joi, 28 iulie 2016

Ce sa NU ii spui unui om care emigreaza

     Dragi cititori,  

  Am trait multe si in anul anterior emigrarii si in cel care a trecut de cand am plecat din Romania. O viata plina. Au fost multe lucruri bune, prea multe ca sa le enumar. Au fost si surprize neplacute de la oamenii pe care mi-i credeam cei mai apropiati. Cumva, cand emigrezi, esti integrat in marea masa care pleaca. Adica moare. Sunt multi oameni care brusc dispar din viata ta fara sa zica nimic. Altii, mai rau, comit gafe. Pe care tu le simti pana la os. Pentru ca osul e dezgolit. 

  E greu sa faci pasul asta. Ti-e frica cum nu ti-a fost niciodata. Totul e in balanta, in aer, in infinit. Totul e undeva nicaieri. Cand pleci si cu un copil mare, care stie ce i se intampla, lucrurile sunt si mai grele. E greu sa inteleaga ca "acolo, dincolo", ii va fi mai bine, stai ore si ore de vorba cu ea si ii povestesti, ii arati poze si harti. Si accepti, in fata ei, sa spui ca nici tu nu stii cum va fi (in special in cazul meu care nu pasisem in Anglia niciodata). Asa ca accepta si ea. Accepta cu stoicism. E fi-ta, cunoaste stoicismul de mica, asa ai crescut-o. Dar o vezi cum tremura de spaima si nu poti sa-i zici decat ca o iubesti si ca o sa fie bine. Si sa speri ca te crede si ca nu-i faci ceva ingrozitor din care nu-si va mai putea reveni vreodata :)

  Ce sa NU ii spui unuia care-si ia inima si valiza in dinti si pleaca in alta parte? Pai, din experienta mea personala, as zice cam asa:

 1. Nu-i spune "aaa, acum, gata, pleci, s-a terminat prietenia noastra, nu ne mai vedem deci o sa se termine"! Nu face asta. Il vei darma pe omul ala intr-un mod iremediabil, ii vei sparge sufletul in bucati. Ti-a fost prieten multa vreme, nu crede ca te paraseste pe TINE. Nu e vorba de TINE. Abtine-te.
 2. Nu-i spune "las' ca mai vorbim peste un an, ce crezi tu ca acolo's cainii cu covrigii in..." Lasa-l. Nu stii cum ii va fi lui peste un an chiar daca tu traiesti in tara aia unde vrea el sa mearga. Doar pentru ca tu esti o lamaie acra nu inseamna ca si altii sunt la fel. Nu-i da link catre "All my friends are leaving Brisbane" daca omul iti zice ca se muta in Australia. Ala e doar un film foarte prost despre nimic.
 3. Nu-i spune "io de aia muncesc aici, ca sa am si sa fiu fericit"... imagineaza-ti pentru o secunda ca si ala a muncit. Si ca el fericit in Romania n-o sa prea fie pana cand Romania n-o sa fie un judet dintr-o tara cu adevarat CIVILIZATA. Unii s-au nascut "altfel".
 5. Nu il intreba "auzi, da' cand mai veniti in Romania?". Sincer, nu stie. Habar nu are. Poate sa zica orice, o sa o zica din politete. Nu are idee ce i se va intampla maine cand aterizeaza acolo, nu-l intreba despre "la anul". Ca nu stie. Si il frustrezi in plus.
 6. Nu-i spune ca in Anglia ploua. Sau ca in Australia e cald. Sau ca in Canada e frig. Sau ca in Franta sunt atentate. Sau ca in Germania moare inecat cu bere. Serios. Nu-i spune nimic despre tara in care se duce. Nu are sens. El fie a studiat tara in care se duce si stie unde se duce, fie, daca nu i-a pasat... nu-i pasa sau va constata pe pielea lui la fata locului. Si gata. Nu e cazul sa crezi ca el nu stie ca in Anglia ploua. 
 7. Nu-l intreba "aaaa, si aia mica cum o sa se descurce la scoala daca nu stie limba?". Ammm, d-aia mergem in alte tari, ca sa invete copiii nostri limba. Suntem ferm convinsi ca se POATE asta, nu e cazul sa ne agitam. Consideram ca e posibil pentru o fiinta umana mica sa invete alta limba. Na!
 8. Nu-l intreba "Iti e frica?". E ca la sexul copilului, sunt sanse fifty-fifty: 50 la suta sa zica "ma cac pe mine" si 50 la suta sa minta si sa zica "noooo, sunt relaxat". Nu te ajuta pe tine cu nimic frica sau "curajul" lui. 
 9. Te rog mult, mult de tot, nu-l intreba "da' ce faci cu mama, bunica, tata?". Nu intreba asta. Asta il face sa vrea sa te pocneasca in freza direct. Nu stim ce "facem" cu ei. Si din experienta personala nici cand esti in acelasi oras cu omul care cade la pamant nu stii ce sa faci cu el si cum sa-l ingrijesti. Asa ca stai linistit, vom gasi noi solutii. Noi plecam pentru noi, vom avea noi grija dupa aia si de cei ce raman in urma noastra, nu e cazul sa fim intrebati asta inainte de plecarea de pe aeroport. Pentru ca ne doare.
 10. Daca tot am zis ce sa NU ii spui unui om care pleaca din tara, o sa spun acum ca m-au bucurat toti, absolut toti oamenii care au spus atat: "ne bucuram pentru voi, speram sa va fie bine acolo unde mergeti". M-am bucurat si mai mult de toti prietenii din trecut care cumva s-au "activat" atunci cand am plecat, desi nu mai vorbisem de multa vreme. M-au sunat, mi-au urat, m-au pupat fie si virtual. A contat enorm pentru mine asta. Si cel mai mult din lume au contat cei 2 prieteni care s-au vorbit intre ei si ne-au dus la aeroport. Faptul ca doi dintre oamenii mei s-au vorbit intre ei sa ma surprinda, faptul ca un prieten a venit de la Bucuresti ca sa ne duca la aeroport. Alea au fost cele mai frumoase momente posibile din ziua aia. Atunci cand esti la marginea sufletului vezi cine e langa tine.

   Atat. Nu e nevoie de mai mult. Pentru ca primele 9 sunt de fapt despre TINE cel care intrebi sau afirmi. Sunt cele mai lipsite de empatie intrebari sau afirmatii pe care le-am simtit la viata mea. Sunt proiectiile oamenilor asupra unui lucru fie cunoscut lor (emigrantii de aici) fie total necunoscut dar la care se gandesc (cei din Romania). 

  Peste doua zile, cand se implineste un an de cand eu si Mara suntem aici si 1 an si 4 luni de cand e Marius aici, o sa va povestesc cum am sarbatorit asta si care este lista de lucruri absolut minunate care ne face sa ne simtim aici mai acasa decat ne-am simtit toata viata. Pana atunci va pup cu tzonc in ureche! 
                                                     Alexandra

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu