere