joi, 5 ianuarie 2017

Cu inima plina

  Azi cand am ajuns la scoala, Mara tzopaia precum o capra beata, a venit chiraind la mine si a inceput cu "mami, mami, mami", strigatul consacrat de mare entuziasm. Eram cam zapacita, n-am prea dormit azi noapte, nu intelegeam ce imi zice. Ca sa se duca sambata la o scoala sa faca nu stiu ce cu Fiona, colega ei cea-aproape-geniala. Ce sa faci, maica? Sambata la scoala? Te-ai zarghit? Ea turuia de ziceai ca are diaree la gura, dar prea multe informatii nu-mi dadea. Concluzia a fost ca "o sa iti zica doamna!". 

  La finalul pauzei m-a abordat numita doamna, mi-a inmanat o foaie si mi-a zis ca e vorba despre un program pentru "copii dotati", ca se petrece timp de doua luni cate 2 ore sambata, la o scoala privata din oras. La astia scolile private sunt mare duda, ma si gandeam ca o sa imi zica si vreo suma. Nu, era gratis programul, e un program de "extended learning", aleg cate 2 copii din scoli de juniori, din anul 5, sunt doar 20 de locuri disponibile pentru intreg orasul. Si ca dupa Fiona, si inca cineva care n-a dorit, Mara era "urmatoarea alegere logica". Aoleu! De abia atunci m-am trezit. Era frig, batea nitel vant, mi s-a parut ca n-am auzit bine ce-mi zice. 

  Femeia retinuse ca eu nu conduc asa ca mi-a zis ca poate vorbesc cu parintii Fionei sa facem cumva. Si ca sa-i zic pana maine. Zic sigur, fata, lasa ca ma duc io acasa, caut pe harta si vaz io cu ce autobuz oi ajnge io acolo sambata la ora 9 juma dimineata :)))) Proiectul implica echipe care sa isi "faca o tzara". Sunt in felul asta acoperite toate materiile incepand cu geografia, trecand prin matematica si ajungand la economie si mancare specifica. Cu "democratie si public speaking" printre. Si pentru materia "design and technology" o sa isi creeze propria moneda. 

  Proiectul se termina cu o mare prezentare in fata scolii si a parintilor si a... domnului Primar al orasului. Am plecat pe trei carari de la scoala gandindu-ma ca stiu cam pe unde e scoala asta si ca o sa am cam 45 de minute de mers cu autobuzul pana acolo, ca o sa injur cu spor multe sambete de acum inainte dar ca asa o oportunitate nu e de lasat cu nici un chip. Si sa o sun pe mama Fionei sa vedem daca impartim cumva drumul. N-au trecut trei ore si m-a sunat de la scoala profesoara Marei, sa imi spuna ca tatal Fionei a abordat-o la finalul zilei, la indemnul fiicei cea blonda si vorbareata care i-a zis ce si cum... sa imi transmita ca ar fi mai mult decat fericit sa o ia si pe Mara cu masina, ca el tot trece p-aci prin fata casei noastre ca sa ajunga in Southsea. 

  Am inchis telefonul si mi-au dat lacrimile. Dupa care l-am sunat pe ta-su, ca sa ii dea si lui. 

12 comentarii :

  1. .. si acum si mie! Incepe bine 2017- asa sa va fie tot anul.
    Luise

    RăspundețiȘtergere
  2. oaleu ce veste minunata de inceput de an:). Bravo Mara si sa o tineti tot asa:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ma, mititica de ea a facut mereu tot ce i-a stat in putinta. Si ei au vazut asta. Acum un an incepea sa invete engleza :)

      Ștergere
  3. wow.. asta da performanta.... bravo Mara!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt e performanta sistemului care aici are ca factor decisiv viteza cu care copilul poate progresa. Asta e un indicator principal in evaluarea copiilor in scoala. Nu e la fel de important ce stii pe derost in punctul x ci cat de repede poti ajunge in punctul y. Evolutia. Si cat de mult esti dispus sa muncesti si sa urmezi regulile.

      Ștergere
  4. Tanti mama lu' Mara,io zic sa te obisnuiesti ..:-) Ca de-acu' incolo tot asa o sa cam fie ;-)
    Felicitari maxime !!!!
    Semnat,
    Petra

    RăspundețiȘtergere
  5. Cat de frumoooos! Ma bucur tare mult pentru voi! Extraordinara diferenta intre acest sistem care a stiut sa o aprecieze si doamna invatatoare de cosmar.

    Mamiceala

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa e. Si ma mai gandesc si la faptul ca SISTEMUL romanesc, cu toata coruptia si nenorocirea lui, o are pe acea invatatoare la catedra si azi. Si asta spune multe!

      Ștergere
  6. Felicitari pt. Mara. O fetita isteata si cuminte, cu mult interes pt. invatatura.
    Felicitari parintilor Marei, dar mai ales tie ca MAMA tu i-ai deschis drumul acestei fetite, o cunosti atit de bine, o intelegi, o indrumi, lucrezi la scoala si aduni alte informatii, pareri, o ocrotesti, o hranesti, o iubesti enorm. Sa fiti sanatosi si sa reusiti sa aveti pe Oma linga voi.
    cu drag LIVIA (o cititoare de 52 de ani, mama (divortata) de 2 baieti 16 si 23, sint stabilita din 1990 in Stuttgart)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vai, Livia, mi-au dat lacrimile! Multumesc mult de tot pentru comentariul asta, inseamna enorm, desi vine de la un om pe care nu-l cunosc :) Ma burcur incredibil de tare ca blogul asta a adunat in jurul lui o comunitate de EMIGRANTI FERICITI! Va pup pe toti 3!

      Ștergere