luni, 3 februarie 2020

Brexitarea

  Ptiu drace, ca s-a facut februarie si n-am mai apucat sa pun doua randuri unul peste altul pe aici. Adevarul e ca renovarea vietii o sa ma duca curand pe campii, nu suntem gata nici acum si chiar n-am nici o idee cand vom fi gata la interior. Probabil fix cand o sa dea primavara si fara de suflare va trebui sa ne ocupam de gradina! :))) 

  Ne-am si Brexitat pe noi intre timp, ca sa zic asa. E, ce sa zic, nu ne-a aliniat nimeni la Dover cu valizele in mana sa ne dea branci in mare de pe stanci, suntem ok. Nimeni nu stie ce se va intampla, dar de intamplat se va intampla in decembrie anul asta si pana atunci noi o sa avem si cetatenia, sau asa ne-am propus, trebuie sa strangem bani pentru distractia asta ca nu e ieftina deloc iar economiile s-au dus pulii pe renovare :) Anul asta vacanta noastra se va numi "mergem in Cetatenie" si "plantam gradina" si altele asemenea. Vreo trei mii juma' vrea coana Lizi de la noi trei ca sa ne treaca la domnia sa pe inventar si na, ce sa zicem, ne va face chiar placere sa ii dam ca sa devenim cetateni cu drepturi depline. 

  Chestia asta cu Brexitul e destul de amuzanta. In special cand o vezi traind de aici dar descrisa de oameni din Romania sau alte tari, oameni care isi dau cu parerea despre o chestie despre care nu au prea multe informatii. Adica din alea reale, nu din cele inflamate de presa. Britanicii isi vor tara inapoi. Mie una mi se pare corect. Nu stiu insa daca vor fi lasati sa faca asta, e drept, aici intervine problema. Insa de multe ori eu in Romania am fost enervata de regulile UE pentru ca sunt de multe ori cretine. 

  Proiectul asta nu e unul sustenabil, nu poti sa aduni o suma de tari de toate nivelurile, sa tragi linie si sa faci media. Ca nu iese! Nu poti sa impui reguli absurde pentru Romania, de exemplu ca ciobanii nu mai au voie sa faca transhumanta (asta e doar una din cele care imi vin in minte acum) doar pentru ca altii n-o mai fac sau n-au facut-o niciodata. Nu poti sa ii scoti pe tzaranii aia dintr-ale lor. Nu poti sa ii tragi la oras si la industrie pe toti. Unii tre' sa ramana cu oile lor facand ce fac de sute de ani. Ca barem aia nimereau dracu' sa faca o branza telemea comestibila nu ca aia de la "fabrica". 

  Englezii n-au atata rasism sau xenofobie in ei cat au nostalgie. Sunt pe doua grupuri FB de cartier, cel de unde am venit (unde sunt multi oameni de varsta noastra pentru ca e intr-o zona in care casele s-au vandut de multe ori) si cel unde ne-am mutat acum, printre chiar cei mai albi si mai batrani dintre toti Britanicii lumii. Astia toti au votat Brexit, va zic eu sigur! Sunt mandri de asta si vorbesc despre asta deschis, insa nu au nici o treaba cu strainii. Toate argumentele lor sunt legate de viata de mai demult. De legi si reglementari, de parlamentul european, de lucruri din astea. Suntem singurii oameni straini pe o raza foarte mare, si de asta sunt sigura. Cred ca se mira si ei saracii cum de le-au aterizat "polonezi" d-astia pe aici. 

  Cum ne-au primit? Cu drag, cu politete, cu vorbe bune, cu zambete pe strada, cu buna-ziua dat in fiecare zi cand ne vedem. Si daca or intra la ei in casa si-or injura de "fucking immigrants" chiar nu ma intereseaza atata vreme cat m-au oprit pe strada sa imi ureze bun venit pe strada asta si sa imi zica uite, daca ai nevoie de ceva, io sunt cutarica de la numarul cutare. E drept insa ca acest cartier este unul cu oameni destul de scuturati, sunt si zone de low dar per total este cam cea mai buna zona din oras. Sunt si zone in care majoritari sunt aia necivilizatii si cand zic asta ma refer si la englezi dar si la toate natiunile astea hmmmm, cum sa le zici daca nu mai e liber la cuvantul tigan? Ca nu e vorba doar de ai nostri. Dar si de aia de unde s-au tras ai nostri, si de multi altii. Si cum se aduc unii pe altii normal ca ajung sa populeze zone si zonele alea sa nu fie chiar vesele. 

  Una peste alta eu zic ca n-a fost atat despre xenofobie cat despre nostalgie. Si in timp o sa aflam daca o fi bine sau rau. Schimbarea, din punctul meu de vedere, nu este intotdeauna rea. Doar pentru ca hora joaca si n-a iesit nimeni din ea pana acum nu inseamna ca nu-s toti ametiti si gata sa vomite. Inseamna ca cineva poate are curajul sa se opreasca din ea si sa afle ce se intampla dupa aia. Ca nu e ca si cand nu se pot face acorduri de comert sau circulatie. Dar este ca si cand britanicul care i-a invadat pe toti acum simte ca n-are puterea pe care o avea. Si asa au simtit un pic din nostalgia aia de demult, aia a celui care are puterea sa schimbe ceva. 

  Daca in bine sau in rau, ramane de vazut. Insa increderea mea in natia asta e una mare. Istoric vorbind au demostrat ca pot multe. Si cand traiesti aici si chiar nu locuiesti cu capul intre urechi plangand dupa leustean ci informandu-te despre sistem, afli ca el merge, e acolo, ca mai si contine oameni care stiu ce au de facut. Si atunci ajungi sa ai incredere ca o sa fie ok si dupa spaima numita Brexit. Spaima care e de fapt alimentata de manipulare. Si este spaima de necunoscut. Nu stim ce-o sa fie pentru ca nimeni n-a facut asta pana acum. Acum o sa aflam. Eu una ma bucur ca s-a terminat, ca statul asta in suspans, ma stresa mai rau decat orice decizie. 

  Acu' ce sa zic, cand ne-or alinia cu valizele la Dover, imi fac un selfie si va trimit. Pana una alta, mangaiem pisica, mergem la joburi si scoala si renovam ca dracii aia raii! 

Rasarit de la noi de la etaj

6 comentarii :

  1. Pe mine ma amuza cel mai tare aia care stiu cel mai bine ce se intampla in ograda ta, desi ei locuiesc la ani-lumina (distanta si timp) de tine si de lucrurile pe care "le stiu" atat de bine. Si eu am fost intrebata de romani binevoitori cum pot sa-mi las copiii la scoala "aici unde se promoveaza pedofilia in scoli"?! (asta e ultima chestie pe care mi-am auzit-o, dar daca as avea nervi si timp sa le insir pe toate, fratii Grimm nici n-ar mirosi pe langa mine... Nu stiu cum, dar eu am o incredere nemarginita in tot ce are origine anglo-saxona, astia inca sunt toti cu mintea si logica la ei, sunt oameni etici din nascare deci si daca o sa fie schimbari (ca unde nu-s?!), nu cred ca o iau pe apa sambetei in jos ci dimpotriva. Si de restul, spor la mutat in continuare, pupam!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaaa, am vazut si eu discutiile in care ai fost taguita de-a lungul anilor! :))))) A fost mirific! Aahahahaa! Perfectiune, nu alta! Asa si acum cu Brexitu' vietii, toata lumea isi da cu parerea despre ceva ce nu s-a mai intamplat vreodata. Deci nu avem de unde sa stim ce si cum. Ce stim e ca astia de aici ne-au pus sa ne inscriem la ei pe site as settled si aia a fost. Gata. :))) Ce o sa impuna dupa aia la vama si la turism si la imigrare, e alta mancare de peste si inca nu s-a stabilit. Cum ar zice mamaie, hai sa nu ridicam poalele pana n-am ajuns la rau!

      Ștergere
  2. Deocamdata, seful meu britanic e suparat (lira a scazut in raport cu euro si inca mai are ceva de platit la ipoteca din Anglia, iar chiriasul hightech i-a plecat ca firma mare s-a mutat ...pe continent).
    E si el un fel de nostalgic, ca isi facuse calculele acum 5 ani cand Lira era sus fatza de euro si bancile mari aduceau angajati high paid de peste tot din lume, si a votat contra Brexit. Imi povesteste ca asa multi batrani britanici au ramas cu nostalgiile si calculele de cand aveau colonii si nu inteleg de din anii 60 tara se descurca din datorii in datorii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Amândoi puteti aplica anul acesta pentru cetățenie? Inseamna ca aveti job-uri bune.
    Stiu un caz in care sotul poate aplica iar soția mai trebuie sa astepte 5 ani... ceva de genul.
    Oricum, mult succes! Mara ce zice?;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ești în eroare totală si cazul tău nu e real. Cetățenia nu se acordă în funcție de job vci de numărul de ani in care ai fost aici. Atât.

      Ștergere