duminică, 20 iulie 2014

Pe alta planeta

   Azi vroiam sa scriu despre altceva insa cum am avut aroganta de a merge pe plaja in plin sezon simt nevoia sa impartasesc ce-am auzit azi pe plaja. M-am socat atat de rau incat simt nevoia sa intreb si pe altii daca si ei dau peste specimene din astea de pe alta planeta.

  So...m-am dus sa fac o baie, ne-am pus prosopul in mod civilizat la vreo doi metri de cei care erau mai spre mare. Urasc sa ma inghesui. Plaja plina ochi, nenorocire. Lumeeeeee peste lume, in brate la lume, in cap la alta lume. O minunatie. In fata mea o tipa, la un...40 si ceva sa zic de ani. Fara sutien, pe burta, labartzata de craci la 90 de grade. Probabil avea impresia ca se poate bronza si in anumite locuri facute sa nu le ajunga soarele. Cand am plecat spre apa nu m-am uitat prea bine la ea, am perceput doar ca e o ea si ca are si o copila langa. 

  La iesirea din apa ne-am asezat pe prosop si eu am inceput sa tusesc deoarece trasesem niste apa pe tzeava incorecta si cum am si o ramasita de raceala am inceput sa tusesc fara sa ma pot opri. Cu mana la gura si cu tricoul lu' fi-mea peste, tocmai ca sa nu deranjez lumea din jur si sa nu-mi imprastii eventualii carcalaci din bot pe toata plaja. La un moment dat cand incercam mai abitir sa ma abtin, printre cearceaful meu si al cucoanii trece un nene cu un copilas. Au trecut absolut civilizat, fara sa ridice nisip, doar ca suficient de capul ei incat ea sa bage de seama. Si-odata incepe... "de ce, Doamne, de ce? si tampita asta behaie aici langa mine...si-ala a trecut cu tot nisipul in capul meu"....

  Ma uit la ea, e la un metru juma' de mine. Ma gandesc ca as putea sa ma ridic si sa-i trag una peste ochi, imi imaginez asa pret de o secunda cum ar fi sa fac asta si ma bufneste rasul. Ma uit atent catre ea, copila ei ma vede si realizeaza ca am auzit-o. Se uita jenata la ma-sa, se uita la mine si asteapta. Probabil astepta sa spun ceva. Mara a auzit si ea, se uita cu ochii mari cat cepele la mine, se apleaca spre mine si spune in soapta "mami, ce are doamna aia?". Ca si cand aia ar fi bolnava :)))) Eu ii zic ca presupun ca e bolnava la cap si radem amandoua. 

   N-am apucat sa-mi treaca uimirea, o studiam, ma uitam sa vad ce reprezinta cele doua tatuaje cu care era mazgalita pe-o mana si-un omoplat, sa ma lamuresc daca scrie Satana, Iubesc Ferentariul sau ceva care s-o descrie corect... cand o aud iar vorbindu-i fetei ei. Fetita avea un...cred ca 12 ani asa. Incepe ma-sa: "stai dracu' jos (fetita statea in fund) sa-ti bronzezi si curu' ala nu numai umerii! stai jos". Fata nu se aseaza si spune ca ar vrea in apa. "Daca mai zici odata ca vrei in apa te omor, stai dracu jos si nu ma mai enerva!" Fata ii spune ca se plictiseste. "Pai intinde-te si gandeste-te la ceva, la cartea aia de-ai citit-o, fa calcule la matematica in cap. fa ceva cu creierul ala ca de aia te plictisesti, idioato!" Fara o intreaba calm de ce o face idioata. "Pentru ca esti idioata si nu-ti folosesti creierul, te-am adus la mare, profita de soare, ca de aia am venit". 

  Fata ii spune ca e soare si in Bucuresti. Ca in Bucuresti nu e apa si ar vrea sa profite de AIA. "Vezi ce proasta esti, ce, in Bucuresti e acelasi soare?". Fata o asigura ca e fix acelasi soare. "Nu e, tampito, ala din Bucuresti trece prin poluare, nu e acelasi lucru, vezi ca esti proasta? Nu-ti folosesti creierul ala deloc! N-o sa ajungi nicaieri in viata daca nu gandesti. Ai toate posibilitatile si nu le folosesti. Nimic n-o sa faci in viata pentru ca esti nesimtita si proasta. Si lenesa."....Sta un pic si apoi subliniaza...."Esti de o lene si-o nesimtire si n-o sa ai nimic in viata!". 

  Ma uit la fata. Baga nisip intr-un papuc si apoi il scoate. Pentru o secunda am impresia ca isi imagineaza cum ar fi sa ia papucul ala si s-o trozneasca peste gura pe ma-sa. Vad sclipirea din ochii ei. Fara sa auda peroratia ma-sii spune calm si relaxat ca ea ar vrea sa se duca in apa. In urmatoarea secunda am crezut ca aleia ii explodeaza capul chiar acolo, in fata noastra. Tipa la ea ca o sa o omoare daca mai cere in apa. M-am gandit sa-i spun fetei, asa de la distanta, sa n-o creada pe vaca care intamplator i-a dat viata. Ca nu e asa si ca la un moment dat o sa creasca si-o sa scape de ea. Apoi mi-am dat seama ca e inutil sa fac asta. Si probabil si periculos. 

  M-am ridicat sa plecam, am luat prosopul de doi pe doi pe care statusem si care era plin de nisip ud, l-am ridicat si cu o miscare brusca i l-am scuturat in cap. Fata a inceput sa rada in hohote, tinandu-se cu mainile de burta, i-am facut cu ochiul, i-am zambit si-am plecat lasad cucoana de Bucuresti sa vocifereze cu trei kile de nisip in cap. Da, in cap! Pe cap n-avea decat vreo 250 de grame. 

24 de comentarii :

  1. As vrea sa rad dar mi se rupe sufletul...:(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e asa un sentiment de ireal ca totusi exista oameni care au facut copii in epoca asta care contine prezervative. Adica nu e ca si cand ai putea sa gresesti decat daca esti extrem de idiot. Au facut copii si acum ii injura. Sa mor daca pricep asa ceva. Ii vorbea cu o ura, pur si simplu ura. Iar fata ii dadea ignore cu o gratie teribila :)))

      Ștergere
    2. Da, dar pana si faptul ca o ignora mi se pare trist. Ca sa ajungi la ignore, trebuie sa patesti de multe ori chestia asta...
      Din ce ince mai des ma gandesc la cat de bine ar fi sa nu ai voie sa procreezi decat in urma unor evaluari psohologice riguroase.

      Ștergere
    3. Iti dai seama ca aia asa ii vorbea de obicei. Ce mi se parea dementza era ca repeta, zicea cu ura asa...

      Ștergere
  2. Oaaaaaaa, esti eroul meu ! Cat de tare, unde erai acum douajsiceva de ani, sa faci asta pt mine? Dar, da... mai exista astfel de oameni, partea bune e ca fata aia pare sa fie fix opusul ei, si daca isi inchide urechile, chiar va rămâne un om mai bun ca ma-sa (asa as zice eu, din experienta... acu' rămâne de văzut si cu mine cum va fi...). A, mama lui T :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, Alinutz! Asa iti vorbea mama ta? Mi-e rau! Deci eu nu imi pot imagina de nici un fel cum ar fi fost sa imi spuna mama vreodata ca-s proasta, idioata sau nesimtita. Da, fetita parea ca n-o asculta, ba chiar i-a si zis "eu nu-s proasta, sunt DESTEAPTA", chestie care m-a facut sa zambesc.

      Ștergere
  3. Ah ce m-a uns pe suflet ultimul paragraf. Păcat de bietul copil :(.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt foarte uimita de mine ca am tacut. Se pare ca am ajuns la varsta la care am inceput sa realizez ca foarte multi oameni sunt nebuni si n-ai ce sa le faci. Ca e inutil.

      Ștergere
  4. Esti tare de tot!!! Oare o fi inteles ceva? Mergi si maine?
    Carmen

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod sigur aia n-a priceput nimic. Probabil in secunda aia i s-a confirmat ca eu sunt o tampita si ca Dumnezeu are ceva cu ea :))))))))

      Ștergere
  5. eu ma gandesc la scenele alea din cartea/filmul "culoare sentimentelor", cand unul din personajele principale de culoare ii repeta obsesiv fetitel albe de care are grija "you is smart (parca, nu-mi amintesc foarte exact), you is beautiful" (n-am facut nicio greseala gramaticala, asa spunea personajul). ultimul lucru pe care il face cand pleaca din casa aia e sa-i spuna fetitei asta.
    din fericire nu mi s-au intamplat vorbe d-astea.
    sincer, cand ma apuca o criza de stranut (una cu 10000 de stranuturi in cascada) pe peron la metrou, n-aud faze d-astea. oamenii imi zambesc intelegator (si lor li s-a intaplat) si sigur se gaseste cineva sa-mi spuna "noroc" sau "sanatate". si nu-s copil, sa zici ca atrag simpatia tuturor.
    din nefericire, am intalnit si specimene d-astea.
    ady

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a parut culmea absurdului sa ma injure cineva pentru ca tusesc. Daca s-ar fi uitat la mine, ceea ce nu facea, ar fi vazut ca imi dadusera lacrimile. Nu e ca si cand imi doream sa tusesc acolo neaparat :)))

      Ștergere
  6. Of, of :( Tu ai scris cu vână, m-ai făscut să râd, dar fetiţa aia, săraca de ea.... cu ce-o fi greşit să aibă asemenea creatură cretină pe post de MAMĂ? Chiar dacă parează şi nu pare c-o bagă în seamă, vorbele astea lasă urme. Uoffff.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu mereu incerc sa gasesc partea amuzanta ca altfel ma ia cu greata. Fetita aia... nu stiu ce o sa iasa din ea... habar n-am. E chestie de noroc cred.

    RăspundețiȘtergere
  8. Din pacate iti trebuie autorizatie pentru orice , numai sa "faci" copii nu !

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi pare rau de fetita, dar din replicile ei imi dau seama ca in mod clar nu era genul victima, ii mergea mintea si inca in directia corecta, deci mai sunt sperante. Ceea ce nu pot spune si despre ma-sa, am intalnit genul ala mult prea des ca sa-mi fac sperante ca femeile alea au idee ce rani adanci sapa si cum isi dau singure foc la craca pana realizeaza ca e prea tarziu... Mai trebuie sa faci cate o escapada din asta, sa mai faci studii sociologice, sa te miri printre ce exponate mai traim si cat e de mare gradina Domnului (si cati sar gardul, evident)... Eu am avut parte in ultimele 4 zile (am fost la camping din nou cu ditamai gashca) de studii sociologice, pe copii de data asta, si recunosc cu mana pe inima ca unul din ei m-a dus complet la disperare, exact opusul a ce descrii tu, din parinti super ok si cu creier in cap si plini de empatie a iesit un monstru cu care n-am reusit sa iesim la liman o gasca intreaga de parinti (a trebuit pana la urma sa intervenim in apararea odraslelor noastre, desi toti suntem pe principiul sa-i lasam liberi sa-si rezolve conflictele, dar nu si cu copilul asta, se pare), nu pot sa povestesc pe blog ca ma citeste maica-sa dar astea 4 zile mi-au deschis ochii in tare multe privinte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Undeva ei au gresit probabil. Eu nu cred nici moarta in copiii care se nasc rai. Sau buni. Copiii sunt rezultatul actiunilor parintilor. Au ei fiecare porniri si "caractere" diferite insa ce ajung ei sa faca e in cea mai mare proportie dictat de nurture nu de nature. Eu asa cred.

      Ștergere
    2. Cred ca au gresit crescandu-l la fel ca pe sora-sa (care e cu doi ani mai mare, ea are 12, el 10), ea e super ok (poate putin prea cautatoare de aprobare de la oricine, mai incolo poate o sa aiba experiente nasoale, s-a lipit de mine si am avut discutii lungi despre tot felul de chestii, de la menstruatie la facutul de copii si la relatii intre baieti si fete, a fost pe undeva destul de complicat pentru ca e suficient de mare sa inteleaga, probabil stie suficient de multe de la prietene si colege, dar mi s-a parut cumva foarte avida de informatie si mi s-a parut ca unele chestii au fost noutati complete pentru ea - desi din reflex am vorbit cu ea cum vorbesc si cu copiii mei, fara sa fac mare caz de lucruri si incercand sa explic mecanismele fiziologice din spatele culiselor). Deci poate e ceva din educatia parintilor care imi scapa, poate nu sunt atat de deschisi cu copiii pe cat par. Nu m-am gandit pana acum sa analizez baiatul din prisma comparatiei cu sora-sa... Mi-ai dat tema de casa :-)

      Ștergere
    3. Deci clar o buba daca e o fetita de 12 ani cu care nu s-a discutat menstruatie si fiziologie. N-ai de unde sa stii ce-i la ei in casa insa daca privesti tabloul de ansamblu lucrurile nu-s intamplatoare.

      Ștergere
  10. Doamne fereste ce creaturi mai exista pe pamantul asta!!!! Si eu care credeam ca perioada comunista cu tot felul de abuzuri emotionale, fizice si verbale a trecut, dar inca mai misuna niste cirezi preistorice si de demult prin lume. Mi-e mila de fata si eu cred ca imi asumam responsabilitatea, indiferent ce s-ar fi intamplat si sunam la serviciile sociale sau telefonul copilului pentru ca aia chiar era o dereglata, ca astea doar cu frica pot fi potolite! Nu vreau sa ma gandesc la ce viata are fetita asta acasa, raman foarte impresionata si ma marcheaza mult atacurile astea gratuite si mai aes din partea celor care ar trebui sa iti fie cel mai bun prieten, mama. Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Simona, una la mana ca nu era caz de politie. A doua la mana ca eu nu cred ca-ti asumai sa se ridice aia la tine sa te loveasca sau sa-ti faca scandal de fata cu copilul tau de 7 ani. Sa fim seriosi. Nebunia altora nu e responsabilitatea mea.

      Ștergere
  11. Nu esti sanatoasa! Nu te cunosc dar imi place de tine. Din acest motiv iti si citesc acum arhiva blogului si te urmaresc zilnic. M-ai facut sa rad cu pofta. Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere